Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Sony Xperia 5 II

Den kompakte flaggskipmobilen vi har savnet

Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
Karakter
Sony Xperia 5 II
Lyd & Bilde mener
Pålitelig kamera for fotografer. Toppytelse og lang batteritid. Utmerket 120 Hz-skjerm. Hodetelefonuttak og bra lyd.
Ingen trådløs lading. Foreldet selfie-kamera. Fotoautomatikken utnytter ikke potensialet.
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Android 10
  • Skjerm: 6,1″ 120 Hz OLED 21:9, 1080 x 2520 (449 ppi)
  • Prosessor: 2,84/2,42/1,8 GHz octacore Snapdragon 865
  • Minne/lagring: 8 GB / 128 GB + 1 TB µSD
  • Kameraer: 12 Mp f/1,7 24 mm + f/2,2 16 mm + f/2,4 3x tele
  • Selfie-kamera: 8 Mp f/2.0
  • Trådløst: 5G, Wifi 6, BT 5.1, NFC
  • Mål/vekt: 158 x 68 x 8 mm / 163 gram
  • Batteri: 4 000 mAh, 21 W lading, ikke trådløst
  • Web: sony.com
Benchmark

Veil. pris 9 000 Produktside

Mange likte Sonys Compact-modeller for at de – til tross for sitt mindre format – ikke kompromisset med ytelsen. Med fjorårets introduksjon av Xperia 1 som flaggskip forsvant navnet, og i stedet fikk vi Xperia 5 som den mindre modellen. Vi likte den, men den var ikke spesielt spennende. Nå kommer Mark II-versjonen (som vi tidligere i år fikk med Xperia 1 II), hvor Sony ikke bare har slanket storebrorens funksjoner, men faktisk også gir oss visse nyheter vi ikke hadde ventet før i Xperia 1 III.

Utseende og konstruksjon

Front og bakside er dekket av Gorilla Glass 6, og rammen er av aluminium. Merkelig nok er kantene avrundet i stedet for kantet, noe som tidligere har vært Xperias kjennetegn. Den er mer behagelig i hånden, men gjør utseendet mer anonymt. Sony fortsetter med sitt spesielle 21:9-format på skjermen, noe som gjør mobilen smalere slik at den er lett å gripe til tross for skjermstørrelsen. Det gjør på den andre siden telefonen veldig høy slik at det er vanskelig å nå den øvre delen med tommelen.

Langs høyrekanten finner vi volumkontrollen samt på-knappen med innebygd fingeravtrykkleser. Noe som virker å ha fått en gjenfødelse når ingen mindre enn Apple uventet innførte det på den nye iPad Air. Under en dedikert Google Assistant-knapp, som sant nok er bedre enn Samsungs hatede Bixby-knapp, men likevel litt irriterende. Samt den betydelig mer likte avtrykksknappen for kameraet. På venstrekanten finnes en luke for enten doble SIM-kort eller SIM + SD-kort. Til tross for at luken ikke krever verktøy, har Sony likevel lyktes holde mobilen IP68-vanntett!

Annonse

Skjerm

Skjermen er den store forskjellen fra Xperia 1 II. På den ene siden er den naturligvis litt mindre samt at den er vanvittig høyoppløst. På den andre siden er det Sonys første skjerm med 120 Hz i oppdateringsfrekvens. I valget mellom mindre hakkete animasjoner eller unødig høy oppløsning, er valget enkelt. Xperia 5 II har faktisk en bedre skjerm enn storebror! OLED-skjermen er virkelig lyssterk, og Sony har brukt sine knep fra TV-avdelingen for å få skikkelig bra fargegjengivelse og bildekvalitet.

Annonse

Som nevnt er skjermen i 21:9-format, noe som motiveres av at mange kinofilmer er i det formatet. Problemet er at nesten ingen mobilvennlige filmer er det. I stedet for å få svarte kanter over og under filmen, som på vanlige mobilskjermer, får vi det på sidene i stedet. Derimot holder vi med at det er et praktisk format for sosiale medier, hvor man kan lese mer på skjermen før man må skrolle videre.

Kamera

Xperia 5 II har fått samme oppdaterte kamerapakke som Xperia 1 II, det vi si en betydelig større sensor for normal- og ultravidvinkelobjektivet samt 3x optisk zoom i stedet for 2x. Derimot savnes TOF-sensoren, så det fokuserer ikke like raskt. Sony holder seg til 12 Mp for alle brennvidder, noe som gjør dem raske. Og til forskjell fra mange andre produsenter behandles ikke ultravidvinkelen som mindre viktig, men holder samme kvalitet som de andre objektivene.

Alt utenom de mest nødvendige fotofunksjonene er flyttet til Pro-appen. (Foto: L&B)

Med den vanlige kamera-appen får man normalt bra bilder i hverdagslige situasjoner, og telelinsen produserer skarpere bilder i 3x enn mange konkurrenter. Fargene er svakere enn konkurrentene, da Sony etterstreber et virkelighetsnært resultat. Derimot har det som tidligere problem med HDR og mørke omgivelser. Det kan man løse ved å bruke Pro-kameraet, der man får tilgang til alle innstillinger som på et Sony-systemkamera. Her er det mulig å få et svært godt resultat. Så hvorfor kan ikke amatører får tilgang til det i automodus?

ultrawide xperia 5 ii normal xperia 5 ii tele 3x xperia 5 ii
<
>
Ultrawide

Standard kamera-appen håndterer ikke mørket like bra som konkurrentene. (Foto: L&B)

Lyd

Sony er en av få produsenter som virker å bry seg om lyden. De har for eksempel beholdt hodetelefonutgangen, noe som kanskje ikke er så merkelig, da de også produserer utmerkede hodetelefoner. De har beholdt en liten kant på over- og undersiden av skjermen slik at man kan ha fremoverrettede stereohøyttalere. På innsiden finner vi høyoppløst lyd, Dolby Atmos, Sonys LDAC-kodek for trådløs lyd og oppskalering av komprimert lyd.

Fremadrettede stereohøytalere for film-titting og bedre musikkopplevelse. (Foto: Sony)

Bruk

For å dra nytte av den langsmale skjermen har Sony lagt inn noen fiffige tilpasninger. Det finnes for eksempel et eget system for å dele skjermen slik at man kan ha to apper oppe samtidig. Det finnes også en sidemeny man kan få opp med tommelen for å nå vanlige apper og funksjoner. Ellers holder Sony grensesnittet ganske rent og etter Android 10-standard. Man må imidlertid tåle at de sender med en hel del av sine egne apper, samt kjedelig nok noen tredjeparts-apper.

Annonse

Sony har noen ess i rocke-ermet for å gjøre opplevelsen hyggeligere. (Foto: L&B)

Ytelse

På innsiden har telefonen gått opp fra Snapdragon 855 til samme Snapdragon 865 som i Xperia 1 II. Dette innebærer at den har blitt 10–20 prosent raskere. Dermed er det en av de raskeste mobilene, til tross for at den er blant de minste og billigste toppmobilene. Oppgraderingen har også gitt den 5G, som sant nok når gigabyte-hastighet i våre målinger, men som likevel er 20 prosent langsommere enn Samsung og Huawei.

Flaggskipytelse med bra batteritid i en liten mobil. (Foto: L&B)

Enda mer imponerende med tanke på størrelsen er ay batteriet er øket fra 3140 mAh til 4000, det vil si like høy kapasitet som på den større Xperia 1 II. Den får faktisk like lang batteritid med 120 Hz-oppdatering slått på, og drøyt 1,5 timer lengre batteritid enn storebror med samme skjermfrekvens. Man må opp til de større Xiaomi Mi 10 Pro og OnePlus 8 Pro for å finne mobiler som slår Xperia 5 IIs utmerkede batteritid. Derimot er det synd at den ikke støtter trådløs lading, som alle konkurrenter har i dag.

Konklusjon

Mange produsenter har forsøkt å gjøre mindre og billigere versjoner av sine toppmodeller, men det har alltid endt med kompromisser. Sony har på den andre siden med Xperia 5 II krympet toppmodellen sin, gitt den samme ytelse, samme kameraer, raskere skjerm og lengre batteritid til en mer tiltalende pris. Man får til og med hodetelefonuttak og stereohøyttalere. Sonys mest imponerende mobil på lenge, og noe for konkurrentene å se opp for.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.