Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: Her er resultatet av kamerablindtesten med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung

Et overraskende resultat – iPhone vinner samlet, men ikke overlegent

Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.

Skrevet av / 19.10.20 - 13:20
Her er resultatet av kamerablindtesten med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus og Samsung
Peter Gotschalk

For to uker siden inviterte Lyd & Bilde leserne til å delta i et lite eksperiment: Vi hadde valgt fem av de mest populære mobilene i premiumklassen – Apple iPhone 11, Huawei P40 Pro, Motorola Edge+, OnePlus 8 Pro og Samsung Galaxy Note 20 – og fotografert åtte forskjellige standardscener med hver av dem, tilsvarende den typen bilder som de fleste skyter igien og igjen med mobiltelefonen.

Hver scene ble fotografert i 4:3-format med mobilenes standardinnstillinger for den gjeldende typen bilder. Deretter navnga vi bildene slik at det ikke umiddelbart var mulig å se hvilken modell som hadde tatt hvilke bilder.

Hele poenget med øvelsen var å finne det mobilkameraet som produserer bilder som folk flest faktisk liker. Uten å ta hensyn til teknologi og forutinntatte holdninger til produsenter eller operativsystemer.

Avstemningen er holdt i både Norge, Danmark og Sverige, og vi avleste resultatene i hver enkelt kategori i de tre landene den 14. oktober.

Lyd & Bilde er et nordisk medie, hvor vi ikke skiller mellom landene, og derfor får dere ikke vite om svenskene stemte annerledes enn danskene, etc. Vi har funnet en samlet vinner av kamerablindtesten – og så har vi sett på hvilke mobiler som dere var mest begeistret for i hver enkelt kategori.

I alt avga 2870 lesere sine stemmer på tvers av Norge, Danmark og Sverige, og det ble avgitt 19 133 stemmer i alt. Resultatet ser du her.

Plassering Nummer Modell Antall stemmer
1. 1 iPhone 11 4.473
2. 4 Huawei P40 Pro 4.011
3. 3 OnePlus 8 Pro 3.766
4. 2 Samsung Galaxy Note 20 3.635
5. 5 Motorola Edge+ 3.248

Og vinneren er …

Kort fortalt: iPhone 11 er kåret som den beste kameramobilen på markedet. I hvert fall har bildene tatt med iPhone 11 fått flest stemmer blant de deltakende leserne på tvers av Skandinavia!

Tabellen må for øvrig leses slik at alle bildene i de nedennevnte kategoriene hvis betegnelse slutter med 1 – f.eks. 1.1, 2.1, 3.1 osv. er blitt tatt med iPhone 11. Bilde 1.2 er tatt med Samsung Galaxy Note 20, bilde 1.3 med OnePlus 8 Pro, og så videre.

Dette er bare den første av forhåpentligvis mange blindtester av mobilkameraer. Vi planlegger allerede nå nye tester med andre mobiler i andre prisklasser, og med tiden er hensikten at lesernes kåring av vinnere, skal utvikle seg til en beste «Readers’ Choice Award» – på linje med våre Best i test, Beste kjøp og Spesielt anbefalt-ikoner.

Her kan du se hvilken mobil som har vunnet den gjeldende kategorien samt kategoriens resultat gjort opp i prosent.

1. Standardbilde, dagslys

Her er det snakk om et bilde helt uten dikkedarer. Motivet er fra Prenzlauer Berg i Berlin, og viser en statue av den tyske kommunisten Ernst Thälmann. Bildet er tatt uten zoom på en halvoverskyet ettermiddag.

Den meget klare vinneren i denne kategorien var OnePlus 8 Pro.

2. Ultravidvinkel, dagslys

Motivet viser den olympiske svømmehallen i Eurpasportpark i Berlin. Med hver mobil er bildet tatt med standardinnstilling for ultravidvinkel.

I denne kategorien var stemmetallet tett. Faktisk så tett at det var forskjellige vinnere i henholdsvis Norge, Danmark og Sverige. Nordmennene valgte Samsung Galaxy Note 20, danskene foretrakk bilder skutt med Motorola Edge+, og svenskene helte til iPhone 11. Det samlede stemmetallet lot imidlertid Samsung-mobilen løpe av med seieren i kategorien.

3. 5x zoom

De testede mobilene er veldig forskjellige når det kommer til zoom-funksjonen. Men ettersom iPhone 11 bare klarer opp til maksimalt 5x digital zoom, har vi valgt å la det være grensen. Så alle mobilene har tatt et bilde med 5x zoom av den samme byggeplassen i Berlin Friedrichshain. At bildene ikke er helt like, skyldes IKKE en feil fra vår side, men derimot at resultatene blir veldig forskjellige fra mobil til mobil, selv om man velger akkurat samme zoom-innstilling.

Denne kategorien hadde derimot en meget klar vinner: Samsung Galaxy Note 20.

4. Standardbilde, innendørs

Å ta gode bilder med mobilen hjemme er ikke fullt så enkelt som man skulle tro. Ofte har man forskjellige lyskilder med ulik lysstyrke og ulike fargetemperaturer tent på en gang, noe som gir mobilkameraets programvare en virkelig utfordring. Her har vi en tidlig kveld tatt et bilde av et helt vanlig kjøkken i en leilighet i Berlin. Lyset kommer både fra neonrør, lyspærer og en LED-pære man ikke kan se i motivet.

Det samme gjelder denne kategorien, hvor OnePlus 8 Pro gikk av med seieren.

5. Selfie

Spesielt de yngre bruker mobilens frontkamera mer enn noe annet. For man skal jo ta selfies i store mengder til Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr og mye annet. Her er det artikkelens skribent som har fotografert rynkene sine helt uten filter foran førnevnte statue av Ernst Thälmann. Det er hverken brukt zoom eller vidvinkel.

Det var tett løp når det gjelder frontkameraet. Kampen sto mellom Huawei, iPhone og Samsung, men det ble koreanerne og Galaxy Note 20 som tok gull.

6. Makro

Selvfølgelig skal man også kunne komme helt tett på motivet med et godt mobilkamera. I dette tilfellet har vi brukt den enkelte mobils makroinnstilling, hvis en slik var tilgjengelig. Hvis ikke har vi brukt standardinnstillingene og gått så tett på motivet som mulig.

Den samlede vinneren av kategorien ble iPhone 11. Imidlertid mente de danske leserne med et lite flertall at Samsung Galaxy Note 20 tok det beste makrobildet.

7. Portrett

Så godt som alle mobiler i premiumklassen har en spesiell portrettfunksjon som lar deg ta lekre portretter med sløret bakgrunn. Men igjen er det stor forskjell på hvor godt kameraprogramvaren klarer oppgaven. Både når det gjelder sløringen av bakgrunnen, men også gjengivelsen av kontrast og hudfarge.

Her sto kampen mellom iPhone 11 og Motorola Edge+. Bildet fra den kinesiske mobilen falt best i lesernes smak både i Norge og Danmark, mens svenskene foretrakk iPhone 11. Den samlede vinneren ble imidlertid klart Motorola Edge+.

8. Nattinnstilling

Huawei var blant de første til å lansere en spesiell nattmodus på sine dyreste mobiler. Med P30 Pro lanserte det kinesiske selskapet en kombinasjon av en lyssterk optikk og nyskapende bildeprosessering som kunne lysne bildene og samtidig kompensere for støy fra mørket.

I dag er muligheten for å ta gode bilder i mørke omgivelser blitt standard på alle mobiler i premiumklassen, men som du kan se på testbildene, er det veldig stor forskjell på hvordan og hvor godt de forskjellige mobilene lykkes med oppgaven.

Det var Huawei som med den banebrytende kameramobilen P30 Pro nærmest fant opp nattmodus. Derfor kommer det neppe som en overraskelse for noen at Huawei P40 Pro løp av med seieren i denne kategorien. Mer overraskende er det kanskje at iPhone 11 kom inn på en overbevisende andreplass, med veldig lang avstand ned til de siste tre konkurrentene.

Nå undrer den oppmerksomme leseren seg kanskje over hvordan iPhone 11 kan vinne avstemningen når den kun vant en enkelt av de ovenstående åtte kategoriene. Svaret er ganske enkelt. Apples iPhone fikk rett og slett generelt mange stemmer i samtlige kategorier som ble vunnet av andre produkter. Stemmetallet for de andre deltakerne var derimot veldig varierende. For eksempel fikk OnePlus 8 Pro 7 stemmer i kategorien «Nattinnstilling», mens iPhone 11 fikk 763 stemmer og Huawei P40 Pro 1256.

Der Android-mobilene altså later til å prestere godt på utvalgte områder (Huawei med nattinnstilling, Samsung med selfies og OnePlus med innendørsbilder ved kunstig belysning), er iPhone 11 åpenbart den beste allround-mobilen når det gjelder å ta gode bilder i mange forskjellige situasjoner.

Home mener

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Scroll to Top