TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

6 high-end nettbrett

Nettbrettet er blitt voksen

Endelig har man et reelt valg hvis man vil skaffe seg et ordentlig nettbrett. Apples iPad er bedre enn noensinne, Microsoft har kommet på banen med sitt eget produkt, og endelig kan vi ta Android seriøst som nettbrett-plattform.

forfatter
Publisert 07.01.14 - 15:10
Produkter i testen
 • Sony Xperia Tablet Z
 • Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
 • Microsoft Surface 2
 • Asus Transformer Pad TF701T
 • Apple iPad Air
 • Acer Iconia A3-A10
 • Vi har testet nettbrett både før og spesielt etter Apple gjorde produktkategorien populær blant vanlige forbrukere med firmaets første iPad som kom i 2010. Den første tiden dominerte iPaden markedet totalt, også i tester hvor det var veldig vanskelig å finne seriøse konkurrenter.

  Men stille og rolig tar de Android-baserte nettbrettene inn på iPaden når det gjelder markedsandeler, og hvor vi for bare et år siden enda hadde vanskelig for å se Android-plattformen som et reelt alternativ til Apples iOS og iPad – Googles plattform var simpelthen ikke spesielt egnet eller tilpasset nettbrett-formatet – så er situasjonen i dag en helt annen, noe vår test også bærer preg av. Produsenter som Asus, Samsung og Sony har kommet på banen med meget gode og brukbare nettbrett med Android som operativsystem, og konkurransen mellom iPad og de beste blant konkurrentene blir nå avgjort av marginaler. Apples dominans er under press.

  Dessuten er Microsoft nå kommet på banen med en spesiell nettbrettversjon av Windows 8, Windows RT, som finnes som operativsystem på en av deltakerne i testen. Nemlig Microsofts egen Surface 2, som fortsatt er en av de få nettbrettene på markedet som hører hjemme i familien blant Nokias smartmobiler og de mange Windows-PC-er fra produsenter som Dell, HP, Acer og alle de andre.

  Det skjer altså mye, og mulighetene på nettbrett-markedet er reelt større enn noensinne. Helt sikkert er det at det aldri har vært noe bedre tidspunkt å kjøpe et nettbrett på. Utvalget er på plass. Når gjelder det bare om å velge.

  Slik testet vi
  Ytelsen på alle nettbrettene i testen er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs i en cross-plattform versjon, som gir resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultater måles etter et pointsystem, hvis referanse (en score på 2.500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5.000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

  Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter.

  Vi har videre vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: internett- og nettleser-opplevelse (sistnevnte benchmarkes også med Browsermark 2.0), skjerm (inkludert oppløsning, farger og touch-funksjon), kamera, medier (inkludert lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og ytelse. Blant annet har vi prøvd spill som Shadowgun, Infinity Blade eller liknende tunge spill på alle nettbrettene for å teste skjermoppdatering, rendring, grafikkeffekter samt kontroll via touch-skjermen.

  Sist, men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurdering.

  Produkter i testen

  Sony Xperia Tablet Z

  Sony viser vei

  Sony Xperia Tablet Z er intet mindre enn en genistrek!

  Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

  Nesten i mål

  Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition er Samsungs beste nettbrett til dato, men likevel er vi ikke helt begeistret.

  Microsoft Surface 2

  Litt for uferdig

  Microsoft Surface 2 er et av meget få nettbrett basert på Windows RT 8.1. Det er ikke helt uten grunn.

  Asus Transformer Pad TF701T

  Muskler uten finesse

  Med en ekstremt høyoppløst skjerm og den aller nyeste prosessor-teknologi lover Asus Transformer Pad dessverre litt mer enn den kan holde.

  Apple iPad Air

  Den ubestridte seierherre

  Med iPad Air har Apple overgått seg selv – og alle konkurrentene.

  Acer Iconia A3-A10

  Halvgjort er ikke velgjort

  Skal man konkurrere på pris er man nødt til å inngå kompromisser. Men Acer har valgt å kutte på de gale stedene.

  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  For feinsmeckeren Garmin gjør virkelig sitt ytterste for å kunne tilby en klokke for alle smaker. Nå har de presentert en smartklokke med så klassisk utseende at den ofte tas for å være en tradisjonell analog klokke.
  Stor mobil til stort budsjett Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.
  Kommende brettbar iPhone vil selv kunne reparere riper og buler i skjermer I forbindelse med utviklingen av en brettbar mobil, jobber Apple med en ny teknologi som vil la skjermene reparere seg selv. Det viser en patentsøknad, som er sparsom med detaljer.
  Tre grunner til å kjøpe iPhone 14 Pro Den skal stå tidlig opp, den som skal klare å lage en bedre mobil enn iPhone 14 Pro.
  Følg Lyd & Bilde