: 6 high-end nettbrett

Nettbrettet er blitt voksen

Endelig har man et reelt valg hvis man vil skaffe seg et ordentlig nettbrett. Apples iPad er bedre enn noensinne, Microsoft har kommet på banen med sitt eget produkt, og endelig kan vi ta Android seriøst som nettbrett-plattform.
Annonse
Annonse
forfatter

Vi har testet nettbrett både før og spesielt etter Apple gjorde produktkategorien populær blant vanlige forbrukere med firmaets første iPad som kom i 2010. Den første tiden dominerte iPaden markedet totalt, også i tester hvor det var veldig vanskelig å finne seriøse konkurrenter.

Men stille og rolig tar de Android-baserte nettbrettene inn på iPaden når det gjelder markedsandeler, og hvor vi for bare et år siden enda hadde vanskelig for å se Android-plattformen som et reelt alternativ til Apples iOS og iPad – Googles plattform var simpelthen ikke spesielt egnet eller tilpasset nettbrett-formatet – så er situasjonen i dag en helt annen, noe vår test også bærer preg av. Produsenter som Asus, Samsung og Sony har kommet på banen med meget gode og brukbare nettbrett med Android som operativsystem, og konkurransen mellom iPad og de beste blant konkurrentene blir nå avgjort av marginaler. Apples dominans er under press.

Dessuten er Microsoft nå kommet på banen med en spesiell nettbrettversjon av Windows 8, Windows RT, som finnes som operativsystem på en av deltakerne i testen. Nemlig Microsofts egen Surface 2, som fortsatt er en av de få nettbrettene på markedet som hører hjemme i familien blant Nokias smartmobiler og de mange Windows-PC-er fra produsenter som Dell, HP, Acer og alle de andre.

Det skjer altså mye, og mulighetene på nettbrett-markedet er reelt større enn noensinne. Helt sikkert er det at det aldri har vært noe bedre tidspunkt å kjøpe et nettbrett på. Utvalget er på plass. Når gjelder det bare om å velge.

Slik testet vi
Ytelsen på alle nettbrettene i testen er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs i en cross-plattform versjon, som gir resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultater måles etter et pointsystem, hvis referanse (en score på 2.500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5.000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter.

Vi har videre vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: internett- og nettleser-opplevelse (sistnevnte benchmarkes også med Browsermark 2.0), skjerm (inkludert oppløsning, farger og touch-funksjon), kamera, medier (inkludert lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og ytelse. Blant annet har vi prøvd spill som Shadowgun, Infinity Blade eller liknende tunge spill på alle nettbrettene for å teste skjermoppdatering, rendring, grafikkeffekter samt kontroll via touch-skjermen.

Sist, men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurdering.

Produkter i testen

Sony Xperia Tablet Z

Sony viser vei

Sony Xperia Tablet Z er intet mindre enn en genistrek!

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Nesten i mål

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition er Samsungs beste nettbrett til dato, men likevel er vi ikke helt begeistret.

Microsoft Surface 2

Litt for uferdig

Microsoft Surface 2 er et av meget få nettbrett basert på Windows RT 8.1. Det er ikke helt uten grunn.

Asus Transformer Pad TF701T

Muskler uten finesse

Med en ekstremt høyoppløst skjerm og den aller nyeste prosessor-teknologi lover Asus Transformer Pad dessverre litt mer enn den kan holde.

Apple iPad Air

Den ubestridte seierherre

Med iPad Air har Apple overgått seg selv – og alle konkurrentene.

Acer Iconia A3-A10

Halvgjort er ikke velgjort

Skal man konkurrere på pris er man nødt til å inngå kompromisser. Men Acer har valgt å kutte på de gale stedene.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Les også

Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
LaCies rådyre SSD-dokking er så rask at man jubler, og nesten glemmer hvor dyrt det er.
Den lille MacBook Air har gennemgået en usynlig, men gigantisk forvandling til det bedre.
Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Thorens er endelig der de skal være med en av de beste platespillerne vi har testet på lenge.
Nikon har lyttet til kritikken og perfeksjonert Z6 II, som med ett ble et av de beste kameraene du kan kjøpe.