Surface 2 er solid bygget og gir god valuta for pengene – ikke minst på grunn av den fulle Office-pakken som følger med produktet. Skjermen er pen og operativsystemet lar brukeren kjøre to apper ved siden av hverandre. Det er ekte multitasking.Minus
Operativsystem er stadig for uferdig – både som økosystem og som brukerflate. Det tar også for mye av lagerplassen. Lyden er middelmådig, og sist men ikke minst mangler vi muligheten for mobilt internett.
Surface 2 er basert på versjon 8.1 av Windows RT; som er blitt bedre siden vi testet det første Surface-nettbrett. Også som økosystem, selv om det stadig kan bli mye bedre. Vi ville for eksempel veldig gjerne ha målt ytelsen på Surface 2 med vårt normale Benchmark-verktøy, Geekbench 3, men det programmet finnes ikke til Windows 8.1 RT. Man må fortsatt også lete i katalogen etter apper som YouTube og Instagram, mens både Facebook og Twitter har blitt lagt til. Operativsystemet finnes nå også på norsk, dansk og svensk! Hurra!
Men hvorfor er skrivebordet inkludert i Windows RT 8.1, som jo kan kjøre de ARM-baserte appene fra Windows Store? Vi forsøkte å laste nede forannevnte Geekbench 3 i Windows-utgaven via Internet Explorer i desktoputgaven (ja, det finnes to separate utgaver av Internet Explorer i Windows RT 8.1!), og det var fullt mulig. Men programmet kan bare ikke kjøre på ARM-prosessoren. Det er da meget logisk.
Minnet kan utvides både via USB og microSD-kort, men heller ikke på dette punktet er Windows RT 8.1. spesielt brukervennlig. Man skulle tro at når man putter et SD-kort proppet fullt med film og bilder inn i nettbrettet så ville innholdet automatisk dukke opp i henholdsvis Foto- og Video-appen, men nei. I video-appen må man konfigurere manuelt, og man må se etter filer på SD-kortet, mens en slik konfigurasjon ikke engang er mulig i Foto-appen. Her kan man kun velge mellom Biblioteket Bilder, som ligger lokalt, eller Skydrive. Sukk…
Men ellers er det bra at minnet kan utvides, for kjøper man modellen med 32 GB lager, er det kun 19 GB til overs til apper og innhold. Så mye fyller operativsystemet. Blant annet fordi Surface 2 kommer med Microsofts Office 2013-pakke forhåndsinstallert – inklusiv Outlook, som ikke var med i pakken da det første Surface-nettbrettet kom på markedet sist år.
Skjermen er på 10,6” og byr på et pent skjermbilde med Full HD oppløsing på 1920 x 1080p. Dermed blir Surface 2 – også på grunn av støttefoten på baksiden – glimrende som medieavspiller, og man surfer også kjapt på internett, noe som bekreftes av et pent Browsermark 2.0 resultat på 2947. Lyden vil vi imidlertid ikke skrive så mye om, for den høres ut som noe man har kjøpt på boks.
Konklusjon
Microsoft Surface 2 er et interessant bud på et nettbrett i et marked som domineres av Apples iPad, men også blir oversvømt av utallige Android-baserte produkter. Man får en komplett Office-pakke med på kjøpet, nettbrettet er raskt og robust bygget, og skjermbildet er skarpt og pent. Men Windows RT 8.1 virker fortsatt som et uferdig system, og økosystemet av apper er fortsatt for mangelfullt. Og så savner vi støtte for mobilt internett, da Surface 2 kun fås med wi-fi.
Veil. pris 3590 kr
Spesifikasjoner
- Operativsystem: Windows RT 8.1
- Skjerm: 10,6", 1920 x 1080, 208 ppi
- Prosessor: 1,7 GHz NVIDIA Tegra4 quad-core
- Minne: 2 GB RAM
- Lager: 32 GB + microSD (opp til 32 GB)
- Kamera: 5 Mp (bak), 3,5 Mp (front)
- Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
- Tilkobling: USB 3.0, HD-video
- Mål: 275 x 173 x 8,9 mm
- Vekt: 676 g
- Batteri: Opp til 10 timer
Også i denne testen:
6 high-end nettbrett
Sony Xperia Tablet Z
Sony viser vei
Sony Xperia Tablet Z er intet mindre enn en genistrek!
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Nesten i mål
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition er Samsungs beste nettbrett til dato, men likevel er vi ikke helt begeistret.
Asus Transformer Pad TF701T
Muskler uten finesse
Med en ekstremt høyoppløst skjerm og den aller nyeste prosessor-teknologi lover Asus Transformer Pad dessverre litt mer enn den kan holde.
Apple iPad Air
Den ubestridte seierherre
Med iPad Air har Apple overgått seg selv – og alle konkurrentene.
Acer Iconia A3-A10
Halvgjort er ikke velgjort
Skal man konkurrere på pris er man nødt til å inngå kompromisser. Men Acer har valgt å kutte på de gale stedene.
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser