TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

6 smartmobiler

Vårens beste mobiler

Toppmodellene fra det siste halvåret konkurrerer om tronen, og vi får en ny konge.

forfatter
Publisert 07.05.15 - 00:01
Produkter i testen
 • LG G Flex 2
 • Apple iPhone 6
 • Huawei P8
 • HTC One M9
 • Samsung Galaxy S6 Edge
 • Motorola Nexus 6
 • Siden julens store mobiltest har det hendt mye på markedet. Som vi så på Mobile World Congress messen i mars er alle utålmodige etter å slippe nye modeller med den seneste teknikken. Og vi har nå hatt gleden av å teste et antall av dem direkte på nettet så snart de ble sluppet. Men alle toppmodellene er jo faktisk meget bra. Det kan være litt vanskelig å få et riktig overblikk, og derfor har vi sammenstilt våre inntrykk, veid fordeler og ulemper og kommet frem de aller beste.

   

  Den seneste teknikken

  De fleste produsenter bygger sine Android-mobiler på samme tekniske plattform, nemlig Qualcomms Snapdragon prosessor. Så når de slipper en ny versjon står alle og stamper, ferdige til å slippe nye mobiler med den seneste teknikken. Den siste heter Snapdragon 810 og innebærer en overgang til 64-bits teknikk. Men den inneholder også støtte for kjappere Wifi, Bluetooth 4.1, 4K-skjermoppløsning samt avkoding av filmer i HEVC, noe som vil bli standard for 4K-film.

  Dessverre har Qualcomm hatt problemer med prosessorens varmeutvikling, noe som har gjort at mange av mobilene kom senere enn ventet. En nødløsning mange benytter er å kvele ytelsen når det begynner å bli varmt, men det innebærer at vi ikke har fått en så stor ytelsesøkning som forventet. Samsung tok derfor avgjørelsen om å benytte sin egen Exynos-prosessor i stedet, noe som trolig var et klokt valg. Vi har nemlig sett bedre ytelser fra dem uten at mobilene virker å bli like varme.

   

  Batteriproblemet

  Utviklingen går mot alt større skjermer, hvor 5-6″ mer er regelen enn unntaket. Og dessuten øker alle oppløsningen i en rasende tak. Quad HD-oppløsing, det vil si 1440 x 2560 punkter er nå ikke uvanlig på de større skjermene. Det gir en punkttetthet som er langt over Apples Retina-teknikk som vi lenge trodde var det beste man hadde behov for. Det ryktes til og med om 4K-skjermer på mobilene innenfor et kort tidsperspektiv. Men trenger vi virkelig så høy oppløsning på de små skjermene?

  Et stort problem er nemlig at større og mer høyoppløste skjermer med en bra lysstyrke drar veldig mye strøm. Samtidig blir mobilene alt tynnere, noe som gjør at man ikke kan putte i større batterier. Enn så lenge sleper batteriteknikken etter, og vi har blitt vant til lading annenhver dag. Men nå finnes i det minste Qualcomms Quick Charge 2.0-teknikk, som lader batteriene dobbelt så raskt. Man lover over halv lading på en halvtime. Og alle Android-mobilene i testen støtter dette.

   

  Ytelsestester 

  Geekbench single-core Geekbench multi-core Browsermark
  Apple iPhone 6 1.612 2.883 3.225
  HTC One M9 1.095 3.853 1.567
  Huawei P8 860 3.516 784
  LG G Flex 2 1.145 3.677 1.625
  Motorola Nexus 6 1.035 3.304 1.454
  Samsung Galaxy 6 Edge 1.494 4.826 2.704

  Vær oppmerksom på at alle mobiler i artikkelen har fått høye karakter og ikoner i våre tidligere tester. Samtlige er altså klart anbefalt og dine egne preferanser kanskje gjør at en annen mobil passer deg bedre enn vår vinner. Detaljene finner du på de følgende sidene hvor vi går gjennom fordeler og ulemper ved alle modellene.

  Produkter i testen

  LG G Flex 2

  Vellykket innersving fra LG

  Det andre forsøket med en bøyd mobil er bedre enn forgjengeren på alle måter.

  Formen gjør den behagelig å holde i. Kameraet er meget bra med uvanlig kjapp autofokus. Bra prissatt sammenlignet med konkurrentene.
  Lavere skjermoppløsning og mindre minne enn sammenlignbare mobiler. Noen ganger oppstår uventede pauser og rykk under bruk. Knappenes plasseringer krever tilvenning.

  Apple iPhone 6

  Ny start for iPhone

  Med den siste ulempen slettet er dette en iPhone som lokker desertørene tilbake.

  Skjermen er utmerket og har endelig en brukbar størrelse. Som vanlig føles det som en premiummobil. Den er kjapp som bare sytten og har fått bedre batteritid og kamera.
  Kameraet har ikke optisk bildestabilisering som Plus-modellen. NFC fungerer bare med Apple Pay. Ikke like klokkerent design som ventet.

  Huawei P8

  Uslåelig til prisen

  Huawei viser igjen at de kan lage en premiummobil som også gjør lommeboken glad.

  Kamera som starter lynkjapt og i visse tilfeller imponerer stort. Smarte finesser og rent grensesnitt. Bra pris for en mobil med uventet luksusfølelse.
  Støtter ikke raskeste trådløse nettverksstandard. Litt vel lite innebygget minne. Ytelsen når ikke riktig opp til konkurrentene.

  HTC One M9

  Luksuriøs og utrolig rask

  HTC er fortsatt en ikonisk mobil, men lider av barnesykdommer.

  En luksusfølelse som skiller seg ut fra konkurrentene. Grensesnittet har bra funksjoner uten å gjøre mobilen tregere. Utmerket lyd og ytelse som imponerer.
  Blir veldig varm når den belastes hardt. Kameraet gir flere detaljer, men presterer dårlig i svakt lys. Føles mer konservativ enn innovativ.

  Samsung Galaxy S6 Edge

  Endelig en luksusmobil

  Galaxy Edge bøyde skjerm føles lekker og mobilen overtreffer alle forventninger.

  En tillitvekkende, lett og luksuriøs design. Lekker bøyd og ekstrem høyoppløst skjerm samt et fantastisk kamera. Utrolig ytelse og likevel bra batteritid.
  Ingen plass til minnekort og ikke lenger vanntett. Lyden er bare middels og pulsmåleren kan bare benyttes når man er i ro. Den bøyde skjermen gir en umotivert høy pris.

  Motorola Nexus 6

  Googles nye flaggskip

  Motorola viser hva den nyeste Android-versjonen Lollipop står for på en superkjapp mobil med en enorm skjerm.

  Fremoverrettede stereohøyttalere med kraft. Praktisk med trådløs lading.
  Skjermen er for lyssvak og drar for mye strøm. Kameraet klarer seg dårlig i svakt lys. Ikke mulig å bytte batteri, og man kan ikke benytte minnekort.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Video: Nothing phone (1) avslørt ukesvis før lansering Hands-on video viser innovativt nytt brukergrensesnitt.
  Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
  Eksklusivt fra Huawei Nylig skrev vi om Huaweis kommende generasjon av nye smart-produkter. Og nå er ventetiden over for ett av dem – Watch GT3 Pro kan nå kjøpes.
  Det kommer ingen Samsung Galaxy S22 FE Ikke flere utgaver av Samsungs folkemobil.
  Slik ser den ut! [Oppdatert] For å unngå leaks har Nothing selv "lekket" bilde av selskapets kommende smarttelefon.
  5G-mobil til under 3.000 kroner Motorola lanserer enda en budsjettmobil med 5G.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend