Search
Generic filters

: 6 Phablets

En såkalt phablet (kombinasjon av ”phone” og ”tablet”) er en forholdsvis ny kategori av produkter som bygger bro mellom vanlige smartmobiler og nettbrett. Det er kort og godt snakk om smartmobiler med ekstra stor skjerm – vanligvis omkring 6”.

Phablet-kategorien ble mer eller mindre oppfunnet av Samsung da de i 2011 lanserte sin første Galaxy Note med en på datiden vanvittig stor 5.3” skjerm. Den gang så kke mange behovet for en slik kjempetelefon, men Samsung har i ettertid solgt adskillige millioner Galaxy Note, Note II og Note 3 mobiler. Etter hvert har alle de store produsentene unntatt Apple hoppet på phablet-vognen, og dermed kan vi denne gangen teste phablets fra både Asus, HTC, LG, Nokia, Sony og selvfølgelig Samsung.

Hvorfor velge en phablet?
Hva skal man med en telefon som er så stor at selv voksne karer med ”tømmerhoggernever” har problemer med å holde den i en hånd? Først og fremst er det på grunn av den store skjermen, som gir en bedre opplevelse av bilder, video og annet grafisk innhold. Mange av dagens mobilbrukere ønsker gjerne også å være produktive, noe som selvfølgelig også er lettere på en større skjerm, uten å løpe rundt med både en smartmobil og et nettbrett. For dem er en phablet et helt riktig kompromiss.

Mange opplever at en phablet egentlig er for stor til å ringe med på normalt vis. Men mange mobilbrukere foretrekker uansett et lite Bluetooth headset når de skal ringe, og da blir ikke størrelsen en like stor hindring. Mange phablet-brukere er gadget-frelste, og kan nok derfor også tenke seg å investere i utstyr som smarte klokker eller annen ”wearable tech” som supplement til den store skjermen.

Dette er annerledes bruksmønster enn vi har vært vant til for bare få år siden, men mye tyder på at phablet-en har kommet for å bli. Ifølge analyseinstituttet IDC var cirka hver femte solgte smartmobil i 2013 en phablet. Og det tallet ser bare ut til å vokse i de kommende år.

Slik testet vi
Ytelsen på alle phablet-ene (med et unntak) er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs, som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et poengsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter. Vi kunne ikke utføre Benchmark-test av Nokia Lumia 1520 da Geekbench 3 programmet ikke finnes for Windows Phone 8.

Videre har vi vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: Internett- og nettleseropplevelse (sistnevnte benchmarkes også med Browsermark 2.0), skjerm (oppløsning, farger og touchfunksjon), kamera, medier (lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og ytelse.

Sist, men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurdering.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

Ikke helt vellykket

Med Fonepad leverer Asus et virkelig billig nettbrett som du også kan bruke som mobiltelefon. Men det er faktisk ikke noen særlig god idé.

Lyd & Bilde mener

Minnet kan utvides via microSD-kort, og på grunn av Asus SonicMaster er medielyden utmerket.
Skjermen er lyssvak med elendig berøringsfølsomhet. Enheten er for langsom, og vi opplever nettverksproblemer ved overgang mellom Wi-Fi og 3G.
 • Operativsystem: Android 4.1.2 Jelly Bean
 • Skjerm: 7" 1280 x 800 HD IPS, 216 ppi
 • Prosessor: 1,2 GHz Intel Atom Z Series
 • Minne: 1 GB RAM / 16 GB lager (+ 32 GB via microSD)
 • Kamera: 1,2 Mp (front)
 • Trådløst: 3G HSPA+, 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC
 • Mål: 196,6 x 120,1 x 10,4 mm
 • Vekt: 340 g
 • Batteri: 4.270 mAh
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2195 kr

Det er viktig å understreke at Asus virkelig har forestilt seg Fonepad som en erstatning for smartmobil. Man kan bare lese på firmaets hjemmeside, hvor de blant annet skriver: ”Fonepad er et nettbrett som bevarer fleksibiliteten fra en smartmobil, men som eliminerer behovet for å ha to forskjellige apparater.” Her kan vi bare si: Nei, Asus, det gjør Fonepad ikke! Selv om man kan løse den estetiske og praktiske utfordringen ved å bruke et Bluetooth headset i stedet for å holde 7 tommers kjempen opp til øret, skal det godt gjøres å få Fonepad ned i bukselommen.

Skjermen er ikke noe å skrive hjem om. Den er nemlig ikke særlig lyssterk, heller ikke i ”outdoor mode”, og selv det utmerkede og presise kalibreringsverktøyet Asus Splendid er ikke til stor hjelp.

Ytelsen er helt på bånn. Med et Geekbench 3 resultat på 329 (single-core) og 441 (multi-core) er Fonepad simpelthen alt for treg og tung å danse med, og etter vår mening kan ikke dette oppveies av muligheten til å utvide minnet. I rettferdighetens navn skal vi nevne at Fonepad klarer seg en del bedre i Browsermark 2 testen, hvor den scorer 1.986 poeng.

Enda et minus i margen er det at nettverksdelen i Fonepad ikke helt virker etter hensikten. Vi opplevde gjentatte problemer med såkalt hand-over mellom Wi-Fi og mobilt internett via 3G. Har man aktivert Wi-Fi i Android, skal systemet fungere slik at nettbrettet foretrekker Wi-Fi nettverket hvis det er tilgjengelig, og når man så igjen beveger seg utenfor skal 3G-forbindelsen gjenopprettes automatisk. Bare ikke med Fonepad, som konsekvent ikke kunne håndtere gjenopprettelsen av forbindelsen til det mobile internett. Det hjalp ikke engang å slå av og på mobildata i innstillingene. Bare etter en omstart av enheten kunne man igjen få kontakt til 3G nettverket. Mildt sagt irriterende.

Fonepad skal til gjengjeld ha ros for en utmerket lydkvalitet som kjøres med Asus egen SonicMaster programvare. Og det også uten B&Os ICEpower forsterker som ellers sitter i mange av de Asus-enhetene som er utstyrt med SonicMaster. Kort og godt er det en fornøyelse å lytte til musikk på Fonepad, som byr på kraft og dynamikk samt mengder med EQ-innstillinger slik at brukeren selv kan skru på lyden.

Konklusjon
Den gode lyden og muligheten til å utvide minnet er også de eneste positive tingene vi kan komme med. Fonepad har problemer med nettverksdelen, skjermen er under all kritikk og enheten yter simpelthen så dårlig at man skal være utstyrt med stor tålmodighet for å synes det er morsomt. Denne phablet er bare ikke spesielt god, og vi råder til at man drar litt flere penger opp av lommen og kjøper et av de andre produktene i testen.

Buet teknikkoppvisning

Den store nyheten ved LG G Flex er den buede skjermen, som gjør at den ligger litt bedre i hånden enn en flat telefon. Argumentet om at det skulle bli lettere å snakke i den, er vi ikke like enige i, for selv om mikrofonen og høyttaleren havner litt nærmere ansiktet, er det ikke snakk om mange millimeter.

Med en slik buet form kan man lett tro at den vil knekke dersom man er uheldig å sette seg på den. Det gjør den ikke, for G Flex er som navnet antyder fleksibel og fjærer tilbake selv etter å ha vært flatet helt ut.

Imponerende er det også at G Flex er selvreparerende. Småriper, for eksempel fra nøkler i lommen, skal forsvinne av seg selv fra baksiden. Vår litt overentusiastiske test avslørte at man nok ikke skal ripe den for voldsomt, men det fungerte relativt bra ved småskader.

Med en 6-tommers skjerm er LG G Flex som skapt for å se på film på. Og argument nummer 2 for den kurvede skjermen, er at den skal gi en bedre filmopplevelse. Men akkurat som vi ikke synes at det gjør noen stor forskjell på TV-apparater annet enn de aller største, ser vi ikke noe poeng i å ha det på en håndholdt skjerm. OLED-teknikken gjør imidlertid at man får en lyssterk skjerm med bra svartnivå og livlige farger, noe som gjør film og bilder meget hyggelig å se på.

Skjermoppløsningen i seg selv er derimot lav etter dagens standard. 720-oppløsing er ok på små skjermer som Sony Xperia Z1 Compact, men på en 6” skjerm blir det vanskelig å se liten tekst på nettsider ,og tar bort litt av poenget med å ha en stor skjerm. Alle konkurrentene med en skjerm over 5” har faktisk full 1080 HD-oppløsning.

Når det gjelder kameraet har LG vært smarte og beholdt kameraet fra G2, som er den beste kameramobilen vi har sett fra den sørkoreanske produsenten. Det finnes et par motivprogrammer som HDR, panorama, bilde-i-bilde til begge kameraene, kjappe bildeserier og ulike bildeeffekter. Den har også en praktisk funksjon for selvportrett hvor en lampe forteller om når den har fokusert på ditt ansikt.

Man har heller ikke spart på lyden. LG G Flex kan skryte av HD-lyd, noe som vil si at den kan spille musikkfiler i 24 bit/192 kHz. Samt at den håndterer ukomprimerte lydfiler. Lyden blir da naturligvis også bedre når man bruker gode hodetelefoner, men musikken tar imidlertid også større plass. For å gi en bedre filmopplevelse støtter den også Dolby Mobile.

Akkurat som på G2 har telefonen ingen knapper på fremsiden eller sidene, men alt sitter på baksiden. Vi synes fortsatt at det er en bra idé, da det er der man har fingrene. Avhengig av hva man gjør har knappene ulike funksjoner, som å justere volum eller ta bilder. For å vekke mobilen banker man to ganger med fingrene på skjermen.

Konklusjon
Det er interessant at LG har lykkes med å lage en bøyd mobil, men vi kan ikke riktig se poenget med bueformen bortsett fra at den passer bedre i baklommen. Det gir oss imidlertid et håp om bøyelige mobiler i fremtiden. LG G Flex er en lynrask phablet med bra kamera og utmerket lyd. Men vi er skuffet over skjermoppløsningen, mobilen er vel stor og den ser anonym ut. Til denne høye prisen forventer man en luksuriøs og praktisk smartmobil fremfor bare en kul gimmick.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.