Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 11Delta

: 6 Phablets

Skrevet av / 08.04.14 - 16:15
6 Phablets
Peter Gotschalk

Produkter i denne test

En såkalt phablet (kombinasjon av ”phone” og ”tablet”) er en forholdsvis ny kategori av produkter som bygger bro mellom vanlige smartmobiler og nettbrett. Det er kort og godt snakk om smartmobiler med ekstra stor skjerm – vanligvis omkring 6”.

Phablet-kategorien ble mer eller mindre oppfunnet av Samsung da de i 2011 lanserte sin første Galaxy Note med en på datiden vanvittig stor 5.3” skjerm. Den gang så kke mange behovet for en slik kjempetelefon, men Samsung har i ettertid solgt adskillige millioner Galaxy Note, Note II og Note 3 mobiler. Etter hvert har alle de store produsentene unntatt Apple hoppet på phablet-vognen, og dermed kan vi denne gangen teste phablets fra både Asus, HTC, LG, Nokia, Sony og selvfølgelig Samsung.

Hvorfor velge en phablet?
Hva skal man med en telefon som er så stor at selv voksne karer med ”tømmerhoggernever” har problemer med å holde den i en hånd? Først og fremst er det på grunn av den store skjermen, som gir en bedre opplevelse av bilder, video og annet grafisk innhold. Mange av dagens mobilbrukere ønsker gjerne også å være produktive, noe som selvfølgelig også er lettere på en større skjerm, uten å løpe rundt med både en smartmobil og et nettbrett. For dem er en phablet et helt riktig kompromiss.

Mange opplever at en phablet egentlig er for stor til å ringe med på normalt vis. Men mange mobilbrukere foretrekker uansett et lite Bluetooth headset når de skal ringe, og da blir ikke størrelsen en like stor hindring. Mange phablet-brukere er gadget-frelste, og kan nok derfor også tenke seg å investere i utstyr som smarte klokker eller annen ”wearable tech” som supplement til den store skjermen.

Dette er annerledes bruksmønster enn vi har vært vant til for bare få år siden, men mye tyder på at phablet-en har kommet for å bli. Ifølge analyseinstituttet IDC var cirka hver femte solgte smartmobil i 2013 en phablet. Og det tallet ser bare ut til å vokse i de kommende år.

Slik testet vi
Ytelsen på alle phablet-ene (med et unntak) er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs, som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et poengsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter. Vi kunne ikke utføre Benchmark-test av Nokia Lumia 1520 da Geekbench 3 programmet ikke finnes for Windows Phone 8.

Videre har vi vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: Internett- og nettleseropplevelse (sistnevnte benchmarkes også med Browsermark 2.0), skjerm (oppløsning, farger og touchfunksjon), kamera, medier (lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og ytelse.

Sist, men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurdering.

Produkter i denne test

LG G Flex

Buet teknikkoppvisning

LG imponerer med ny teknikk, men G Flex er mer oppsiktsvekkende enn praktisk.

Stor skjerm med bra farger, utmerket lyd. Toppytelse og praktiske finesser.
Lavoppløst skjerm og kamera savner bildestabilisering. Vel stor, og den buede formen gir ingen direkte fordeler.
Les hele testen

ASUS Fonepad

Ikke helt vellykket

Med Fonepad leverer Asus et virkelig billig nettbrett som du også kan bruke som mobiltelefon. Men det er faktisk ikke noen særlig god idé.

Minnet kan utvides via microSD-kort, og på grunn av Asus SonicMaster er medielyden utmerket.
Skjermen er lyssvak med elendig berøringsfølsomhet. Enheten er for langsom, og vi opplever nettverksproblemer ved overgang mellom Wi-Fi og 3G.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Scroll to Top