Totem Sky

Diskré åndemagi

Designstramme Totem leker med ord og stemmer, uten å vekke visuell oppmerksomhet.

Pluss
Generelt ren gjengivelse, fremragende mellomtone og overraskende god bass. Lett å plassere.
Minus
Den er dyr! Noen vil kanskje foretrekke et mindre ydmykt ytre.

Kanadiske Totem Acoustic er ikke spesielt kjent på våre breddegrader, men selskapet har faktisk produsert høyttalere i 30 år, og de tilbyr en lang rekke modeller i forskjellige pris- og vektklasser. Det er både gulv- og kompaktmodeller samt høyttalere til montering på eller i (!) vegg og tak.

Vi ser i denne testen på Totem Sky, som er en konvensjonell kompakt reol- eller stativhøyttaler i det prismessig bedre sjiktet av sortimentet.

Med en størrelse litt mindre enn en skoeske er det lett å finne plass til Totem Sky. Og den gjør ikke mye vesen av seg der den blir plassert. Testparet var i silkematt hvit finish, med avrundede kanter og en utførelse som best kan kalles diskré. Med det hvite frontstoffet montert, glir den ubemerket inn i en moderne hvit-i-hvit boliginnredning. Et prisverdig mål med en nærmest perfekt WAF (Wife Acceptance Factor). Til en pris på 24.000 kroner kan jeg imidlertid ikke la være å tenke at de kunne ha sett litt mer luksuriøse ut. Men ok, så er det jo mer penger til overs til de indre verdiene.

I den hvite utgaven med det hvite frontstoffet montert, forsvinner Totem Sky helt i møbleringen. Det er vi ikke vant til fra en høyttaler i denne ambisjonsklassen.

 

Teknikk

Sky er et toveissystem med 5″ bass og en usedvanlig stor diskantdome på 33 mm i diameter. Størrelsen til tross hevdes diskanten å kunne gå helt opp til 29,5 kHz. Også bassenheten er litt ut over normalen med en svingspole på hele 75 mm. Dette er den dyre måten å gjøre tingene på, men det taler også for større effekthåndtering og kontroll.

Delefilteret er 6 dB per oktav. Det kan gi virkelig glimrende lyd og deling uten faseforskyvning, men det stiller store krav til høyttalerenhetene som skal kunne arbeide flere oktaver ut over delefrekvensen.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Terminalene på baksiden gir mulighet for biwiring. Kvaliteten er over middels, uten å være hysterisk. Man kan bruke avisolerende ledningsender av rimelig tykkelse, men ikke bananplugger. Bassporten på baksiden er veldig liten (sikkert for å unngå at den blir for lang), men det var ikke hørbar vindstøy.

Kabinettet skal være “dempet med borosilikat som kontrollerer energiutførselen, men holder kabinettet musikalsk i live”. Borosilikat er det kjemiske navnet for pyrexglass, så det er muligvis snakk om at kabinettet er dempet med glassull.

En spirituell reise

Med et navn som Totem vil det være naturlig å spille på indianerassosiasjoner. Og de lar ikke den sjansen gå fra seg: “Sky”, “Forest”, “Wind” og “Rainmaker” er noen av modellnavnene. Og i tillegg kommer det to hele serier kalt “Element” og “Tribe”. Og stilen fortsetter på hele nettsiden, som oser av New Age.

“Music creates order out of chaos: for rhythm imposes unanimity upon the divergent, melody imposes continuity upon the disjointed and harmony imposes compatibility upon the incongruous. Music is the mediator between our spiritual and sensual journey.”

For et teknisk øye kan det hele virke litt søkt, men Totem har øyensynlig funnet en resept som virker for dem, da de har vært i stand til å drive forretning i 30 år. Og når rett skal være rett, kan man finne like blomstrende forklaringer hos mange andre produsenter. Her er det bare teknisk hokuspokus i stedet for naturånder som blir brukt.

Lyden av Totem Sky

Det det kommer an på, er heldigvis ikke ordlyden i markedsføringen, men den måten som produktet spiller musikk på. Og her kommer Totem Sky mer til sin rett. Det første som treffer ørene, er åpenheten og friheten. Musikken høres ikke ut til å komme fra de to høyttalerne, men fra rommet bak og rundt høyttalerne. Det er slik det skal være, men langt fra alltid er tilfellet. Og Sky er en av de høyttalere som har lett for å “forsvinne”. En av årsakene til det kan være det myke, faselineære delefilteret på 6 dB/oktav. Det er lett å lage, men svært vanskelig å gjøre bra. Det ser ut til å ha lykkes her.

Totem Sky er lett å plassere og vanskelig å få øye på. Men lyden er bemerkelsesverdig stor.

 

Mellomtonegjengivelsen er Skys sterke kort. Stemmer gjengis nyansert og rent, på en måte som forklarer den frimodige prisen. Det er lett å skille korstemmene i Philips Glass’ Koyaanisqatsi, og hudløsheten i Sinead O’Conners stemme på a capellautgaven av I am Stretched On Your Grave, får nakkehårene til å reise seg.

Høyttalerne behersker heldigvis også større og mer komplekse besetninger. One Night in Bangkok fra Chess låter like stort som den er ment å være.

Bassen er alltid akilleshælen til kompakthøyttalerne, og man må ikke regne med kjellerdyp bass fra en femtommers enhet i en skoeske. Men Totem Sky behersker oppgaven forholdsvis godt, og leverer en solid og stram bunn helt ned til grensefrekvensen omkring 50 Hz. Så lenge du ikke prøver å spille høy elektronisk musikk i store rom. Hvis det er tilfellet, har Totem like diskré subwoofere på programmet til å assistere i bunnen.

Totem anbefaler at høyttaleren kombineres med forsterkere med en effekt på 30 W til 125 W. Vi spente den bak den 180 W kraftige NAD M32 DAC-effektforsterkeren, som holdt den i et jerngrep. Sky er i seg selv ikke en stor belastning for forsterkeren, men med sine 87 dB er den ikke spesielt følsom. Det måtte derfor skrus forholdsvis høyt opp for å få et normalt lyttenivå. En mindre forsterker kan bare anbefales til stille musikk i små rom.

Konklusjon

Totem Sky er slett ikke så selvutslettende å høre på som den er å se på. Når den er spilt inn, leverer den et lydbilde som gjør den diminutive størrelsen til skamme. Hvis du vil ha stor lyd uten å skilte med det, kan den godt være løsningen. Den krever imidlertid en forsterker av en viss størrelse og kvalitet for å komme til live. Den befinner seg dessuten i en pris- og størrelsesklasse hvor det er mange kvalifiserte deltakere om benet. Den erkebritiske minimonitoren ProAc Response DB1, og den rent ut formidable Dynaudio Special Forty, er noen som kan nevnes. Ingen av dem faller imidlertid så diskré inn i møbleringen. Og begge krever stativplassering, mens Sky faktisk kan klare seg utmerket i en reol.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Bestykning: 5” bass, 33 mm softdome-diskant
Konstruksjonsprinsipp: Bassrefleks
Frekvensområde: 48–29 500 Hz (+/- 3 dB)
Følsomhet: 87 dB
Anbefalt forsterkereffekt: 30–125 W
Delefrekvenser: 2.500 Hz, 6 dB/oktav
Mål: 16,2 x 30,5 x 22,9 cm (BxHxD)
Farger: Hvit, sort ask, mahogni
Web: pauseljudbild.com

Pris: 24000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
Mordene i Kongo

Gutta på tur

To norske ekssoldater søkte krigseventyr, action og raske penger i Kongo – det gikk ikke så bra.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer