Tannoy Definition DC10T

Vakker fulltreffer fra Tannoy

Lyden av Tannoy Definition DC10T treffer deg som en knyttneve, men heldigvis kommer den innpakket i silkehanske.

Pluss
Dynamisk og superfokusert lyd Potent dypbass
Minus
Trives best i store rom

Jeg må innrømme at jeg alltid har hatt sansen for Tannoys høyttalere, og da spesielt de litt dyrere variantene. Jeg husker fortsatt godt da vi hadde de gedigne Glenair fra Prestige-serien på besøk. Med sine 15 tommers fulltone-elementer i et kabinett på nesten 100 liter gjenga de musikken med autoritet og rå slagkraft, som i motsetning til andre store høyttalere strakk seg fra bassen og helt opp i mellomtoneområdet, akkurat slik man opplever på konsert. Det gir en utrolig besnærende følelse når nesten hele toneområdet gjengis med samme styrke, og Tannoy-høyttalerne hadde samtidig en veldig fokusert lyd som var lett å følge. Dette er en kjent kvalitet for alle som har hørt deres Dual Concentric koaksial-elementer, hvor diskanten er montert i senter av bass/mellomtoneelementet. Ulempen med Glenair var selvfølgelig størrelsen, for ikke å snakke om utseendet, som ikke kan kalles stuevennlig med mindre interiøret ditt består av skipsgulv og skinnstoler. Derfor var jeg spent på hva Tannoy hadde utrettet med DC10T, som er en mer sivilisert og moderne variant av Dual Concentric-prinsippet.

Definition DC10T
DC10T er de største høyttalerne i Definition-serien, likevel er de langt mer kompakte enn Glenair, og de har definitivt utseendet med seg. Høyden er omtrent den samme, men DC10T er langt slankere, og den digre 15-tommeren er byttet ut med to 10-tommere, hvor den øverste er en fulltone med sentermontert diskant. Det buede, blankpolerte kabinettet er fritt for skarpe kanter, og de to basselementene er dekket med hver sin blankpolerte ring. Her er det mange konkurrenter i prisklassen som har mye å lære.

En annen markant forskjell fra Glenair-høyttalerne er at  DC10T bruker en ny Dual Concentric variant. Diskanten som Tannoy kaller Tulip Waveguide har en liten hornlading og strekker seg helt til 35.000 Hz. Langt over det hørbare frekvensområdet, altså, men det gir også løfter om en mer utstrakt og luftig diskantgjengivelse, med mindre forvrengning i det området man faktisk kan høre.

Lydkvalitet
Jeg glemte å nevne at kollegene mine ikke var like begeistret for de store Glenair – selv Geir Nordby som er rockeren i redaksjonen, syntes de hadde en litt for mørk og basstung klangbalanse, noe som medførte at ikke bare mannlig vokal, men også kvinnelige artister kunne bli en tanke for grove i stemmeleiet. Litt for mye testosteron, kanskje? Jeg synes derimot den litt bøse karakteren var utrolig tøff og bidro til større livefølelse. Ikke spesielt nøytralt, men du verden så moro!

Den nye Tannoy DC10T har arvet mange av de gode egenskapene til Glenair, og på enkelte punkter er den klart bedre enn den aldrende stallkameraten. Lyden er strammere, klarere og mer åpen, og langt mer oppløst i toppen av diskantområdet enn Glenair. Stemmene er ikke bare fyldige, her kommer de skikkelig ut også.

Noen minutters lytting på Holsts Planetene er nok til å slå fast at DC10T har en suveren dynamikk, ikke bare fra lavt til høyt, men de evner også å få fram detaljene i de mer lavmælte partiene. Vi har hørt det fra Tannoy, KEF og andre høyttalere med koaksialelementer, lyden blir veldig fokusert og direkte og henger så godt sammen at høyttalerne nesten forsvinner.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Det snakkes mye om 3D-bilder for tiden, men når det kommer til tredimensjonal lyd er Tannoy DC10T noe av det beste jeg har hørt i denne prisklassen. Her får du et perspektiv og en dybde i lydbildet som selv svindyre high-end høyttalere kan ha vanskelig for å kopiere. På gode innspillinger hvor de har vært litt kreative med mikrofonplassering og miksing er det påfallende hvordan høyttalerne greier å gjengi instrumenter og vokal i forskjellige dybdelag, i stedet for å presse dem sammen til grøt.

DC10T oppleves som en langt mer nøytral musikkgjengiver enn Glenair, på godt og vondt. Her får du et langt mer balansert lydbilde med en friskere og klarere stemmegjengivelse. Samtidig er litt av råskapen blitt borte med badevannet – midtbassen gir ikke helt det samme trykket i mellomgulvet, og flere vil nok savne den ekstra fyldige mellomtonen. Likevel er det fortsatt en stor høyttaler vi snakker om her,  og den gjør ting med musikken som bare store høyttalere kan. DC10T har et fundament som mindre høyttalere, selv voksne gulvmodeller, bare kan drømme om. De har en voldsom rekkevidde i dypbassen, og slår såpass hardt at man nesten kan mistenke dem for å ha en dråpe amerikansk JBL-blod i årene.

Stor høyttaler for store rom
Definition DC10T er ikke en type høyttaler du kan hive på plass i lytterommet helt uten videre. Den potente bassen kombinert med en konsentrert spredningskarakter gjør at man må være ekstra omhyggelig med plasseringen. Det er bare å ta frem målebåndet, for her kan selv en centimeter fra eller til ha store utslag på lyden. Heldigvis er lyden så fokusert at det er lett å høre når man har funnet riktig plassering. Når det sitter, så sitter det.

Det er åpenbart at du bør ha et lytterom av en viss størrelse for å utnytte egenskapene i DC10T. De bør helst ha en meters avstand til bakveggen, og låter dessuten best når du selv sitter på god avstand – gjerne tre meter eller mer. I vårt lytterom måtte vi trekke sofaen en halvmeter lenger bak enn vi pleier for å havne i ”sweetspoten” til Dual Concentric-elementet. Ellers er det verdt å nevne at de er høye og relativt topptunge, så et stabilt underlag med spikes er å foretrekke.

Med DC10T begynner det å smake av high-end lydmessig, men bare hvis du parer høyttalerne med skikkelig utstyr. Selv om høyttalerne er svært effektive (92 dB) og kan spille høyt med lav effekt inn, kan de ikke gjøre gull av gråstein. DC10T er veldig avslørende og trives best med en strømsterk forsterker som kan holde basselementene i sjakk.

Konkurrenter
I denne prisklassen finnes det en rekke høyttalere for DC10T å bryne seg på. Eller er det kanskje konkurrentene som må bryne seg på DC10T? Slett ikke alle kan tilby en tilsvarende stor og tøff hi-fi høyttaler til 55.000 kroner. Av de vi har testet er Dynaudio Focus 360, som nå erstattes av 380, de mest nærliggende å nevne. Disse store danskene har en snorrett klangbalanse og har en magisk mellomtone, men de er litt mer beherskede enn de friske og freidige Tannoyene uten helt det samme skyvet i dypbassen. Heller ikke Bowers & Wilkins 804 Diamond (57.800 kr) kan måle seg med Tannoys massive bassfundament, men de er et bra alternativ for mindre lytterom.

Konklusjon
Den som leter etter en topphøyttaler som kan servere musikken med både råskap og raffinement bør bite seg merke i Tannoy DC10T. Du bør ha romslig lytterom og lydutstyr av skikkelig kvalitet for å hente ut potensialet i DC10T, som er meget høyt for en høyttaler til 55.000. Tannoy DC10T er en fulltreffer av en høyttaler med åpenbare high-end kvaliteter, og i forhold til hva den presterer må prislappen sies å være hyggelig.

Jeg må innrømme at jeg alltid har hatt sansen for Tannoys høyttalere, og da spesielt de litt dyrere variantene. Jeg husker fortsatt godt da vi hadde de gedigne Glenair fra Prestige-serien på besøk. Med sine 15 tommers fulltone-elementer i et kabinett på nesten 100 liter gjenga de musikken med autoritet og rå slagkraft, som i motsetning til andre store høyttalere strakk seg fra bassen og helt opp i mellomtoneområdet, akkurat slik man opplever på konsert. Det gir en utrolig besnærende følelse når nesten hele toneområdet gjengis med samme styrke, og Tannoy-høyttalerne hadde samtidig en veldig fokusert lyd som var lett å følge. Dette er en kjent kvalitet for alle som har hørt deres Dual Concentric koaksial-elementer, hvor diskanten er montert i senter av bass/mellomtoneelementet. Ulempen med Glenair var selvfølgelig størrelsen, for ikke å snakke om utseendet, som ikke kan kalles stuevennlig med mindre interiøret ditt består av skipsgulv og skinnstoler. Derfor var jeg spent på hva Tannoy hadde utrettet med DC10T, som er en mer sivilisert og moderne variant av Dual Concentric-prinsippet. Definition DC10T DC10T er de største høyttalerne i Definition-serien, likevel er de langt mer kompakte enn Glenair, og de har definitivt utseendet med seg. Høyden er omtrent den samme, men DC10T er langt slankere, og den digre 15-tommeren er byttet ut med to 10-tommere, hvor den øverste er en fulltone med sentermontert diskant. Det buede, blankpolerte kabinettet er fritt for skarpe kanter, og de to basselementene er dekket med hver sin blankpolerte ring. Her er det mange konkurrenter i prisklassen som har mye å lære. En annen markant forskjell fra Glenair-høyttalerne er at  DC10T bruker en ny Dual Concentric variant. Diskanten som Tannoy kaller Tulip Waveguide har en liten hornlading og strekker seg helt til 35.000 Hz. Langt over det hørbare frekvensområdet, altså, men det gir også løfter om en mer utstrakt og luftig diskantgjengivelse, med mindre forvrengning i det området man faktisk kan høre. Lydkvalitet Jeg glemte å nevne at kollegene mine ikke var like begeistret for de store Glenair – selv Geir Nordby som er rockeren i redaksjonen, syntes de hadde en litt for mørk og basstung klangbalanse, noe som medførte at ikke bare mannlig vokal, men også kvinnelige artister kunne bli en tanke for grove i stemmeleiet. Litt for mye testosteron, kanskje? Jeg synes derimot den litt bøse karakteren var utrolig tøff og bidro til større livefølelse. Ikke spesielt nøytralt, men du verden så moro! Den nye Tannoy DC10T har arvet mange av de gode egenskapene til Glenair, og på enkelte punkter er den klart bedre enn den aldrende stallkameraten. Lyden er strammere, klarere og mer åpen, og langt mer oppløst i toppen av diskantområdet enn Glenair. Stemmene er ikke bare fyldige, her kommer de skikkelig ut også. Noen minutters lytting på Holsts Planetene er nok til å slå fast at DC10T har en suveren dynamikk, ikke bare fra lavt til høyt, men de evner også å få fram detaljene i de mer lavmælte partiene. Vi har hørt det fra Tannoy, KEF og andre høyttalere med koaksialelementer, lyden blir veldig fokusert og direkte og henger så godt sammen at høyttalerne nesten forsvinner. Det snakkes mye om 3D-bilder for tiden, men når det kommer til tredimensjonal lyd er Tannoy DC10T noe av det beste jeg har hørt i denne prisklassen. Her får du et perspektiv og en dybde i lydbildet som selv svindyre high-end høyttalere kan ha vanskelig for å kopiere. På gode innspillinger hvor de har vært litt kreative med mikrofonplassering og miksing er det påfallende hvordan høyttalerne greier å gjengi instrumenter og vokal i forskjellige dybdelag, i stedet for å presse dem sammen til grøt. DC10T oppleves som en langt mer nøytral musikkgjengiver enn Glenair, på godt og vondt. Her får du et langt mer balansert lydbilde med en friskere og klarere stemmegjengivelse. Samtidig er litt av råskapen blitt borte med badevannet – midtbassen gir ikke helt det samme trykket i mellomgulvet, og flere vil nok savne den ekstra fyldige mellomtonen. Likevel er det fortsatt en stor høyttaler vi snakker om her,  og den gjør ting med musikken som bare store høyttalere kan. DC10T har et fundament som mindre høyttalere, selv voksne gulvmodeller, bare kan drømme om. De har en voldsom rekkevidde i dypbassen, og slår såpass hardt at man nesten kan mistenke dem for å ha en dråpe amerikansk JBL-blod i årene. Stor høyttaler for store rom Definition DC10T er ikke en type høyttaler du kan hive på plass i lytterommet helt uten videre. Den potente bassen kombinert med en konsentrert spredningskarakter gjør at man må være ekstra omhyggelig med plasseringen. Det er bare å ta frem målebåndet, for her kan selv en centimeter fra eller til ha store utslag på lyden. Heldigvis er lyden så fokusert at det er lett å høre når man har funnet riktig plassering. Når det sitter, så sitter det. Det er åpenbart at du bør ha et lytterom av en viss størrelse for å utnytte egenskapene i DC10T. De bør helst ha en meters avstand til bakveggen, og låter dessuten best når du selv sitter på god avstand – gjerne tre meter eller mer. I vårt lytterom måtte vi trekke sofaen en halvmeter lenger bak enn vi pleier for å havne i ”sweetspoten” til Dual Concentric-elementet. Ellers er det verdt å nevne at de er høye og relativt topptunge, så et stabilt underlag med spikes er å foretrekke. Med DC10T begynner det å smake av high-end lydmessig, men bare hvis du parer høyttalerne med skikkelig utstyr. Selv om høyttalerne er svært effektive (92 dB) og kan spille høyt med lav effekt inn, kan de ikke gjøre gull av gråstein. DC10T er veldig avslørende og trives best med en strømsterk forsterker som kan holde basselementene i sjakk. Konkurrenter I denne prisklassen finnes det en rekke høyttalere for DC10T å bryne seg på. Eller er det kanskje konkurrentene som må bryne seg på DC10T? Slett ikke alle kan tilby en tilsvarende stor og tøff hi-fi høyttaler til 55.000 kroner. Av de vi har testet er Dynaudio Focus 360, som nå erstattes av 380, de mest nærliggende å nevne. Disse store danskene har en snorrett klangbalanse og har en magisk mellomtone, men de er litt mer beherskede enn de friske og freidige Tannoyene uten helt det samme skyvet i dypbassen. Heller ikke Bowers & Wilkins 804 Diamond (57.800 kr) kan måle seg med Tannoys massive bassfundament, men de er et bra alternativ for mindre lytterom. Konklusjon Den som leter etter en topphøyttaler som kan servere musikken med både råskap og raffinement bør bite seg merke i Tannoy DC10T. Du bør ha romslig lytterom og lydutstyr av skikkelig kvalitet for å hente ut potensialet i DC10T, som er meget høyt for en høyttaler til 55.000. Tannoy DC10T er en fulltreffer av en høyttaler med åpenbare high-end kvaliteter, og i forhold til hva den presterer må prislappen sies å være hyggelig.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Treveis gulvhøyttalere, bassrefleks
  • 1” Titan Dual Concentric diskant
  • 10” bass/mellomtone
  • 10” bass
  • Følsomhet: 92 dB (2,83 V/1m)
  • Impedans: 8 Ohm
Pris: 55000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.