Jeg må innrømme at jeg alltid har hatt sansen for Tannoys høyttalere, og da spesielt de litt dyrere variantene. Jeg husker fortsatt godt da vi hadde de gedigne Glenair fra Prestige-serien på besøk. Med sine 15 tommers fulltone-elementer i et kabinett på nesten 100 liter gjenga de musikken med autoritet og rå slagkraft, som i motsetning til andre store høyttalere strakk seg fra bassen og helt opp i mellomtoneområdet, akkurat slik man opplever på konsert. Det gir en utrolig besnærende følelse når nesten hele toneområdet gjengis med samme styrke, og Tannoy-høyttalerne hadde samtidig en veldig fokusert lyd som var lett å følge. Dette er en kjent kvalitet for alle som har hørt deres Dual Concentric koaksial-elementer, hvor diskanten er montert i senter av bass/mellomtoneelementet. Ulempen med Glenair var selvfølgelig størrelsen, for ikke å snakke om utseendet, som ikke kan kalles stuevennlig med mindre interiøret ditt består av skipsgulv og skinnstoler. Derfor var jeg spent på hva Tannoy hadde utrettet med DC10T, som er en mer sivilisert og moderne variant av Dual Concentric-prinsippet.
Definition DC10T
DC10T er de største høyttalerne i Definition-serien, likevel er de langt mer kompakte enn Glenair, og de har definitivt utseendet med seg. Høyden er omtrent den samme, men DC10T er langt slankere, og den digre 15-tommeren er byttet ut med to 10-tommere, hvor den øverste er en fulltone med sentermontert diskant. Det buede, blankpolerte kabinettet er fritt for skarpe kanter, og de to basselementene er dekket med hver sin blankpolerte ring. Her er det mange konkurrenter i prisklassen som har mye å lære.
En annen markant forskjell fra Glenair-høyttalerne er at DC10T bruker en ny Dual Concentric variant. Diskanten som Tannoy kaller Tulip Waveguide har en liten hornlading og strekker seg helt til 35.000 Hz. Langt over det hørbare frekvensområdet, altså, men det gir også løfter om en mer utstrakt og luftig diskantgjengivelse, med mindre forvrengning i det området man faktisk kan høre.
Lydkvalitet
Jeg glemte å nevne at kollegene mine ikke var like begeistret for de store Glenair – selv Geir Nordby som er rockeren i redaksjonen, syntes de hadde en litt for mørk og basstung klangbalanse, noe som medførte at ikke bare mannlig vokal, men også kvinnelige artister kunne bli en tanke for grove i stemmeleiet. Litt for mye testosteron, kanskje? Jeg synes derimot den litt bøse karakteren var utrolig tøff og bidro til større livefølelse. Ikke spesielt nøytralt, men du verden så moro!
Den nye Tannoy DC10T har arvet mange av de gode egenskapene til Glenair, og på enkelte punkter er den klart bedre enn den aldrende stallkameraten. Lyden er strammere, klarere og mer åpen, og langt mer oppløst i toppen av diskantområdet enn Glenair. Stemmene er ikke bare fyldige, her kommer de skikkelig ut også.
Noen minutters lytting på Holsts Planetene er nok til å slå fast at DC10T har en suveren dynamikk, ikke bare fra lavt til høyt, men de evner også å få fram detaljene i de mer lavmælte partiene. Vi har hørt det fra Tannoy, KEF og andre høyttalere med koaksialelementer, lyden blir veldig fokusert og direkte og henger så godt sammen at høyttalerne nesten forsvinner.
Det snakkes mye om 3D-bilder for tiden, men når det kommer til tredimensjonal lyd er Tannoy DC10T noe av det beste jeg har hørt i denne prisklassen. Her får du et perspektiv og en dybde i lydbildet som selv svindyre high-end høyttalere kan ha vanskelig for å kopiere. På gode innspillinger hvor de har vært litt kreative med mikrofonplassering og miksing er det påfallende hvordan høyttalerne greier å gjengi instrumenter og vokal i forskjellige dybdelag, i stedet for å presse dem sammen til grøt.
DC10T oppleves som en langt mer nøytral musikkgjengiver enn Glenair, på godt og vondt. Her får du et langt mer balansert lydbilde med en friskere og klarere stemmegjengivelse. Samtidig er litt av råskapen blitt borte med badevannet – midtbassen gir ikke helt det samme trykket i mellomgulvet, og flere vil nok savne den ekstra fyldige mellomtonen. Likevel er det fortsatt en stor høyttaler vi snakker om her, og den gjør ting med musikken som bare store høyttalere kan. DC10T har et fundament som mindre høyttalere, selv voksne gulvmodeller, bare kan drømme om. De har en voldsom rekkevidde i dypbassen, og slår såpass hardt at man nesten kan mistenke dem for å ha en dråpe amerikansk JBL-blod i årene.
Stor høyttaler for store rom
Definition DC10T er ikke en type høyttaler du kan hive på plass i lytterommet helt uten videre. Den potente bassen kombinert med en konsentrert spredningskarakter gjør at man må være ekstra omhyggelig med plasseringen. Det er bare å ta frem målebåndet, for her kan selv en centimeter fra eller til ha store utslag på lyden. Heldigvis er lyden så fokusert at det er lett å høre når man har funnet riktig plassering. Når det sitter, så sitter det.
Det er åpenbart at du bør ha et lytterom av en viss størrelse for å utnytte egenskapene i DC10T. De bør helst ha en meters avstand til bakveggen, og låter dessuten best når du selv sitter på god avstand – gjerne tre meter eller mer. I vårt lytterom måtte vi trekke sofaen en halvmeter lenger bak enn vi pleier for å havne i ”sweetspoten” til Dual Concentric-elementet. Ellers er det verdt å nevne at de er høye og relativt topptunge, så et stabilt underlag med spikes er å foretrekke.
Med DC10T begynner det å smake av high-end lydmessig, men bare hvis du parer høyttalerne med skikkelig utstyr. Selv om høyttalerne er svært effektive (92 dB) og kan spille høyt med lav effekt inn, kan de ikke gjøre gull av gråstein. DC10T er veldig avslørende og trives best med en strømsterk forsterker som kan holde basselementene i sjakk.
Konkurrenter
I denne prisklassen finnes det en rekke høyttalere for DC10T å bryne seg på. Eller er det kanskje konkurrentene som må bryne seg på DC10T? Slett ikke alle kan tilby en tilsvarende stor og tøff hi-fi høyttaler til 55.000 kroner. Av de vi har testet er Dynaudio Focus 360, som nå erstattes av 380, de mest nærliggende å nevne. Disse store danskene har en snorrett klangbalanse og har en magisk mellomtone, men de er litt mer beherskede enn de friske og freidige Tannoyene uten helt det samme skyvet i dypbassen. Heller ikke Bowers & Wilkins 804 Diamond (57.800 kr) kan måle seg med Tannoys massive bassfundament, men de er et bra alternativ for mindre lytterom.
Konklusjon
Den som leter etter en topphøyttaler som kan servere musikken med både råskap og raffinement bør bite seg merke i Tannoy DC10T. Du bør ha romslig lytterom og lydutstyr av skikkelig kvalitet for å hente ut potensialet i DC10T, som er meget høyt for en høyttaler til 55.000. Tannoy DC10T er en fulltreffer av en høyttaler med åpenbare high-end kvaliteter, og i forhold til hva den presterer må prislappen sies å være hyggelig.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser