TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST Tangent Spectrum X4

Stor lyd til småpenger

Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.

forfatter
Publisert 02.04.21 - 08:00
Karakter
Tangent Spectrum X4
L&B mener
Lyden er overraskende nøytral og ufarget for en så billig høyttaler. Ved lav lydstyrke er perspektivet faktisk glimrende!
Når volumet skrus opp bare litt, blir lyden anstrengt. Bassgjengivelsen er av naturlige årsaker begrenset.
Spesifikasjoner
  • Elementer: 4” bass, 1” domediskant
  • Konstruksjonsprinsipp: Bassrefleks, 2-veis
  • Frekvensområde: 65–20 000 Hz (+/- 3 dB)
  • Max belastning: 80 W
  • Anbefalt forsterkereffekt: 20–100 watt
  • Impedans: 4–8 ohm
  • Mål: 14,6 x 27,5 x 19,8 cm (BxHxD)
  • Vekt: 3,45 kg
  • Farger: Sort/valnøtt, hvit/valnøtt
  • Web: tangent-audio.com
Veil. pris 2.490Pr. 02.04.21 Produktside

Som hi-fi-anmelder kan man til tider bli litt fartsblind. For i den store mengden av høyttalere vi tester, har de fleste fem- eller til og med sekssifrede priser. Men det finnes faktisk billigere løsninger.

Tangent Spectrum X4 tilhører en sjelden – og kanskje utdøende – rase: billige passive høyttalere. Høyttalere i den billigste prisklassen er i dag oftest aktive og trådløse. Og mange kjøper sitt første lydanlegg uten i det hele tatt å vite at det eksisterer høyttalere som må kobles til en forsterker for å virke. De kan for øvrig også kjøpes som pakkeløsning sammen med en trådløs stereoforsterker som koster det samme som høyttalerne.

Tangent Spectrum X4 er innredningsvennlige på flere måter. De måler vel 14 cm i bredden og det dobbelte i høyden. Kabinettet har avrundede kanter og en silkematt lakkering i sort eller hvitt. En bunnplate i valnøttfinér gir en passende dose personlighet. Det er faktisk virkelig pent.

De to høyttalerenhetene, en 4” bass/mellomtone og en 1” domediskant, er gjemt bak beskyttende metallgitre i samme farge som kabinettet. På baksiden finner man en bassrefleksport og et par fornuftige skrue/banankoblinger.

Tangent Spectrum X4 fås i sort og hvit, og er kompakt og diskret nok til å passe over alt. (Foto: Tangent)

Fortjener god plassering

Grunnet størrelsen og den begynnervennlige prisen vil Tangent Spectrum X4 sannsynligvis ofte bli plassert på en reol eller klemt inn i en bokhylle. Det er helt i orden (alt er i orden, når du har kjøpt høyttalerne – de er jo dine!), men gir man dem hedersplassen på et par stativer, med litt avstand til bakvegg og hjørner, og vinklet mot lytteposisjonen, viser de overraskende kvaliteter.

Tangent Spectrum X4 har en belastbarhet på 80 watt, og det anbefales å bruke forsterkere mellom 20 og 100 watt. Her er det verdt å komme med litt forbrukeropplysning: Effektspesifikasjonene skal alltid tas med alle tenkelige forbehold. Man kan enkelt ødelegge en 100 watts høyttaler med en forsterker på 20 watt, da det er de forvrengte signalene som ødelegger elementene. Og man kan trygt bruke en forsterker som er «for kraftig» – så lenge det låter bra.

Det svakeste leddet

Ut over Tangents egen forsterker prøvde vi å koble NAD C658/C298-forsterkersettet til de små Tangent-høyttalerne. Det er naturligvis galskap, siden ingen noensinne vil pare de små billige høyttalerne med et forsterkersett til nesten den tyvedobbelte prisen. Men å plassere høyttalerne i en kjede hvor de med stor sikkerhet er det svakeste leddet, er likevel en god måte for å finne ut hva de maksimalt klarer.

NAD C298 yter 180 særdeles velopplagte watt, og har et bunndrag som en Landrover. Brukt på feil måte kan den forvandle Spectrum X4 til aske, men brukt forsiktig avslører den at de små billige høyttalerne er ganske nøytrale og virkelig presise lydgivere. Innenfor sine begrensninger.

Lydkvaliteten

Tangent Spectrum X4 har en behagelig og nøytral klang, hvor ingen toneområder i særlig grad blir fremhevet eller oversett. Kabinettstørrelsen og den lille firetommers bassenheten setter grenser for dypbassen, men bassgjengivelsen er fin for å være en ultrakompakt passiv høyttaler som ikke har en DSP til å løse problemene for seg.

Ifølge produsentens opplysninger går høyttalerne ned til 65 Hz. Det kan nok stemme, og det er fullt nivå hele veien dit. Dette har sine omkostninger i form av effektiviteten. Tangent oppgir ikke følsomheten på høyttaleren, men den er lav.

Mellomtoneområdet gjengis veldig pent. Stemmer beholder sin individuelle karakter. Det vitner om lav forvrengning. Det samme gjør et forbløffende bra dybdeperspektiv. Stereobildet er ikke så høyt og bredt som på dyrere høyttalere, men opplevelsen av at det er et rom bak høyttalerne, er til stede. Og den er klasser bedre enn prislappen burde tilsi. Man kan fint plassere korsangerne i Philip Glass’ ”Koyaanisqatsi”.

Diskanten henger også godt med, og det finnes ikke noe man med rimelig grunn kan kritisere. Det kan låte en smule hardt rundt 2–4 kHz på noen opptak, men det blir ikke ubehagelig. Og til denne prisen er det absolutt irrelevant.

Tangent Spectrum X4 klarer seg alt i alt eksemplarisk ved dempet lydstyrke. Der begrensningene kommer til syne, er når det skrus opp. Da forsvinner klarheten i mellomtonen, og overblikket går fløyten. Min yndlingsstresstest for øyeblikket er Disturbeds cover-versjon av «Sounds Of Silence». Låten skal helst spilles høyt, og når vi kommer forbi innledningen, og orkester-backingen setter inn, begynner det å gå galt. Men det kan man ikke bebreide Tangent for. Høyttalerne følger bare de fysiske lovene!

Ettersom passive høyttalerne i denne prisklassen er en sjeldenhet, leter vi forgjeves etter direkte konkurrenter å sammenligne med. Et av de nærmeste alternativene er Argon Audio Forte A4, som koster det dobbelte, men til gjengjeld er aktive og trådløse. Har du allerede en egnet forsterker, er Spectrum X4 til gjengjeld vanskelige å slå.

Tangent Spectrum X4 er en fin liten toveishøyttaler som koster forbløffende lite. (Foto: Tangent)

Konklusjon

Til en settpris som tilsvarer en enkelt håndholdt Bluetooth-høyttaler, er forventningene lave. Men de overgås i stor stil! Tangent Spectrum X4 er en virkelig velskapt liten høyttaler etter klassisk oppskrift. Behandler du dem vennlig, svarer de med et lydbilde som er ekte hi-fi.

Høy musikk i store rom er ikke livretten, så bare la det være. Men til skrivebords-hi-fi vil de være perfekte, sammen med en kompakt forsterker med trådløs forbindelse – som Tangents egen. De vil også være fine når den gamle forsterkeren skal brukes til ekstraanlegget i hobbyrommet eller på ungdomsrommet.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dansk tordenbrak Vestlyd er et nytt høyttalermerke med høytropende ambisjoner. Vi har testet toppmodellen.
Kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Følg Lyd & Bilde