Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Argon Audio Forte A4

Over deres klasse

Argons billige minihøyttalere leker David mot Goliat med testerens stereoanlegg.

Skrevet av / 01.04.19 - 16:20
Argon Audio Forte A4
John Hvidlykke

Argon Audio har i årevis vært kjent som Hi-Fi Klubbens «billigmerke», med forholdsvis enkle produkter produsert i Østen. Nå er Argon blitt et selvstendig selskap, og ambisjonene er hevet. Prisene er imidlertid fortsatt i det meget tilgjengelige sjiktet.

Vi har tidligere testet Argon Alto 5 Active. Forte-serien, som består av modellene A4 og A5 (med henholdsvis 4″ og 5″ bass), er teknisk litt mer avansert, og er ekte aktive høyttalere med separate 40 W klasse-D forsterkere til alle høyttalerenhetene, og DSP-tilpasning av frekvensgangen.

Argon Audio Forte A4 er uforskammet små og billige. Men det skal man ikke la seg lure av. Foto: Argon

Argon Audio Forte A4 er ganske pene å se på. Kabinettet er lakkert i matt hvitt eller sort, og kantene er avrundede. En metallring omkranser hver enhet. Frontstoffet holdes fast med skjulte magneter. De bittesmå kabinettene innbyr til å bli puttet inn i en reol, men lyden blir bedre hvis man plasserer høyttalerne oppå en skjenk eller på stativer.

Elektronikken befinner seg i venstre høyttaler, som har et bredt utvalg av inn- og utganger på baksiden. To optiske digitalinnganger og analoginnganger med riktige RCA-kontakter. Poeng for det – og ekstra for at den ene analoginngangen er beregnet til platespiller. Det er dessuten utgang til subwoofer og en USB-port til strømforsyning av for eksempel en Chromecast. Sist, men ikke minst kan man med Bluetooth bruke mobilen, nettbrettet eller PC-en som kilde. AptX sikrer en ganske akseptabel lydkvalitet.

Les også: Nei, Bluetooth gir ikke CD-kvalitet

Man kan ikke velge hvilken høyttaler som skal være henholdsvis venstre og høyre, så har man signalkildene stående til høyre må det litt ommøblering til. Det er imidlertid neppe et problem for de fleste, da Forte A4 nok sjelden blir paret med større stereoanlegg, men for eksempel brukes til å forbedre lyden på TV-en. Faktisk kan lydstyrken styres med fjernkontrollen til TV-en, og i tillegg fra fjernkontrollene fra Samsung og Sony.

All elektronikk er samlet i venstre høyttaler. Den høyre kobles til med en firepolet spesialkabel. Foto: Argon

På baksiden finner man også en spesiell firepolet kontakt med skruesikring. Den er til høyttalerkabelen mellom den aktive og den passive høyttaleren. Da hver enhet har egen forsterker, er det behov for fire ledere. Kabelen er tre meter lang, så hvis din stue er mye bredere enn det, setter kabelen grense for stereoperspektivet. Men de bittesmå høyttalerne vil under alle omstendigheter få begrensninger i større rom.

Lyden av Argon Audio Forte A4

Å sette et par Argon Audio Forte A4 inn i stuen ved siden av de velvoksne høyttalerne i anlegget, kan gi en gammel hi-fi-entusiast både smil på leppene og svette i pannen. Smil, fordi det er en fornøyelse å lytte til dem, og svette i pannen da de gjør det så bra at man nesten vurderer om man kan nøye seg med så lite!

Argon Audio Forte A4 burde ikke vekke anstøt i selv det mest innredningsbevisste hjem. Foto: Argon

De fleste høyttalere i den veldig lave prisklassen er preget av farginger og forvrengning. Det er ikke tilfellet her. De spiller frigjort og nøytralt, på en måte som man pleier å måtte betale minst det dobbelte for. Lydbildet er stort og bredt, og det er også en meget pen dybde på scenen.

Noe av det som skiller Forte A4 fra de Argon-høyttalerne vi tidligere har testet, er at de er helt aktive med elektronisk delefilter og DSP-korreksjon av frekvensgangen i bassen. Det betyr dels at det kan spilles høyere, da man unngår tap i delefilteret, og at eventuell overstyring i bassen ikke påvirker den lyden som da sendes til diskantenheten. Dels betyr det at det med elektronikkens hjelp, er mulig å oppnå en langt dypere bass enn hva som ellers ville vært mulig med en så liten bassenhet i et så minimalt kabinett.

Og jeg kan love at de spiller bass! De når like dypt og med like mye trøkk som de fleste mellomstore stativhøyttalere. Også i bassrike spor som ARYs The Sea og Chris Jones’ No Sanctuary Here. Det rocker tungt og solid. Så lenge man holder volumkontrollen i ro. Hvis begeistringen lokker lydstyrken opp over samtalestyrke, begynner de å få åndenød. Det er ikke så rart. Det er rett og slett grenser for hvor mye luft en firetommers bassenhet kan flytte. Det blir ikke direkte stygt, men den ellers så flotte og nyanserte mellomtonegjengivelsen blir mer uklar. Diskanten, som jo har sin egen forsterker, spiller dog ufortrødent videre, og gleder med en klar og veloppløst topp.

Les også: Kanonlyd på skrivebordet – 6 PC-høyttalere

Til en pris på omkring fire tusen kroner for et par høyttalere inklusiv forsterkere og trådløs forbindelse, er det vanskelig å stille krav. Men det tåler Argon Audio Forte A4 godt at man gjør. I kraft av de mange inngangene kan de være hjertet i et komplett stereoanlegg med plass til både digital lyd fra TV og spillkonsoll, analoglyd fra for eksempel en CD-spiller – og som kronen på verket platespillerinngang. Det eneste som mangler, er en innebygget strømmetjeneste. Men det gjøres trådløst fra mobilen. Ønsker man mer trøkk i bassen, kan de kombineres med en subwoofer, men her kan den DSP-forsterkede bunnen viser seg å være en begrensning, da man ikke kan endre på den nedre grensefrekvensen, og bassen vil arbeide like hardt om man er koblet til subwoofer eller ei.

Kan man unnvære Bluetooth og digitalinnganger, gir den bare litt dyrere Fluid Audio FPX7 et mer nyansert lydbilde, men de to taler til så forskjellige målgrupper, at står valget mellom den diskré Argon A4 eller den rå Forte, vil det sannsynligvis være avgjort på forhånd. Et annet alternativ kan være en kompakthøyttaler som Dynaudio Music 1. Her får man strømming og multiromsfunksjonalitet, men på bekostning av bredden i stereobildet.

Konklusjon

Argon Audio Forte A4 koster ikke mye, men de låter mye dyrere, og burde være i stand til å gi langt mer ambisiøse høyttalere kamp til døren. Også i bassen, som når usvekket hele veien ned til grensefrekvensen. Der hvor de kommer til kort, er på lydstyrken. En 4″ bassenhet i et minikabinett kan ikke spille kraftig dypbass – uansett hvor mye forsterkereffekt og DSP-korreksjon man putter i den. I små rom og ved rimelig lydstyrke er de formidable.

<
>
Foto: Argon
Karakter
Argon Audio Forte A4

Lyd & Bilde mener

Detaljert og åpen lyd med god bass og fint perspektiv til en pris som burde vært høyere. Trådløs forbindelse. Lydtrykket er begrenset. Man får ganske enkelt ikke dypbass fra en firetommers bassenhet. Ingen USB-inngang.

3 hendelser på “Argon Audio Forte A4”

  1. Etter sammenligning med KEF ls 50 11, saa faller disse totalt igjennom. Det lyder temmelig flatt i forhold og mangler openhet og naervaer. Men ok til prisen.

  2. Bra høyttaler til prisen. Bra balansert med grei bass og diskant, men det blir litt flatt å høre på. Ok åpenhet i lyden, men det mangler nærvær på en del sanger. Noen sanger er den imidlertid meget god på og den spiller ganske stort. Terningkast 4.

    Hvis du skal ha en virkelig fantastisk høyttaler til god pris så er mitt soleklare anbefaling Geneva Aqustica Lounge, som spiller med fantastisk åpenhet og nærvær. Den har meget bra bass og diskant og er perfekt balansert, men mangler dog stereoperspektiv.

  3. Esekias E

    Lurer på om jeg skal gå får Forte a4 eller klipsch sin r-41pm..Hvordan stiller disse seg mot hverandre?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top