TEST: Sonus faber Lumina III

Håndbygget lydkvalitet

Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

Karakter
Sonus faber Lumina III

Lyd & Bilde mener

Spiller med overbevisning, meget fyldig klang og nydelig kvalitet.
Mangler litt oppløsning og fokus.
Type: Treveis gulvhøyttaler
Bass: 2 x 15 cm m. cellulose/fiber-membran
Mellomtone: 15 cm m. faseplugg
Diskant: 29 mm DAD silkedome
Følsomhet: 89 dB/4 ohm
Frekvensrespons: 40 Hz – 24 kHz
Mål/vekt: 98,9 x 22,8 x 27,8 cm/16,9 kg
Annet: Sort kunstskinn, wenge trefront
Web: mono.no

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 23990 kr

Den er kanskje Sonus fabers minste og billigste gulvstående høyttaler, men Lumina III lar seg ikke pelle på nesen av den grunn.

Så langt er dette den største modellen i den nye høyttalerserien, men den er langt fra stor. Den er faktisk meget kompakt til gulvstående høyttaler å være.

Det kan gjør den mer aktuell for de som tenker på å skaffe seg bedre lyd hjemme, men ikke vil ha en stor høyttaler.

Hvis alternativet er en kompakthøyttaler som skal på stativer, hvorfor ikke en gulvstående? Siden høyttalerne likevel skal stå på gulvet, tenker man kanskje.

Da blir det ikke så mye mer kompakt enn dette. Med et beskjedent fotavtrykk og en høyde rett under meteren, ruver ikke Lumina III i rommet. De er faktisk blant de aller minste guvlstående høyttalerne vi har testet, men Sonus faber har brukt hele verktøykassen for å få dem til å spille som et par store høyttalere.

Når man ser dem, er det lett å tenke at de ikke spiller særlig høyt, at bassnivået er begrenset, og at de ikke klarer å fylle en stor stue i tilstrekkelig grad. Det er feil, det eneste som kreves for å få Lumina III til så rive ned fordommene, er en gjennomtenkt plassering i rommet, og en passe kraftig forsterker.

De tre utførelsene Lumina-serien er tilgjengelig i.

Den skal drive den samme fine diskanten som vi testet i den knøttlille Lumina I, som har en membran i silke, med Sonus fabers DAD, Damped Apex Dome, som er formet for å gjøre diskanten så lineær som mulig.

Høyttalerne har to 15 cm lille basselementer, med en bassrefleksport under kabinettet, og Sonus fabers 15 cm mellomtone med faseplugg, som er et påkostet høyttalerelement som er hentet fra Sonus fabers dyrere Sonetto-serie.

Mellomtoneelementet er hentet fra den dyrere Sonetto-serien.

Den, og de to basselementene, kan være grunnen til at Lumina III er såpass mye dyrere enn Lumina I, som jeg må medgi, var en knallmoro høyttaler med kvaliteter langt over sin vektklasse.

Etter testen av Lumina I, hadde jeg naturligvis høye forventninger til Lumina III, som slett ikke er uten konkurranse i prisklassen.

Konkurrenter

Blant de gulvstående vi har testet i denne prisklassen, er de utmerkede Monitor Audio Silver 300 verdt å nevne. Det samme er Audiovector QR3 som lenge har vært blant de anbefalte i denne prisklassen, og testvinneren Focal Aria 926. De er alle en god del større enn Lumina III, og kvalitetene er godt dokumentert i testene våre.

Klangfull og uanstrengt lyd

Siden høyttalerne er så slanke, og siden Sonus fabers Paolo Tezzon og hans team har plassert bassrefleksporten under, er de relativt lett å plassere.

De kan godt stå nær bakveggen, men ikke helt inntil, og vrir man dem svakt innover, blir fokuset enda bedre. De kan også trekkes litt ut på gulvet. Da blir mellomtonen tydeligere, bassen strammere, men klangen litt mindre fyldig.

Lumina-serien bygges for hånd i Italia.

Her er det lurt å prøve seg frem, til man får høyttalerne til å lyde slik man selv foretrekker.
De spiller selvsagt på de fleste forsterkere, jeg vil likevel anbefale at man bruker enn med litt mer kraft enn en 20 år gammel NAD-forsterker i budsjettklassen. En 60 w Hegel H90 fungerer som smør, eller som jeg gjorde, koblet opp Marantz nye Model 30. En integrert med 100 w utgangseffekt, tilkoblet Marantz SACD 30n, som også er en digitalkonverter med strømming.

De gulvstående Lumina III spiller forbløffende tøft og voksent for sin størrelse. Akkurat som Lumina I gjorde i vår forrige test av Lumina-serien. De to 15 cm basselementene i et mye større kabinett, gir merkbart mer kraft og tyngde i bassen, og de fyller rommet med lyd på en langt mer uanstrengt måte.

Lumina III er mindre enn man tror, og lyder større enn man tror.

Du kan ikke vente samme dynamikk og trøkk som i de mye dyrere Klipsch RF7 III, og de har ikke den samme raffinerte og oppløste diskanten som et par Audiovector QR3, men de spiller med bøttevis med engasjement og mer en tilstrekkelig rekkevidde i bassen, til at både trommene til Pick Withers på Dire Straits Love Over Gold, og Steinway-klaveret til Keith Jarrett på Up For It, får den klangdybden som er nødvendig for at klangen fra instrumentene skal lyde troverdig.

Den anerkjente mellomtonen til Sonus fabers er enda bedre definert, med mer klang og oppløsning enn på de små Lumina I, men den er ikke like skarpt definert som på et par Monitor Audio Silver 300, men vokaler får mer klangbunn og varme i Lumina III.

Det virker som Tezzon har valgt samme lydsignatur på Lumina III som på de små Lumina I, og det lykkes han enda bedre med her, men også her synes jeg diskanten er vel avslappet. Overtonene fra skarptrommer, glansen i messingblås og slagene på symbaler, er mer dempet her. Sammenlignet med både Audiovector- og Monitor Audio-høyttalerne.

Konklusjon

Man kan fint leve med at andre høyttalere er bedre på enkelte områder enn Lumina III. For de små gulvstående Sonus faber-høyttalerne akter ikke å stille seg i skyggen av konkurrentene. De klarer på en overbevisende måte å innbille oss at de er større enn de ser ut til, og leverer et svært tiltalende, klangfullt og stort lydbilde, som man knapt forventer når man ser hvor små de faktisk er. Man kan kjøpe seg enda mer dynamikk i bassen, eller tydeligere detaljoppløsning i andre høyttalere, men da må man godta at de tar mer plass, og knapt ser så lekre ut som de håndbyggede Sonus faber Lumina III. Som lages i Italia.

Treverk foran og kunstskinn på sidene og bak.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.