TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Audiovector QR3

Musikalsk skjønnhet

Nei, dette er ikke bare enda en høyttaler. QR3 er musikalsk eleganse tvers igjennom.

Av / 16.12.16 - 09:56
Audiovector QR3

Lyd & Bilde mener

  • Her er masse luft og detaljer, og utsøkt tonal balanse. Dynamikken er glimrende, og QR3 er ytterst plasseringsvennlig.
  • Bassen er ikke av den dypeste sorten, og andre konkurrenter i prisklassen har mer massive kabinetter.

Når Audiovector lanserer en ny høyttalerserie, skal man være på vakt. Det er nemlig ikke dagligdags for den danske høyttalerprodusenten, som i stedet pleier å forbedre allerede eksisterende høyttalerlinjer. Som da S6 ble til SR6 i 2010 og S3 ble til SR3 i 2014. Begge serier oppgraderbare i flere kvalitetssjikt, hvor man kan kjøpe grunnmodellen og oppgradere den i flere steg, helt til man til slutt sitter med den råeste modellen. Ganske genialt, og solide konstruksjoner som har satt skandinavisk hi-fi på verdenskartet. Sjefskonstruktør Ole Klifoth fikk Lyd & Bildes velfortjente hederspris for 2016/17, nettopp på grunn av hans ustoppelige engasjement for stadig bedre lyd.

Helt ny serie
QR-serien er derimot en helt ny serie. Den fyller et prishull som ble etterlatt da Audiovector satte en sluttstrek for Ki-serien for noen år siden, men er altså helt ny fra bunnen av. Utviklet og produsert i Danmark, som de andre seriene, men med rimeligere komponenter. For, der man SR3 Avantgarde Arreté og SR6 Avantgarde Arreté koster henholdsvis 83.000 og 212.000 kroner for et par, nøyer man seg med ganske nøyaktig 19.000 kroner for QR3.

Vi liker meget godt hvordan de metalliske membranene står mot det hvite kabinettet. Foto: Audiovector
Vi liker meget godt hvordan de metalliske membranene står mot det hvite kabinettet. Foto: Audiovector

 

Oppbygning
Det betyr ikke at man får knapper og glansbilder for pengene. For det første synes jeg at kabinettene er usedvanlig veldreid, med avrundede kanter og spesielt lekkert i hvitt. La gå, så får jeg ikke inntrykk av noen ekstraordinær byggekvalitet, for eksempel er kabinettet på Monitor Audio Silver 6 til halve prisen vel så solid og sammenskrudd, med høyere massetetthet. Høyttalerelementene på QR3 virker på sin side mer påkostet.

Bånddiskanter har fordelen av å være tilnærmet vektløse, slik at de reagerer lynraskt på svingningene. QR3 har fått et lite filter som demper harde s-er og andre sibilanter, uten at det skal gå utover detaljrikdommen. Foto: Audiovector
Bånddiskanter har fordelen av å være tilnærmet vektløse, slik at de reagerer lynraskt på svingningene. QR3 har fått et lite filter som demper harde s-er og andre sibilanter, uten at det skal gå utover detaljrikdommen. Foto: Audiovector

 

Annonse

På toppen sitter en bånddiskant skåret ut fra et enkelt flak aluminum av samme kvalitet som brukes i luftfart. Utenpå denne sitter et rosagullbelagt maskenett som kontrollerer spredningen av overtonene, og som dessuten demper harde s-er og andre sibilanter uten at det skal gå på bekostning av detaljer og luft.

Under diskanten sitter de to basselementene, hvor det øverste i tillegg gjengir mellomtoneområdet. Membranene er en sandwitch-konstruksjon i tre lag: ett av dem er aluminium med sine lette og stive egenskaper, mens de to andre er mykere materialer som demper ringing og andre typer forvrengning som er normalt for aluminium. Audiovector har forsøkt så godt det lar seg gjøre å utvikle basselementer som fungerer som perfekte stempler uten oppbrytninger i ytterkantene av slaglengden. Dette for en jevnest og best mulig tonekvalitet og bassrespons.

Der hvor Audiovectors dyrere høyttalerserier har triple terminaler på baksiden som gir mulighet for både tri-wiring og tri-amping, finner du bare én hos QR3. Det gir mindre fleksibilitet, men skal du uansett bare bruke én forsterkerkanal til hver høyttaler, har det fordelen av en enklest mulig signalvei, og et potensielt renere lydsignal.

QR-familien. Foto: Audiovector
QR-familien. Foto: Audiovector

 

Lyden av QR3
Svært lite av dette ville vært av betydning, dersom konklusjonen var at høyttalerne låter umusikalsk, livløst og tamt. Det gjør de heldigvis ikke. Og best av alt: de spiller glimrende tett mot bakveggen!

Hey Now av London Grammar har et ytterst luftig og utstrakt lydbilde, som folder seg utover i rommet, og trekker oss inn i handlingen. Hannah Reids fantastiske stemme står i midten av det hele, med et synthlandskap fullt av detaljer, og med mange klanglag også i bassregisteret. Det er en bråte med luft her, med enda lysere overtoner enn Monitor Audio Silver 6, testvinneren i vår gruppetest av gulvhøyttalere. Høyttalerne er riktignok dobbelt så dyre, men ofte er likevel ikke kvalitetsforskjellene så åpenbare som her. Audiovector QR3 har enda mer å gå på oppover, hvor faktisk Silver 6 er blant de beste i sin klasse. Og sibilantfilteret på bånddiskanten gjør tydeligvis jobben sin, for det er ikke tegn til harde s-er noe sted. Bare mengder av luft. Spredningen er også meget bra. Normalt har bånddiskanter problemer med responsen straks lytteren beveger seg over eller til siden for sweet-spot, og man får et hull i overgangen fra mellomtonen til diskanten. Ikke her. Faktisk er ikke denne det spor dårligere på dette enn domediskanten på Monitor Audioene.

Den posisjonen i rommet vårt hvor høyttalere normalt yter sitt beste er godt ute på gulvet, nærmere bestemt 170 cm til bakveggen målt fra høyttalernes frontplate. Her kan QR3 oppleves som noe slanke i bassen. De gjør seg derimot bedre når de står nært veggen, og det er gode nyheter for folk som ønsker en diskré høyttalerplassering. Nærmere veggen får man nemlig en liten økning i bassen, akkurat nok til å få en fin balanse og til å få frem energien i den dypeste oktaven i bassinstrumentene.

Da blir det også straks mer partyfot når Bruno Mars og hans feststemte 24K Magic kommer på spillelista. Bassen er stram og kontant, og det er bra med liv. Som mange andre av dagens popproduksjoner er låta riktignok noe stresset og komprimert, og den legger i overkant mye energi til overtonene. I lengden blir det i lyseste laget om man skal spille på et desibelnivå som er en fest verdig, og til dette finnes det bedre valg. For eksempel er System Audio Saxo 70 litt mer avrundet i toppen, mens de har masse krutt i mellombassen.

Men når det kommer til å frembringe gåsehud fra musikken, er det noe eget med QR3. Det er spesielt i mellomtonen og overtonene, altså det viktigste toneområdet til ethvert instrument annet enn tuba og kontrabass. Skjønt også disse trenger overtoner. Musikken spilt gjennom Audiovector-høyttalerne er så oppløst og luftig, at jeg ikke kan komme på noe annet som kan måle seg i akkurat dette henseendet.

Konklusjon
Audiovector QR3 er blant de luftigste og mest oppløste høyttalerne i sin prisklasse. Detaljene formelig strømmer ut, uten at det låter hardt og spisst. Vokaler står ut som bare det, og låter så virkelig og naturtro at det nesten er skremmende. Akustisk musikk låter ekte og nært, og plassert mot veggen er også bassen fyldig nok til å gjenskape fundamentet i musikken.

Klangmessig minner de svært om sine storebrødre SR3 Avantgarde Arreté, som jeg har gjort direkte sammenligninger med på testrommet. QR3 er dessuten enkle å drive. Av forsterkerne jeg har prøvd er min favoritt kanskje Denon PMA-2500NE, som låter varmere, fyldigere og større enn eksempelvis Hegel Röst og Rotel RA-1592. Med litt ekstra fylde er det ren magi det som kommer ut av QR3.

Jeg har ingen ankepunkter, annet enn at man kanskje forventer at høyttalere til denne prisen bør veie litt mer. På den annen side er det deilig å spare ryggen.

Karakter
Audiovector QR3
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat

Disse høyttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt kjøp for de fleste

Feier lydplankene av banen – men det koster!

Fyrverkeri i hjemmekinoen

Velbalansert filmlyd

Fin lydplanke til The Frame

Samme kvaliteter som de større modellene