TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Sonos Roam

Sonos-anlegget som ”to-go”

Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.

forfatter
Publisert 06.04.21 - 15:00
Karakter
Sonos Roam
L&B mener
Varm og behagelig lyd med god taleforståelse. Du kan ta alle fordelene og strømmetjenestene fra det stasjonære Sonos-systemet med i lommen.
Forholdsvis dyr. Udynamisk lyd. Ingen bassgjengivelse. Lader er ikke med i prisen.
Spesifikasjoner

Elementer: to-veis (størrelse ikke opplyst)
Frekvensområde: (ikke opplyst)
Forsterkereffekt: 2 x 20 W klasse H
Tilkoblinger: WiFi, Bluetooth, AirPlay 2
Strømming: DLNA, Spotify, Tidal, YouSee Play, Deezer og mange flere
Stemmestyring: Google Assistent, Amazon Alexa
Tetthet: IP67
Batteritid: 10 timer
Lading: USB-C, Qi
Mål: 6,2 x 16,8 x 6,0 cm (BxHxD)
Vekt: 0,43 kg
Web: sonos.com

Veil. pris 1999Pr. 06.04.21 Produktside

Det var ingen stor overraskelse da Sonos i begynnelsen av mars avslørte sin første lommebærbare høyttaler, Sonos Roam. Før den offisielle lanseringen hadde de fleste detaljene nemlig blitt lekket. Noe som sannsynligvis ga den mer oppmerksomhet enn hvis den ikke var blitt lekket. Små bærbare høyttalere er det mange av – men hemmeligheter er alltid positivt.

Men nå er den her, og vi har fått testeksemplaret i hånden tidsnok til å ta den en tur med ut i vårluften og hjem igjen. Den er nemlig beregnet både til bærbar bruk og som en del av hjemmets Sonos-system.

Roam er den absolutt minste Sonos-høyttaleren til nå. Med 17 cm i høyden og 6 cm i bredden i en håndvennlig, myk trekantet form passer den akkurat til å putte i jakkelommen eller i vesken. Fire touch-knapper på toppen av enheten kan brukes til å styre lydstyrke, starte og stoppe avspillingen og slå på mikrofonen så den kan stemmestyres med Google Assistent. Alexa støttes også, men det er kun interessant i de store språkområdene.

Fronten er dekket av et solid beskyttelsesgitter av metall, og høyttaleren er vann- og støvtett etter IP67. Noe som betyr at den tåler en dukkert på opptil en halv time.

Fronten er dekket av et solid beskyttelsesgitter av metall, og høyttaleren er vann- og støvtett etter IP67. Noe som betyr at den tåler en dukkert på opptil en halv time. (Foto: Sonos)

Som en uheldig tradisjon blant bærbare høyttalere oppgis kun meget få tekniske data. Vi får vite at det er en oval bass/mellomtoneenhet og en diskantenhet. Og vi får også opplyst at det er 1GB RAM og 4 GB lager. Men ikke noe om enhetenes størrelse eller høyttalerens frekvensområde. Men det sier seg selv at de må være små, og bassgjengivelsen skal man heller ikke regne med i nevneverdig grad.

Batteritiden er på 10 timer, noenlunde som andre små bærbare høyttalere. Lading enten via USB-C eller trådløst etter Qi-standarden. Sonos får poeng for å gi mulighet for trådløs lading, men minuspoeng for ikke å levere noen form for lader, trådløs eller ei. Det følger bare med en USB-kabel i esken.

Eksemplarisk lett oppsett

Oppsettet av Sonos-høyttalere har alltid vært eksemplarisk lett, og det er bestemt ikke blitt vanskeligere. Det tar under et minutt å koble Roam til et eksisterende system, og man trenger ikke å taste inn noe som helst underveis. Sikkerhetssjekken tas hånd om av høyttaleren sammen med mobilens mikrofon.

Når Roam er lagt til i multiroms-systemet, dukker den opp i appen på linje med husets øvrige høyttalere. Man har selvfølgelig også adgang til de samme strømmetjenestene som normalt. Sonos støtter et utall av strømmetjenester; over 100 ifølge dem selv. Vi har ikke sjekket, men alle du bare kan tenke deg, er der.

Sonos Roam kan lades trådløst, men den fikse magnetiske laderen er dessverre ikke med i prisen. (Foto: Sonos)

To-stay eller to-go?

Så langt, så bra. Det virkelig smarte er at du kan ta alt med deg. Alt som virker i Sonos-appen på mobilen, fortsetter å fungere når du går ut av døren. Det skiftes automatisk fra Wifi til Bluetooth, men musikken fortsetter. Integrasjonen er ganske enkelt det sterkeste argumentet for å velge Roam fremfor andre – og billigere – bærbare høyttalere!

Det neste trikset er når man kommer hjem igjen. Et langt trykk på play-knappen på Roam flytter avspillingen til den nærmeste stasjonære Sonos-høyttaleren i hjemmet, hvor man kan lytte videre med større rå styrke og bass, og uten å bruke batteriet. Det gjelder dog bare på musikktjenester som støtter Sonos-systemet. Hvis man har lyttet til andre musikkilder via Bluetooth, blir de ikke transportert til en stasjonær Play:5-høyttaler.

” Integrasjonen er ganske enkelt det sterkeste argumentet for å velge Roam fremfor andre – og billigere – bærbare høyttalere!”

 Lydkvaliteten

Sonos Roam er en liten høyttaler, så de lydmessige evnene er nødvendigvis deretter. Den kan ikke spille spesielt høyt, og bass kan den rett og slett ikke spille. Men den er god til at late som!

Sonos Roam er utstyrt med en automatisk utgave av Trueplay-romkorreksjonen, som stiller inn lyden etter omgivelsene når den står stille på et sted.

Sonos Roam er liten nok til å kunne ligge i jakkelommen, men har samme bekvemmelighet som de stasjonære høyttalerne hjemme. (Foto: Sonos)

For å være en håndholdt trådløs høyttaler låter Roam veldig godt. Lyden er hverken tynn eller innelukket, men ganske varm og behagelig. Stemmer er klare og lette å forstå. Og det er lett å høre at den klangmessig er i familie med de stasjonære Sonos-ene.

Selv om lyden er varm, gjengir Sonos Roam reelt ikke bass. Dype trommer og synthesizerbasser mangler stort sett i avspillingen, men da resten gjengis forholdsvis jevnt, tenker man ikke over det. Det er i det hele tatt lett å leve med manglene, da det aldri låter dårlig; heller ikke når Roam blir utsatt for noe den ikke kan. Som dynamiske låter som blir flatet ut til lydtapet. Men uten hørbar forvrengning.

Konklusjon

Sonos Roam er dyrere enn de fleste trådløse høyttalere i samme vektklasse, og den spiller ikke så dypt eller for den saks skyld høyt som Beosound A1. Men den gjør det riktig sjarmerende.

Hvis lydkvaliteten teller mest, og du er villig til å betale for det, er KEF Muo det sterkeste alternativet. Sonos’ store forse er integrasjonen med Sonos’ øvrige produkter, og muligheten for å beherske alle strømmetjenester og bekvemmeligheten når du går ut av døren – og når du kommer hjem igjen – er virkelig overbevisende. Så overbevisende at Sonos-eiere sannsynligvis gjerne betaler litt ekstra for det.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
Følg Lyd & Bilde