Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

TEST: Sonos Era 100

Lilleputt-høyttaler med stor lyd

Kan Sonos Era 100 være verdt 500 kroner mer enn den gamle favoritten Sonos One? Vi har testet nykommeren i både stereo og surround.

Skrevet av / 21.04.23 - 10:00
Sonos Era 100
Audun Hage

Sonos er i full gang med å fornye sin familie av smarthøyttalere, og siste skudd på treet er kompakthøyttaleren Era 100. Som arvtager til den populære bestselgeren One, som har vært en hjørnestein i Sonos-sortimentet gjennom mange år, er dette en høyttaler det er lov å ha høye forventninger til.

Størrelsen har økt, men det samme har prisen, med rundt 20 %. Så er spørsmålet om Sonos har klart å heve kvaliteten nok til å forsvare favoritt-stempelet i kompaktklassen?

En ting er i alle fall sikkert: Dette vil akkurat som forgjengeren være en velegnet og allsidig høyttaler i mange ulike sammenhenger. Era 100 kan brukes både alene og som stereopar. Og hvis du i tillegg har en Sonos lydplanke, kan du bruke et par Era 100 som bakhøyttalere til surroundlyd. Vi har selvfølgelig testet alle mulighetene!

Minstemann har fått et litt mer moderne utseende som likevel matcher den øvrige Sonos-familien. (Foto: Audun Hage)
Les også En liten lydrevolusjon Årets kanskje mest hypede høyttaler har vært på testbenken. Sonos Era 300 representerer en ny bølge innen 3D-musikkavspilling, med en lyd som kan fremkalle alt fra gåsehud til brekninger ...

Sonos Era 100

Vi har allerede gjort en omfattende test av storebroren Era 300, som etter vår mening er den mest spennende av de to nykommerne. Men den er ganske kostbar, relativt stor og har et litt særegent utseende. Spesielt dersom du behøver flere høyttalere til stereo, surround eller multirom, begynner taksameteret å løpe.

Nettopp derfor vil lillebroren Era 100 kunne være interessant for mange. Den ligner til forveksling på forgjengerne One og Play:1, men er helt ny både innvendig og utvendig.

Kabinettet har fått en rundere, mer sylindrisk form, og har vokst omtrent en skostørrelse i volum. De har gitt plass til flere, og litt større høyttalerelementer.

Med doble diskanter loves det nå mer energi og bredere spredning i toppfrekvensene. Samtidig har bass/mellomtonen økt i diameter, fra 3,5 til 4,4 tommer. Sonos hevder disse forbedringene skal gi et mer fullverdig stereo-lydbilde og fyldigere bass.

Spnos Era 100 Era 300 Spnos Era 100 rear Sonos Era 100 slider
<
>
Play/pause knappene sitter på toppen som før, men volumet reguleres nå ved å trekke fingeren bortover i et «glidespor» på toppen. (Foto: Audun Hage)

Støtter stemmestyring – men ingen Google Assistant

Sonos Era 100 har også innebygd mikrofon, slik at du kan betjene den med stemmen. Blant støttede stemmeassistenter finner vi Alexa, Sonos Voice Control og … that’s it!

Her er nemlig ingen støtte for Google Assistant, som er den mest utbredte og populære tjenesten her i Norden.

Man kan klø seg i hodet over dette, all den tid forgjengeren One jo støtter Google Assistant. Det skyldes angivelig at Google har endret kravene til hardware og plassering av mikrofonene på sertifiserte produkter. Sonos har ikke vært i stand til å etterkomme disse kravene.

Uansett, her har Era 100 en klar mangel i forhold til andre etablerte smarthøyttalere. Amazons Alexa er ikke like utbredt her til lands, og Sonos Voice Control på engelsk er for det meste begrenset til å styre musikkvalg, lyttevolum og lignende.

Vi kan bare håpe at Sonos og Google blir enige seg imellom, og løser flokene ved hjelp av en fremtidig oppdatering.

Era 100: Enkel og anvendelig

På den positive siden er Sonos S2-appen til Android og iOS blant de beste på ren brukervennlighet. Systemet er stabilt, oversiktlig og gjør det lett å betjene musikkavspillingen rundt om i huset.

Det er enkelt å installere og konfigurere en eller flere høyttalere, og tilegne dem til bestemte rom. Du kan legge til ulike strømmetjenester, deriblant Tidal, Apple Music og Spotify.

Wi-Fi eller Airplay vil være de anbefalte tilkoblingene for best lyd, men du kan også koble høyttaleren til mobilen via Bluetooth.

I tillegg til de trådløse tilkoblingene finnes det en USB-C inngang for eksterne kilder. Ved hjelp av adapter kan denne brukes som linjeinngang eller ethernet-tilkobling. Det vil imidlertid koste deg noen hundrelapper ekstra.

Innebygd Trueplay

Med sine kompakte mål er Era 100 enkel å plassere. Dette vil være en velegnet høyttaler til bokhylla, kjøkkenbenken, kontorpulten eller nattbordet.

Etter at du har funnet den ønskede plasseringen går det an å gjøre en Trueplay-romkorreksjon. Høyttalerne sender da ut testsignaler som fanges opp av mikrofonen og måler frekvensresponsen i rommet.

Nytt på Era 100 er at man kan benytte høyttalernes innebygde mikrofoner til dette, i stedet for en iPhone.

Vi testet med og uten Trueplay aktivert, og det er helt tydelig hvordan den korrigerte modusen gir et mer åpent og balansert lydbilde med fastere bass.

Lydkvalitet

Vi har allerede skrevet mye om storebroren Era 300, som er skreddersydd for å gjengi musikk i 3D-format. Era 100 er en mer tradisjonell og kompakt stereo-høyttaler. Men den lyder ikke spesielt liten av den grunn! Etter å ha testet Era 100 i vårt 32 m2 store lytterom, kan vi slå fast at den lille krabaten tegner opp et imponerende stort lydbilde.

Det første som slår oss, er at Era 100 gjengir musikken med langt mer distinkte overtoner enn Sonos One. Med to diskantelementer som er vinklet cirka 45 grader ut til sidene, får lyden et betraktelig bredere og mer luftig stereoperspektiv. Både strenge- og blåseinstrumenter låter friskere og mer finoppløst her enn på forgjengeren. Også stemmer får vesentlig bedre klarhet og tilstedeværelse.

Bassgjengivelsen føles også et nummer større, med vesentlig hardere anslag fra trommer og fyldigere bassgitar. Det er ingen tvil om at basstung rock, pop og elektronika låter mer engasjerende via Era 100, enn mange andre høyttalere i denne klassen.

Sonos-høyttaleren har for eksempel en fyldigere og friskere lyd enn Apples populære HomePod Mini. Derimot mangler den litt av det grandiose lydbildet man kan oppnå med den større og dyrere Apple HomePod: Sistnevnte har hele fem diskanter innebygd, hvilket bidrar til enda bedre spredning av lyden. Apple-høyttaleren har også støtte for Dolby Atmos og «Spatial Audio» (romtilpasset lyd), som du kun får med den større Era 300 i Sonos-familien.

Les også HomePod mini er mye bedre enn vi trodde Apples HomePod mini kom sent, men godt og spiller forbausende bra.
Les også HomePod er det nye stereoanlegget Apples HomePod-høyttaler er virkelig engasjerende å lytte til, når den ikke lytter til deg - og en er god, men to er enda bedre.

To Era 100 som stereopar

Når du legger til en ekstra Era 100 i systemet får du også valget om å konfigurere de to høyttalerne som stereopar (venstre og høyre kanal). Da kan høyttalerne utplasseres som tradisjonelle stereohøyttalere, med lytteren i «sweet spot».

Det er ingen tvil om at de vokser betraktelig med denne konfigurasjonen. Lydbildet bretter seg ut i vifteform mellom høyttalerne og får større dybdefølelse. Avhengig av innspillingen kan man også høre en mer presis plassering av de ulike instrumentene i lydmiksen.

Har du et større rom som skal fylles med lyd, er denne løsningen helt klart å foretrekke. Vi er også tilbøyelig til å foretrekke to stykk Era 100 foran en singel Era 300, selv om vi da mister den spennende Atmos-effekten til fordel for ekte stereo. For selv om storebroren sprer lyden til «alle bauger og kanter», er det vanskelig å slå to fysisk spredte høyttalere.

Setter du et par Era 100 sammen med en Sonos Beam og Sub Mini kan du få et fullverdig 5.1.2 hjemmekino-anlegg. (Foto: Audun Hage)

Era 100 til hjemmekino

Mange vil nok også vurdere Era 100 som trådløse bakhøyttalere i et større Sonos-oppsett. Sonos leverer både gulvstativ og veggfeste som gjør høyttalerne velegnet til dette.

Vi testet Sonos-høyttalerne i hjemmekinoen sammen med Beam (Gen 2) lydplanke og Sub Mini. Og det er ingen tvil om at Era 100 gir et lydmessig løft også i film-sammenheng.

Lyden fra surround-kanalene får betydelig mer dynamisk sprut, samtidig med at lydeffektene blir mer fokuserte. Når en bil blir pumpet med kuler i gangsterfilmen The Irishman, får vi en tydelig fornemmelse av knust glass og prosjektiler som hviner rundt ørene våre. Og i fengselsscenen med Al Pacino, kan man godt høre at høyttalerne bidrar med mer romklang enn Sonos One.

Samtidig vil vi ikke beskrive forskjellene mellom One og Era 100 som natt og dag: Foruten litt fyldigere bass og mer sprudlende overtoner, er den generelle lydopplevelsen veldig lik forgjengeren – bare et nummer større. Man må for eksempel se langt etter den tredimensjonale lydopplevelsen du kan få med et sett Era 300 i surround-kanalene.

Et par Era 100 gjør en utmerket jobb sammen med den kompakte Beam-lydplanken, men dersom du er den heldige eier av en Sonos Arc, ville vi anbefalt å strekke budsjettet til et sett med storebroren. Da snakker vi ekte kinofølelse!

Les også Den ultimate Sonos-pakken Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 høyttalerne i surroundkanalene bak, er det duket for en imponerende stor, livaktig og omsluttende lyd. Sirkelen er sluttet!

Konklusjon

Som arvtager til bestselgeren Sonos One, har Era 100 store sko den skal fylle, noe den lykkes bra med takket være et stort, bredt og fyldig lydbilde. Forskjellene er tydelig nok til at vi ville valgt Era 100 foran One.

Era 100 kan brukes alene som frittstående høyttaler, eller som del av et større Sonos-oppsett for multirom, stereo eller surround. Og fungerer aldeles glimrende i alle sammenhenger.

Likevel er det er ikke slik at nåværende One-eiere behøver å miste nattesøvnen av frykt for «oppgraderingsspøkelset»: One er fortsatt en god høyttaler, og Era 100 er mer en evolusjon av denne, snarere enn en ren revolusjon. Og for mange vil det være et tilbakesteg at nykommeren (i motsetning til forgjengeren) ikke støtter Google Assistant.

Karakter
Sonos Era 100
Premium

Lyd & Bilde mener

Sonos Era 100 er en lettplassert og anvendelig høyttaler med mange bruksområder. Den spiller stort og åpent, med en imponerende bass for størrelsen. Uten støtte for Google Assistant har Era 100 begrenset funksjonalitet som smarthøyttaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Lyd & Bilde
Scroll to Top