Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-S67T / HW-S66T

Fin å se på, men...

Samsung HW-S67T er laget for kunder av design-TV-en The Frame, og andre som ønsker en interiørvennlig lydplanke. Men lyden kunne vært bedre.

Skrevet av / 03.02.21 - 07:00
Samsung HW-S67T / HW-S66T
Geir Gråbein Nordby

Om du har innredet stuen din etter alle interiørkunstens regler, er det gode muligheter for at du også har valgt TV ut ifra design. Samsungs The Frame er et glimrende eksempel på en TV som ikke ser ut som en svart firkant på veggen, men som faktisk kan bidra med å løfte stuen til en ny visuell dimensjon.

Men det hjelper lite med en flott TV, dersom du skal utfylle den med en stor og stygg lydplanke, for å løfte lydkvaliteten i TV-kroken. Da blir det plutselig ikke så fint lenger, likevel. Og det er til disse kundene Samsung henvender seg, med lydplanken HW-S67T (nei, navnet er ikke like fengende).

Dens snertne bredde tilsvarer den til en 32-tommers TV. Og passende nok er det denne størrelsen The Fame starter på. Trukket med Kvadrat-tekstil i enten lys grå (HW-S67T) eller svart farge (HW-S66T) har lydplanken en sober design som passer inn i de fleste innemiljøer. Om du ønsker mer bass enn lydplanken klarer på egenhånd, kan den pares med den trådløse subwooferen SWA-W500, som løfter prisen med ytterligere 3.000 kroner.

samsung hw-s67t hw-s66t
Foto: Samsung

Oppkobling og oppsett

Oppkobling er enkelt; lydplanken kobles til strøm og til TV-en med medfølgende HDMI-kabel. Noen TV-er vil automatisk gjenkjenne lydplanken og aktivere lydreturkanalen (HDMI ARC), men det kan også hende du må inn i TV-menyen og aktivere denne. Sammen med en OLED-TV fra LG (CX) fungerte det knirkefritt, jeg måtte bare bekrefte «ja» med fjernkontrollen at jeg ønsket å få lyd gjennom det eksterne lydanlegget som var oppdaget.

Har du satt opp en smarthjem med Samsungs SmartThings-app, så kan også denne lydpanken legges til der. Da får du også tilgang til enkelte strømmetjenester, som Deezer, Apple Music og internettradio med TuneIn, men ikke Tidal. Spotify trenger du ikke SmartThings til, da dette skjer med direkte med Connect-funksjon fra Samsung-appen. Finner du ingen støtte for din foretrukne musikktjeneste, må du bruke Bluetooth.

Kanaler og formater

HW-S67T er en enkel lydplanke som kun støtter det aller vanligste surroundlydformatet, nemlig Dolby Digital 5.1. Derfor må du i fortelle TV-en i dens meny at alle andre lydformater skal konverteres til PCM (stereo), for at det ikke skal bli problemer med lydgjengivelsen. Det betyr også at 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X ikke støttes av denne lydplanken.

HW-S67T er en 4.0 lydplanke. Det betyr at den har høyre og venstre lydkanal foran, i tillegg til en høyttaler på hver side som gjengir bakkanalene. Det er med andre ord ingen separat senterhøyttaler til dialogene.

samsung hw-s67t
I grått heter Samsungs rimeligste design-lydplanke HW-S67T. Foto: Samsung

Ullen lyd ut av boksen

Når det gjelder lydkvalitet, står Samsung bak flere av mine favoritter i ulike prisklasser. Dessverre skuffer denne lydplanken rett ut av esken. Lyden der den ligger på TV-hyllen er ullen, med innestengte dialoger og et snevert og introvert lydbilde. Jeg synes heller ikke Adaptive Sound, som skal tilpasse lydnivået til innholdet på skjermen, imponerer spesielt.

Det man i stedet må gjøre, er å sette lydmodus til Standard. Bare da får du nemlig aktivert den «avanserte» equaliseren i appen, som er en 7-bånds grafisk EQ. Denne er nødvendig for å få bukt med den innestengte lyden.

samsung hw-s66t-standard-width-3840px-gigapixel
Ønsker du lydplanken i svart, heter den HW-S66T. Foto: Samsung

EQ-innstillinger

Det er stort sett mellomtone som mangler, og som gjør at stemmer og instrumenter drukner i ullen lyd. Tre av båndene er i bassregisteret (150, 300, 600 Hz), og alle disse drar jeg ned et par nivåer da bassen er farget og maskerer for mye. Mellomtonebåndene på 1,2 og 2,5 kHz drar jeg opp en del, og det samme med nedre diskant (5 kHz). Den eneste spaken jeg ikke rører er den på 10 kHz.

samsung hw-s66t hw-s67t EQ
Samsung HW-S66T / HW-S67T krever EQ-innstillinger i appen for å låte greit.

Mye bedre

Nå låter det langt klarere, og på grensen til skapelig. Dialogene på film og sangstemmer på musikk kommer frem fra lydbildet, som nå ikke lenger plages av en ullen og overdøvende bass.

Surroundlydsporet på film låter større enn om det var vanlig stereo, lydplanken klarer å tegne opp et lydbilde som går utover dens fysiske størrelse. Selv om man aldri blir lurt til å tro at det er høyttalere bak sofaen, så fungerer dette fint.

Musikk i stereo har nå også grei nok rytme, uten at bassen ødelegger. Lydsporet kommer godt nok frem, dette funker. Fremdeles er det et lite stykke igjen til Sonos Beam, som er den beste lydplanken i denne prisklassen uten subwoofer. Har du litt høyere budsjett, er Dali Katch One en enda bedre lydplanke for den interiørbevisste. 

Samsung SWA-W500 subwoofer
Det blir mer, men ikke nødvendigvis bedre, bass med den trådløse subwooferen SWA-W500. Foto: Samsung

Subwoofer?

Som nevnt kan du investere i en trådløs subwoofer, dersom du ønsker mer bass. Samsung leverte med SWA-SW500, som trekker prisen opp til rundt 7500 kroner. Det vil jeg ikke anbefale. Den er litt for treg til å engasjere skikkelig, og låter best når lydnivået stilles såpass lavt at det nesten ikke er noe poeng å bruke den. Den vil riktignok gi ekstra skyv i bassen på film, men den er ikke kontrollert nok til at jeg synes den løfter opplevelsen noe spesielt.

Spesielt musikk fortjener en subwoofer med bedre timing enn denne. Da ville jeg heller spart pengene, eventuelt investert i en bedre lydplanke. Som for eksempel Samsungs egen HW-Q66T, som har medfølgende subwoofer og som låter mye bedre enn HW-S67T, selv uten å gjøre noen innstillinger.

samsung hw-s67t lifestyle(3)
Foto: Samsung

Konklusjon

Samsung HW-S67T, eventuelt HW-S66T om du ønsker den i svart, er en lydplanke som er pen i tøyet og som vil passe fint inn i et hjem hvor interiørdesign står høyt i kurs. Tanken er at den skal utfylle en blikkfang-TV som The Frame. Bedre lyd, uten å ødelegge for det visuelle.

Ja, da, det blir mer og bedre lyd fra denne Samsung-lydplanken enn rett ut av TV-en. Men så er da det heller ingen bragd. Man må sammenligne den mot andre lydplanker, og sannheten er at HW-S67T krever en del EQ-innstillinger for å låte bra nok. Og selv da finnes det bedre kjøp. Ikke minst fra Samsung selv.

Karakter
Samsung HW-S67T / HW-S66T
Basic

Lyd & Bilde mener

Rimelig pris. Fin og sober design, ser bra ut også sammen med mindre TV-er. Enkel å bruke, grei lyd etter endel jobbing. Ullen lyd ut av esken, tam dynamikk. Begrensede strømmemuligheter.

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top