TEST: Samsung The Frame QE55LS03T (2020)

Nå har The Frame blitt MYE bedre

Med nytt, topptrimmet bildepanel har Samsungs design-TV fått en skikkelig kontrast-boost!

Karakter
Samsung The Frame QE55LS03T (2020)

Lyd & Bilde mener

Stramme estetiske linjer og utskiftbare rammer gjør The Frame til en meget diskré og interiørvennlig TV. Den nye Dual LED-teknikken sørger for betydelig sprekere bildekvalitet.
Oppgradert bildepanel til tross: Uten direkte LED med lokal dimming, mangler The Frame fortsatt litt kontrast sammenlignet med de mest avanserte QLED- og OLED-skjermene.
 • Størrelse/type: 55” LED LCD
 • Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Tizen
 • Innganger: 4 HDMI (2.1), 3 USB
 • Utganger: Optisk digital lydutgang
 • HDR: HDR10+
 • Annet: Dual LED LCD, One Connect boks, Samsung Art Gallery
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 14990 kr

Det å få en TV til å ligne et maleri, er en illusjon som mange produsenter har forsøkt å oppnå. Men så langt er det Samsung som har lykkes best: Takket være den smarte utførelsen med utskiftbare rammer i ulike trefarger, har The Frame en spesiell evne til å gli inn i omgivelsene. Når du ikke ser TV, skifter den til digital galleri-modus for å vise lekker kunst, eller dine egne familiefoto på skjermen. Dette har gjort Frame til et populært valg i mange interiørbevisste hjem.

For modellåret 2020 har Samsung lansert en ny og forbedret 4. Generasjon, hvor det meste ser likt ut fra utsiden. Til gjengjeld skjer det flere endringer under panseret: The Frame LS03T bruker et helt nytt bildepanel (LCD med Dual LED-teknikk) som lover store forbedringer på innsynsvinkel og kontrast. I tillegg introduseres to nye skjermstørrelser, som gjør The Frame tilgjengelig fra 32 og helt opp til 75 tommer!
Dermed skal det være mulig å utstyre alt fra kjøkken til kinorom med ramme-TV om du ønsker …

Design

2020-versjonen av The Frame blir tilgjengelig i flere størrelser, inkludert denne snertne 32-tommeren.

Samsung har ikke endret designoppskriften siden sist. Nykommeren LS03T har nøyaktig den samme stramme og rettlinjede utførelsen som tidligere generasjoner av The Frame. Eneste unntak er en litt annen utforming på føttene, og på baksiden av apparatet. Dette har uansett liten betydning, da de fleste nok vil foretrekke å henge Samsung-skjermen på veggen ved hjelp av det medfølgende ”No Gap” veggfestet. Dette sørger for å henge TV-en helt tett inntil veggen.

Alt av tilkoblinger gjøres via Samsungs eksterne ”One Connect” koblingsboks, med bare en tynn strøm- og signalkabel opp til TV-en. Ledningen som følger med måler 5 meter, mens lengre er tilgjengelig som ekstrautstyr. Dette gjør det enkelt å få en pen installasjon, uten kabelsalat hengende ned fra TV-en.

De utskiftbare rammedekslene (ekstrautstyr) er selve essensen ved The Frame. De hektes fast på utsiden ved hjelp av magneter, og er tilgjengelig i en rekke ulike farger. Disse rammene er et must etter vår mening, da TV-en blir veldig naken og kjedelig uten. Derfor er det positivt at Samsung og Elkjøp i år har valgt å sette ned prisen til rundt tusenlappen, under halvparten av hva de tidligere kostet.

Brukervennlighet og finesser

Samsungs brukergrensesnitt Tizen har fått en liten ansiktsløftning i år: Grafikken har blitt skarpere, samtidig som fargene har blitt mer behagelige for øynene enn den ”Blenda-hvite” menyen vi kjenner fra tidligere. Menysystemet er veldig raskt og intuitivt, og fungerer utmerket sammen med den slanke og ergonomisk fjernkontrollen. Den bruker Bluetooth, og er derfor langt mindre retningsfølsom enn vanlige infrarøde fjernkontroller.

Samsungs menysystem er fornyet med ny look og flere nye apper. (Foto: Audun Hage)

Samsung har ellers sørget for å utvide sitt allerede brede app-utvalg: I tillegg til Apples TV-app, og Airplay 2 støtte, finner du nå også musikktjenesten Apple Music om bord. Videobutikken Rakuten er også en relativt fersk nykommer som tilbyr streaming av film og serier i 4K HDR-kvalitet. I tillegg er apper som Netflix, HBO, Canal Digital og Amazon Prime lett tilgjengelig fra startmenyen. Du kan selv innrede menyen med de tjenestene du liker best.

HDMI 2.1

2020-modellen av The Frame har også fått en ny One Connect koblingsboks med noen viktige oppdateringer. HDMI-inngangene bruker nå den nye HDMI 2.1 standarden, med støtte for en rekke avanserte finesser. Deriblant 4K-video med opptil 120 bilder i sekundet (High Frame Rate/HFR), Variabel Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Disse standardene vil særlig bli aktuelle i forbindelse med neste generasjons spillkonsoller, for å sikre optimal ytelse og lavest mulig forsinkelse/input lag. Apropos lav forsinkelse: Vi målte Samsung-skjermen til rekordlave 5 millisekunder i spillmodus, da med interpolering/bevegelsesutjevning slått av. Med Motion Pluss (optimert for spill) aktivert, havnet vi på mellom 20 og 30 millisekunder.

Lav forsinkelse: Vi målte input lag på The Frame LS03T til 5 millisekunder i spillmodus. (Foto: Audun Hage)

Vær obs på at det kun er 55”, 65” og 75” utgaven av The Frame som støtter alle de nyeste HDMI-finessene. De mindre 32”, 43” og 50” skjermstørrelsene bruker 50 Hz panelfrekvens i stedet for 100 Hz, og vil derfor ikke støtte modusene med høyere bildefrekvens (HFR, VRR og 4K/60p). 32-tommeren må for øvrig klare seg med Full HD 1080p-oppløsning.

Sist men ikke minst har The Frame fått den oppgraderte lydreturkanalen eARC, med langt høyere båndbredde enn før. Det åpner blant annet for høyoppløst lydoverføring (192 kHz/24 bit) til f.eks. Atmos-kompatible lydplanker direkte via HDMI.

Art Mode: Digitalt kunstgalleri

Når du skrur av TV-en, vekkes bildefunksjonen i The Frame til liv. Her kan du velge å laste opp ett eller flere av dine egne bilder og lage en stemningsfull collage.

Videre kan du velge å abonnere på Samsungs Art Store, som gir tilgang til mer eksklusive verk av kjente kunstnere og fotografer. Her finnes det mer enn 1000 ulike motiver å velge blant! Tjenesten er gratis i 3 måneder etter du har kjøpt TV-en, og koster deretter 49 kroner i måneden.

Samsungs Art Store byr på mange ulike motiver fra internasjonalt kjente malere og fotografer. (Foto: Audun Hage)

2020-versjonen av Art Store er oppgradert med en ”kurator” funksjon som anbefaler bilder basert på dine egne preferanser. Kunsten er også bedre kategorisert enn tidligere, noe som gjør det enklere å finne et passende motiv.

Nytt av året er at Frame-modellene også får tilgang til Samsungs Ambient Mode. Denne standby-modusen skiller seg fra kunstmodusen ved å kunne imitere bakgrunnen på din vegg, legge informasjon som klokkeslett og værmelding på skjermen, samt mye mer.

Bildekvalitet

2020-versjonen av The Frame har fått en velfortjent økning i kontrast og skarphet. Her fra Gemini Man med Will Smith. (Foto: Audun Hage)

Som du har kunnet lese frem til nå, er det ingen store forandringer på designsiden ved årets Frame-modell. Rosinen i pølsa er derfor det oppgraderte bildepanelet, som skal bidra til å luke ut noen av svakhetene fra tidligere årganger.

Tidligere Frame-modeller har brukt et relativt ordinært LCD-panel med kantbelysning, uten avanserte løsninger som direkte LED eller lokal dimming, og måtte dermed nøye seg med en kontrast som var midt på treet. Fjorårets versjon (LS03R) fikk imidlertid en oppgradering i form av QLED fargefilter og økt prosessorkraft, som ga et merkbart løft i bildekvalitet.

I år er det selve bakbelysningen Samsung har ønsket å gjøre noe med: Årets modell har fortsatt kantbelysning, men bruker nå to forskjellige typer lysdioder (Dual LED) med henholdsvis kald- og varmhvit fargetemperatur. Dette skal bidra til en jevnere fargebalanse og vesentlig bedre kontrast, med mindre lyslekkasje enn forgjengerne. Til og med innsynsvinkelen skal ha blitt noe forbedret ifølge Samsung.

Spørsmålet er om Dual LED virkelig gir noen bildemessig gevinst, eller det bare ”keiserens nye klær”? For å se nærmere på det, satte vi QE55LS03T på testbenken ved siden av 2019-modellen LS03R, som vi allerede har god erfaring med.

Vi går rett på materiale av høyt kvalitet: 4K Blu-ray filmen Gemini Man med Will Smith i hovedrollen, serveres i krystallklar 4K HDR og med 60 bilder i sekundet. Med kildemateriale som dette bør begge TV-ene vise seg fra sin beste side. Og det tar ikke lang tid å konstatere at nykommeren LS03T har noen solide fortrinn!

STOR KONTRASTFORSKJELL: Den nye 2020-versjonen av The Frame (t.h) har fått vesentlig bedre kontrast og svartnivå enn forgjengeren. Her fra actionfilmen Gemini Man. (Foto: Audun Hage)

Det første som slår oss ved direkte sammenligning, er at 2020-modellen har betydelig jevnere lysfordeling, og en bredere innsynsvinkel. Fargene endrer ikke karakter i like stor grad som 2019-modellen når vi beveger oss ut til siden.

Fjorårsmodellen LS03R har fra før av faktisk ganske imponerende fargegjengivelse, men også her tar 2020-modellen et tydelig løft. Fargene er mer nyanserte, og med jevnere fargesjatteringer fra mørkt til lyst. Generelt er det mye mer trøkk i fargene her, uten at det ser ut til å ha noen negative sideeffekter.

Scenene hvor Wills rollefigur våkner av innbruddsalarmen er veldig mørke og dunkle, men med enkelte lyse detaljer –en stor utfordring for enhver LCD-skjerm. Her har 2019-modellen dessverre en tendens til å drukne de mørkeste detaljene i et blålig lysskjær. Den klarer rett og slett ikke gjengi de mørkeste partiene. Dette blir bare mer fremtredende etter hvert som vi beveger oss ut til siden for skjermen, og understreker et problem som er ganske utbredt på vanlige VA LCD-skjermer.

Over til 2020-modellen med Dual LCD, er det tydelig at denne takler de dunkle scenene langt bedre. For det første er svartnivået vesentlig dypere: LS03T kan gjengi mørkere detaljer uten å ”crushe” i svart, og i tillegg ligner de mørke tonene mer på ekte svart, uten den plagsomme tendensen til blåstikk. I scenen hvor superagenten Henry Brogan (Smith) slåss med en yngre versjon av seg selv (!) er det også en kraftig lommelykt inne i bildet, og her fremstår 2020-modellen med lang sterkere kontrast og lysintensitet på den mørke bakgrunnen. Dette inntrykket holder seg også når vi betrakter skjermen litt ute til siden.

For oss er det ingen tvil: Forskjellene vi ser går klart i favør av Dual LED. Når det er sagt: Selv om Samsung har markant bedre kontrast enn de fleste Edge LED baserte TV-er, er det enda et godt et stykke igjen før den kan måle seg med de råeste high-end skjermene. Det nye LED-lyset fungerer imponerende bra, men uten muligheten for å variere lysstyrken ulike steder på skjermen (lokal dimming) like presist som en ekte bak-LED eller OLED-skjerm, vil den ikke oppnå like god kontrast. Like fullt er dette et solid skritt i riktig retning, særlig når man tar prisen i betraktning.

Lydkvalitet

Samsung The Frame er utstyrt med stereo høyttalere og 2 x 10 watts utgangseffekt. De undermonterte høyttalerne gir en tydelig og fyldig lydkarakter, med god klarhet i stemmegjengivelsen. Likevel vil det nok være fristende å supplere med en passende lydplanke og trådløs subwoofer. Her er det verdt å nevne at Samsung har lansert en serie med lydplanker som er laget for å matche lifestyle-produktene sine: den nye S60T-serien som ventes i juni, er kledd i eksklusiv Kvadrat-tekstil.

Konklusjon

Samsung The Frame har lenge vært en av våre favoritter når det gjelder design og brukervennlighet, og med siste nyvinning på panelfronten (Dual LED) har også bildekvaliteten blitt riktig god. Både kontrast, farger og innsynsvinkel er synlig forbedret mot 2019-modellen, og gjør at The Frame kan hevde seg mot tøffere konkurrenter enn før. Dette er ikke nødvendigvis TV-en for deg som søker ekstreme ytelser – til det finnes det enda mer kontraststerke OLED og direkte LED-skjermer å velge mellom. Men dersom du er på jakt etter en god allround-TV med flott bilde, smarte løsninger og interiørvennlig design, er The Frame fortsatt et av de beste kjøpene der ute.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  1. Runar Johnston

   Jeg har også den og er også interessert å vite hva LydogBilde mener!

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.