Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-Q995B

Den store kinofølelsen

En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!

Skrevet av / 14.08.22 - 09:00
Samsung HW-Q995B
Audun Hage

Samsung har et solid rykte å ivareta når det kommer til lydplanker. Helt siden den sørkoreanske produsenten etablerte sin egen Audio Lab i California for noen år siden, har de fortsatt å levere noen av de beste lydplankene på markedet. 2022-modellen HW-Q995B tar over stafettpinnen etter den populære HW-Q960A, som vi testet i fjor med godt resultat.

HW-Q995B benytter nøyaktig samme høyttalerkonfigurasjon som tidligere, nærmere bestemt 11.1.4 kanaler – der 4-tallet indikerer at både lydplanken og de to bakhøyttalerne er utstyrt med høydekanaler for Dolby Atmos og DTS:X. Totalt dreier det seg om hele 22 høyttalerelementer, som er laget for å omringe oss i en boble av surroundlyd!

Samsung HW Q995B 2
Samsung HW-Q995B består av lydplanke, subwoofer og to surround bakhøyttalere. (Foto: Geir Gråbein Nordby)
Les også Samsung tar lyden på alvor Med ingeniører i verdensklasse og måleutstyr av ypperste kvalitet har Samsung åpnet lydlaboratorium i California.
Les også Samsungs beste lydplanke har blitt enda bedre Samsung HW-Q960A imponerer med en hardtslående og helomsluttende surroundlyd, som låter tøffere enn det meste vi har hørt i prisklassen. Et meget bra kjøp!

Samsung HW-Q995B: Design

Når vi pakker nykommeren HW-Q995B ut av esken, er det tydelig at den har flere likhetstrekk med forgjengeren. Rent fysisk er de akkurat like store, men nykommeren har ofret det stilige stofftrekket – som i sin tid kom fra danske Kvadrat – til fordel for et svart metallgitter. Det gir unektelig et litt røffere og mer industrielt utseende, og noen vil nok synes Samsung-planken så penere ut da den var kledd i tekstil. På den annen side kan metallgitteret være lettere å holde rent.

En gledelig endring på 2022-modellen er at Samsung nå har tatt til fornuften, og flyttet den lille infoskjermen fra toppen til fronten av lydplanken. Dermed går det faktisk an å se informasjonen mens man sitter i sofaen. Takk for det!

Subwooferen har også fått en ny design i år: Ut fra bildene kan det se ut som den har et gigantisk basselement, men det dreier seg i virkeligheten om en pen og pyntelig 8-tommer gjemt bak et deksel som Samsung kaller Acoustic Lens. Så også denne er omtrent like stor som forgjengeren.

Samsung HW Q995B display
Den lille tegnruten som gir oss viktig informasjon under bruk, er endelig flyttet fra toppen til fronten hvor vi faktisk kan se den. Halleluja! (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Enkel å sette opp

HW-Q995B er en forholdsvis stor og tung lydplanke, som er ment til å brukes sammen med de større TV-skjermene. Den får enkelt plass under de fleste skjermer, men du bør likevel trekke den litt frem på TV-benken, for å unngå at lyden fra de oppadvendte høyttalerelementene blokkeres. Veggmontering er også mulig ved hjelp av medfølgende braketter.

Når du skal sette opp lydplanken for første gang, anbefaler vi å laste ned appen Samsung Smartthings. Denne gjør det enkelt å koble lydplanken på Wi-Fi nettverket, i tillegg til mer avanserte innstillinger og funksjoner.

HW-Q995 har blant annet automatisk romkorreksjon (Auto EQ) i subwooferen, som bidrar med å tilpasse bassgjengivelsen til akustikken i rommet. Dette skjer via en innebygd mikrofon i subwooferen. I tillegg sitter det nå også mikrofoner i selve lydplanken, som måler og tilpasser det totale lydbildet til omgivelsene (såkalt Spacefit sound).

Q990B KV Horizontal
Dersom du kobler HW-Q995B til en kompatibel Samsung-TV, kan du også dra nytte av finessen Q Symphony som bruker TV-ens innebygde høyttalere i samspill med lydplanken. (Foto: Samsung)

Gode tilkoblingsmuligheter – også trådløst

Samsung-planken er utstyrt med HDMI eARC utgang med lydretur, slik at den ta imot høyoppløste lydsignaler fra de nyeste TV-ene. I tillegg får du to ekstra HDMI-innganger hvor du kan koble til ekstra A/V kilder, som for eksempel en Apple TV, spillkonsoll eller 4K Blu-ray spiller. Bare vær obs på at Samsung-planken ikke klarer å videresende videosignaler med 4K/120 hz og VRR, som kan være aktuelt med de råeste PC-ene og konsollene.

En annen fiffig finesse på årets modell, er muligheten til å overføre Dolby Atmos-signaler fra TV til lydplanke over Wi-Fi. Dette krever at du også har en kompatibel Samsung-TV fra 2022 (Q70B eller høyere).

Merk! Wi-Fi overføringen bruker den komprimerte Dolby Digital+ standarden, som fungerer fint dersom du ser filmer og serier via strømmetjenestene. Hvis du derimot har en høyverdig videokilde som 4K Blu-ray i systemet, anbefaler vi å benytte HDMI-inngangen for best mulig lyd.

Foruten de nevnte tilkoblingene støtter Samsung-planken både Bluetooth, Airplay 2, Chromecast og Spotify Connect, så det finnes rikelig med tilkoblingsmuligheter.

Samsung HW Q995B
Med sine 123 centimeter er Samsung HW-Q995B omtrent akkurat like bred som en 55” TV. Lydplanken er imidlertid ganske lav, slik at den får plass under de fleste skjermer. Bare sørg for god klaring til de oppadvendte høyttalerelementene! (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Basert på erfaringene med fjorårets toppmodell HW-Q960A, hadde vi naturligvis høye forventninger til HW-Q995B. Forgjengeren leverte i sin tid en så overbevisende surround-lydopplevelse, at vi endte med å kåre til den beste lydplanke i high-end klassen for 2021. Og Samsung viser nok en gang hvor skapet skal stå!

Vi starter lytteseansen med F1-dokumentaren Drive to survive, som umiddelbart avslører at vi har med en svært kapabel lydplanke å gjøre. Netflix-serien har et hektisk og krevende lydspor fullt av intervjuer, musikk og hvinende F1-motorer. Alt er ganske briljant redigert sammen – og det kan vi virkelig kan høre og sette pris på her.

Replikkene fra frontfigurene i F1-miljøet kommer klart og tydelig ut, mens lydeffektene gjengis sterkt og klart uten forvrengning. Samtidig er det rikelig med plass til musikk i bakgrunnen.

Vi går videre til den ferske Netflix-filmen The Gray Man, som i likhet med Formel 1 serien serveres i Dolby Atmos lydformat. Samsung-planken klarer nok en gang å svøpe oss inn helstøpt, massivt og troverdig lydbilde.

Stemmene fra Ryan Gosling og Billy Bob Thornton i åpningsscenen kommer sterkt og tydelig ut fra senterkanalen, samtidig som de små, men viktige detaljene bidrar til å gjøre seansen mer troverdig. Romklangen fra omgivelsene gjengis veldig realistisk, og på sitt beste føles det nesten som vi sitter i samme rom som de to herrene.

– Virkelig klar og sterk lyd. Og for en romklang! Samsung har klart å skape et stort lydbilde med skikkelig kinofølelse, utbryter Geir.

– Ja, man trekkes ordentlig inn i handlingen her, medgir Audun.

Når vi sjekker ut de mange action-scenene filmen har å by på, er det ingen tvil om at Samsung-planken har masse krefter å varte opp med. HW-Q995B kan spille meget høyt, og har likevel nok overskudd til de tøffeste sekvensene. Den har ingen problemer med å fylle vårt 30 kvadratmeter store lytterom med kraftfull og tillitvekkende lydstyrke.

Den nye subwooferen fungerer også utmerket: Vi merker at bassgjengivelsen har blitt dypere og mer hardtslående siden sist. Anslagene virker også strammere og mer presise enn vi kan huske fra forgjengeren, og henger bra sammen med det øvrige lydbildet.

Basstrykket fra Samsung kan ikke helt måle seg med Klipsch Cinema 1200, som bruker en gedigen subwoofer på hele 12 tommer. Til gjengjeld er Samsung-subwooferen mer balansert og fastere bassgjengivelse. Når det ikke skal være bass, gjør subwooferen heller ikke så mye utav seg, men ligger klar i dypet for å slå til det når virkelig gjelder!

Fungerer også brukbart til musikk

Hva med musikk, da? Vel, lydbildet naturligvis mye trangere enn man oppnå med et par skikkelige stereohøyttalere, og vi ville ikke drømme om å droppe hi-fi anlegget til fordel for en lydplanke! Når det er sagt, fungerer Samsung-planken helt ok til bakgrunnsmusikk.

Stemmegjengivelsen er distinkt og tydelig, der en kjærkommen vokalist som norske Aurora gjengis nært og tilstedeværende. Det merkes også at bassen spiller mer på lag med musikken nå. Hardtslående rytmer fra Rammstein og Tiësto låter tøft, der bassen hamrer hardt og tungt, uten det typiske etterhenget som preget forgjengeren.

I tillegg oppnådde vi et litt bredere lydbilde ved å koble inn surroundhøyttalerne under musikklytting. Dette blir naturligvis ikke hi-fi korrekt, men bidrar med ekstra romfølelse og litt tydeligere stereoperspektiv. Spesielt dersom man benytter muligheten til å sette surroundhøyttalerne foran på venstre og høyre side, noe som går an å konfigurere i Smarthings-appen.

Men igjen, dersom aktiv musikklytting står på menyen, anbefaler vi selvsagt et par gode stereohøyttalere foran en lydplanke. For eksempel et sett KEF LSX II.

Les også Disse fikk oss til å måpe De små KEF LSX II er de beste blant trådløse stereohøyttalere i denne prisklassen.

Konklusjon

Samsung HW-Q995B er nok mer evolusjon en revolusjon, sammenlignet med forgjengeren. Men når sant skal sies, var det ikke mye Samsung behøvde å forandre heller! HW-Q995B låter først og fremst knallbra til TV-lyd, film og serier, men fungerer også bra til musikk, med noen forbehold.

Den nye toppmodellen har blant annet mulighet for trådløs Dolby Atmos uten HDMI, som kan være en fordel for de som vil kutte ned i kabelsalaten. Samsung har også strammet opp bassen fra den aktive subwooferen, som nå spiller mer presist enten det er kontrabass eller kruttsterke kanoner som står på menyen

Ingen tvil: Dette er fortsatt en av de beste lydplankene i sin klasse, med et stort, troverdig og detaljert lydbilde som gir gåsehud på de beste produksjonene. Hvis du søker den store kinofølelsen, men vegrer deg for å bygge ut til full hjemmekino – er dette en lydplanke vi trygt kan anbefale!

Karakter
Samsung HW-Q995B
High End

Lyd & Bilde mener

Samsung HW-Q995B tegner opp stort, troverdig og helomsluttende lydbilde, som trekker oss inn i handlingen. Den evner også å spille meget høyt og rent. Nykommeren koster litt mer enn forgjengeren HW-Q960A, som fortsatt er et meget godt kjøp, den også.

5 hendelser på “Samsung HW-Q995B”

 1. Arve Stig Damstuen

  Jeg oppdaget forresten at dere ga pluss for å vise status på fremsiden av lydplanken.
  Da er ikke den lenger aktuell for meg.
  Tvert imot, så vil det bli som en distraksjon, all den tid den vil stå rett fremfor TV’en mens man faktisk ser på TV.

  1. Audun Hage

   Hei Arve

   Displayet på fronten er bare aktivt når det skjer en endring, justering av volum og lignende, så slukkes lysene igjen.


   mvh Audun

 2. Arve Stig Damstuen

  Jeg finner ikke helt ut av dette :
  Fungerer romkorreksjonen uten at man har en Samsung-TV ?

  1. Audun Hage

   Hei Arve! Ja, en del av romkorreksjonen (Auto EQ) gjøres av subwooferen, styrt gjennom Samsung SmartThings appen. Så man er ikke avhengig av Samsung TV for at den biten skal fungere.


   mvh Audun

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top