Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: REL B3 mot Sunfire True Subwoofer EQ

Bassen er musikkens grunnmur

Mange tror at en subwoofer er en slags boombox. En sub av skikkelig kvalitet beviser imidlertid at musikken aldri er komplett uten grunnmur. Noe disse duellantene til 18 000 kroner beviser til det fulle!

Skrevet av / 12.09.07 - 11:46
REL B3 mot Sunfire True Subwoofer EQ
Audun Hage

Produkter i denne test

Bass kan være så mye. Mange forbinder bass med technopumper og rumperisting. En subwoofer er til for å buldre basstoner fra et hjørne. Ofte kult på film, men ødeleggende for musikken. De som tenker dette, forbinder en subwoofer med en kasse som følger med et alt-i-ett-anlegg av typen ”cash ’n’ carry”. En ordentlig subwoofer er noe annet.

Kvalitet starter på ca. 6000 kroner. Da kan du få en stram nok bassgjengivelse som fungerer både på musikk og film. Spesielt slagkraftig er den kanskje ikke, og den har heller ikke fullt god nok tonestruktur til å gi musikken maksimal rettferdighet. Men kompromisset funker på det meste.

Når dypbassen er god
Det er likevel ikke før rundt 15 000 kroner at subwooferen er både kraftig nok til å gjengi dypbassregisteret stramt og kontant, samtidig som den spiller godt nok til å bli en naturlig forlengelse av høyttalerne. En bassrespons som ikke stikker seg ut negativt i lydbildet. Da vil man endelig oppleve hva dypbass betyr for musikken. Uten dypbass vil et flygel låte som et piano. Uten dypbass kan en kontrabass i verste fall høres ut som en cello. Uten dypbass blir en bassanger forvandlet til en tenor.

Men dypbass gjør også andre ting. Den øker dybden og størrelsen på lydbildet. Et koropptak fra Nidarosdomen vil komme mye nærmere virkeligheten. Plasseringen av koristene, størrelsen på rommet. Man vil også oppleve lydbildet som generelt mer luftig og gjennomsiktig.

England mot USA?
Testens to duellanter koster 18 000 kroner hver. Selv denne prisklassen er ikke uten kompromisser, og de to subwooferne er både konstruksjonsmessig og klanglig vidt forskjellige.

USA-baserte Sunfire går imot den amerikanske stereotypen, med en superkompakt subwoofer. Små fysiske mål kompenseres med ekstra slavebass, lang slaglengde og en ekstrem forsterker på hele 2700 watt! Automatisk romkorreksjon gjør den dessuten enkel å plassere.

Suben fra engelske Rel (som nå har fått amerikansk eier) er betydelig større, men med mye mindre forsterker. Dens enkle kretser har ingen romkorrigering, men de satser på hi-fi-egenskaper med et renest mulig signal.

Produkter i denne test

Oppsummering

Skjønnheten og udyret?

Les hele testen

REL B3

Oh, Britannia!

Som en av verdens eldste subwooferprodusenter, er REL en kraft å regne med når det kommer til dypbass. Forventningene var heller ikke små når vi pakket opp minstemann i den nye Britannia-serien. B3 har mye å leve opp til!

Musikalsk Spiller dypt og presist Lett å plassere/integrere
Begrenset lydtrykk
Les hele testen

Sunfire True subwoofer EQ

Little Giant

Det er lett å le når man ser den lille terningen, med 28 cm korte sider. Lite aner man om at den vesle tassen kan røske tak i underlivet, og deise deg ned i sofaen! Vi håper du har en solid grunnmur …

Presis og hardtslående Automatisk romkorreksjon Enkel i bruk
Litt grov i den aller dypeste bassen
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Lyd & Bilde
Scroll to Top