TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

REL B3 mot Sunfire True Subwoofer EQ

Bassen er musikkens grunnmur

Mange tror at en subwoofer er en slags boombox. En sub av skikkelig kvalitet beviser imidlertid at musikken aldri er komplett uten grunnmur. Noe disse duellantene til 18 000 kroner beviser til det fulle!

forfatter
Publisert 12.09.07 - 11:46
Produkter i testen
 • Oppsummering
 • REL B3
 • Sunfire True subwoofer EQ
 • Bass kan være så mye. Mange forbinder bass med technopumper og rumperisting. En subwoofer er til for å buldre basstoner fra et hjørne. Ofte kult på film, men ødeleggende for musikken. De som tenker dette, forbinder en subwoofer med en kasse som følger med et alt-i-ett-anlegg av typen ”cash ’n’ carry”. En ordentlig subwoofer er noe annet.

  Kvalitet starter på ca. 6000 kroner. Da kan du få en stram nok bassgjengivelse som fungerer både på musikk og film. Spesielt slagkraftig er den kanskje ikke, og den har heller ikke fullt god nok tonestruktur til å gi musikken maksimal rettferdighet. Men kompromisset funker på det meste.

  Når dypbassen er god
  Det er likevel ikke før rundt 15 000 kroner at subwooferen er både kraftig nok til å gjengi dypbassregisteret stramt og kontant, samtidig som den spiller godt nok til å bli en naturlig forlengelse av høyttalerne. En bassrespons som ikke stikker seg ut negativt i lydbildet. Da vil man endelig oppleve hva dypbass betyr for musikken. Uten dypbass vil et flygel låte som et piano. Uten dypbass kan en kontrabass i verste fall høres ut som en cello. Uten dypbass blir en bassanger forvandlet til en tenor.

  Men dypbass gjør også andre ting. Den øker dybden og størrelsen på lydbildet. Et koropptak fra Nidarosdomen vil komme mye nærmere virkeligheten. Plasseringen av koristene, størrelsen på rommet. Man vil også oppleve lydbildet som generelt mer luftig og gjennomsiktig.

  England mot USA?
  Testens to duellanter koster 18 000 kroner hver. Selv denne prisklassen er ikke uten kompromisser, og de to subwooferne er både konstruksjonsmessig og klanglig vidt forskjellige.

  USA-baserte Sunfire går imot den amerikanske stereotypen, med en superkompakt subwoofer. Små fysiske mål kompenseres med ekstra slavebass, lang slaglengde og en ekstrem forsterker på hele 2700 watt! Automatisk romkorreksjon gjør den dessuten enkel å plassere.

  Suben fra engelske Rel (som nå har fått amerikansk eier) er betydelig større, men med mye mindre forsterker. Dens enkle kretser har ingen romkorrigering, men de satser på hi-fi-egenskaper med et renest mulig signal.

  Produkter i testen

  Oppsummering

  Skjønnheten og udyret?

  REL B3

  Oh, Britannia!

  Som en av verdens eldste subwooferprodusenter, er REL en kraft å regne med når det kommer til dypbass. Forventningene var heller ikke små når vi pakket opp minstemann i den nye Britannia-serien. B3 har mye å leve opp til!

  Musikalsk Spiller dypt og presist Lett å plassere/integrere
  Begrenset lydtrykk

  Sunfire True subwoofer EQ

  Little Giant

  Det er lett å le når man ser den lille terningen, med 28 cm korte sider. Lite aner man om at den vesle tassen kan røske tak i underlivet, og deise deg ned i sofaen! Vi håper du har en solid grunnmur …

  Presis og hardtslående Automatisk romkorreksjon Enkel i bruk
  Litt grov i den aller dypeste bassen
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
  Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
  Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
  Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
  Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
  Partyhøyttaler med karaoke og DJ-funksjon Spiller dundrende høyt i 25 timer.
  Følg Lyd & Bilde