Search
Generic filters

: Sunfire True subwoofer EQ

Little Giant

Det er lett å le når man ser den lille terningen, med 28 cm korte sider. Lite aner man om at den vesle tassen kan røske tak i underlivet, og deise deg ned i sofaen! Vi håper du har en solid grunnmur …

Lyd & Bilde mener

Presis og hardtslående Automatisk romkorreksjon Enkel i bruk
Litt grov i den aller dypeste bassen
 • Aktiv subwoofer
 • 2700 watt forsterker
 • 2 x 10’’ basselement (en er slave)
 • Lukket kabinett
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 18000 kr

Den første True Subwoofer fra amerikanske Sunfire slo ned som en bombe da den ble lansert på midten av 90-tallet. Etter at Bob Carver bestemte seg for å legge ned Carver-merket og starte opp Sunfire, hadde han bestemt seg for at power, det skulle det i hvert fall aldri være for lite av! Den lille True Subwoofer dengte ut sine utfordrere en etter en, til tross for at dets indre volum ofte var over 70 prosent mindre. Hemmeligheten lå i en ekstrem slaglengde på 6 cm, samt en forsterkerkraft på svimlende 2700 watt! Over ti ganger det vanlige. Dermed kunne subwooferen skyve ca. 400 kubikkcentimeter med luft. Eller det samme som to vanlige 15-tommere …! Dette ville fått kabinettet til å rakne, hvis det ikke var for den ekstra slavebassmembranen montert på motsatt side av den aktive.

True Subwoofer EQ er tredje utgave av den populære suben. Nyheten er automatisk romkorreksjon, ved hjelp av en målemikrofon og 8 bånds equalizer fra 20 til 100 Hz. Dette gjør at subwooferen kan plasseres nær sagt hvor som helst, og helst i et hjørne. Bassen blir mest faseriktig fra hjørnet, og selv om den tonalt sett låter dårligere derfra enn noe annet sted i rommet, vil romkorreksjonen nært sagt eliminere dette problemet.

På baksiden er det mulig å justere fasen trinnløst fra 0 til 180 grader. Det finnes både balansert og ubalansert linjeinngang, i tillegg til en høynivå høyttalerinngang. Sistnevnte vil ofte låte best på musikk. Vi fikk ikke behov for å gjøre noe annet enn å stille suben akkurat som det sto i bruksanvisningen, og deretter kjøre autokorreksjonen. Den funket ypperlig, og hele prosessen var over på to strakser. Som fot i hose!

Heldigvis veier suben over 20 kg tross sine små mål. Ellers ville den hoppet bortover gulvet mens den sto og banket bassen inn i kroppen på oss!

Musikkgjengivelse
Denne subwooferen er ekstremt enkel å ha med å gjøre. Plasser den i hjørnet, kjør romkorreksjonen, og vips!

Justin Timberlake får en mye mer sprudlende og engasjerende gjengivelse av bassrytmene. Der hvor REL blir vel forsiktig og må gi opp før det blir høyt nok for en brystbankende opplevelse, tar Sunfire tak i trommeslagene og moser dem lynraskt ut i rommet, før de like fort stopper igjen. Snakk om taktfast presisjon! Det er også tydelig at den vesle boksen går langt ned i dypbassregisteret. De aller dypeste basstonene er nært sagt like tydelige som mellombasstonene. Musikken får masse rom, bassen er en naturlig del av lydbildet fra høyttalerne, som for anledningen er Yamaha Soavo-1.

Bassrytmene på hiphop og rock gjengis mer taktfast enn vi har hørt på en god stund. Det lille kabinettet til suben er superstivt og farger omtrent ingenting. Vi får en direkte kobling mellom oss og basselementene, og tonestrukturen er helt flott. Bassgitaren til Tim Commerford i Rage Against the Machine, og stortromma og tammene til Brad Wilk, får svingt seg skikkelig, med et superstødig grep. Suben låter som om den var minst dobbelt så stor!

Det finnes tonale svakheter, om enn ikke åpenbare. Sammenliknet med REL-suben er Sunfire litt grovere i de nederste oktavene. Basstangentene på flygelet til Keith Jarrett puster ikke like mye, og det kan være vanskelig å høre de aller dypeste tonenes innbyrdes klangstruktur. Rel har en luftigere bass, som passer bedre med høyttalerne. Ikke sånn sett at Sunfire låter dårlig på noen som helst måte av den grunn. Totalt sett er den et heldigere kompromiss enn Rel, og er noe av det aller beste vi har hørt under 20 000-kronersmerket.

Filmgjengivelse
Noe som ikke er så kjent, men like fullt et faktum, er at en god sub kan gjøre underverker med dialogene på film. Og True Subwoofer EQ er blant de bedre vi har hørt på dette området, fordi den takket være sine små mål kan gjengi bass helt opp til øvre bassområde. Der hvor senterhøyttaleren ikke strekker seg lenger, tar subwooferen smertefritt over, uten hørbare hull i lydbildet. Dialogene på den abstrakte kinesiske ”Hero” blir mer virkelighetsnære enn uten subwoofer, og suben henger med i enhver vending. Den er faktisk ikke mye tregere enn et vanlig mellomtoneelement! Rel Britannia 3 er slett ikke dum på dette området heller, men Sunfire-suben er overlegen her.

Og dialogene er ikke det eneste på film som blir bedre med Sunfire-suben. Når bygningene raser i ”World Trade Center”, rister det skikkelig i sofaen, nesten så man blir redd for at ens eget tak skal kollapse! Den har plenty med overskudd, og den er særdeles vanskelig å slå pusten ut av. Det er mulig, men da er det så høyt som man normalt sett aldri har mulighet for å spille. Dessuten er det stor sannsynlighet for at høyttalerne eller forsterkeren vil takke for seg før Sunfire.

Konklusjon
Legenden har blitt enda bedre! Den vesle Sunfire True Subwoofer har fått innebygd automatisk romkorreksjon. Det er lett som en plett å kalibrere, og det funker som bare det! Uønskete basshevinger og -senkninger i rommet blir kompensert for, og vips så har man en subwoofer som fungerer i ethvert rom!

Og den er massiv i oppførselen. Den oppfører seg som en slagkraftig 15-tommer, eller kanskje to av dem. Lynkjapp, nådeløs og helt fantastisk. Musikken tilføres en ny dimensjon, bassområdet gjengis så bra, kjapt og hardtslående at det gagner all musikk. Et fintfølende instrument som flygel har ikke fullt så bra tonalitet som med REL-en, men det er ikke så langt unna. Basskanalen på film blåser oss tilbake i sofaen, og dialogene får en vanvittig fylde. Rett og slett en fabelaktig subwoofer, blant de beste i prisklassen. Uten tvil.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Oppsummering

  Skjønnheten og udyret?

  REL B3

  Oh, Britannia!

  Som en av verdens eldste subwooferprodusenter, er REL en kraft å regne med når det kommer til dypbass. Forventningene var heller ikke små når vi pakket opp minstemann i den nye Britannia-serien. B3 har mye å leve opp til!

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!