Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Q Acoustics Concept 40

Konseptet holder mål!

Q Acoustics har blitt kjent for billige og meget kompetente høyttalere. Og konseptet holder mål selv når man går litt opp i pris.
Lyd & Bilde mener
Q Acoustics Concept 40 spiller med et stort lydbilde og en fin følelse i gjengivelsen. Man har det hyggelig når man lytter og opplever at man for skikkelig valuta for pengene. Det er en utmerket allroundhøyttaler som burde fungere gnistrende i veldig mange hjem.
Concept 40 spiller med en litt bred pensel, men det er et kompromiss som er inngått for at høyttalerne skal kunne spille så mye forskjellig musikk som mulig. Det resulterer i at høyttaleren styrer lyden en smule.
Spesifikasjoner
  • Toveis bassrefleks gulvhøyttalere
  • 2 x 125 mm basselement
  • 25 mm domediskant
  • Delingsfrekvens 2,3 kHz
  • Frekvensområde 53 Hz – 22 kHz
  • Impedans 6 ohm
  • Mål/vekt 972 x 170 x 288 mm (HxBxD), 18,5 kg

Lillebroren, stativhøyttaleren Concept 20 likte jeg veldig godt. Så godt at den ble årets høyttaler blant kompakte budsjetthøyttalere hos oss 2013-14. Ikke dårlig, for konkurransen er steinhard i disse prisklassene.

Nå har han fått en storebror, en gulvhøyttaler som bygger på de samme prinsippene. Forskjellen er at det har kommet ett basselement i tillegg, et som er likt det første, samt naturligvis at kabinettet er vesentlig større.

Concept 40
Det første man konstaterer er at selv om de to basselementene spiller akkurat det samme signal, har Acoustics ikke valgt å plassere dem i den typiske d’Appolito konfigurasjonen – altså med diskantelementet mellom de to bassene – men med de to bassene under diskantelementet. Jeg stiller ikke spørsmål til valget, som sikkert er velmotivert, det er bare en konstatering.

Begge basselementene har hva man kaller ”oversized” magnet og er keramisk belagt. Diskantelementet er en silkedome som angis å være kullfiberforsterket.

Q Acoustics har jobbet med akkurat den sammen designen som på lillebror 20. Det betyr en resonansdempende baffel av aluminium, og et kabinett med en utrigger av glass som står for bakbena og spikeføttene og en spike som eneste fot fremme under kabinettet. Det følger med gummibeskyttelse til spikene for dem som ikke vil ha riper i gulvet. Og jeg synes også at det låter bedre med disse på – i hvert fall på mitt gulv.

Annonse

Kabinettet er av Q’s såkalte Gelcore Construction, som innebærer at det er en flytende konstruksjon av typen et kabinett i kabinettet. Konstruktørene har blitt inspirert av flytende gulv og vegger i lydstudioer og lover at det reduserer resonanser i kabinettet med mer enn -6 dB.

Concept 40 og en Concept 20 på sitt stativ er egentlig ikke så ulike av størrelse. Oppfattelsen er normalt at en stativhøyttaler ikke tar opp så mye plass. Nei, plasserer man den i en passende hylle eller på et møbel tar den jo ikke så mye ekstra plass. Men, benytter man stativ tar stativhøyttaleren i prinsipp like mye plass som en gulvhyttaler, om enn det visuelle inntrykket kan være litt smekrere.

Annonse

Fordelen med gulvhøyttaleren er det ekstra kabinettvolumet man får. Det gir generelt mer kjøtt og blod, mer kropp i gjengivelsen, og du opplever at du liksom får en mer fullvoksen lyd. Det gir ofte litt mer følelse til gjengivelsen. Til gjengjeld kan en stativhøyttaler føles mer presis, mer distinkt. I dette tilfellet er storebror virkelig en større høyttaler rent lydmessig.

Q er Q
Det er ganske spennende at Q virker til å treffe riktig hele tiden. Dette er den tredje modellen jeg har testet fra firmaet, og jeg har enda ikke blitt skuffet til tross for at jeg stadig setter høyere forventninger. Det sitter tydeligvis noen i utviklingsavdelingen som kan den vanskelige kunsten å kompromisse, slik at lyden blir så bra og bruken så fleksibel som mulig for så lite penger som mulig.

Q Acoustics Concept 40 er akkurat som forventet en videreutvikling av Concept 20. Det er helt enkelt i prinsippet samme høyttaler som jeg husker, men et par størrelser større. Det avspeiles også på prisen, som likevel holder seg på masse valuta for pengene.

Akkurat som på de andre modellene jeg har testet er det lydbildets størrelse som overrasker. Stort, veldefinert, mer bredde enn dybde, men det henger veldig bra sammen. Helheten i gjengivelsen er finfin. Akkurat som på lillebror kan den oppleves litt snill iblant, effekten av kompromisset som gjør at den fungerer fint på all musikk, og at det setter sitt eget lille fingeravtrykk på musikken. Det synes jeg ikke er feil i disse prisklassene, det koster mange penger å få en nøytral høyttaler og som dessuten krever at alt tilhørende utstyr er spitzenklasse. Det er ikke til dette publikum som Concept 40 vender seg til.

Concept 40 angis til ikke å gå lenger ned enn 53 Hz, men du savner ikke bass – langt ifra. Nei, du får ikke suboktavene som kan slå deg hardt i solar plexus, men bassen passer veldig bra sammen med resten av gjengivelsen. Det hele henger sammen.

Spiller vi for eksempel en låt som James Blake: Limit to your love, som virkelig tester bassegenskapene i høyttaleren savnes alt det tunge og kroppslige du kan få med en virkelig fullvoksen høyttaler, det som får deg til å hive etter pusten. Til gjengjeld fungerer, hvor merkelig det enn kan virke, den musikalske helheten på en påfallende bra måte med tanke på høyttalerens pris. Kraftwerk gikk aldeles utmerket, først og fremst takket være at høyttaleren har en relativ stille bakgrunn. Og det er noe som er helt nødvendig for denne typen musikk. Og igjen, med tanke på prisen går det påfallende bra. Det er en meget vellykket høyttaler.

Konklusjon
Q Acoustics Concept 40 spiller med en litt bred pensel, det er et fornuftig kompromiss som har blitt gjort for at høyttaleren skal kunne spille så mye ulik musikk som mulig. Til gjengjeld får vi et stort lydbilde og en fin følelse i gjengivelsen. Men det er ikke slik at man opplever mangel på detaljer, det hele henger utmerket sammen.
Man har det artig når man lytter og opplever at man får skikkelig valuta for pengene. Det er en utmerket allround-høyttaler som burde fungere gnistrende i veldig mange hjem.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.