: Martin Logan Motion 20

Martin Logans gener

Motion 20 er den minste gulvhøyttaleren i Martin Logans andre generasjon av Motion-serien. Og selvfølgelig, som vanlig er en ny ML vesentlig bedre enn forgjengeren.
Lyd & Bilde mener
Lett å plassere Harmonisk lyd Fysisk liten
Fysisk liten
Spesifikasjoner
  • Toveis gulvhøyttalere
  • Frekvensgang 46 – 25.000 Hz
  • Følsomhet 90 dB
Annonse
Annonse
forfatter

I mange år har det vært slik at når Martin Logan har kommet med en ny modell har den både vært bedre og billigere enn den modellen den erstattet. For et par år siden kom Martin Logan med en billigserie ved navn Motion. Når har andre generasjon av Motion-serien kommet. Og her går Martin Logan bort fra sitt prinsipp ved at de nye modellene ikke er billigere. Men, de er større og bedre – flere klasser bedre.

Vi har sett på den minste av de to gulvmodellene, Motion 20.

Liten gulvsak
Martin Logan Motion 20 er en liten gulvhøyttaler, 92,9 x 17,3 x 29,7 cm (HxBxD). Vekten er knappe 17 kilo. Så mye mindre kan vel en gulvhøyttaler ikke være før den krever et stativ…

Bestykningen er en 1,4” Folded Motion Transducer, som er Martin Logans variant av Dr. Heils diskantelement med foldet membran, faktisk er membranen på hele 13,3 x 4,4 cm. Andre firmaer har lenge arbeidet med denne type av diskant i ulike varianter, blant annet Burmester, Audiovector, Elac og Adam.

Bass og mellomregister tas hånd om av to 5,5” elementer med aluminiumsmembran og sitter i et asymmetrisk kammer. Bassporten sitter lengst nede på høyttalerens bakside. Bi-wiring terminalene er av samme type som på firmaets litt dyrere høyttalere og er aldeles utmerkede, herlig med terminaler hvor man kan dra til ordentlig med ren håndkraft. Det følger med blekkoverganger om man vil kjøre single wire.

Annonse

Kabinettet føles stabilt og ganske resonansdempet og fronten er en perforert plate som sitter fast med magnet. Testeksemplaret var utført i svart pianolakk med utmerket finish.

Harmoni
For meg handler en høyttalers gjengivelse til syvende og sist om harmoni. Det hele skal henge sammen, ingen frekvensavsnitt skal verken hige etter ekstra oppmerksomhet eller oppleves som om de ikke riktig er på nivå med resten, så lite som mulig skal legges til eller trekkes fra.

Motion 20 er absolutt en velbalansert høyttaler. Det spesielle diskantelementet har mye som taler til sin fordel, og er en elementtype som ses mer og mer, tross at det ikke er et helt billig element å produsere. Jeg har hatt mange positive erfaringer med denne elementtypen, som ofte oppleves å gi en veldig åpen, luftig og ikke minst ren gjengivelse.

Så også her. Jeg har for eksempel hygget meg litt med å lytte til hvordan cymbaler låter og klinger ut. Det er en ren fornøyelse med Motion 20, hvor det gis tilstrekkeliglig med tid og tilstrekkelig med luft for at det hele skal klinge som det skal. For eksempel opplever jeg at reggae-trommer, med mye kantslag på fatet og godt timet snert på cymbalene, virkelig kommer til sin rett.

Jeg konstaterer også det at høyttaleren ikke legger til noe, resulterer i at noen kommer til å oppleve den som en anelse slank i lydbildet. Det er i så fall helt riktig, men etter min mening en fordel med tanke på størrelsen. Det gjør den også lettere å møblere med, da du kan få mer hjelp i bassregionen ved å flytte høyttaleren nærmere bakveggen.

Annonse

Og så er det jo mange som tvinges til å møblere med sin hi-fi, og kanskje spesielt når vi beveger oss i denne prisklassen eller lavere. Mange gulvhøyttalere plasseres dessverre på grunn av estetiske grunner, slik at de ikke kan yte sitt beste, eller ikke engang spesielt bra, men Motion 20 hører til de som tåler å komme nærmere bakveggen og beholde lydkvaliteten.

Plassert et stykke ut i rommet legges ikke noe til, du får ingen buldrende ubehagelig bass som ikke henger i hop med resten. Vil du ha en generelt kraftigere bunn kan du bare gå opp en størrelse til Motion 40 – men da får du også en fysisk større høyttaler.

Motion 20 hører også til den typen utstyr som sikkert kommer til å utsettes for en hel del Spotify og lignende tjenester. Selv det klarer den alleles utmerket. Du kan komme med hva du vil, og den klarer å sparke liv i det meste. Det er helt enkelt interessant å lytte – noe som er et av de første kriteriene jeg går etter allerede når jeg velger ut mine testobjekt. Om det ikke er interessant å lytte, hvorfor da egenlig bry seg?

The Logan heritage
Jeg hadde i mange år diverse Martin Logan elektrostathøyttalere i mitt hjem, og jeg har nytt i fulle drag av Martin Logans kunnskap. Ikke minst på grunn av at hver ny modell virkelig var et ordentlig fremskritt sett mot de foregående. Det er produktutvikling det!

Motion 20 er en av Martin Logans minste modeller og selv den er også et vesentlig fremskritt mot den første Motion-serien. Og – til tross for at den arbeider etter et annet system enn elektrostatene har den mye av Martin Logans spesielle lydgener i seg. Det er, akkurat som med de større modellene, en høyttaler som jeg tror man bare kommet til å sette mer og mer pris på jo lenger man har den.

Annonse

Flott jobbet!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Sven Bilen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Sonos Sub er tilbake i tredje generasjon, nå også med mulighet til å bruke to subwoofere i samme rom. Vi har testet!
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Motorola Moto G100 er nesten like god som vesentlig dyrere mobiler fra andre produsenter. Og så skjuler den en interessant overraskelse.
Fujifilms mellomformatkameraer har manglet en bred vidvinkel, her er den.
Designkongen gjør det igjen. Beolit 20 er en nydelig bærbar høyttaler, som også låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.