Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Marshall Willen Bluetooth høyttaler

Bærbar moro

Den er så liten at det nesten er naturstridig at den lager så mye lyd.

Skrevet av / 26.05.22 - 10:00
Marshall Willen Bluetooth høyttaler
Lasse Svendsen

De minste bærbare høyttalerne har alle sammen ett problem: De klarer ikke å spille særlig høyt, og det finnes nesten ikke bass i dem. Derfor anbefaler vi normalt at man kjører en større høyttaler enn man kanskje hadde tenkt. 

Men det er ikke like praktisk for alle, hvert fall ikke for de som ønsker seg en høyttaler de enkelt kan ta med på tur. Som denne.

Marshalls aller minste bærbare høyttaler, går fint ned i jakkelommen, og veier så lite at den ikke tynger i vesken eller sekken. At den i tillegg ikke er så blodfattig som små høyttaler normalt er, er svært velkomment.

Den lille Willen-høyttaleren måler bare 10 x 10 cm, og er fire cm tykk. Med en vekt rett over 300 gram, er den fjærlett sammenlignet med f.eks. en JBL Charge 5. Tross det, har Marshall klart å finne plass til et batteri som spiller opptil 15 timer, eller i hele tre timer, etter en 20 minutters ladeperiode via USB-C-kontakten.

Den vanntette høyttaleren er laget i et robust materiale, og har en silikonrem på baksiden, som man kan bruke til å hekte høyttaleren fast på sykkelstyret, eller ryggsekken. Innvendig har den også et fem cm stort høyttalerelement, og to slavebasser som skal gi bassen i det minste, litt mer tyngde enn vanlig fra en så liten høyttaler som Willen. 

Marshall Willen 4
Bluetooth-paring, mikrofon og batteriindikator. Lyden styres med den messingfargede styrepinnen foran.
Foto: Lasse Svendsen

App-styring

Det finnes også en app til høyttaleren, og funksjonene kjenner vi fra testene av Marshalls trådløse Marshall-hodetelefoner og høyttalere. I appen kan man velge mellom tre eq-innstillinger: Marshall som er klassisk Marshall-lyd, Trykk, med ekstra vekt på bass og diskant, og Stemme, for podcaster for eksempel.

Det er ingen annen justering av eq, men man kan bruke appen til å koble sammen flere høyttalere, som kan spille samtidig om man ønsker.

Det er en liten mikrofon på toppen av høyttaleren for samtaler. Skulle noen ringe mens man koser seg med musikk fra høyttaleren, kan Willen nemlig fungere som en håndfri høyttaler.

Marshall Willen 3
Silikonremmen holder høyttaleren i fast grep
Foto: Lasse Svendsen

Lydkvalitet 

En liten styrepinne foran, fungerer som volumkontroll – sveip opp eller ned, og pauseknapp. Sveip høyre eller venstre for å bytte låt, og hold styrepinnen inne for å slå av eller på høyttaleren. Batterikapasiteten kan man se på toppen av høyttaleren, hvor fem røde dioder indikerer hvor mye strøm som er igjen på batteriet.

De tre eq-innstillingene i appen er litt merkelige, synes jeg. Lyden er klart best på Marshall-innstillingen. Men ønsker man mer bass og velger Trykk i appen, forsvinner nesten mellomtone, og dermed også vokalen, som med ett lyder altfor slankt. Vokalen og gitaren på f.eks. Khalids Bad Luck, lyder rett og slett for tynt, og det er altså ikke bare vokaler, men også instrumenter som drukner litt i lydbildet, dersom man ønsker litt mer bass.

Det beste er dermed å holde seg til Marshall-innstillingen, og siden det ikke er så mye annet fornuftig å bruke appen til, kan man like godt hoppe over den. For høyttaleren klarer seg fint uten.

Man kan hjelpe bassen litt på vei ved å legge høyttaleren ned, om man. Vil ha litt fyldigere lyd, men den lille høyttaleren har brukbart med bass. Hvert fall størrelsen tatt i betraktning. Den spiller ikke like høyt og tøft som en JBL Charge 5, men lydtrykket fra den lille høyttaleren, er forbausende bra. Lydbildet er godt nok fokusert og tydelig nok til at man også kan nye jazz eller klassisk, men faller man for fristelsen og skrur opp lyden til bristepunktet, brister også klarheten i lydbildet.

Willen er aller best når den står i nærheten av lytteren, og den er ikke høyttaleren vi ville valgt til sommerfesten. Da er nevnte Charge 5, eller Marshalls større Acton II et mye bedre valg.

Marshall Willen 2
Med IP67-sertifisering, er Marshall-høyttaleren nesten vanntett.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Marshalls lille Willen-høyttaler er en kompakt turkamerat som er så liten og lett at den alltid kan være med ut. Som terrassehøyttaler eller i parken, båten eller på reise, er den nesten perfekt. Batteritiden holder lenge nok, den er også robust og vanntett nok til at den tåler vær og vind. Det beste med den er dog at den faktisk spiller bedre enn man forventer.  Lydtrykket er ikke sammenlignbart med større Bluetooth-høyttalere, og man merker at det er begrenset med bass her. Noe appen forresten ikke klarer å gjøre noe fornuftig med. Men størrelsen og ikke minst prisen tatt i betraktning, må vi medgi at Marshall Willen er et kanonkjøp.

Karakter
Marshall Willen Bluetooth høyttaler
Basic

Lyd & Bilde mener

Mye lyd fra en liten, vanntett boks, med akseptabelt lydtrykk og bassnivå. 15 timers batteritid og kompakte mål, gjør den til den perfekte turkamerat. Appen har begrenset verdi, og den spiller ikke så høyt som sine større søsken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Lyd & Bilde
Scroll to Top