Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: KEF KC62

Knøttliten bassbombe

Det å lage en subwoofer som matcher lydkvaliteten til de populære LS50-høyttalerne er ikke bare-bare. Men KEF har virkelig fått det til med KC62!

Skrevet av / 28.04.21 - 09:00
KEF KC62
Audun Hage

KEF har hatt stor suksess med kompakthøyttalere den siste tiden. Høyttalerne i LS50-serien har fått mye skryt, og spesielt den seneste versjonen av LS50 Wireless II har høstet mange lovord i tester. Men selv glimrende høyttalere som dette mangler noe viktig: Ekte dypbass. Nettopp derfor kommer KC62, den nyeste subwooferen fra KEF, akkurat som bestilt!

Dype svingninger (ned mot 20 Hertz eller lavere) krever en høyttaler som kan pumpe masse luft uten å gå tom for krefter, og det er akkurat denne jobben en subwoofer er laget for. Enda bedre blir det hvis du skaffer en SVÆR aktiv subwoofer med innebygd forsterker, som er skreddersydd for å gjengi de dype basstonene med mektig og ren klang. KEF har fulgt denne oppskriften til punkt og prikke, bortsett fra når det kommer til størrelsen, da…

<
>
KEF KC62 subwoofer. (Foto: Audun Hage)

KEF KC62

Den bittelille bass-terningen måler bare 25 x 25 x 25 centimeter, og er egentlig mer på størrelse med en vanlig kompakthøyttaler. Likevel hevder KEF at de har oppnådd ekte dypbass ned til 11 Hz! For å få til det, har de åpenbart vært nødt til å tenke nytt.

KEFs Uni-Core teknologi har gjort det mulig å skvise to basselementer i det lille kabinettet. (Foto: KEF)

Bare det å få plass til to aktive basselementer i et så lite kabinett byr på utfordringer. Ingeniørene har imidlertid pønsket ut en smart løsning: Ved å la de to bassdriverne dele samme magnetsystem, der det ene elementets talespole går utenpå det andre, har de greid å få plass til to. KEF kaller teknikken UniCore.

Dermed oppnår man en rekke fordeler, blant annet at basselementene dytter i motsatt retning av hverandre, og reduserer uønskede resonanser. To aktive basselementer – foret av to 500 watts forsterkere – gir også vesentlig mer lydnivå enn en aktiv-passiv variant. Resultatet: Kraftigere, renere og mer presis dypbass!

<
>
Den lille KEF-suben er både enkel å plassere, sette opp og stille inn slik man vil ha den. Med sine kompakte mål passer den fint inn under salongbordet, bak sofaen eller i hjørnet ved potteplantene. Designmessig er den klart inspirert av LS50-høyttalerne med buede linjer og matchende farger i sort og hvitt. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlig bass med (delvis) app-styring

KEF KC62 er fleksibel nok til å inngå i hvilket som helst lydanlegg, men det legges ikke skjul på at den er laget spesielt for å være en god match til nettopp LS50-modellene. Den kan kobles til høyttalerne via vanlig RCA signalkabel så vel som høyttalerkabler direkte fra forsterkeren (via en liten, kronglete adapter). Ønsker du en trådløs tilkobling, tilbyr KEF dette som ekstrautstyr i form av USB-donglen KW1 til 2500 kroner. Sistnevnte er den mest fleksible, for da kan du i prinsippet plassere subwooferen hvor som helst.

KC62 har noen ekstra fordeler dersom du velger å bruke den sammen med LS50 Wireless. Da kan du bruke KEFs egen app (KEF Connect) til å stille inn og optimalisere lyden. Via appen kan du blant annet regulere bassnivå og delefrekvens, lagre egne EQ-innstillinger, og bestemme hvilken frekvens høyttalerne skal rulle av, og på hvilken frekvens subwooferen tar over.

Det appen derimot IKKE gir, er direkte tilgang til å fjernstyre subens egne manuelle innstillinger. Derfor må du fortsatt gjøre noen justeringer på baksiden.

Dersom du angir at det er en KC62 du har koblet til, velger appen automatisk de anbefalte innstillingene. Du har også mulighet til å legge til en ekstra subwoofer (en til hver høyttaler) og kjøre stereo-bass.

KC62 er utstyrt med gode tilkoblingsmuligheter (både høynivå og RCA lavnivå-innganger). Ønsker du en trådløs tilkobling kan dette oppnås ved å kjøpe senderen KEF KW1. (Foto: Audun Hage)
Bruker du KEF KC62 sammen med LS50 Wireless, kan du også gjøre lydinnstillinger via appen KEF Connect. (Skjermdump fra KEF Connect til Android)

Lydkvalitet

KEF legger ikke skjul på at KC62 er laget for å være en god match til LS50 Wireless II. Derfor tok vi dem på ordet, og benyttet disse i forbindelse med testen! Vi startet lyttingen uten subwoofer, og vet av erfaring at de små KEF-ene trives ganske nær bakveggen (ca 50 cm ) slik at de kan få litt bass-boost fra omgivelsene. Da låter de ganske fint og fyldig på et bredt repertoar av musikk, men det blir også raskt klart at de (som kompakthøyttalere flest) mangler litt skyv i laveste oktavene. I tillegg låter de ganske slankt når vi trekker dem ut på gulvet: Selv om fokuset og lydbildet kanskje blir bedre, mister de alt som heter bass. Ved å legge til en subwoofer som tar seg av den dypeste bassen, står man litt friere til å plassere høyttalerne slik man ønsker, og kan oppnå et litt større og mer åpent lydbilde.

Vi var naturligvis spente på hvordan KEF har lykkes med integrasjonen og timingen opp mot en liten høyttaler som LS50. Og ingen tvil om at det fungerer bra: Bassanslagene sitter umiddelbart som de skal, og synker perfekt med bassgjengivelsen fra høyttalerne. Egentlig låter det ikke som vi har koblet til noen subwoofer i det hele tatt: Det er bare det at LS50-høyttalerne plutselig låter (minst) et par skonummer større!

Vi utfordret KEF-suben på et langt repertoar av krevende, basstung musikk, og ble i det hele tatt imponert over hvor mye bass den lille terningen greier å klemme ut. Konstruksjonen virker svært solid. Selv når vi spiller på full guffe så elementene flagrer, står kabinettet bom stille uten tegn til vibrasjoner.

Spesielt groovy hip hop spor som Lemonade låter mye mer overbevisende (og underholdende) når man legger til skikkelig dypbass. Det samme kan sies om den dype, rytmiske synthbassen som preger mange av DeadMau5 sine beste låter. For ikke å snakke om akustisk bassgitar og kontrabass.

Men det er ikke bare bassen i seg selv som blir bedre når du legger til en subwoofer. Forbedringene merkes langt oppover i mellomtonen. Lydbildet vokser i størrelse og de ulike instrumentene får en tydeligere forankring. Rytmen sitter bedre og musikken får en mer realistisk størrelse og tilstedeværelse. Vi kommer langt nærmere live-følelsen!

Dersom du også bruker KEF LS50 som TV-høyttalere via HDMI-inngangen, kan du også se frem til betydelig mer trykk i lydeffektene. Vi testet denne løsningen sammen med en Samsung-TV, og filmlyden låter som forventet langt mer potent når man legger til en subwoofer i bunn.

Begrenset lydtrykk

Vi måtte selvfølgelig sjekke om bassresponsen går like kjellerdypt som det KEF lover. Og ganske riktig: KC62 GIR faktisk såvidt hørbar/følbar respons ned mot 11 Hz. Den knøttlille suben har faktisk imponerende trøkk, med høyt lydnivå ned til ca 25 hz. Det er ikke nødvendigvis slik at grunnmuren slår sprekker, men det føles definitivt i gulvplankene!

Alt har en ende, og en liten subwoofer som dette har naturligvis noen begrensninger sammenlignet med en ordentlig ”fullsize” variant. Enda så smarte KEFs ingeniører er, har de ikke greid å oppheve de fysiske lovene! Det kommer til et punkt hvor de små 6,5” elementene ikke greier pumpe mer luft, og da kompenserer forsterkeren ved å holde tilbake nivået. Om dette er ”nok” avhenger av egne preferanser, hvor stort rom du har, og ikke minst hvilket forhold du har til naboene!

Vi testet også KEF-subwooferen i kombinasjon med et par større hi-fi gulvhøyttalere (Sonus Faber Olympica III). Disse har naturligvis vesentlig mer dypbass på egen hånd enn de små LS50-ene, og trenger ikke like mye ”drahjelp” fra subwooferen. Selv om KC62 ga markant forskjell her også, hang den ikke helt med på virkelig høye lyttenivåer. Løsningen her vil nok være å bruke en større subwoofer, alternativt koble til en ekstra KC62!

Konklusjon

Hvem bedre enn KEF selv, når man skal lage en subwoofer som matcher de små, men glimrende LS50-høyttalerne? Den britiske høyttalerprodusenten er kjent for sine smarte løsninger, og med KC62 har de greid å lage stor ståhei ut av en liten eske. Den er lett å plassere og spiller definitivt på lag med små kompakthøyttalere.

Dette er ikke en subwoofer som får det til å blafre i buksebena eller kile i nesehårene når eksplosjonene treffer på filmlerretet, men snarere en praktisk subwoofer som utfyller de mindre KEF-høyttalerne på en glimrende måte. Vil du ha massiv, utemmet dypbass som får gulvplankene til å svinge kan det være smart å starte med en større basskasse. For eksempel KEFs egen KF92, som bruker doble 9-tommere i et litt større kabinett.

Er du derimot ute etter en liten subwoofer som kan passe inn nesten hvor som helst, passer KC62 midt i blinken. Faktisk kan vi ikke huske å ha hørt en mer potent subwoofer av denne størrelsen!

Les også Trådløst mirakel i stereo Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.
Karakter
KEF KC62
Premium

Lyd & Bilde mener

KEF KC62 er en liten og lettplassert sub, med glimrende og presis dypbass for størrelsen. En perfekt partner til LS50-høyttalerne. Selv en kruttsterk sub som KC62 noen fysiske begrensninger: Dersom du liker å spille ekstra høyt eller har stort lytterom, finnes det enda mer potente subwoofere der ute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blåser ut vinduene

Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til

Ekte bærbar hjemmekino

Høyttalerne du blir forelsket i

Spiller tøffere enn det meste

Gud bedre, for et lydbilde!

Bærbar strandfest

De beste høyttalerne du aldri har hørt om

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Forbløffende basskvaliteter

Lyd & Bilde
Scroll to Top