Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: KEF LS50 Wireless II

Brenn lydplanken

Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.

Skrevet av / 17.12.20 - 12:00
KEF LS50 Wireless II
Lasse Svendsen

Mens de fleste trådløse høyttalere er kun dét, strømmehøyttalere, er de små trådløse KEF-høyttalerne et komplett stereoanlegg.

Man kan strømme musikk trådløst med Bluetooth, eller over Wifi for bedre lyd, men også koble til andre lydkilder. Som tv-en, og da trenger du ikke lydplanke. Det vil du ikke ha heller, for lydkvaliteten fra KEF LS50 Wireless II går utenpå alt som finnes av lydplanker.

De små høyttalerne har HDMI-inngang for tv-lyden, og har du fremdeles den gamle CD-spilleren, kan den også kobles til her. Det samme kan platespilleren, hvis den har et innebygget phono-trinn.

Sånn sett dekker de små KEF-høyttalerne de flestes behov for god lyd. Med strømming også til høyttalere i andre rom, såkalt multirom, og enkel musikkavspilling fra de fleste lydkilder, er det ikke mye man savner her.

KEF-høyttalerne støtter også høyoppløst lyd, altså bedre kvalitet enn man får med Bluetooth, og man kan strømme musikk i 24-bit/96 kHz kvalitet over Wifi, eller opptil 192 kHz når høyttalerne er koblet sammen med den medfølgende Ethernet-kabelen.

Med andre ord, man kan velge å spille musikk fra Spotify, Apple Music eller Tidal over Bluetooth, eller strømme musikken over Wifi gjerne med Ethernet via ruteren i huset, for maksimal lydopplevelse.

LS50 Wireless II finnes også i hvitt.

Høyttalernes innegyggede digitalomvandler og prosessor, støtter alle tenkelige lydfiler, og er også i stand til å spille av MQA-filer fra Master-katalogen hvis man har et Tidal Hi-Fi-abonnement. Høyttalerne vil også få støtte for avspilling via Roon.

Alt dette kan man enkelt styre fra den medfølgende fjernkontrollen, men det er med den nye og forbedrede KEF-appen at man virkelig kan boltre seg innstillingene som kan gi enda bedre lyd. Straks man har koblet høyttalerne til nettverket, er man klar for å spille musikk, eller se på tv.

KEF Connect appen har alle strømmetjenestene integrert, det er bare å logge inn og spille i vei.

Logg inn på Spotify-kontoen din i appen, eller Tidal, Apple Music, Qobuz, Amazon Music, eller Deezer, hva enn du abonnerer på, og start musikkavspillingen. Appen har også nettradio og podcaster integrert, og fungerer både som fjernkontroll og strømmeplattform for høyttalerne.

KEF Connect app.

Det er også her man justerer lyden ved å fortelle høyttaleren om den står på en benk, eller en vegghylle. Da tilpasser den balansen i lyden etter plasseringen. Man kan også justere nivået i diskanten ±4 dB, og bestemme om man skal ha litt mer rekkevidde i bassen, eller litt mindre.

Forbedret Uni-Q-element med metaabsorbent

Bak den kryptiske overskriften skjuler det seg en 12. generasjons høyttalerelement. KEF kaller det Uni-Q, og det er et koaksialt element hvor diskantelementet er senket ned i midten av basselementet.

I den nye utgaven av Uni-Q-elementet, har KEF analysert flere simuleringer av ulike oppheng og dempinger, og kommet opp med et nytt svingspole-system, med bedre demping av gapet mellom diskanten og bass/mellomtonemembranen. Det har fått forvrengningen ned fra 0,1 prosent til 0,07 (THD ved 90 dB).

MAT-skivens labyrintmønster absorberer ulike frekvenser.

Kabinetter er formet likt som den passive LS50 Meta, og bassrefleksporten er ny og flyttet til siden av bakplaten som stikker noen mm mer ut enn på LS50 Meta.

Bedre dempematerialer (CLD og DMC) gir et mer resonansfattig kabinett, og i likhet med LS50 Meta, har også LS50 Wireless II fått Metamaterial Absorption Technology – eller bare MAT.

Med MAT mener KEF at den klarer å få over 40 prosent bedre lineær frekvensrespons over et større frekvensområde, ved hjelp av et intrikat labyrintmønster frest ut i MAT-platen som er montert på baksiden av elementet. Hvor gropene platen er formet for å absorbere ulke frekvenser. Det skal ifølge KEF, absorbere 99 prosent av uønsket lyd fra baksiden av elementet.

Kraftfull og raffinert lyd

Høyttaleren har også utgang for en subwoofer, og man kan stille delefrekvensen og fase i Connect-appen, sånn at man i praksis kan bruke den subwooferen man vil akkurat der det passer å plassere den.

KEF lager også et par gulvstativer som er tilpasset LS50 Wireless II. Med skruefester for høyttalerne på topplaten, og kabelføring på innsiden av stativet, som også kan leveres i samme farge som høyttalerne.

Spesialutgave i Crimson Red.

Som siden de er trådløse, også er aktive. Med en 100 w forsterker til hver diskant, og en 280w kraftig klasse D-forsterker til basselementene. Det skal igjen i følge KEF, gi de små høyttalerne et maks lydtrykk på respektable 108 desibel.

Mer enn høyt nok til en fest altså.

La det bare være sagt, det finnes trolig ikke bedre lyd fra trådløse stereohøyttalere i denne klassen. KEF har ikke bare forbedret en god høyttaler – LS50 Wireless fra 2017, de har satt standarden for konkurrentene også.

Selv om de er små, er det virkelig krutt i dem, og de leverer en bemerkelsesverdig potent bass. Ta for eksempel Victoria Monéts Jaguar, som begynner pent og pyntelig, før den åpner med en seriøs, dyp bassgang og en sugende trommebeat. Her kneler de fleste småhøyttaleres evne til å få rytmen ut av boksen, men KEF-høyttalerne legger bassen akkurat så dypt som nødvendig, og styrer transientene med stålkontroll.

Resultatet er en drivende rytme hvor bassfundamentet lett fyller rommet, uten å overskygge vokalen, eller kludre til det skarptskårne stereoperspektivet.

LS50 Wireless II i karbongrått med kobberfarvet UNI-Q-element.

Gitarklangen på jazzstykket No. 1 Green Street fra Grant Greens album Green Street, er varm og omsluttende, med en fysisk dybde som gir klangen på hele albumet, et fyldigere og levende lydbilde. Vokaler som Victoria Monéts, eller Lianne La Havas – på Can’t Fight, lyder raffinerte og fokuserte, og klaverklangen på Keith Jarretts Budapest-konsert, er mektig og glassklart gjengitt fra KEF-høyttalerne.

Konkurrenter

Den tøffeste konkurrenten til KEF-høyttalerne, kommer fra egne rekker. Den mindre og like trådløse KEF LSX er sammen med Klipsch The Fives, blant de aller beste trådløse stereohøyttalerne i kompaktklassen. De koster det halve av LS50 Wireless II, men leverer ikke helt den samme mektige lyden i et større rom, som disse kan.

Les også KEF LSX Nå vet jeg hva jeg skal svare til alle som lurer på om det finnes gode, trådløse høyttalere til stereobruk.

De passive LS50 Meta og en passende forsterker – Hegel H90/H95, Marantz PM7000N, for eksempel, vil spille med større autoritet og bedre dynamisk kontroll, men da har man brukt like mye penger og fått en løsning som ikke er like anvendelig for alle.

To Devialet Phantom Reactor 600 er en annen løsning, som fungerer utmerket, men de mangler alle tilkoblingene som gjør et par LS50 Wireless II så anvendelige.

Les også Devialet Phantom Reactor 600 Devialet Phantom Reactor 600 løser et problem for deg som vil ha det smått – men heftig! Nå i stereopar.

Konklusjon

De små trådløse KEF-høyttalerne er et stort fremskritt for bedre trådløs lyd i stereo. De kan spille mer en tilstrekkelig høyt, men viktigere, de gjør det med kontroll og finesse. LS50 Wireless II er blant de best anvendelige og brukervennlige høyttalerparene man kan ha i stuen, og størrelsen er så møbleringsvennlig at alle kan få plass til et par. Trenger man enda mer lyd i en enda større stue, kan en subwoofer skjøte på i bassen, men de fleste vil neppe føle behovet for enda mer dypbass.

Karakter
KEF LS50 Wireless II
Premium

Lyd & Bilde mener

Fyldig og gjennomsiktig lydbilde med glimrende dynamikk. Kompakt og enkel å bruke, med gode tilkoblingsmuligheter, og støtte for strømming av høyoppløst lyd. Pris kontra størrelse kan virke avskrekkende.

10 hendelser på “KEF LS50 Wireless II”

  1. Johan Aronsen

    Usikker på hva jeg skal velge av lyd til min QE65QN85AATXX og «liten» stue – HW-Q995B/XE, KEF LS50 Wireless II eller KEF LSX II? Er jo en viss prisforskjell men kan det være verdt det?

  2. Vurderer å kjøpe KEF LS50 WIRELESS 2.går det an å an å oppgradere høytalerne så man får DOLBY ATMOS når man ser på film serier på tv.Noen som har et godt råd vedrørende denne problemstillingen? HILSEN Øivind

  3. Fantastisk lyd og anbefales på det varmeste. For dere som er opptatt av nærvær, hvor det høres ut som du sitter 2 meter unna artisten, så er dette høyttaleren å satse på. Veldig detaljrik, åpen og dynamisk høyttaler. Hjemme hos meg måtte diskanten skrues opp ganske mye, men sikkert litt smak og behag.

  4. Jeg har FLAC filer liggende på en Linux server i kjelleren. Er det en open source løsning for å streame disse over ethernet til KEF LS40 Wireless II, evt om serveren kan NFS monteres e.l.

  5. Bjørnar Johansen

    Hei
    Har kvittet meg med mine 2 Devialet Silver Phantom (ble lei av usitabilitet og omstarter). Når de fungerer så spiller de imidlertid fantastisk, ikke minst basstrykk. Vurderer seriøst KEF LS50 WIRELESS II, men er en smule bekymret for at de ikke har nok bass.
    Har noen tips om hvilken sub som ville gått bra sammen med kef? Prisklasse under 8 000.

  6. Sture Gjertsen

    Har disse og de spiller fantastisk. Helt uforståelig hvordan så små høyttaler kan levere en slik lyd. Løp og kjøp. 😊

  7. Verdt å merke seg at KEF LS50 Wireless II også støtter Tidal Connect 🙂

  8. Dette høres veldig fristende ut, men har dessverre allerede kjøpt et par LSX, som jeg er godt fornøyd med. Bortsett fra en ting, nemlig KEF-appen som hører til LSX og så vidt jeg vet tidligere versjoner av LS50. Den nye Appen ser jo MYE bedre ut, inkludert at den har egen radio-funksjon. Noe som vet om den nye Appen blir tilgjengelig for LSX og tidligere versjon av LS50?
    Arnfinn

    1. Den nye appen vil ikke støtte første versjon av LS50, men LSX er jeg mer usikker på

    2. KEF Connect fungerer kun med LS50 Wireless II. Første generasjon og LSX er prisgitt KEF Control / KEF Stream.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top