annonse
annonse
annonse
TEST:

JBL Xtreme

annonse

Ghettoblaster til strandturen

Legg til som favoritt
JBL Xtreme er en munter bråkmaker man kan ta med seg som en skulderveske.
Pluss lbadvantages
Den ser frekk ut, og spiller mye bass. Den kan spille både høyt og lenge. Og så er den vanntett.
Minus lbdisadvantages
Bassen er nesten for fet, og ikke spesielt ren. Stemmer låter litt uklare.

JBL har laget høyttalere i flere menneskealdre, og selskapet, som er en del av Harman-konsernet, har et program som er bredere enn de flestes. Fra kjempemessige monitorhøyttalere til platestudioenes kontrollrom, over hjemmekinosystemer og helt ned til hodetelefoner og Bluetooth reisehøyttalere.

 

JBL Xtreme er en velvoksen Bluetooth-høyttaler som er tenkt som ghettoblaster- erstatning, med mobilen eller andre bærbare enheter som lydkilde.

(Foto: Producent)

Bortsett fra den store, røde JBL-metallogoen er alt holdt i sort (den fås også i blå og rød). Hele høyttaleren er pakket inn i grovvevet stoff. På toppen finner man betjeningsknapper til volum, Bluetooth, av/på og spill/pause. En spesiell knapp brukes til å koble sammen flere høyttalere, slik at man kan komme ekstra godt i gang med festen. På endene er de to slavebassenhetene fritt synlige, så man – ifølge brosjyren – kan se hvor høyt den spiller! En solid og lekker bærereim gjør det enkelt og forholdsvis behagelig å slepe den to kilo tunge høyttaleren med over alt.

 

I bunnen finner men en glidelås (!) av samme type som brukes på regntøy. Bak den er det en analog minijack-inngang, ladekontakt samt to USB-porter til lading av mobil, med mer. Det er ikke oppgitt noen IP-sertifisering, men Xtreme er robust nok til å kunne bli med på stranden – og tett nok til at man kan skylle av sanden under springen etterpå.

 

Det er fire aktive høyttalerenheter i JBL Xtreme: To 63 mm bassenheter, to 35 mm diskanter. Og så i tillegg de to slavebassene. Forsterkereffekten er 2 x 20 W. Man kan koble til tre enheter via Bluetooth samtidig, så det er lagt opp til partykrig på Spotify spillelister.

(Foto: Producent)

Lyden

Når vi tester, pleier vi her å konstatere at man ikke får bass fra en bærbar Bluetooth- høyttaler. Men ikke denne gangen. Du får faktisk masser av bass. Ikke dypbass, men fortsatt bass nok til at det blir fart i sakene. Ifølge produsentens opplysninger når JBL Xtreme ned til 70 Hz. Det er en hel oktav dypere enn for eksempel Jabra Solemate Max, som ligner mye når det gjelder idé og størrelse. De to er opprinnelig like dyre, men Jabraen kan i skrivende stund kjøpes for halve summen.

 

Mellomtonen er ikke det sterkeste kortet hos Xtreme. På grunn av en overdrevet mellombass blir stemmer noe mumlende. Suzanne Vega lyder ganske forkjølet på cappella-nummeret Toms Diner. I virkeligheten er det faktisk en utmerket mellomtone, den står bare i slagskyggen av bassen. Toppen er til gjengjeld klar og kraftig nok til å hamle opp med bunnen.

 

Hvis forståelighet på sang er viktigere enn dunkende rytmer, må du nok se mer i retning av UE Megaboom, som i hvert fall på papiret når like dypt i bassen, men uten å ofre klarheten i mellomtoneområdet.

 

Med et navn som Xtreme er det lagt opp til fest. Og fest kan den levere! Den lille JBL-håndvesken spiller høyere enn de fleste Bluetooth-høyttalere. 96 dB er rikelig til å danse.

 

Det vil være en overdrivelse å si at det låter rent når man åpner for slusene. Og spesielt de to slavebassene bidrar med en klaprende lyd når de når utsving på mer enn en centimeter. Å få Xtreme til å spille så mye bass har tydeligvis krevd en hel del DSP-hjelp, og dette er ikke en høyttaler som er beregnet til å høre på radioavisen eller P1-debatt, men den er artig å ha med, og musikken mister aldri sin nerve. Oh Melancholy Hill med Gorillaz setter rommet i svingninger på en måte jeg sjelden har hørt fra noe med hank på.

(Foto: Producent)

Konklusjon

Jeg innrømmer at jeg har litt vanskelig ved å se JBLs navnetrekk på en Bluetooth- høyttaler. Men selv om lyden er langt fra hi-fi, holder den imidlertid rock’n roll-fanen høyt. Den fortjener å bli tatt med til sol og strand – eller for den saks skyld skituren. Konkurrenter som Jabra Solemate Max og UE Megaboom har en bedre mellomtone, men Xtreme vinner på en mye bedre bunn.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Registrer konto eller abonner for å lese videre.
Allerede abonnent? Logg inn

Ingen bindingstid, si opp når du selv vil!

Kun 49,90 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Kun 45,00 kr måneden. Du sparer 180 kr!

Registrer konto og få tilgang til 1 +artikkel i uken

JBL Xtreme

 • Bestykning: 2 stk 63 mm bass, 2 stk 35 mm diskant, 2 stk 80 mm slavebass
 • Forsterkereffekt: 2 x 20 W
 • Frekvensområde: 70–20 000 Hz (toleranse ikke oppgitt)
 • Maks lydtrykk: 96 dB (1 m)
 • Tilkobling: Bluetooth 4.1 (A2DP, AVRCP), 2 stk USB-opplading
 • Batteri: 10.000 mAh, opp til 15 timers musikk
 • Mål: 28,3 x 12,6 x 12,2 cm (BxHxD)
 • Vekt: 2,1 kg

Pris: 2995 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Her var det ingen omtaler enda.

  Vær den første til å skrive en da vel!

  Kommentarfeltet er åpnet mellom 06:30 - 23:00.

  Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sonos One Google Assistant

  Google Assistant har kommet til Sonos i Skandinavia

  Men vi i Norge må fortsatt vente litt til.
  Trådløs høyttalere med 'alt'

  Trådløs høyttalere med ‘alt’

  Formation Flex kan også brukes i stereo
  B&W Formation Duo

  B&W Formation Duo

  Vi har blitt imponert av trådløse høyttalere før, men B&W Formation Duo er det første høyttalerparet til å ta oss til himmelen.

  IFA 2019: Enkle Wi-Fi-høyttalere fra JBL

  IFA 2019: Enkle Wi-Fi-høyttalere fra JBL

  Større utvalg av trådløse høyttalere og helt trådløse ørepropper.
  Focal Chora

  Rimelige høyttalere fra Focal

  Spennende løsninger som skal gi en behagelig og presis diskant, og god balanse i lyden forøvrig.
  IFA 2019: Braun er tilbake

  IFA 2019: Braun er tilbake

  Høyttalere fra Braun gjennoppstår.
  IFA 2019: Endelig en bærbar høyttaler fra Sonos!

  IFA 2019: Endelig en bærbar høyttaler fra Sonos!

  Ryktene viste seg å være sanne: Sonos lanserer sin første bærbare høyttaler under IFA! Sonos Move kommer i september.
  Sonus faber lanserer Olympica Nova

  Sonus faber lanserer Olympica Nova

  Hvis de spiller som de ser ut, har vi noe å glede oss til.
  annonse
  Lukk meny