TEST: Harman Kardon Citation Tower

Tårnhøy bekvemmelighet

Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.

Karakter
Harman Kardon Citation Tower
Elegante høyttalere med så høy WAF at de ikke blir henvist til TV-stua i kjelleren. Stor og behagelig lyd.
Du kan kjøpe multiromshøyttalere til alle rommene i huset for det samme beløpet. Eller et par tradisjonelle høyttalere med bedre lyd.
 • Elementer: 1 x 8” subbass, 2 x 4” bass/mellomtone, 1 x 25 mm domediskant
 • Konstruksjonsprinsipp: bassrefleks, treveis, aktiv
 • Frekvensområde: (ikke opplyst)
 • Innebygget forsterkereffekt: 2 x 200 W
 • Tilkoblinger: Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802ac, AirPlay, Chromecast
 • Musikktjenester: Google, Spotify Connect
 • Lydformater: HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC, Opus
 • Mål: 116 cm høy, 34,7 cm diameter
 • Vekt: 19 kg per høyttaler
 • Farger: Sort eller grått møbelstoff
 • Web: harmankardon.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 25000 kr

Annonse

De fleste smarthøyttalere med multiromsfunksjon er diskré små størrelser som kan plasseres på en hylle og spre bakgrunnsmusikk, eller besvare spørsmål i stil med «Hva heter hovedstaden i Argentina?» for å imponere gjestene.

Den kategorien faller ikke Harman Kardon Citation Tower inn under. De mer enn meterhøye kjeglene krever sin plass i stuen, og tiltrekker seg selvfølgelig oppmerksomhet. Men ikke på samme måte som et par tradisjonelle høyttalere i samme størrelse. De slanke, kjegleformede kabinettene er trukket med stoff, og glir inn i innredningen med en eleganse som bringer tankene til Bang & Olufsen. Noe som er svært treffende, da stoffet som dekker det meste av kabinettet, er levert av danske Kvadrat, som også leverer stoff til blant andre Bang & Olufsen.

Toppen av høyttalerne er i plast, og på den høyre finner man et OLED-panel med touch-funksjon hvor man kan styre både avspilling av musikk og oppsett av høyttaleren. Panelet er skarpt og veldisponert, og de fleste funksjonene er der man forventer å finne dem.

Toppen på høyre høyttaler inneholder et veldisponert OLED-touchpanel til betjening. (Foto: Harman)

Ingen romkorreksjon

Flere smarthøyttalere, inkludert Sonos og Dynaudio Music, har innebygd romkorreksjon for å fikse unoter i bassen når høyttaleren plasseres et mindre ideelt sted. Da vi første gang snakket med Harman om å teste Tower, var det mulighet for at romkorreksjon også ville komme. Dette skjedde imidlertid ikke, så man må nøye seg med vanlig bassjustering i oppsettmenyen.

Bak stoffet gjemmer det seg fire høyttalerenheter: en domediskant, to firetommers bass/mellomtoneenheter og en nedoverrettet 8″ bassenhet som fungerer som subwoofer. (Grafikk: Harman)

Bak stoffet gjemmer det seg fire høyttalerenheter: en domediskant, to firetommers bass/mellomtoneenheter og en nedoverrettet 8″ bassenhet som fungerer som subwoofer. Hvilke områder de enkelte enhetene dekker, opplyses det ikke noe om. Og frekvensområdet på hele konstruksjonen, og om det brukes aktiv eller passiv deling, er også uvisst. Det opplyses bare om en forsterkereffekt på 2 x 200 watt.

Info til radionerder

At det ikke opplyses om basale data, er ikke uvanlig innenfor livsstilshøyttalere, hvor den slags antas å være mindre viktig enn design og bekvemmelighet. Til gjengjeld kan man i dataarket lese mye om hvilke frekvenser Bluetooth- og Wifi-forbindelsen arbeider ved, og med hvilke modulasjonstyper. Noe som sannsynligvis er minst like uinteressant for kjøperne som de lydrelaterte dataene.

Harman Kardon har valgt Google Home som multiroms- og smartplattform. I reklamematerialet kan man lese at man med Citation Tower har adgang til over 300 strømmetjenester. Det er bare korrekt i den forstand at man via Chromecast, AirPlay (ikke AirPlay 2) og Bluetooth kan spille hvilken som helst musikk på systemet fra en tilkoblet enhet. Tjenestene kan altså ikke lastes direkte fra tårnene.

Citation Tower er trukket med møbelstoff fra danske Kvadrat. I likhet med for eksempel Bang & Olufsen. (Foto: Harman)

Lett oppsett

Oppsettet er enkelt. Og enda enklere hvis du allerede har Google Home. Det tar bare et par minutter før Citation Tower er innlemmet blant husstandens enheter.

På det fysiske planet er oppsettet litt mer krevende, da tårnene bør ha samme oppmerksomhet som et par konvensjonelle gulvhøyttalere. Det vil si at de trives best et stykke fra bakveggen og hjørnene.

Fysiske tilkoblinger er på et minimum: Det er nemlig ingen. Ingen optisk inngang, analog minijack eller HDMI. Hvis du vil bruke Citation Tower til TV-lyden, må det bli via Bluetooth, som de fleste nyere smart-TV-ene gir mulighet for. Men her er det sjelden mulighet for å finjustere synkroniseringen av lyden.

Løsningen Harman Kardon anbefaler når det skal TV-lyd gjennom høyttalerne, er å skaffe seg en Citation MultiBeam-lydplanke, som har alle de fysiske inngangene, og så innlemme høyttalerne i et trådløst surroundsystem, eventuelt sammen med en trådløs subwoofer og bakhøyttalere fra samme serie. Noe som resulterer i en samlet systempris opp i et meget kostbart sjikt.

Lydkvaliteten

Citation Tower er de største smart- og multiromshøyttalerne vi har hatt fingrene i, og de setter seg i respekt på en måte som de færreste av dagens konkurrenter klarer. Ikke bare visuelt, hvor de tar mer plass enn de forskjellige stativhøyttalerne som normalt inntar hedersplassen i stuen, men også lydmessig.

De fleste multiromshøyttalere opptrer i entall, enten som rene monohøyttalere eller med høyttalerenhetene plassert så tett sammen at stereoperspektivet enten blir meget smalt eller meget diffust. Citation Tower spiller som en «virkelig» høyttaler, og når man har satt seg i godstolen midt mellom høyttalerne, er stereoperspektivet på plass.

Og det man får høre, er behagelig. Citation Tower vil aldri gjøre din lytteopplevelse ubehagelig. Ikke en gang når programmet er vegg-til-vegg-heavyspade på Pestilence and Plague med Judas Priest. Bassen er rund og fyldig uten å være kjellerdyp, og lydbildet heller mot det varme. Ikke i den forstand at lyden er mørk eller innelukket. Og diskanten er fortsatt veloppløst. Det låter bare behagelig.

Den litt tilbakelente karakteren skyldes nok en litt dempet mellomtone, som får stemmer – og instrumenter med grunntone i samme område – til å virke mindre påtrengende.

Harman Kardon Citation Tower kan i kraft av sitt elegante ytre, finne plass i miljøer hvor det ville blitt nedlagt veto mot alminnelige høyttalere. (Foto: Harman)

Easy living

Lydbildet forblir bak høyttalerne, og det er ganske god romfornemmelse (noe som alminnelige små smart- og multiromshøyttalere ikke kan prestere). Romfølelsen på mitt arsenal av testklassikere (her har jeg lovet sjefredaktøren ikke å nevne I’m Confessin’ fra Jazz at the Pawnshop!) er ikke så klart definert som på mer konvensjonelle aktive høyttalere som Dynaudio Xeo 20, men det er fortsatt godt nok til å gi følelsen av å lytte til skikkelig hi-fi.

Med 200 watt per side i ryggen er det krefter til å spille gjennom – også når middagsselskapet ut i de små timer utvikler seg til en fest. Igjen er vi i en klasse hvor man ikke finner noe lignende hos mer alminnelige livsstils- og convenience-høyttalere.

De eneste multiromshøyttalere vi kan sammenligne med, er Devialets Phantom-serie. Man kan få en enkelt Phantom Gold for det som et par Citation Tower koster. Og hvis jeg hadde et slikt beløp som var øremerket innkjøp av høyteknologisk multiromslyd, ville valget sannsynligvis falle på den, da den er mer presis og leverer hakesleppende mye igjen for pengene. Også selv om det bare vil bli en mono-løsning.

Konklusjon

Harman Kardon Citation Tower er en interessant mellomting mellom tradisjonelle stereohøyttalere og multiroms-smarthøyttalere. De har bekvemmeligheten og designen fra livsstilsproduktene, men har også høyere ambisjoner på den lydmessige siden.

De WAF-vennlige tårnene unngår heldigvis å falle mellom to stoler – men uten at de imidlertid sitter helt sikkert i sadelen på noen av sidene. Betraktet som smarthøyttaler er settet kostbart og plasskrevende. Og som aktive hi-fi-høyttalere møter de hard konkurranse fra mer rendyrkede utgaver.

På den andre siden kan den noble designen kanskje bane vei for å få listet god lyd inn på fellesarealene i boligen. Og det er alltid en god ting.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Registrer konto

Legg igjen en kommentar

  annonse

  Les også

  Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.
  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!