TEST: Harman Kardon Citation Tower

Tårnhøy bekvemmelighet

Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
Karakter
Harman Kardon Citation Tower
Lyd & Bilde mener
Elegante høyttalere med så høy WAF at de ikke blir henvist til TV-stua i kjelleren. Stor og behagelig lyd.
Du kan kjøpe multiromshøyttalere til alle rommene i huset for det samme beløpet. Eller et par tradisjonelle høyttalere med bedre lyd.
Spesifikasjoner
 • Elementer: 1 x 8” subbass, 2 x 4” bass/mellomtone, 1 x 25 mm domediskant
 • Konstruksjonsprinsipp: bassrefleks, treveis, aktiv
 • Frekvensområde: (ikke opplyst)
 • Innebygget forsterkereffekt: 2 x 200 W
 • Tilkoblinger: Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802ac, AirPlay, Chromecast
 • Musikktjenester: Google, Spotify Connect
 • Lydformater: HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC, Opus
 • Mål: 116 cm høy, 34,7 cm diameter
 • Vekt: 19 kg per høyttaler
 • Farger: Sort eller grått møbelstoff
 • Web: harmankardon.com
Annonse
Annonse
forfatter

De fleste smarthøyttalere med multiromsfunksjon er diskré små størrelser som kan plasseres på en hylle og spre bakgrunnsmusikk, eller besvare spørsmål i stil med «Hva heter hovedstaden i Argentina?» for å imponere gjestene.

Den kategorien faller ikke Harman Kardon Citation Tower inn under. De mer enn meterhøye kjeglene krever sin plass i stuen, og tiltrekker seg selvfølgelig oppmerksomhet. Men ikke på samme måte som et par tradisjonelle høyttalere i samme størrelse. De slanke, kjegleformede kabinettene er trukket med stoff, og glir inn i innredningen med en eleganse som bringer tankene til Bang & Olufsen. Noe som er svært treffende, da stoffet som dekker det meste av kabinettet, er levert av danske Kvadrat, som også leverer stoff til blant andre Bang & Olufsen.

Toppen av høyttalerne er i plast, og på den høyre finner man et OLED-panel med touch-funksjon hvor man kan styre både avspilling av musikk og oppsett av høyttaleren. Panelet er skarpt og veldisponert, og de fleste funksjonene er der man forventer å finne dem.

Toppen på høyre høyttaler inneholder et veldisponert OLED-touchpanel til betjening. (Foto: Harman)

Ingen romkorreksjon

Flere smarthøyttalere, inkludert Sonos og Dynaudio Music, har innebygd romkorreksjon for å fikse unoter i bassen når høyttaleren plasseres et mindre ideelt sted. Da vi første gang snakket med Harman om å teste Tower, var det mulighet for at romkorreksjon også ville komme. Dette skjedde imidlertid ikke, så man må nøye seg med vanlig bassjustering i oppsettmenyen.

Bak stoffet gjemmer det seg fire høyttalerenheter: en domediskant, to firetommers bass/mellomtoneenheter og en nedoverrettet 8″ bassenhet som fungerer som subwoofer. (Grafikk: Harman)

Bak stoffet gjemmer det seg fire høyttalerenheter: en domediskant, to firetommers bass/mellomtoneenheter og en nedoverrettet 8″ bassenhet som fungerer som subwoofer. Hvilke områder de enkelte enhetene dekker, opplyses det ikke noe om. Og frekvensområdet på hele konstruksjonen, og om det brukes aktiv eller passiv deling, er også uvisst. Det opplyses bare om en forsterkereffekt på 2 x 200 watt.

Annonse

Info til radionerder

At det ikke opplyses om basale data, er ikke uvanlig innenfor livsstilshøyttalere, hvor den slags antas å være mindre viktig enn design og bekvemmelighet. Til gjengjeld kan man i dataarket lese mye om hvilke frekvenser Bluetooth- og Wifi-forbindelsen arbeider ved, og med hvilke modulasjonstyper. Noe som sannsynligvis er minst like uinteressant for kjøperne som de lydrelaterte dataene.

Harman Kardon har valgt Google Home som multiroms- og smartplattform. I reklamematerialet kan man lese at man med Citation Tower har adgang til over 300 strømmetjenester. Det er bare korrekt i den forstand at man via Chromecast, AirPlay (ikke AirPlay 2) og Bluetooth kan spille hvilken som helst musikk på systemet fra en tilkoblet enhet. Tjenestene kan altså ikke lastes direkte fra tårnene.

Citation Tower er trukket med møbelstoff fra danske Kvadrat. I likhet med for eksempel Bang & Olufsen. (Foto: Harman)

Lett oppsett

Oppsettet er enkelt. Og enda enklere hvis du allerede har Google Home. Det tar bare et par minutter før Citation Tower er innlemmet blant husstandens enheter.

På det fysiske planet er oppsettet litt mer krevende, da tårnene bør ha samme oppmerksomhet som et par konvensjonelle gulvhøyttalere. Det vil si at de trives best et stykke fra bakveggen og hjørnene.

Fysiske tilkoblinger er på et minimum: Det er nemlig ingen. Ingen optisk inngang, analog minijack eller HDMI. Hvis du vil bruke Citation Tower til TV-lyden, må det bli via Bluetooth, som de fleste nyere smart-TV-ene gir mulighet for. Men her er det sjelden mulighet for å finjustere synkroniseringen av lyden.

Annonse

Løsningen Harman Kardon anbefaler når det skal TV-lyd gjennom høyttalerne, er å skaffe seg en Citation MultiBeam-lydplanke, som har alle de fysiske inngangene, og så innlemme høyttalerne i et trådløst surroundsystem, eventuelt sammen med en trådløs subwoofer og bakhøyttalere fra samme serie. Noe som resulterer i en samlet systempris opp i et meget kostbart sjikt.

Lydkvaliteten

Citation Tower er de største smart- og multiromshøyttalerne vi har hatt fingrene i, og de setter seg i respekt på en måte som de færreste av dagens konkurrenter klarer. Ikke bare visuelt, hvor de tar mer plass enn de forskjellige stativhøyttalerne som normalt inntar hedersplassen i stuen, men også lydmessig.

De fleste multiromshøyttalere opptrer i entall, enten som rene monohøyttalere eller med høyttalerenhetene plassert så tett sammen at stereoperspektivet enten blir meget smalt eller meget diffust. Citation Tower spiller som en «virkelig» høyttaler, og når man har satt seg i godstolen midt mellom høyttalerne, er stereoperspektivet på plass.

Og det man får høre, er behagelig. Citation Tower vil aldri gjøre din lytteopplevelse ubehagelig. Ikke en gang når programmet er vegg-til-vegg-heavyspade på Pestilence and Plague med Judas Priest. Bassen er rund og fyldig uten å være kjellerdyp, og lydbildet heller mot det varme. Ikke i den forstand at lyden er mørk eller innelukket. Og diskanten er fortsatt veloppløst. Det låter bare behagelig.

Den litt tilbakelente karakteren skyldes nok en litt dempet mellomtone, som får stemmer – og instrumenter med grunntone i samme område – til å virke mindre påtrengende.

Annonse
Harman Kardon Citation Tower kan i kraft av sitt elegante ytre, finne plass i miljøer hvor det ville blitt nedlagt veto mot alminnelige høyttalere. (Foto: Harman)

Easy living

Lydbildet forblir bak høyttalerne, og det er ganske god romfornemmelse (noe som alminnelige små smart- og multiromshøyttalere ikke kan prestere). Romfølelsen på mitt arsenal av testklassikere (her har jeg lovet sjefredaktøren ikke å nevne I’m Confessin’ fra Jazz at the Pawnshop!) er ikke så klart definert som på mer konvensjonelle aktive høyttalere som Dynaudio Xeo 20, men det er fortsatt godt nok til å gi følelsen av å lytte til skikkelig hi-fi.

Med 200 watt per side i ryggen er det krefter til å spille gjennom – også når middagsselskapet ut i de små timer utvikler seg til en fest. Igjen er vi i en klasse hvor man ikke finner noe lignende hos mer alminnelige livsstils- og convenience-høyttalere.

De eneste multiromshøyttalere vi kan sammenligne med, er Devialets Phantom-serie. Man kan få en enkelt Phantom Gold for det som et par Citation Tower koster. Og hvis jeg hadde et slikt beløp som var øremerket innkjøp av høyteknologisk multiromslyd, ville valget sannsynligvis falle på den, da den er mer presis og leverer hakesleppende mye igjen for pengene. Også selv om det bare vil bli en mono-løsning.

Konklusjon

Harman Kardon Citation Tower er en interessant mellomting mellom tradisjonelle stereohøyttalere og multiroms-smarthøyttalere. De har bekvemmeligheten og designen fra livsstilsproduktene, men har også høyere ambisjoner på den lydmessige siden.

De WAF-vennlige tårnene unngår heldigvis å falle mellom to stoler – men uten at de imidlertid sitter helt sikkert i sadelen på noen av sidene. Betraktet som smarthøyttaler er settet kostbart og plasskrevende. Og som aktive hi-fi-høyttalere møter de hard konkurranse fra mer rendyrkede utgaver.

Annonse

På den andre siden kan den noble designen kanskje bane vei for å få listet god lyd inn på fellesarealene i boligen. Og det er alltid en god ting.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Poly vil komme seg på markedet for profesjonell lyd & video til hjemmekontor.
3:2-skjermen får 3.3K oppløsning, 500 nits lysstyrke og Pantone-sertifisering
Apple er verdens mest verdifulle selskap, igjen.
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Mola Mola Kula er et unikum av en forsterker. Vi har sannsynligvis aldri hørt denne overfloden av detaljer noensinne!
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Bang & Olufsen har lånt inspirasjon fra 1970-tallet, og har skapt en tillitvekkende musikkmaskin man kan ta med seg.
Med Samsungs nye projektorer kan du få et kjempedigert bilde, rett på veggen hjemme i stua.
Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Philips ultrabrede skjerm plasserer deg midt i handlingen, enten det er spill, film eller regneark.
Den elektriske Volvo XC40 er en fabelaktig bil, spesielt i denne utgaven.
JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
DJI Mavic Air 2 er et flyvende kamera som gir deg et helt nytt perspektiv.
Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.