Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Harman Kardon Citation Tower

Tårnhøy bekvemmelighet

Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
Karakter
Harman Kardon Citation Tower
Lyd & Bilde mener
Elegante høyttalere med så høy WAF at de ikke blir henvist til TV-stua i kjelleren. Stor og behagelig lyd.
Du kan kjøpe multiromshøyttalere til alle rommene i huset for det samme beløpet. Eller et par tradisjonelle høyttalere med bedre lyd.
Spesifikasjoner
 • Elementer: 1 x 8” subbass, 2 x 4” bass/mellomtone, 1 x 25 mm domediskant
 • Konstruksjonsprinsipp: bassrefleks, treveis, aktiv
 • Frekvensområde: (ikke opplyst)
 • Innebygget forsterkereffekt: 2 x 200 W
 • Tilkoblinger: Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802ac, AirPlay, Chromecast
 • Musikktjenester: Google, Spotify Connect
 • Lydformater: HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC, Opus
 • Mål: 116 cm høy, 34,7 cm diameter
 • Vekt: 19 kg per høyttaler
 • Farger: Sort eller grått møbelstoff
 • Web: harmankardon.com

De fleste smarthøyttalere med multiromsfunksjon er diskré små størrelser som kan plasseres på en hylle og spre bakgrunnsmusikk, eller besvare spørsmål i stil med «Hva heter hovedstaden i Argentina?» for å imponere gjestene.

Den kategorien faller ikke Harman Kardon Citation Tower inn under. De mer enn meterhøye kjeglene krever sin plass i stuen, og tiltrekker seg selvfølgelig oppmerksomhet. Men ikke på samme måte som et par tradisjonelle høyttalere i samme størrelse. De slanke, kjegleformede kabinettene er trukket med stoff, og glir inn i innredningen med en eleganse som bringer tankene til Bang & Olufsen. Noe som er svært treffende, da stoffet som dekker det meste av kabinettet, er levert av danske Kvadrat, som også leverer stoff til blant andre Bang & Olufsen.

Toppen av høyttalerne er i plast, og på den høyre finner man et OLED-panel med touch-funksjon hvor man kan styre både avspilling av musikk og oppsett av høyttaleren. Panelet er skarpt og veldisponert, og de fleste funksjonene er der man forventer å finne dem.

Toppen på høyre høyttaler inneholder et veldisponert OLED-touchpanel til betjening. (Foto: Harman)

Ingen romkorreksjon

Flere smarthøyttalere, inkludert Sonos og Dynaudio Music, har innebygd romkorreksjon for å fikse unoter i bassen når høyttaleren plasseres et mindre ideelt sted. Da vi første gang snakket med Harman om å teste Tower, var det mulighet for at romkorreksjon også ville komme. Dette skjedde imidlertid ikke, så man må nøye seg med vanlig bassjustering i oppsettmenyen.

Annonse

Bak stoffet gjemmer det seg fire høyttalerenheter: en domediskant, to firetommers bass/mellomtoneenheter og en nedoverrettet 8″ bassenhet som fungerer som subwoofer. (Grafikk: Harman)

Bak stoffet gjemmer det seg fire høyttalerenheter: en domediskant, to firetommers bass/mellomtoneenheter og en nedoverrettet 8″ bassenhet som fungerer som subwoofer. Hvilke områder de enkelte enhetene dekker, opplyses det ikke noe om. Og frekvensområdet på hele konstruksjonen, og om det brukes aktiv eller passiv deling, er også uvisst. Det opplyses bare om en forsterkereffekt på 2 x 200 watt.

Annonse

Info til radionerder

At det ikke opplyses om basale data, er ikke uvanlig innenfor livsstilshøyttalere, hvor den slags antas å være mindre viktig enn design og bekvemmelighet. Til gjengjeld kan man i dataarket lese mye om hvilke frekvenser Bluetooth- og Wifi-forbindelsen arbeider ved, og med hvilke modulasjonstyper. Noe som sannsynligvis er minst like uinteressant for kjøperne som de lydrelaterte dataene.

Harman Kardon har valgt Google Home som multiroms- og smartplattform. I reklamematerialet kan man lese at man med Citation Tower har adgang til over 300 strømmetjenester. Det er bare korrekt i den forstand at man via Chromecast, AirPlay (ikke AirPlay 2) og Bluetooth kan spille hvilken som helst musikk på systemet fra en tilkoblet enhet. Tjenestene kan altså ikke lastes direkte fra tårnene.

Citation Tower er trukket med møbelstoff fra danske Kvadrat. I likhet med for eksempel Bang & Olufsen. (Foto: Harman)

Lett oppsett

Oppsettet er enkelt. Og enda enklere hvis du allerede har Google Home. Det tar bare et par minutter før Citation Tower er innlemmet blant husstandens enheter.

På det fysiske planet er oppsettet litt mer krevende, da tårnene bør ha samme oppmerksomhet som et par konvensjonelle gulvhøyttalere. Det vil si at de trives best et stykke fra bakveggen og hjørnene.

Fysiske tilkoblinger er på et minimum: Det er nemlig ingen. Ingen optisk inngang, analog minijack eller HDMI. Hvis du vil bruke Citation Tower til TV-lyden, må det bli via Bluetooth, som de fleste nyere smart-TV-ene gir mulighet for. Men her er det sjelden mulighet for å finjustere synkroniseringen av lyden.

Løsningen Harman Kardon anbefaler når det skal TV-lyd gjennom høyttalerne, er å skaffe seg en Citation MultiBeam-lydplanke, som har alle de fysiske inngangene, og så innlemme høyttalerne i et trådløst surroundsystem, eventuelt sammen med en trådløs subwoofer og bakhøyttalere fra samme serie. Noe som resulterer i en samlet systempris opp i et meget kostbart sjikt.

Lydkvaliteten

Citation Tower er de største smart- og multiromshøyttalerne vi har hatt fingrene i, og de setter seg i respekt på en måte som de færreste av dagens konkurrenter klarer. Ikke bare visuelt, hvor de tar mer plass enn de forskjellige stativhøyttalerne som normalt inntar hedersplassen i stuen, men også lydmessig.

Annonse

De fleste multiromshøyttalere opptrer i entall, enten som rene monohøyttalere eller med høyttalerenhetene plassert så tett sammen at stereoperspektivet enten blir meget smalt eller meget diffust. Citation Tower spiller som en «virkelig» høyttaler, og når man har satt seg i godstolen midt mellom høyttalerne, er stereoperspektivet på plass.

Og det man får høre, er behagelig. Citation Tower vil aldri gjøre din lytteopplevelse ubehagelig. Ikke en gang når programmet er vegg-til-vegg-heavyspade på Pestilence and Plague med Judas Priest. Bassen er rund og fyldig uten å være kjellerdyp, og lydbildet heller mot det varme. Ikke i den forstand at lyden er mørk eller innelukket. Og diskanten er fortsatt veloppløst. Det låter bare behagelig.

Den litt tilbakelente karakteren skyldes nok en litt dempet mellomtone, som får stemmer – og instrumenter med grunntone i samme område – til å virke mindre påtrengende.

Harman Kardon Citation Tower kan i kraft av sitt elegante ytre, finne plass i miljøer hvor det ville blitt nedlagt veto mot alminnelige høyttalere. (Foto: Harman)

Easy living

Lydbildet forblir bak høyttalerne, og det er ganske god romfornemmelse (noe som alminnelige små smart- og multiromshøyttalere ikke kan prestere). Romfølelsen på mitt arsenal av testklassikere (her har jeg lovet sjefredaktøren ikke å nevne I’m Confessin’ fra Jazz at the Pawnshop!) er ikke så klart definert som på mer konvensjonelle aktive høyttalere som Dynaudio Xeo 20, men det er fortsatt godt nok til å gi følelsen av å lytte til skikkelig hi-fi.

Annonse

Med 200 watt per side i ryggen er det krefter til å spille gjennom – også når middagsselskapet ut i de små timer utvikler seg til en fest. Igjen er vi i en klasse hvor man ikke finner noe lignende hos mer alminnelige livsstils- og convenience-høyttalere.

De eneste multiromshøyttalere vi kan sammenligne med, er Devialets Phantom-serie. Man kan få en enkelt Phantom Gold for det som et par Citation Tower koster. Og hvis jeg hadde et slikt beløp som var øremerket innkjøp av høyteknologisk multiromslyd, ville valget sannsynligvis falle på den, da den er mer presis og leverer hakesleppende mye igjen for pengene. Også selv om det bare vil bli en mono-løsning.

Konklusjon

Harman Kardon Citation Tower er en interessant mellomting mellom tradisjonelle stereohøyttalere og multiroms-smarthøyttalere. De har bekvemmeligheten og designen fra livsstilsproduktene, men har også høyere ambisjoner på den lydmessige siden.

De WAF-vennlige tårnene unngår heldigvis å falle mellom to stoler – men uten at de imidlertid sitter helt sikkert i sadelen på noen av sidene. Betraktet som smarthøyttaler er settet kostbart og plasskrevende. Og som aktive hi-fi-høyttalere møter de hard konkurranse fra mer rendyrkede utgaver.

På den andre siden kan den noble designen kanskje bane vei for å få listet god lyd inn på fellesarealene i boligen. Og det er alltid en god ting.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.