TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Slik plasserer du høyttalerne

Har du kjøpt drømmehøyttalerne, men lurer på hvordan de skal plasseres? Her er vårt heteste tips.

Skrevet av / 20.01.15 - 13:21
Slik plasserer du høyttalerne

Fra tid til annen får vi henvendelse fra lesere som lurer på dette med høyttalerplassering. Dette er tross alt mekaniske skapninger, og lyden blir i stor grad påvirket av rommet de står i. Både vegger, tak og gulv reflekterer og gir både ønsket og uønsket etterklang. Det gjelder å prøve å hanskes med disse påvirkningene, slik at man til slutt sitter igjen med det best mulige lydmessige resultatet.

Hvis du har mulighet for å påvirke akustikken i rommet, kan dette vurderes. Best lyd får du i et rom som er godt møblert, slik at ekko er dempet til et minimum. Det finnes også bassfeller og dempeplater for anledningen, men la oss her holde oss til en vanlig møblert stue.

Kef_lyttetrekant_NO_web
Illustrasjon av KEF, oversatt til norsk.

Symmetrisk plassering
For enkelhets skyld tar vi her for oss plassering av to høyttalere, i et stereooppsett. Men samme prinsipper kan brukes til flere høyttalere i et surroundoppsett. Senterhøyttaleren er det derimot ikke så mange alternativer for hva plassering gjelder. Den må stå der den må stå.

Symmetri er viktig
Rommet høyttalerne står i bør være symmetrisk, slik at hver høyttaler får samme avstand til sidevegg. Høyttalerne selv bør også være symmetrisk plassert, slik at du og høyttalerne tilsammen danner en likesidet trekant. Med andre ord er din avstand til hver høyttaler nøyaktig lik avstanden mellom høyttalerne. Om din lytteposisjon er litt lenger bak er ikke så farlig, men du bør ikke flytte deg nærmere – slik at høyttalerne står lenger fra hverandre, men nærmere deg i lytteposisjon. Da vil ikke stereoperspektivet bli like sømløst, da hver høyttaler er for langt fra sentrum av lydbildet.

Plassering i forhold til vegger
Utover dette lærte jeg et triks fra kollega Ludwig Swanberg, som den gangen jobbet hos en hi-fi-importør men som i senere tid har jobbet som anmelder for magasinet HiFi & Musik: For å finne optimal plassering i rommet, er trikset å stille seg inntil veggen hvor høyttalerne skal stå, med ansiktet mot andre enden av rommet. Snakk høyt, og hør hvordan bassen fra veggen du står ved oppfører seg. Ta et kort skritt ut fra veggen, og hør hvordan klangen forandrer seg. Etter hvert som du går lenger ut fra veggen, vil du høre at denne veggen gir mindre klang fra seg – og det er bra. Men går du for langt ut, vil du høre at veggen fra andre enden av rommet resonnerer tilbake i det høyere frekvensområdet. Det er ikke bra. Ta et musesteg tilbake igjen, så frem igjen, til du finner det optimale krysningspunktet, hvor det er minst mulig resonans fra begge vegger. Når du har funnet dette punktet, markerer du på gulvet med en remse teip. Så skal den samme prosessen gjentas fra sideveggene. Der hvor punktene krysses, skal høyttalerne settes.

Så kan du jobbe med vinkling, inntil du hører at lydperspektivet sitter som støpt. Dette kan ta tid, avhengig av høyttalernes spredningskarakteristikk. Dersom dine høyttalere også kan vinkles vertikalt, så kan det ta enda lenger tid, men gi en desto større belønning når arbeidet er gjort.

Plassering av subwoofer
Dersom du har subwoofer i ditt oppsett, finnes det er greit tips til plassering av denne, som ofte funker. Plasser den der du selv skal sitte, og spill deretter musikk du kjenner – gjerne med litt heftig bass. Gå så rundt i rommet, til du finner det stedet hvor bassen er på sitt tydeligste. Bytt så plass med subwooferen.

Lykke til!

 

Har du noen egne tips til høyttalerplassering, eller erfaringer rundt vårt tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

Annonse

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Motta varsler
Varlse meg om

2 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments

Lurer på!
Det kommer jo flere produsenter og range i 2-3 veis og str i innebygde systemer.
Hva er da viktig å tenke på. Har jo bare en sjangse her eller?

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

McIntosh beskytter anlegget

Foredlet flaggskip

Marantz gir deg alt på ett sted

Støtter høyoppløst lyd

-Blir billigere enn SL-1200G

Ny referanse fra Technics

Ny versjon av NADs minianlegg

Marantz er tilbake i high-end-klassen

Billig bærbar DAC

Fargerik og budsjettvennlig platespiller

Node får trillinger: Bluesound utvider streamer-familien

Hinsides lavt priset

Scroll to Top