Search
Generic filters

TEST: Elipson Legacy 3210

Små franske delikatesser

Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.

Karakter
Elipson Legacy 3210

Lyd & Bilde mener

Eksklusiv finish som man normalt må høyere opp i pris for å finne. Detaljert og åpen lyd.
Lydbildet er tilbakelent på grensen til det forsiktige. De krever en del effekt for å spille bare halvhøyt.
 • Funksjonsprinsipp: toveis bassrefleks
 • Diskant: AMT
 • Bass/mellomtone: 6,5” aluminium/keramikk
 • Impedans: 6 ohm
 • Følsomhet: 88 dB
 • Frekvensområde: 42 Hz–30 kHz (+/- 3 dB)
 • Delefrekvens: 3200 Hz
 • Mål: 27,6 x 40,4 x 36,0 cm (BxHxD)
 • Vekt: 13,9 kg
 • Farger: valnøtt/ sort sateng eller sølvfarget eik/ sort sateng
 • Web: en.elipson.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 28500 kr

Selv om det franske hi-fi-merket Elipson har eksistert i mer enn 80 år, hvor de i hjemlandet har mottatt priser for sin ofte science fiction-aktige design, har de aldri vært spesielt kjente her hjemme, og vi har faktisk bare testet ett enkelt produkt fra dem tidligere, nemlig kompakthøyttaleren Prestige Facet 8B.

Elipson har imidlertid også mer ambisiøse konstruksjoner. Legacy 3210 er den minste modellen i selskapets nylanserte toppserie, Legacy. Navnet skyldes at man vil skape en forbindelse til teknologi og design fra selskapets klassiske modeller på 80-tallet.

Kompakt – i stort format

Men tilbake til nåtiden. Det er snakk om en toveis kompakthøyttaler, altså hva vi tidligere ville ha kalt en reolhøyttaler. Men det må en ganske romslig reol til for å få plass til et par Legacy 3210.

Til tross for det forholdsvis store kabinettet (40 liter bruttovolum) har man valgt en bass/mellomtoneenhet på kun 6,5 tommer. Det burde gi plass til en dyp bass. Det gir også plass til et solid kabinett. Elipson opplyser at veggene er 25–32 mm tykke, og internt avstivede. Vekten er oppe på 14 kilo.

Bass/mellomtoneenheten har en membran av aluminium, belagt med et keramisk materiale. Det er ganske avansert til denne prisen.

Diskantenheten er et AMT-element (Air Motion Transformer) som skal gå helt opptil 30 kHz.

Elementene er eksklusive: en AMT-enhet i toppen og en bass/mellomtoneenhet med membran av keramikk og aluminium. (Foto: Elipson)

Bassporten er plassert på baksiden, hvor man også finner to par solide banan/skruekontakter, som gir mulighet for bi-wiring. I stedet for de alminnelige bøylene som bruker å forbinde bass- og diskantterminalene, benyttes noen seriøst utseende jumperkabler.

Det er gjort mye ut av detaljene på Legacy 3210. Toppanel i aluminium, avrundede kanter, og buede sider med finering i ekte valnøtt eller svart eik fullfører inntrykket av luksus. Det ser alt i alt supereksklusivt ut, i en prisklasse hvor mange andre tar til takke med et kasseformet sprøytelakkert kabinett eller vinylfinish.

Det er terminaler til bi-wiring – og seriøst utseende jumperkabler mellom dem. (Foto: Elipson)

Dypbass fremfor lydtrykk

Høyttalernes grunnprinsipp heter «Hoffman’s Iron Law», og det sier i korthet at man må velge mellom dyp bass, små kabinetter eller høy effektivitet. Man kan oppnå en eller kanskje to av tingene på samme tid. Men aldri alle tre på en gang.

I Elipson Legacy 3210 er det dypbassen som går av med seieren. Høyttalerne har faktisk en svært god og dyp bassgjengivelse. Ifølge dataarket går de rett ned til 42 Hz, og det er flott for en liten 6,5″ i en kompakthøyttaler.

Til gjengjeld er en følsomhet på 88 dB ikke akkurat effektivt. Jeg brukte NAD M33, en 200 watts klasse D-forsterker, under det meste av testen, og det måtte skrus opp mer enn vanlig for å nå normal lyttestyrke i en ikke spesielt stor stue på 25 kvadratmeter.

Bassrefleksporten sitter på baksiden. (Foto: Elipson)

Den nakne sannhet

Sammenligner man Elipson Legacy 3210 med Prestige Facet 8B fra samme produsent, er konstruksjonen nesten den samme: en 6,5″ bass og en diskantenhet (Prestige Facet nøyer seg med en domediskant i stedet for AMT-båndet). Men Legacy 3210 koster nesten det firedobbelte. Hva får man i tillegg for de siste tre fjerdedelene av pengene?

Svaret er at man får mindre! Mindre egenlyd og farging. Det solid bygde kabinettet er stort sett vibrasjonsdødt, og den avanserte keramikk/aluminiums-sandwichmembranen på bass/mellomtoneenheten er langt mer fri for egensvingninger og oppbrytninger, enn en tradisjonell membran i papp eller plast.

Det gir en gjengivelse, spesielt av stemmer, som er tørr og naken. Stemmene fremstår tydelig med sin egen klang – og ikke mer enn det. Det gjør det lett å høre små forskjeller mellom sangere i et kor, eller gjenkjenne akustikken i opptakslokalet (eller den spesielle romklangen som er lagt på av studioteknikeren).

Kresne med elektronikken

Som vi er vant til, er AMT-diskanten veloppløst og sprø. Og overgangen til den svært tunge bass/mellomtoneenheten, som ellers ofte kan være problematisk, er flott løst.

Renheten og den gode oppløsningen betyr også at Elipson Legacy 3210 er kresne med den elektronikken de settes sammen med. Ikke på den måten at det låter stygt når en mindre veloppløst forsterker spennes foran dem. Men det er bare tydelig å høre at det ikke er så gjennomsiktig. Evnen til å vise små forskjeller gjelder også når det de settes sammen med, er flere ganger dyrere enn Legacy 3210. Elegant.

Elipson Legacy 3210 fås i valnøtt og sølvfarget eik. (Foto: Elipson)

Behagelig tilbakelent

Elipson Legacy 3210 er presise og ufargede gjengivere, men ikke krakilske eller overanalyserende. Lydbildet er behagelig, uten skarpe kanter – og litt tilbakelent. Skal man kritisere den for noe, blir det at det kan mangle trykk når musikken ellers innbyr til det.

Bassen er pent dyp for en høyttaler av denne størrelsen, men selv om den frekvensmessig går langt ned, er det grenser for hvor mye pondus de dype instrumentene kan få. Kjempetrommene på Zhao Cong og Hans Nielsens Moonlight on Spring River kan høres mer enn føles.

Effekt er nødvendig

Som tilfellet var med Dali Menuet SE, må det sendes en hel del effekt inn i Legacy 3210 før det kommer ut noen form for lyd. Men i motsetning til førnevnte kan Elipson-høyttalerne godt yte et fornuftig lydtrykk så lenge effekten er til stede. Med 200 high- end watt i ryggen var lyden dynamisk. Også når trommene ble sluppet løs på Peter Gabriels Rythm of the Heat.

Til en pris som ligger over middels, kan man finne mange konkurrenter til Elipson Legacy 3210. Skal det være i samme format, er Bowers & Wilkins 705 S2 og Buchardt Audio S400 verdt å låne øre til. Legacy 3210 imponerer med lekker finish, og er enda mer nøytral enn begge. Til gjengjeld kan den blir for pen og tilbaketrukket hvis det står rock på menyen.

Detaljene er lekre. Som en topplate i aluminium. (Foto: Elipson)

Konklusjon

Elipson Legacy 3210 er en høyttaler som ikke legger noe til eller trekker noe fra. Gjengivelsen er tørr og ufarget, og perspektivet nydelig. Det er heller ikke en høyttaler som innbyr til fest og moro. Til det blir den for korrekt og kontrollert.

Den krever en forsterker av betraktelig størrelse for å bli vekket til live, men med et par hundre watt i ryggen kan den fint spille opp en mellomstor stue. Formatet er litt skremmende, og den må ha et par temmelig store stativer eller, bedre, plasseres på en lav skjenk for å passe inn i stuen. Finishen er ikke bare upåklagelig, men direkte eksklusiv.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!