test: Dynaudio Music 1

Dynaudio Music 1
Dynaudio Music 1

Hi-fi på kjøkkenet

Music-seriens minste klarer seg fint blant de store gutta. Og setter faktisk storebror til veggs på et par punkter.

Music-seriens minste klarer seg fint blant de store gutta. Og setter faktisk storebror til veggs på et par punkter.
Noe dyrere enn de mest populære konkurrentene. Ingen digitale innganger.
annonse

Multiromshøyttalere er en behagelig og enkel måte å få musikk i hele huset uten å trekke kabler overalt og fylle rommene med utstyr. Og kategorien er blitt så voksen at de tradisjonelle høyttalerprodusentene har meldt seg på i (multi-)romkappløpet. Blant dem danske Dynaudio.

Vi testet nylig toppmodellen Dynaudio Music 7 som klarte seg meget godt. Denne gangen tar vi fatt på den minste og billigste i serien, Music 1. Ordet “billig” er imidlertid bare i relasjon til resten av serien. For til en pris tett på 5.000 kroner er det stort sett fritt valg på alle hyller når det gjelder multiromshøyttalere.

Dynaudio Music 1 er en liten sak på størrelse med en dameveske, men litt mer kantet. Som resten av serien er designen prismeformet og faktisk ganske elegant. For- og bakside er dekket av vevd møbelstoff, og en metallkant går hele veien rundt og rommer alle kontrollene. På siden av høyttaleren kan man med en knapp velge mellom fem forvalg. Det kan være et nettradioprogram, en spilleliste eller Music Now-funksjonen som sørger for at det alltid strømmer musikk ut tilpasset din smak.

Dynaudio Music 1 er på størrelse med en dameveske – men litt mer kantet. Foto: Dynaudio

Bak stoffet finner man en 1″ domediskant og en 4″ bass/mellomtoneenhet. Hver med sin egen 40 W effektforsterker. Det er en analog inngang og USB-port til iOS-enheter.

Music Now

Forskjellige produsenter har gjennom tidene gitt sine alternativer til en tilpasset, konstant musikkledsagelse. Hos Dynaudio kalles den Music Now. Når man setter på systemet første gang, må man velge sine yndlingsmusikere. Høyttaleren spiller fortrinnsvis musikk fra disse, men krydrer løpende utvalget med “lignende” låter. Når en melodi spiller, kan du gi den karakter i form av et pluss eller minus, noe som får programmet til å velge henholdsvis mer eller mindre av samme type.

Strømming

I skrivende stund er bare strømmetjenesten Tidal støttet av Music-høyttalerne. Så ingen Spotify. Til gjengjeld får man de første ni månedene av abonnementet med i prisen. Det er også internettradio. Ved siden av strømmingen kan man selvfølgelig spille musikk fra nettverket (DLNA og AirPlay) og Bluetooth.

Automatisk tilpasning

Alle Dynaudio Music-høyttalere er utstyrt med et system kalt RoomAdapt, som prøver å nøytralisere påvirkningen fra rommet. En innebygget mikrofon måler lyden i rommet – og tilpasser lyden tilsvarende. Alt i løpet av få sekunder, uten at man må fomle med mikrofoner og testtoner, som vi kjenner det fra surroundreceivere med romtilpasning.

En annen funksjon, NoiseAdapt, tilpasser lyden etter bakgrunnsstøyen og komprimerer dynamikken slik at musikken kan høres over snakking. Det er smart, og spesielt brukbart i en høyttaler som Music 1, som i kraft av sin størrelse og batteridrift vil bli tatt med rundt i huset, hvor den for eksempel skal konkurrere med oppvask og matlaging.

Alle kontroller er plassert på et metallbånd rundt høyttaleren. Foto: Dynaudio

Lyden av Music 1

Dynaudio Music 1 kan brukes på flere måter. Takket være det innebygde batteriet kan man ta den med seg rundt i huset og lytte til musikk over alt. Multirom på gerilja-maner, om man vil – og langt billigere enn å kjøpe en høyttaler til hvert rom. Her kommer RoomAdapt til sin rett: Sett høyttaleren hvor du vil, og kort tid etter har den funnet seg selv i sine omgivelser og tilpasset frekvensgangen.

Bassen må nødvendigvis være svakheten i en kompakt, batteridrevet høyttaler på bare 1,6 kg. Det skulle man i hvert fall tro. Men den lille 4″ enheten arbeidet hardt med å bevise det motsatte, godt hjulpet av DSP-ens romtilpasning. Det er ingen mangel på fylde ved normal lyttestyrke. Selv et orgelstykke som Koyaanisqatsi beherskes i fin stil. På James Blakes basskiller Limit to Your Love er det ikke fullt så mye trykk i bunnen som på voksne høyttalere. Men det låter aldri dårlig.

Diskanten er fullt på høyde med bassen. Det henger sikkert sammen med at Dynaudio har ofret en ordentlig 1″ domediskant på høyttaleren, hvor noen små – og betydelig billigere – multiromshøyttalere må nøye seg med en enkelt fulltoneenhet.

Men det er jo fortsatt kun mono. For å se hva Music 1 behersker, fikk vi levert et ekstra eksemplar og satte de to høyttalerne opp som stereopar oppå stativene i lytterommet. Og der følte de seg hjemme – til tross det aparte utseendet. Med riktig plassering kan de godt konkurrere med et par skikkelige høyttalere til mer enn samme pris. Stereoperspektiv, rom og oppløsning låter så godt at man et kort øyeblikk tar seg selv i å tenke “hva nå hvis …”.

Når man parer høyttalerne som stereopar, må man imidlertid huske å velge samme innstillinger for RoomAdapt og NoiseAdapt på begge. Det skjer nemlig ikke automatisk. Og det låter virkelig merkelig hvis kun den ene i et par komprimerer lyden med NoiseAdapt.

Alt i alt er Dynaudio Music 1 nesten mer imponerende å lytte til enn Music 7. Ikke fordi den er bedre, for så langt gror trærne ikke inn i himmelen. Men fordi den lille fyren av en høyttaler overgår forventningene så mye mer enn den store tunge toppmodellen. Den er langt dyrere enn tilsvarende løsninger fra for eksempel Sonos, hvis basismodell koster det halve. Men den rene lyden og utstrakte frekvensområdet utligner prisforskjellen.

Music 1 er en liten høyttaler, men den låter stort. Foto: Dynaudio

Konklusjon

Dynaudio Music 1 har mange konkurrenter. Music-serien starter prismessig der hvor de fleste slutter, så man kan finne masser av stereomodeller til samme pris som denne toveis monohøyttaleren. Til gjengjeld er lyden en klasse over hva du finner de fleste steder. Den nærmeste konkurrenten er faktisk Music 7, som koster omtrent det samme som to Music 1. Har du pengene til det, blir det valget mellom stor, rå styrke og oppløsning i mellomtonen på Music 7, eller bedre stereoperspektiv og bærbar bekvemmelighet på to Music 1.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
 • Bestykning: 4” bass/mellomtone, 1” domediskant
 • Konstruksjonsprinsipp: lukket, aktiv, digital
 • Frekvensområde: 50–20 000 Hz (- 3 dB)
 • Innebygget forsterkereffekt: 2 x 40 W
 • Tilkoblinger: analog (3,5 mm stereo-minijack), USB (iOS)
 • Oppløsning: 24-bit / 96 kHz
 • Justeringer: automatisk tilpasning efter plassering og bakgrunnsstøy
 • Batteritid: opptil 8 timers lytting
 • Mål: 22,9 x 22,0 x 14,2 cm (BxHxD)
 • Vekt: 1,6 kg
 • Farger: mørkegrå, lysegrå, blå og rød
 • Web: dynaudio.com
Dynaudio Music 1 produktside
Pris: 4999,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

Sonus faber møter veggen

Den italienske høyttalerprodusenten slipper høyttalere for innfelling.

Nye konsepter fra Q Acoustics

Den prisvinnende Concept 500 har fått en lillebror, som står på egne - svært uvanlige ben.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W er tilbake for fullt

Den nye 600-serien åpner opp og får ut dynamikken på en helt annen måte enn forgjengerne. Toppmodellen 603 er intet unntak.

Sonos støtter YouTube Music

Fra og med i går kveld fikk Sonos innebygd støtte for YouTube Music, for Premium-abonnenter.

Lydplanker – Topp 5 under 6.000 kr

Fet lyd for slank lommebok

En rimelig men god lydplanke gjør underverker i TV-kroken. Her er de fem beste lydplankene til under 6.000 kroner.

gruppetest
9 trådløse smarthøyttalere

Stemmen befaler

Skal du ha en ny høyttaler å lytte til? Da kan det være smart med en som også lytter til deg! En smarthøyttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor bra låter de?

test
Devialet Phantom Reactor 900

Dette skulle ikke vært mulig

Devialet Phantom Reactor er et atomkraftverk i knøttliten innpakning.

gruppetest
6 trådløse luksushøyttalere

Trådløst i luksusklassen

Moderne og praktiske høyttalere med en lydkvalitet som nærmer seg fullvoksne anlegg.

test
Dynaudio Xeo 20

Nå enda mer trådløs

Dynaudios trådløse, aktive høyttalere har klippet enda et par navlestrenger.

annonse

CES 2019: JBL satser trådløst

Trådløse høyttalere, trådløse hodetelefoner og helt trådløse hodetelefoner.

test
Sonus faber Electa Amator III

Klassisk italiensk håndverk

Med forførerisk lyd pakket i silke, blir sansene pirret.

test
Dali Oberon 7

Tett på majestetisk

Dali Oberon 7 går langt i å kombinere stor lyd og trøkk, med eleganse og oppløsning som man normalt må betale mer for.

CES: Sony lydplanke gir imponerende bass uten subwoofer

Sony HT-X8500 støtter Dolby Atmos og simulerer lyd i høyden uten ekstra høyttalerelementer.

CES: Glasshøyttaler fra Sony

Glasshøyttaler kommer i ny, mer kompakt versjon. Og LSPX-S2 kommer til Norge.

test
Fender Monterey

Gitarister vil elske denne

Den ser ut som en eldre Fender gitarforsterker. Og den er utviklet av Fender. Har hårene reist seg ennå?

Gulvstående magiker

Magico har valgt karbonfiber i den kommende M2-høyttaleren.

test
Bowers & Wilkins 607

Liten og våken

Bowers & Wilkins’ diskré småtasser har et lydbilde som er mye større enn både det ytre og prisen.

test
Audio Pro A10

Hjemmekoselig og rundtstrålende

Audio Pro A10 passer inn i et hvilket som helst hjem, og rundtstrålende lyd gjør den lettplassert.

test
ATC SCM11

Monitoren som gir gåsehud

La deg ikke lure av det trauste utseendet og fraværet av eksotiske materialer. Disse høyttalerne får gåsehuden til å reise seg.

test
Yamaha MusicCast BAR 400 og MusicCast 20

TV-lyd som kan bygges ut

Endelig en Yamaha-lydplanke med mulighet for trådløse bakhøyttalere! Men MusicCast BAR 400 kan så mye mer.

High-end til halv pris

Dynaudios nye Evoke-høyttalere blir billigere enn testvinnerne, men neppe mye dårligere.

SVS lover å sprenge grensene

Ingen andre subwoofere gir bedre ytelse for pengene enn SB-3000 og PB-3000, i følge SVS.

annonse
gruppetest
6 lydplanker

TV-ens bestevenn

Hvis TV-en din lider av tynn lyd, finnes det ingen enklere måte å oppgradere på enn en rimelig lydplanke.

test
KEF LSX

En liten sensasjon

Nå vet jeg hva jeg skal svare til alle som lurer på om det finnes gode, trådløse høyttalere til stereobruk.

Sinnsyk McIntosh-høyttaler – igjen

Et bilde sier mer enn tusen ord heter det, men vil vi gjerne høre McIntosh XRT1.1K også.

Nå kan du høre disse i Oslo

De eksplosive Devialet Phantom Reactor vises for første gang i Norge.

Audio Pro feirer 40 år

A40 heter jubileumshøyttaleren som bare lages i 1000 eksemplarer, med 220w effekt.

Kompakt og vanntett partyhøyttaler fra Sony

SRS-XB01 er navnet på Sonys bærbare og vanntette "partyhøyttaler".

test
Google Home

Kanskje en revolusjon

Med norsk taleassistent har Google Home straks blitt mye mer interessant.

test
Google Home Mini

Mer enn OK, Google!

Google Home har endelig fått norsk assistent. Vil Google Home Mini revolusjonere det smarte hjemmet?

test
IKEA Eneby 20

Trivelig lyd fra IKEA

En fleksibel og trivelig høyttaler som låter bedre enn prislappen antyder.

test
XTZ 99.25 Beryllium

Toppklasse fra budsjettkongen

Med eksotisk berylliumdiskant plasserer denne høyttaleren seg godt opp i toppklassen, og gjengir musikken med et detaljnivå få er i stand til.

test
KEF Blade Two

Unik klassiker

En sjelden gang dukker det opp høyttalere som bare må bli klassikere.

test
Piega TMicro 60 AMT

God lyd i den fine stuen

Piegas livsstilhøyttaler er stram og stilren som få – og lydmessig vellykket.

Sony lydplanker får bedre lyd på lydreturkanalen

Sony gir eARC-oppdatering til tre av sine eksisterende lydplanker.

Høyttalere med forsterker

Klipsch fornyer sine aktive høyttalere og lover bedre lyd.

gruppetest
6 PC-Høytalere

Kanonlyd på skrivebordet

Med et par bra høyttalere kan PC-en fungere til spill, filmtitting og musikklytting.

Dalis trådløse Callisto får MQA

Med MQA kan de trådløse high-end-høyttalerne i Callisto-serien strømme høyoppløst musikk med lavere båndbredde.

Audio Pro lanserer multiromhøyttaler

Audio Pro A10 har stemmestyring og kan kobles sammen med flere høyttalere .