Search
Generic filters
test

Dynaudio Music 1

 itemprop
testDynaudio Music 1
Karakter
Dynaudio Music 1

Hi-fi på kjøkkenet

Music-seriens minste klarer seg fint blant de store gutta. Og setter faktisk storebror til veggs på et par punkter.

Lyd & Bilde mener

Music-seriens minste klarer seg fint blant de store gutta. Og setter faktisk storebror til veggs på et par punkter.
Noe dyrere enn de mest populære konkurrentene. Ingen digitale innganger.
 • Bestykning: 4” bass/mellomtone, 1” domediskant
 • Konstruksjonsprinsipp: lukket, aktiv, digital
 • Frekvensområde: 50–20 000 Hz (- 3 dB)
 • Innebygget forsterkereffekt: 2 x 40 W
 • Tilkoblinger: analog (3,5 mm stereo-minijack), USB (iOS)
 • Oppløsning: 24-bit / 96 kHz
 • Justeringer: automatisk tilpasning efter plassering og bakgrunnsstøy
 • Batteritid: opptil 8 timers lytting
 • Mål: 22,9 x 22,0 x 14,2 cm (BxHxD)
 • Vekt: 1,6 kg
 • Farger: mørkegrå, lysegrå, blå og rød
 • Web: dynaudio.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4999 kr

Multiromshøyttalere er en behagelig og enkel måte å få musikk i hele huset uten å trekke kabler overalt og fylle rommene med utstyr. Og kategorien er blitt så voksen at de tradisjonelle høyttalerprodusentene har meldt seg på i (multi-)romkappløpet. Blant dem danske Dynaudio.

Vi testet nylig toppmodellen Dynaudio Music 7 som klarte seg meget godt. Denne gangen tar vi fatt på den minste og billigste i serien, Music 1. Ordet «billig» er imidlertid bare i relasjon til resten av serien. For til en pris tett på 5.000 kroner er det stort sett fritt valg på alle hyller når det gjelder multiromshøyttalere.

Dynaudio Music 1 er en liten sak på størrelse med en dameveske, men litt mer kantet. Som resten av serien er designen prismeformet og faktisk ganske elegant. For- og bakside er dekket av vevd møbelstoff, og en metallkant går hele veien rundt og rommer alle kontrollene. På siden av høyttaleren kan man med en knapp velge mellom fem forvalg. Det kan være et nettradioprogram, en spilleliste eller Music Now-funksjonen som sørger for at det alltid strømmer musikk ut tilpasset din smak.

Dynaudio Music 1 er på størrelse med en dameveske – men litt mer kantet. Foto: Dynaudio

Bak stoffet finner man en 1″ domediskant og en 4″ bass/mellomtoneenhet. Hver med sin egen 40 W effektforsterker. Det er en analog inngang og USB-port til iOS-enheter.

Music Now

Forskjellige produsenter har gjennom tidene gitt sine alternativer til en tilpasset, konstant musikkledsagelse. Hos Dynaudio kalles den Music Now. Når man setter på systemet første gang, må man velge sine yndlingsmusikere. Høyttaleren spiller fortrinnsvis musikk fra disse, men krydrer løpende utvalget med «lignende» låter. Når en melodi spiller, kan du gi den karakter i form av et pluss eller minus, noe som får programmet til å velge henholdsvis mer eller mindre av samme type.

Strømming

annonse

I skrivende stund er bare strømmetjenesten Tidal støttet av Music-høyttalerne. Så ingen Spotify. Til gjengjeld får man de første ni månedene av abonnementet med i prisen. Det er også internettradio. Ved siden av strømmingen kan man selvfølgelig spille musikk fra nettverket (DLNA og AirPlay) og Bluetooth.

annonse

Automatisk tilpasning

Alle Dynaudio Music-høyttalere er utstyrt med et system kalt RoomAdapt, som prøver å nøytralisere påvirkningen fra rommet. En innebygget mikrofon måler lyden i rommet – og tilpasser lyden tilsvarende. Alt i løpet av få sekunder, uten at man må fomle med mikrofoner og testtoner, som vi kjenner det fra surroundreceivere med romtilpasning.

En annen funksjon, NoiseAdapt, tilpasser lyden etter bakgrunnsstøyen og komprimerer dynamikken slik at musikken kan høres over snakking. Det er smart, og spesielt brukbart i en høyttaler som Music 1, som i kraft av sin størrelse og batteridrift vil bli tatt med rundt i huset, hvor den for eksempel skal konkurrere med oppvask og matlaging.

Alle kontroller er plassert på et metallbånd rundt høyttaleren. Foto: Dynaudio

Lyden av Music 1

annonse

Dynaudio Music 1 kan brukes på flere måter. Takket være det innebygde batteriet kan man ta den med seg rundt i huset og lytte til musikk over alt. Multirom på gerilja-maner, om man vil – og langt billigere enn å kjøpe en høyttaler til hvert rom. Her kommer RoomAdapt til sin rett: Sett høyttaleren hvor du vil, og kort tid etter har den funnet seg selv i sine omgivelser og tilpasset frekvensgangen.

Bassen må nødvendigvis være svakheten i en kompakt, batteridrevet høyttaler på bare 1,6 kg. Det skulle man i hvert fall tro. Men den lille 4″ enheten arbeidet hardt med å bevise det motsatte, godt hjulpet av DSP-ens romtilpasning. Det er ingen mangel på fylde ved normal lyttestyrke. Selv et orgelstykke som Koyaanisqatsi beherskes i fin stil. På James Blakes basskiller Limit to Your Love er det ikke fullt så mye trykk i bunnen som på voksne høyttalere. Men det låter aldri dårlig.

Diskanten er fullt på høyde med bassen. Det henger sikkert sammen med at Dynaudio har ofret en ordentlig 1″ domediskant på høyttaleren, hvor noen små – og betydelig billigere – multiromshøyttalere må nøye seg med en enkelt fulltoneenhet.

Men det er jo fortsatt kun mono. For å se hva Music 1 behersker, fikk vi levert et ekstra eksemplar og satte de to høyttalerne opp som stereopar oppå stativene i lytterommet. Og der følte de seg hjemme – til tross det aparte utseendet. Med riktig plassering kan de godt konkurrere med et par skikkelige høyttalere til mer enn samme pris. Stereoperspektiv, rom og oppløsning låter så godt at man et kort øyeblikk tar seg selv i å tenke «hva nå hvis …».

Når man parer høyttalerne som stereopar, må man imidlertid huske å velge samme innstillinger for RoomAdapt og NoiseAdapt på begge. Det skjer nemlig ikke automatisk. Og det låter virkelig merkelig hvis kun den ene i et par komprimerer lyden med NoiseAdapt.

Alt i alt er Dynaudio Music 1 nesten mer imponerende å lytte til enn Music 7. Ikke fordi den er bedre, for så langt gror trærne ikke inn i himmelen. Men fordi den lille fyren av en høyttaler overgår forventningene så mye mer enn den store tunge toppmodellen. Den er langt dyrere enn tilsvarende løsninger fra for eksempel Sonos, hvis basismodell koster det halve. Men den rene lyden og utstrakte frekvensområdet utligner prisforskjellen.

Music 1 er en liten høyttaler, men den låter stort. Foto: Dynaudio

Konklusjon

Dynaudio Music 1 har mange konkurrenter. Music-serien starter prismessig der hvor de fleste slutter, så man kan finne masser av stereomodeller til samme pris som denne toveis monohøyttaleren. Til gjengjeld er lyden en klasse over hva du finner de fleste steder. Den nærmeste konkurrenten er faktisk Music 7, som koster omtrent det samme som to Music 1. Har du pengene til det, blir det valget mellom stor, rå styrke og oppløsning i mellomtonen på Music 7, eller bedre stereoperspektiv og bærbar bekvemmelighet på to Music 1.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Dynaudio Music 1

   data-srcset

  Test av B&O Beosound Balance

  Vår test av den helt nye smarthøyttaleren Beosound Balance.

   data-srcset

  Lyden knuser konkurrentene

  Bowers & Wilkins overbeviser stort med lyden i sin nyeste trådløse høyttaler, Formation Wedge.

   data-srcset

  Konsertlyd i hylla

  Technics lager ikke bare en av de beste bordhøyttalerne i sin klasse, de lager to!

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link