Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Dynaudio Music 1

Hi-fi på kjøkkenet

Music-seriens minste klarer seg fint blant de store gutta. Og setter faktisk storebror til veggs på et par punkter.

Skrevet av / 05.09.18 - 15:36
Dynaudio Music 1
John Hvidlykke

Multiromshøyttalere er en behagelig og enkel måte å få musikk i hele huset uten å trekke kabler overalt og fylle rommene med utstyr. Og kategorien er blitt så voksen at de tradisjonelle høyttalerprodusentene har meldt seg på i (multi-)romkappløpet. Blant dem danske Dynaudio.

Vi testet nylig toppmodellen Dynaudio Music 7 som klarte seg meget godt. Denne gangen tar vi fatt på den minste og billigste i serien, Music 1. Ordet «billig» er imidlertid bare i relasjon til resten av serien. For til en pris tett på 5.000 kroner er det stort sett fritt valg på alle hyller når det gjelder multiromshøyttalere.

Dynaudio Music 1 er en liten sak på størrelse med en dameveske, men litt mer kantet. Som resten av serien er designen prismeformet og faktisk ganske elegant. For- og bakside er dekket av vevd møbelstoff, og en metallkant går hele veien rundt og rommer alle kontrollene. På siden av høyttaleren kan man med en knapp velge mellom fem forvalg. Det kan være et nettradioprogram, en spilleliste eller Music Now-funksjonen som sørger for at det alltid strømmer musikk ut tilpasset din smak.

Dynaudio Music 1 er på størrelse med en dameveske – men litt mer kantet. Foto: Dynaudio

Bak stoffet finner man en 1″ domediskant og en 4″ bass/mellomtoneenhet. Hver med sin egen 40 W effektforsterker. Det er en analog inngang og USB-port til iOS-enheter.

Music Now

Forskjellige produsenter har gjennom tidene gitt sine alternativer til en tilpasset, konstant musikkledsagelse. Hos Dynaudio kalles den Music Now. Når man setter på systemet første gang, må man velge sine yndlingsmusikere. Høyttaleren spiller fortrinnsvis musikk fra disse, men krydrer løpende utvalget med «lignende» låter. Når en melodi spiller, kan du gi den karakter i form av et pluss eller minus, noe som får programmet til å velge henholdsvis mer eller mindre av samme type.

Strømming

I skrivende stund er bare strømmetjenesten Tidal støttet av Music-høyttalerne. Så ingen Spotify. Til gjengjeld får man de første ni månedene av abonnementet med i prisen. Det er også internettradio. Ved siden av strømmingen kan man selvfølgelig spille musikk fra nettverket (DLNA og AirPlay) og Bluetooth.

Automatisk tilpasning

Alle Dynaudio Music-høyttalere er utstyrt med et system kalt RoomAdapt, som prøver å nøytralisere påvirkningen fra rommet. En innebygget mikrofon måler lyden i rommet – og tilpasser lyden tilsvarende. Alt i løpet av få sekunder, uten at man må fomle med mikrofoner og testtoner, som vi kjenner det fra surroundreceivere med romtilpasning.

En annen funksjon, NoiseAdapt, tilpasser lyden etter bakgrunnsstøyen og komprimerer dynamikken slik at musikken kan høres over snakking. Det er smart, og spesielt brukbart i en høyttaler som Music 1, som i kraft av sin størrelse og batteridrift vil bli tatt med rundt i huset, hvor den for eksempel skal konkurrere med oppvask og matlaging.

Alle kontroller er plassert på et metallbånd rundt høyttaleren. Foto: Dynaudio

Lyden av Music 1

Dynaudio Music 1 kan brukes på flere måter. Takket være det innebygde batteriet kan man ta den med seg rundt i huset og lytte til musikk over alt. Multirom på gerilja-maner, om man vil – og langt billigere enn å kjøpe en høyttaler til hvert rom. Her kommer RoomAdapt til sin rett: Sett høyttaleren hvor du vil, og kort tid etter har den funnet seg selv i sine omgivelser og tilpasset frekvensgangen.

Bassen må nødvendigvis være svakheten i en kompakt, batteridrevet høyttaler på bare 1,6 kg. Det skulle man i hvert fall tro. Men den lille 4″ enheten arbeidet hardt med å bevise det motsatte, godt hjulpet av DSP-ens romtilpasning. Det er ingen mangel på fylde ved normal lyttestyrke. Selv et orgelstykke som Koyaanisqatsi beherskes i fin stil. På James Blakes basskiller Limit to Your Love er det ikke fullt så mye trykk i bunnen som på voksne høyttalere. Men det låter aldri dårlig.

Diskanten er fullt på høyde med bassen. Det henger sikkert sammen med at Dynaudio har ofret en ordentlig 1″ domediskant på høyttaleren, hvor noen små – og betydelig billigere – multiromshøyttalere må nøye seg med en enkelt fulltoneenhet.

Men det er jo fortsatt kun mono. For å se hva Music 1 behersker, fikk vi levert et ekstra eksemplar og satte de to høyttalerne opp som stereopar oppå stativene i lytterommet. Og der følte de seg hjemme – til tross det aparte utseendet. Med riktig plassering kan de godt konkurrere med et par skikkelige høyttalere til mer enn samme pris. Stereoperspektiv, rom og oppløsning låter så godt at man et kort øyeblikk tar seg selv i å tenke «hva nå hvis …».

Når man parer høyttalerne som stereopar, må man imidlertid huske å velge samme innstillinger for RoomAdapt og NoiseAdapt på begge. Det skjer nemlig ikke automatisk. Og det låter virkelig merkelig hvis kun den ene i et par komprimerer lyden med NoiseAdapt.

Alt i alt er Dynaudio Music 1 nesten mer imponerende å lytte til enn Music 7. Ikke fordi den er bedre, for så langt gror trærne ikke inn i himmelen. Men fordi den lille fyren av en høyttaler overgår forventningene så mye mer enn den store tunge toppmodellen. Den er langt dyrere enn tilsvarende løsninger fra for eksempel Sonos, hvis basismodell koster det halve. Men den rene lyden og utstrakte frekvensområdet utligner prisforskjellen.

Music 1 er en liten høyttaler, men den låter stort. Foto: Dynaudio

Konklusjon

Dynaudio Music 1 har mange konkurrenter. Music-serien starter prismessig der hvor de fleste slutter, så man kan finne masser av stereomodeller til samme pris som denne toveis monohøyttaleren. Til gjengjeld er lyden en klasse over hva du finner de fleste steder. Den nærmeste konkurrenten er faktisk Music 7, som koster omtrent det samme som to Music 1. Har du pengene til det, blir det valget mellom stor, rå styrke og oppløsning i mellomtonen på Music 7, eller bedre stereoperspektiv og bærbar bekvemmelighet på to Music 1.

Karakter
Dynaudio Music 1

Lyd & Bilde mener

Music-seriens minste klarer seg fint blant de store gutta. Og setter faktisk storebror til veggs på et par punkter. Noe dyrere enn de mest populære konkurrentene. Ingen digitale innganger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top