Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Dynaudio Excite X14

Storslått stativhøyttaler

Dynaudio Excite X14 byr på en soundstage i toppklasse og spiller herlig.

Skrevet av / 25.12.13 - 07:38
Dynaudio Excite X14
Lasse Svendsen

Excite er jo etter hvert en velkjent høyttalerserie fra Dynaudio og den har vært med i flere år. Men det kommer alltid en tid når man enten må komme med en ny serie eller gjøre en oppgradering. Dynaudio har liksom gjort begge deler her. Man har valgt å beholde Excite som navn, høyttalerstørrelsene er også de samme, men det handler egentlig om en helt nye serie.

At den minner om forgjengeren er kanskje mer et tegn på at Excite har vært en storselger for Dynaudio og dermed har selve konseptet og sortimentet i serien vist sin verdi.

Den nye Excite-serien ble presentert på årets München-messe i begynnelsen av mai. På den korte demoen jeg fikk der ble jeg likevel imponert over lyden. Derfor var det ikke vanskelig å takke ja til å få lov å teste, valget falt på den minste modellen i serien, X14.

Med den nye Excite serien hadde Dynaudio som mål å skape en serie med, som man uttaler, ”High End kvaliteter som skulle gi den beste lyden i prisklassen og pakket inn i en elegant og moderne design som kan integreres i en moderne stue”.

På utsiden er det som sagt ikke så store nyheter i forhold til den forrige serien, men inni handler deg mer eller mindre om en ny høyttaler. Nytt er at fronten sitter fast med magneter, en meget pen løsning for de som vil ha frontene på. Som vanlig låter det bedre med fronten av, men det er ingen katastrofe å ha fronten på, som det faktisk ofte kan være med prisgunstige høyttalere.

Bygger på high-end
En del av det nevnte lydmessige resultatet, for det kan jeg allerede her avsløre at det er, består i at Dynaudio kan dra veksler på sine erfaringer fra både avanserte studiomonitorer og flere ypperlige high-end modeller. Selv testet jeg toppmodellen Evidence Platinum for et par nummer side, og det er ikke uten grunn jeg kjenner igjen en del kvaliteter.

Alle elementene er av egen design, optimert spesielt for akkurat denne høyttaleren, utstyrt med lettvekts aluminium talespoler, og alle elementene bygges for hånd på Dynaudios store fabrikk i danske Skanderborg. Som vanlig for Dynaudio har man en soft dome diskant, her på 27 mm. Jeg synes at de siste diskantene fra Dynaudio har løftet den generelle diskantgjengivelsen fra firmaets høyttalere til nye høyder. Det gjelder for X14 akkurat som jeg syntes det var med Evidence Platinum, men selvfølgelig på et litt lavere plan.

Høyttaleren har dessuten en langtslående bass / mellomregisterelement med kraftig magnetsystem og det vanlige membranmaterialet fra Dynaudio. Man rører ikke ved sine prinsipper.

Frontene sitter nå fast med magneter, en pen og velfungerende løsning.
Frontene sitter nå fast med magneter, en pen og velfungerende løsning.

Selve delingsfilteret er oppgradert til en kvalitet nær den større Focus-serien, noe som efter Dynaudios mening ”sikrer en overlegen lydkvalitet i prisklassen”. Et mål med delingsfilteret har også vært å skape mer lettdrevne høyttalere som også mindre og billigere forsterkere orker å drive. Høyttalerne er nå på 8 Ohm så de ifølge Dynaudio kan dras av hvilken som helst forsterker ”med utmerket resultat”. Så vidt jeg vet er det faktisk de første 8 Ohms høyttalerne fra Dynaudio. Ok, med en følsomhet på 85 dB bør forsterkeren det gjelder også kanskje ha litt kraft, men likevel viser det seg at X14 meget riktig er vesentlig mindre kresen på forsterkere enn tidligere Dynaudio-modeller.

Soundstage!
Er det noe jeg synes kjennetegner Dynaudios høyttalere er det en fantastisk soundstage, altså at du får et stort, veldefinert og herlig velkomstgivende lydbilde. Evidence Platinum var utrolige på dette området, men det gjelder ikke minst også de mindre stativhøyttalerne som ofte overtreffer de største forventinger du kan stille på dette området.

Allerede ved den første tonen hører man at Dynaudio Excite X14 er en herlig høyttaler, en musikkformidler med en ren, naturlig og lettflytende gjengivelse som føles mer luftig og med flere detaljer enn hva jeg kan erindre fra tidligere modeller. Det virker som om Dynaudio har utviklet sine diskantelementer til ikke å være fullt så tilbakelente i gjengivelsen som tidligere, selv om høyttaleren som helhet fortsatt spiller en anelse snilt. Akkurat som Dynaudio pleier å gjøre etter mine begreper.

I denne prisklassen synes jeg det er en stor fordel at det hele spiller en anelse snilt. Du får masser med musikkutbytte og -glede og slipper den analysen som mange høyttalere med high-end ambisjoner dessverre ofte gjør seg skyldig i.

Bassen er dypere enn man skulle tro, i hvert fall opplever man den slik. Den går ikke avgrunnsdypt, det er fysisk umulig, men den har en harmonisk bass som gir en fullt ut tilstrekkelig stryke til musikken. Den føles meget godt avveid – hadde det vært mer bass hadde den mistet harmonien med resten av gjengivelsen. Etter min mening føles den generelle gjengivelsen fra X14 som et uvanlig vellykket kompromiss med tanke på størrelse, pris og det kundesegmentet man henvender seg til.

Litt musikk
Jeg spilte Fields of Gold med Eva Cassidy, en låt som jeg har fått folk til å få en hakesleppende opplevelse med via Evidence Platinum. Jo, skalaen er mindre, men soundstage er selv for denne typen av høyttalere og med den prislappen de har sensasjonelt bra. Det er vanskelig å ikke bli imponert av hva den lille X14 kan by på. Man hører også på detaljgjengivelsen at det handler om en semi profesjonell innspilling på godt og vondt, men mest på godt hva nerven og følelsen i sangen angår.

Her er det ikke så mye bass, så Heart med Bo Stief Dream Machine legges på. Den ble litt av en kultskive da den var med på High Fidelity Reference CD No. 43. Her ligger en rullende subbass som på store høyttalere velter inn over dine ankler som en tåkebank. Superlekkert. Den subbassen finnes ikke på X14, men du får en opplevelse av både anslag og at det ligger en bass der nede, selv om den ikke ruller hen over gulvet. Det låter klart bedre enn forventningene.

Jeg spilte også fiolinsonater av Bach med Viktoria Mullova. Her må jeg fort og ærlig erkjenne at jeg ofte blir trøtt ganske fort om jeg hører klassisk musikk på et dårlig anlegg som ikke kan formidle instrumentene og følelsen. Klassisk musikk på hi-fi kan være mer enn uhyggelig. Og da har jeg ikke engang kommet inn på opera…

Men med bra utstyr er det til gjengjeld nesten alltid en nytelse og en lise for sjelen. X14 klarer oppgaven med bravur. Det blir musikk av kjøtt og blod, en levende, artig og realistisk gjengivelse.

Konklusjon
Dynaudio Excite X14 er en særdeles vellykket høyttaler. Den formidler musikk på en virkelig tiltalende måte uten kruseduller og med en soundstage du ikke kan annet enn å elske. Ut og lytte!

Lyd & Bilde mener

Lydbildet Lett å drive Spiller en anelse snilt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Veggpryd med lyd

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Scroll to Top