: Devialet Silver Phantom

Sensasjonell digitalhøyttaler

Den lille multiromshøyttaleren Devialet Silver Phantom spiller høyere og dypere enn mange gulvstående.

Oktober 2015Devialet Silver Phantom

Lyd & Bilde mener

Den kompakte høyttaleren er et teknologisk vidunder. Den kan plasseres nært sagt hvor som helst, lyden er enorm, lydtrykket vanvittig – og bassen er dypere enn fra mange subwoofere! Appstyringen til multiromfunksjonen er dessuten upåklagelig.
Bassen flater ut når det blir virkelig høyt.
 • Type: Aktiv, trådløs kompakthøyttaler
 • Elementer: 2 x 7” basser, 5” +1” koaksialelement
 • Maks. lydtrykk: 105 dB (1 m)
 • Forsterkereffekt: 3.000 watt peak
 • Frekvensrespons: 16 Hz – 25 kHz (+/-2dB)
 • Digitalkonvertering: 24-bit/192kHz
 • Mål: 25,3 x 25,5 x 34
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 18990 kr

Devialet-Silver-PhantomSilver Phantom fra franske Devialet er et aldri så lite teknologisk vidunderbarn. At den kan strømme musikk trådløst fra nettverket og i flere rom samtidig, er ikke det som gjør den hypermoderne. Det er hva den huser av innmat ellers.

La det dessuten være sagt først som sist: jeg aldri opplevd et high-end-produkt som er så brukervennlig! Esken kan åpnes uten å måtte ta ut høyttaleren inni. Den står automatisk på bordet når esken fjernes! Tilkobling skjer lett som en plett, og i daglig bruk er den en drøm.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

 

Litt teknikk

Men først litt teknikk. Når man leser hva produsenten skriver om Silver Phantom, kan man lure på hva konstruktørene har hatt i drikkevannet. Innebygd forsterkerkraft på 3.000 watt, et lydtrykk mot nattklubbnivå og en dypbass som til og med får enkelte subwoofere til å skjelve i buksene – og dette fra en liten tass av en kompakthøyttaler med et indre kabinettvolum på bare 6 liter! Dette er på størrelse med de minste bokhyllehøyttalerne, og 20 ganger mindre enn typiske high-end-høyttalere med tilsvarende dypbassprestasjoner.

Det er naturlig å rynke på nesa, for som noen av våre Facebook-følgere påpekte da vi la ut det første bildet av høyttaleren, så vil en sikring på 10 ampere ryke lenge før 3.000 watt. Men vi snakker her om peak-watt, altså i veldig korte intervaller, og moderne sikringer er såpass trege at de ikke slår ut på disse korte pulsene.

Markedssjef Thierry Massoubre var uansett ikke så opptatt av watt da han var innom for å sette opp systemet i sensommer.

– Vi snakker aldri om RMS-effekt. Vi er mer opptatt av lydtrykket. Og i tilfellet Silver Phantom er dette 105 desibel målt fra en meter unna, ved 1 kHz. Som igjen er den lovlige grensen for nattklubber og konsertsteder.

 

Tordnende elementer

Ta en ny kikk på høyttalerne. Bare se på de små krabatene! Disse skal altså være i stand til å gjengi lineær bass helt ned til 16 Hz. Dypere enn noe menneske kan høre! Det skjer via to 7-tommers basselementer som slår ut til hver sin side. At de slår i motsatt retning av hverandre utligner eventuelle forvrengninger som måtte forplante seg i kabinettet. Og når disse skal spille dypt med høyt lydtrykk, sier det seg nesten selv at slaglengden må være ekstrem. Nærmere bestemt 2,6 cm for hvert element. Og det nesten uten at kabinettet vibrerer i det hele tatt.

Devialet_SilverPhantom_bass
To 7-tommers basselementer slår 2,6 cm ut på hver sin side, og gir et innvendig lydtrykk på 174 dB!

 

Den delen av kabinettet som huser elementene er for øvrig kulerundt, for å forhindre stående lydbølger og diffraksjon. I front sitter et koaksialelement med diskanten montert midt i mellomtoneelementet. For øvrig er både koaksialelementet og basselementene konvekse, og går i ett med det runde kabinettet.

 

Nytenkning innen forsterkning

Hva forsterker angår, er dette heller ingen tradisjonell konstruksjon. Devialet kaller den ADH, og det er en hybrid mellom Klasse A og Klasse D. Klasse A er kjent som den reneste form for forsterkning, men ulempen er at den er lite effektiv fordi den bruker like mye strøm uansett om den spiller musikk eller ikke. Hvilket igjen betyr lite effekt til musikk og mye til varme. Klasse D har fordelen av å være særdeles driftseffektivt, men har enkelte lyter i form av forvrengninger som er vanskelig å komme utenom.

I tilfellet Devialet jobber flere Klasse D-forsterkere i tandem med Klasse A-forsterkeren. Denne blir da frigjort fra oppgaven å levere mye kraft og kan i stedet lages mer lineær. Devialet hevder at Klasse A-forsterkeren faktisk blir bedre av D-forsterkerne på grunn av dette. En annen fordel er at utgangsimpedansen blir forsvinnende lav – rundt 1 milliohm! Og i denne høyttalerkonstruksjonen er dette viktig, da høyttalerelementene er en svært vanskelig last.

–  Var det ikke for ADH-forsterkeren, ville ikke denne konstruksjonen vært mulig, sier Massoubre. – Da ville det alltid vært slik at det ene elementet dominerte over det andre. Men her er de helt perfekt kontrollert, i perfekt symmetri.

Uten å bli mer teknisk, snakker vi altså om en høyttalerkonstruksjon med spesialisert forsterkning, som pumper musikken ut med et lydtrykk på inntil 105 dB. Inni selve høyttalerkabinettet kan lydtrykket komme opp i hele 174 dB!

 

Plassering og oppkobling

Den lille størrelsen gjør høyttalerne veldig plasseringsvennlige. Ha dem på TV-hylla, monter dem på veggen med braketter, eller gjør som vi nerdene liker så godt – plasser dem på høyttalerstativer godt ut fra veggen. Det er tross alt dype bassfrekvenser det dreier seg om, så de fortjener luft rundt seg. Og vinkle dem gjerne noe innover mot lytteposisjon, for å få det beste stereoperspektivet.

Devialet_Dialog_stereo
Hovedsentralen Dialog synkroniserer alle høyttalerne i et multriomoppsett. Den er ekstrautstyr, og koster 2.890 kroner.

 

Selve tilkoblingen skjer ved å koble hovedsentralen Dialog til hjemmenettverket med ethernet-kabel. Åpne deretter appen Spark på mobilen eller nettbrettet, denne kan lastes ned fra Google Play eller iTunes App Store. Denne vil søke etter Phantom-høyttalerne. I vårt tilfelle finner den to høyttalere. Deretter må du berøre hver høyttaler. Bare legg hånden på hver høyttalers ”panne”, og appen parer dem automatisk. I neste steg sendes en lyd ut av hver høyttaler, så du kan definere om det er henholdsvis venstre eller høyre, eller du kan velge mono om du bare har én høyttaler i rommet. Her velger du også om du har flere rom, eller bare ett. Det hele er svært enkelt, faktisk enklere enn Sonos, som går for å være markedets mest brukervennlige. For øvrig planlegges et surroundoppsett etter hvert, men i skrivende stund er ikke dette mulig.

 

Tilkoblinger og formatstøtte

Devialet Phantom støtter i skrivende stund musikktjenestene Deezer, Tidal og Qobuz. De to sistnevnte kan strømme i CD-kvalitet, og Qobuz har til og med høyoppløst strømming. For et slikt high-end-produkt er det fornuftig å starte her, men Devialet bedyrer at tjenester som Spotify, Netflix og YouTube også er på gang, sammen med radiotjenestene Sirius XM og Pandora.

Bluetooth er også på vei. I tillegg har sentralen Dialog optisk digitalinngang, hvor du for eksempel kan koble til en AirPort Express om du ønsker AirPlay-støtte.

 

En brukervennlig opplevelse

Selve brukeropplevelsen er meget sømløs. Appen er noe av det mest strømlinjeformede jeg har prøvd, og Tidal-funksjonaliteten er en drøm. Det er bare å ta av seg hatten, for dette systemet har jeg kost meg mye med!

 

Lyd av en annen verden

Det er ikke minst på grunn av lydkvaliteten. Den er ekstrem. Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg trodd det var et par store gulvhøyttalere som sto og pøste ut lydbildet på den elektroniske ”Touching Ghosts” av eks-Yello-medlemmet Boris Blank, sunget av Malia. Og bassen går ikke bare dypt, den er også ytterst luftig og oppløst. Lydbildet er usedvanlig stort, man kan nærmest gå inn i det. Her sitter jeg og drømmer meg bort, mens mikrodetaljene skyller over meg, tamburinen rasler, keyboardet vandrer langs toneskalaen, og bassgitaren står støtt som en bauta.

Tracy Bonhams jazz-låt ”Noonday Demon”, som også har et snev av ”negro spirituals”, er ingenting uten rytme. Og rytme, det har Silver Phantom til gagns. Høyttalerne holder takten fjellstøtt. De kan spille høyt – men det skal sies at bassen flater ut noe når man presser høyttalerne. Selv ikke disse, en slags hi-fi-bransjens svar på Tesla, kan bryte fysikkens lover. Den superbe lyden man får når man spiller moderat til ganske høyt, blir litt spissere og flatere når man virkelig guffer opp.

Devialet_Dialog_bak

Men bare det at det er mulig å spille så høyt, er et kunststykke i seg selv. Til og med partymusikk a’la Matoma-remixen av Astrid S sin ”2AM” gjengis med tyngde og luft på én gang, og det er nesten utrolig at høyttalerne ikke er dyrere.

 

Gulvstående referanse

Til sammenligning kan vi ta de gulvstående, aktive og digitale høyttalerne Dynaudio Focus 600 XD. De koster 85.000 kroner pr. par, men til tross for at de er mye større enn Silver Phantom, så har de ikke noe særlig forsprang hva lydtrykk eller dypbass angår. De evner å bedre bevare dynamikken i bassen når det blir hett rundt ørene. Og de har nok noe mer oppløsning helt i toppen. Men Devialet har sine fordeler. Foruten den åpenbare forskjellen med å ha innebygd strømming – der hvor Dynaudioene har en mer tradisjonell trådløs signaloverføring (ekstrautstyr) – så har Silver Phantom den lydmessige fordelen av koaksialelementet, som helt sømløst gjengir overgangen fra mellomtone til diskant. Noe som ikke bare gjør at frekvensområdet låter enda mer sammenhengende, men som også bidrar til å tegne opp et enda mer holografisk korrekt stereoperspektiv. Man hører det spesielt på sangstemmer, som bare er så riktig, så riktig plassert.

 

Konklusjon

Devialet Silver Phantom er det største – eller minste – teknologiske høyttalervidunderet jeg har fått æren av å teste. Vi snakker en liten, dråpeformet kompakthøyttaler som spiller så høyt, og med så dyp bass, at man skulle tro den var gigantisk! Den er så rask og kontant, og spiller så åpent og detaljert, at man knapt tror sine egne øyne når man ser den. Ikke minst takket være en kraftig forsterker som makser ut på 3.000 watt!

Devialet_Silver_Phantom_bak

Men vidunderet stopper ikke der. Høyttalerne er ikke bare aktive, men de er også trådløse. Og med en meget brukervennlig appstyring for musikk og multiromkontroll. Med innebygde sensorer for synkronisering går oppkoblingen som en drøm, og til tross for all teknologien på innsiden, opplevde vi aldri noen brukerproblemer. Det er nesten nifst hva franskmennene har fått til!

NB! Kan du klare deg med 6 dB lavere lydnivå, så finnes Devialet Phantom til 16.990 kroner pr. stk.

Les også:Test av Dynaudio Focus 600 XD – trådløs lyd på første klasse

Les også: Slik plasserer du høyttalerne

Thierry Massoubre fra Devialet tar oss gjennom oppsettet av Silver Phantom.

Utpakking av Silver Phantom er det enkleste vi har sett!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.