annonse
annonse

Dynaudio Focus 600 XD

Trådløs lyd på første klasse

En high-end-høyttaler med lyd til å gråte av, og som lett kan gjøres trådløs. Det er bare å rydde plass i stua!

Pluss
Den gulvstående og digitale Dynaudio Focus 600 XD er den soleklart beste trådløshøyttaleren vi har hørt. Noensinne! Utrolig oppløsning, og masse dynamikk!
Minus
Prisen er dessverre uoppnåelig for de fleste. Trådløs tilkobling går ikke alltid helt knirkefritt.

Har man først lånt ørene til ekte high-end-lyd, vil man ikke tilbake. Lyd med en sånn oppløsning og nærhet, at den nærmest spjærer en usynlig duk i luften som separerer oss fra himmelriket. Men det kan ofte være en komplisert og dyr affære å matche sammen riktig utstyr, og mange kommer aldri i mål.

På den andre siden er det pokker så vanedannende med trådløse lydprodukter også. Bort med støvsamlende høyttalerkabler og klumpete forsterkere, og si hei til en hverdag hvor du bare trykker ”play” på PC-en eller mobiltelefonen, og lyden kommer ut av høyttalerne uten en eneste kabel imellom dem. Men slike produkter er vanligst i de rimeligere prisklassene, og lydkvaliteten er derfor deretter.

Så kom Dynaudio med sin Xeo høyttalerserie, som slo beina under myten om at trådløse lydprodukter ikke kan tilfredsstille hardbarka lydentusiaster. Mellomklassehøyttalere bygget rundt Excite-serien, men med forsterkning på innsiden og trådløs overføring av lyden. Vellydende høyttalere som appellerer til mange.

 

Trådløs Focus-serie

Men som jeg skrev da jeg testet gulvhøyttaleren Xeo 5 i 2012, så var ikke bassen helt stram nok, og jeg ønsket at Dynaudio i fremtiden ville lage trådløse versjoner av sin dyrere Focus-serie. Vel, mine bønner har blitt hørt! For nå har Focus XD kommet, som er nettopp trådløse varianter av den påkostede Focus-serien. Gitt at du kjøper en Xeo Hub ved siden av, til 2.495 kroner ekstra.

Dynaudio_Focus_600XD_OPPSLAG
Dynaudio Focus 600 XD er en mellomstor høyttaler, med mye muskelkraft.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

600 XD er den digitale og potensielt trådløse versjonen av den passive Focus 340, som undertegnede falt hardt for da den ble testet i L&B nr 3 2012. Superb oppløsning og glimrende tonal balanse, hvis eneste svakhet var at den krevde sitt av forsterkeren, og kunne fort låte kjedelig om den ikke fikk nok kraft.

Med 600 XD har Dynaudio tatt tak i dette, og utstyrt hver høyttaler med ikke én, ikke to, men hele fire forsterkere på 150 watt hver. Én forsterker til hvert høyttalerelement, med en total effekt på 600 watt pr. høyttaler. At alle forsterkerne er like skal gi best mulig fase, timing og stereoperspektiv, og med aktive delefiltre og digital signalprosessering tvinges høyttalerne til å strekke seg helt ned til 20 Hz i bassregisteret. Den passive Focus 340 ruller til sammenligning av ved 32 Hz, som dermed frarøver oss de dypeste basstonene. Men så var det prisen, da: 85.000 kroner for Focus 600 XD mot 40.000 for Focus 340. Det betyr at 45.000 kroner går til den innebygde forsterkningen og trådløse overføringen. Det behøver ikke være så galt, da en god nok forsterker fort koster 30.000 kroner uansett, og da får du den ikke spesialtilpasset høyttalerkonstruksjonen som her.

 

Digital og trådløs oppløsning

Høyttalerne får trådløs overføring ved å koble senderen Xeo Hub til datamaskinen med USB. Denne tar så over som lydkort. Denne kan også brukes sammen med Android-mobiler med OTG-støtte, og skal også kunne brukes med iPad sammen med Lightning-til-USB kameraadapter. Men ingen av disse støttes offisielt, og må brukes på eget ansvar.

Dynaudio_Focus_600XD_diskant
Til siden for diskantelementet er tegnruten elegant innfelt. For første gang er.

Alternativt kan du koble til en digital lydkilde med koaksial eller optisk lydinngang, eller til og med bruke analog RCA-inngang. Vit da at signalet først vil konverteres fra analogt til digitalt, for så å gå tilbake til analogt igjen etter det har gått gjennom luften og nådd høyttalerne. Dette vil gi et tap, derfor anbefales digital tilkobling.

Trådløst støtter høyttalerne maksimalt 24-bit / 96 kHz oppløsning, som er over dobbelt så høyt som CD-oppløsning og inkluderer de aller fleste innspillinger. Men har du musikk med enda høyere oppløsning, kan du koble lydkilden til med koaksial kabel. Du trenger da kabel fra kilden til den ene høyttaleren, og deretter en ny kabel videre til neste høyttaler.

 

Analog tilkobling med kabel

Dersom du ønsker å koble til en analog kilde med kabel, er dette mulig. Har du en forforsterker du liker godt, kan volumkontrollen til høyttalerne frakobles, slik at disse fungerer som ren effektforsterker. I alle andre tilfeller har høyttalerne sin egen volumkontroll, som du lett styrer med medfølgende fjernkontroll.

 

Brukervennlighet – tilkobling

Hva tilkobling angår, gjelder det å holde tunga rett i munnen, spesielt om du vil koble til trådløst med Xeo Hub. Jeg opplevde ved et par anledninger med den trådløse tilkoblingen fra min Mac å kun få lyd i én høyttaler. Svaret da var å skru den stumme høyttaleren av og på igjen, og lyden kom.

 

Plassering

Høyttalerkabinettene er av lukket type. Det betyr at man slipper forvrengning fra noen bassport, og heller ingen trykkbølge som kan gjøre det vanskelig å plassere høyttalerne i forhold til veggene. Dette gjør høyttalerne enklere å plassere, men det er fremdeles slik at en plassering nære veggene gjør at mye av bassregisteret forsterkes. Litt forsterkning fra rommet er greit, men det kan også grøte til bassen med for mye. I så fall kan du benytte et potmeter på baksiden av høyttalerne, som trinnløst justerer ned bassen ut ifra om høyttalerne står inntil bakvegg eller i et hjørne.

 

Nydelig oppløst lydbilde

Den elektroniske balladen ”Touching Ghosts” av Malia & Boris Blank har et gigantisk lydbilde, og jeg tror jeg aldri har hørt det så stort og luftig som med Focus 600 XD. Malia sin stemme er så oppløst, og så frigjort fra all maskering at hun henger i løse lufta og synger seg dypt inn i sjelen. Lydbildet som Boris Blank har skapt, for øvrig den ene halvdelen av duoen Yello, har herlige, dype bassrytmer som støtter oppunder et superluftig og stort lydlandskap. At høyttalerne går dypere i bassregisteret enn det kompakte ytre tilsier, går ikke på bekostning av opplevd dynamikk og liv i musikken. Tvert imot bidrar det til en mørkere bakgrunn som igjen gir et bedre inntrykk av tredimensjonalitet. Det er bra med punch i bassen også, selv om det ikke er høyttalernes største styrke. Dette er tross alt ikke Klipsch eller McIntosh.

Dynaudio_Focus_600XD_bakside
På baksiden sitter innstillinger som bass- og diskantjustering, og med en bryter kan du skifte sone, hvis du vil ha flere høyttalere sammenkoblet i multiromoppsett.

Over til Balladen ”I Need Love” av Robin Thicke, med en dyp og fin bassgitar, og hvor basstromma sparker godt fra seg nederst i registeret. Plassert tett mot bakveggen blir det litt i meste laget, da kan det være en fordel å dempe bassresponsen noe på baksiden. Eller bare trekke høyttalerne fremover på gulvet.

 

Techno

Hvordan låter så høyttalere med musikk av mer underholdningsverdi? ”Smack My Bitch Up” av The Prodigy kommer til unnsetning, med sine tunge og aggressive technorytmer i et sinna lydbilde. Dynaudio avslører detaljer i lydbildet som også denne typen musikk har godt av. Perkusjonen står tydeligere frem enn jeg har hørt på lenge, og alarmlyder bærer gjennom rommet uten å bli skarpe og stygge. Bassrytmene låter heller aldri kjedelig, her er det bare å fylle opp dansegulvet. Igjen er det ikke samme aggressiviteten som de langt rimeligere Klipsch RP-280F (testet annet sted i dette bladet), og heller ikke de rådyre McIntosh XR200, men det er heller ikke poenget med disse høyttalerne. Det låter bare så sabla bra og utrolig gassaktig oppløst, og med 600 watt perfekt tilpasset forsterkereffekt er det ingenting å si på dynamikken og livet.

Dynaudio_Focus_600XD_fjernkontroll
Med fjernkontrollen kan du styre det meste, inkludert lydnivå.

 

Klassisk

Og om høyttalerne er feiende flotte allroundere, så kan du gjette hvordan de låter med klassisk musikk. Ett ord: fantastisk. Det er bare å sette på Figaros bryllup av Mozart og la det stå til. For eksempel en av Royal Philharmonic Orchestra sine versjoner. Strykerne er til å ta og føle på, og blåserne skiller seg klokkeklart ut. Alt følger dirigentens stramme linje, og det er lekende lett å få med seg, uten at det noensinne låter påtrengende. Disse høyttalerne er rett og slett skapt for klassisk musikk.

Dynaudio_Focus_600XD_trådløs_sender_front
Den trådløse senderen trenger ikke egen strøm hvis den kobles direkte til datamaskinen med USB. Det gjør den derimot om du vil koble til andre kilder.

Dynaudio_Focus_600XD_trådløs_sender_bak
I tillegg til datamaskin med USB har den trådløse senderen innganger for koaksial, optisk og analog lydkilde.

 

Verdt prisen

Dynaudio Focus 600 XD er vanedannende, og når de har sagt seg villig til å ta imot det trådløse signalet, er det ingenting som står i veien mellom deg og total musikkglede.

Lyden er åpen og luftig, stereoperspektivet er storvokst og psykoakustisk ”riktig” plassert, og den dynamiske kontrasten er rett og slett imponerende. Stemmegjengivelsen er ekstremt bra!

Det er ikke den ting høyttalerne ikke tar på strak arm, bortsett fra å blåse deg døv med lydtrykk over smertegrensen. De spiller høyt, men utfordrer ikke de mest rocka i dette henseendet. Men hva gjør vel det, når de er så bra på alt annet?

Over dobbel pris av sine passive brødre. Men likevel verdt hver krone. Ikke minst fordi du slipper å bruke penger på forsterker!

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: Aktiv, digital gulvhøyttaler
  • Trådløs tilkobling: Ekstrautstyr
  • Digital oppløsning: 24-bit / 192 kHz
  • Diskant: 27 mm silkedome
  • Mellomtone: 14 cm
  • Bass: 2 x 18 cm
  • Effekt: 4 x 150 W
  • Frekvensrespons: 20 Hz – 24 kHz
  • Mål: 109,5 x 21,3 x 33,7 cm (H x B x D)
  • Vekt: 27 kg
Pris: 84995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×