TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Devialet Dione

Audiofil lydplanke for de kresne

Devialet Dione gir TV-lyden et veritabelt løft, samtidig som den fungerer utmerket til musikk. Men det koster!

forfatter
Publisert 17.08.22 - 09:00
Karakter
Devialet Dione
L&B menerskew
pluss Devialet Dione leverer glimrende lyd til film og TV-underholdning, men låter også imponerende bra til musikk.
minus Dione kan ikke utvides med subwoofer eller bakhøyttalere, og leveres uten fjernkontroll.
Veil. pris 23990 Produktside
Spesifikasjoner
 • Bredde tilsvarer skjermstørrelse: 55”
 • HDMI: 1 ut (eARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Nettverk: Wi-Fi
 • Trådløst: Bluetooth, Airplay 2, Spotify Connect
 • Lydformater: PCM/LPCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos
 • Analog inn: Ja
 • Subwoofer: Nei
 • Mål: 120 x 8,8 x16,5 cm (B x H x D)
 • Farge: Svart
 • Web: devialet.com
Annonse fra prisguiden.no

Franske Devialet har siden starten av 2000-tallet vokst til å bli en av hi-fi verdenens mest anerkjente merkevarer. Den franske produsenten har imponert oss gang på gang med sine luksuriøse og innovative forsterkere, som kan skreddersys til å drive hvilke som helst høyttalere til perfeksjon.

Vi skal heller ikke glemme de små, men potente Phantom-høyttalerne, som utfordrer fysikkens lover med tanke på hva de kan levere av lydtrykk og dypbass. Med en slik merittliste var det egentlig bare et tidsspørsmål før Devialet bega seg ut i lydplankenes verden, og nå er Dione endelig her!

Les også Devialet: En forsterker av det sjeldne Devialet Expert 250 Pro skreller bort lag på lag med støy, serverer musikken så gjennomsiktig som noe annet vi har hørt – og det med tordnende dypbass.
Les også Denne bassen er ren tryllekunst Den sensasjonelle livsstilshøyttaleren Phantom har blitt enda bedre. Devialet Phantom I 103 dB er rett og slett et unikum.
Devialet Dione
Devialet Dione har et vakkert, futuristisk utseende med flott byggekvalitet. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Devialet Dione: Designer-lydplanke med Atmos-surroundlyd

17 høyttalerelementer, 950 Watt forsterkerkraft og opptil 101 desibel med lydstyrke. Det er de harde faktaene på Devialets første lydplanke, som spiller helt for egen maskin, uten ekstra subwoofer eller bakhøyttalere. Her sitter alle høyttalerne innebygd i selve lydplanken, og med sine 120 centimeter er dette en ganske voksen krabat. Definitivt en av de større plankene vi har hatt på testrommet, men også en av de peneste!

Dione har et i våre øyne tiltalende utseende, og ikke minst en solid og tillitvekkende byggekvalitet. De slanke og futuristiske linjene, samt fraværet av ekstra bokser, vil trolig tiltrekke mange interiørbevisste lydentusiaster. Men smaker det, så koster det!

Med en prislapp på hele 24.000 kroner stiller Dione i en litt egen prisklasse hva lydplanker angår. Så er spørsmålet om også lyden tilhører samme klasse? La oss teste!

Åtte lydkanaler – inkludert Dolby Atmos

Devialet Dione bruker en såkalt 5.1.2 konfigurasjon, som betyr at den har egne dedikerte høyttalerelementer for både høyre, venstre og senterkanal, basshøyttalere samt surround og toppkanaler for 3D-lyd. For å få plass til så mange høyttalere i en kompakt enhet, har Devialet benyttet seg av høyeffektive fulltone-elementer med neodym-magneter. Høyttalerne bytter så ”roller” avhengig av om du velger å montere lydplanken på veggen eller bordet.

3D open Devialet Dione 2 Devialet Dione HD flat Devialet Dione HD wall mounted
<
>
Devialet Dione inneholder hele 17 høyttalerelementer, nærmere bestemt 8 basselementer pluss 9 fulltone-elementer. (Foto: Devialet)

Hele 8 av de 17 elementene er satt til å gjengi dypbass. Devialet hevder derfor at lydplanken skal klare seg utmerket uten ekstern subwoofer. Det ville selvsagt være spennende om Dione kunne utvides med subwoofer eller bakhøyttalere – men enn så lenge virker det ikke som Devialet har noen planer om det.

Brukervennlighet og finesser

Minimalismen kan også spores til det øvrige utstyret. Dione har ingen medfølgende fjernkontroll, og heller ingen tegnrute med informasjon. Den kan i stedet styres via Devialet-appen til nettbrett og mobil. Volumet styrer du enkelt med TV-ens egen fjernkontroll (via HDMI CEC). I tillegg finnes det touch-knapper for volum og play/pause på toppen av lydplanken.
Dione kobles til TV-lyden via HDMI eARC, og støtter dessuten Bluetooth, Airplay 2 og Spotify Connect. Den kan inngå i et større multirom-system av Devialet-produkter og styre musikkavspillingen via appen deres. Derimot finnes det ingen ekstra HDMI-innganger for tilkobling av eksterne A/V kilder.

Dione støtter ellers populære moderne surroundlyd-formater som Dolby Atmos (men ingen DTS:X). Den kan også oppskalere andre lydformater og gjengi virtuell surroundlyd (Devialet SPACE). I tillegg bruker den automatisk romkorreksjon – en kvikk prosess første gang du setter den opp – for å tilpasse lydgjengivelsen til omgivelsene.

Devialet Dione tweeter
Den golfball-lignende senterkanalen som Devialet kaller ORB, kan roteres for å tilpasses vegg- eller bordmontering. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Devialet Dione koster rundt det dobbelte (eller enda mer!) sammenlignet med andre vanlige lydplanker av høy kvalitet– deriblant populære testvinnere fra Samsung og Sonos. Dermed er det lov til å forvente en lydkvalitet utenom det vanlige. Og det får man heldigvis også!

Førsteinntrykket er at Dione maler opp et stort og presist lydbilde, som ekspanderer langt utenfor de fysiske dimensjonene på selve høyttaleren. Dette er utvilsomt en lydplanke du fint kan koble med de største TV-skjermene. 65-tommers TV-en vi har koblet til, føles plutselig veldig liten, og vi får mer lyst til å sette på projektoren i stedet…

Når vi spiller av favorittscenene fra Formel 1 dokumentaren Drive to survive, er det ingen tvil om at Devialet-planken har plenty med krutt og krefter. Dione kan definitivt spille både høyt og rent! Dialogene er krispe, klare og fyldige, og vi kan både høre og føle lydeffektene av F1-bilene som suser forbi. Man får også et tydelig inntrykk av romklang fra omgivelsene.

Videre til actionscenene i Netflix-filmen The Gray Man, er det ingenting å utsette på de eksplosive egenskapene. Dione har ingen problemer med å fylle testrommet vårt med kraftfull lyd. Selv på høyt volum er den generelle lydkvaliteten meget troverdig, med masse overskudd og dynamikk, uten tegn til støy, klirr eller forvrengning.

Devialet-planken klarer også levere et imponerende bredt surround-lydbilde, men det finnes naturligvis grenser for hva man kan forvente fra en singulær høyttaler. Selv om lydbildet strekker seg godt ut til sidene, klarer det ikke helt å erstatte følelsen av fysiske bakhøyttalere i rommet. Her har et komplett oppsett som Samsung HW-Q995B eller Sonos Arc/Sub/SL, med sine eksterne surroundhøyttalere, helt klart en fordel. Men disse henvender seg nok til en litt annen kundegruppe enn Devialet.

Bunnsolid bassgjengivelse

Dione kommer som nevnt uten ekstern subwoofer. Devialet hevder i stedet at lydplanken skal klare seg utmerket på egen hånd. De er langt fra den første produsenten til å hevde det, men her er det faktisk hold i påstandene! Dione leverer en meget fyldig og potent bassgjengivelse, som er både hardtslående samtidig som den graver dypt ned i frekvens.

– For en imponerende klar og dyp bass! uttrykker Geir engasjert. – De klare dialogene har jo i tillegg masse fylde!

Samtidig blir det klart at lydplanken fortjener et solid underlag: Den potente bassen kan nemlig bli for mye av det gode dersom bordet står ustøtt eller har mye resonanser i seg. Vi har ikke testet å montere Dione på veggen, men tenker at dette kan være en fordel i mange sammenhenger.

Suveren lydplanke til musikk

Når det kommer til musikkgjengivelse ble vi mektig imponerte av Dione. Denne lydplanken klarer faktisk å gi et ganske troverdig stereo-lydbilde! Stemmen til Aurora på Stjernestøv står klart og tydelig ut fra senter, mens musikkinstrumentene legger seg i vifteform rundt henne. Mellomtonen er varm og deilig, overtonene distinkte, og det hele støttes av et solid, taktfast bassfundament. Geir og Audun er enige: Vi kan høre en dybde og et stereoperspektiv her, som langt overgår det vi er vant til i lydplanke-sammenheng.

Konklusjon

En audiofil lydplanke? Ja, det finnes faktisk. I tillegg til storslått og engasjerende surroundlyd på film og TV-serier, låter Devialet Dione også kjempefint til musikk – noe det er sjelden vi tør si om lydplanker. Takket være en solid mengde høyttalerelementer, og sjenerøst med forsterkerkraft, klarer den også å en meget overbevisende bassgjengivelse. Ikke helt på nivå med de beste separate løsningene, men likevel meget imponerende for størrelsen. Dione koster en pen slant mer enn konkurrentene, men den som søker en potent lydplanke som bare MÅ være uten ekstra bokser, vil neppe bli skuffet.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Høyttaler du kan ha ute Musikk i hagen.
lbpluss
Konevennlige Lyngdorf Lyngdorf har nettopp lansert hele tre nye høyttalere: Cue-100 er en designmodell, mens CS-2 og D-60 er usynlige.
lbpluss
Marshall Middleton er kraftigere enn andre bærbare Bluetooth-høyttaleren Marshall Middleton har fire høyttalerelementer for å gi en kraftigere og større lyd.
lbpluss
Raidho har forbedret sin fineste høyttaler En av de lekreste high-end-høyttalerne vi vet om har fått sin arvtaker.
lbpluss
HomePod er det nye stereoanlegget Apples HomePod-høyttaler er virkelig engasjerende å lytte til, når den ikke lytter til deg - og en er god, men to er enda bedre.
Følg Lyd & Bilde