Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Devialet Expert 250 Pro

Musikken blir aldri den samme igjen

Devialet Expert 250 Pro skreller bort lag på lag med støy, serverer musikken så gjennomsiktig som noe annet vi har hørt – og det med tordnende dypbass.

Skrevet av / 22.01.22 - 09:00
Devialet Expert 250 Pro
Geir Gråbein Nordby

Det begynner å bli lenge siden redaktøren testet Devialets toppforsterkersett Expert 1000 Pro. Det var nemlig tilbake i 2016.

«Det er så dypt, vektløst og fullt av klangnyanser og fritt for forvrengning og støy, at jeg knapt har hørt maken,» skrev Lasse Svendsen den gangen.

Den gode nyheten er at Expert 1000 Pro fortsatt er tilgjengelig, og er like god i dag som da. Den dårlige nyheten er at den koster 285.000 kroner.

Hvis du tenker at du nok skulle klart å skrape sammen halvparten, så vil det nok glede deg at high-end-forsterkersettet i virkeligheten er to brokoblede Expert 250 Pro, hvor den ene er konfigurert som slave og den andre master. Og du trenger faktisk ikke kjøpe mer enn én 250 Pro, for å oppnå hi-fi-nirvana.

Devialet Expert 250 Pro
Devialets forsterkere har nylig kommet i ny farge: Mørk krom. Foto: Devialet

Digital, analog – og trådløs

Det er nesten ikke den ting du ikke kan koble til Devialet sine forsterkere. Både analoge og digitale lydkilder er bare å plugge inn, i tillegg finnes både trådløs og kablet nettverkstilkobling. Da støttes både Airplay 2 og Devialet sin egen AIR-teknologi, som gir forsterkeren trådløs tilgang til ditt lagrede musikkbibliotek på nettverksharddisk. Roon Ready-støtte er også på plass, slik at du får spilt av både lokale filer og strømmetjenester, gjennom den samme avspilleren på Mac eller PC.

Konfigurerbar

Med Devialets forsterkere har man gjort flere genistreker. Og da snakker jeg ikke om det paddeflate, vakre utseendet. Men snarere at de har inn- og utganger som i stor grad kan konfigureres akkurat som du ønsker. Trenger du ikke fire koaksiale digitalinnganger, kan du la en av dem være subwooferutgang, mens en annen i stedet kan sende digitalsignalet ut igjen. Hvis du for eksempel har en hodetelefonforsterker eller subwoofer med digitalinngang.

Den analoge linjeinngangen fungerer også som platespillerinngang. Her kan du stille inn ulike parametere etter hvilken pickup du har. I oppsettet, som du finner i din nettleser, finner du enkelt din pickup i en pulldown-liste, og hvis den ikke er der kan du stille inn parameterne etter spesifikasjonene på pickupen. Skulle du ønske en annen kurve enn standard RIAA, for eksempel om du vil spille 78 rpm steinplater, så er det også mulig. Eller bruk inngangen som en helt vanlig linjeinngang.

Devialet Expert 250 Pro rear
Inngangene på baksiden av Devialet Expert 250 Pro er konfigurerbare, det gjelder også linje-/platespillerinngangen. Her er også både USB-DAC, og trådløs og kablet nettverkstilkobling med både Airplay 2 og Roon Ready. Foto: Devialet

Core Infinity

For å gjøre alle disse konfigureringene mulige, blir alle signaler – også de analoge – prosessert digitalt i forsterkeren. Prosesseringen gjøres rundt en 4-kjerners prosessor og en programmerbar FPGA-modul (Field-Programmable Gate Array), som gir masse regnekraft og dessuten minimerer digitalt jitter. En ekstra lydprosessor (DSP) i tillegg til den som sitter på hovedkortet gir ekstra overskudd (headroom), og er inkludert for å støtte fremtidige funksjoner som kan komme til å trenge mer kraft.

Devialet kaller kretsen Core Infinity, og lover at den digitale oppløsningen langt overgår ethvert analogt signal som puttes inn, så du ikke trenger bekymre deg for at platespilleren låter «digitalt», selv om den altså prosesseres slik. Et hevdet signal/støyforhold på 130 dB vitner da også om en ekstremt velgjort konstruksjon.

Devialet Expert 250 Pro top
Den minner kanskje litt om en badevekt, men denne forsterkeren vil du aldri skjemmes av å se på … eller høre på! Foto: Devialet

SAM høyttalerkonfigurasjon

Via nettleser-konfiguratoren kan du også gjøre noe spesielt, som er hva som virkelig skiller Devialet fra andre forsterkerprodusenter. For under funksjonen som heter SAM, eller Speaker Active Matching, kan du (forhåpentligvis!) finne høyttalerne dine i en pulldown-liste, og velge disse.

Devialet har nemlig målt veldig mange tilgjengelige (og utgåtte) høyttaleres respons, og laget et filter som korrigerer for fasefeil som skjer i det passive delefilteret. Dette korreksjonsfilteret lastes inn i forsterkeren, via et minnekort. Som en bonus forlenges høyttalernes dypbassrespons, ofte til under 20 Hz. Dermed kan et par kompakthøyttalere plutselig oppføre seg som om de skulle vært store gulvhøyttalere.

Etter SAM-filteret er lastet inn, kan dette justeres i ønsket nivå mellom 0-100, som kan være smart hvis du for eksempel har bassproblemer i rommet, som gjør at du ikke ønsker så mye energi i den dypeste bassen.

Verner høyttalerne

I målingene ligger også høyttalernes maksimale slaglengde, slik at forsterkeren holder igjen basselementet når du spiller så høyt at det ellers ville blitt et problem. Dermed har du også fått et innebygd overbelastningsvern på kjøpet. På grunn av fysikkens lover kan du ikke spille like høyt med små høyttalere enn store, før bassen begynner å holdes igjen.

Devialet Expert Pro 250 Roon Ready MQA file
Devialet Expert Pro 250 er Roon Ready, som betyr at PC/Mac-avspilleren Roon kan spille til forsterkeren trådløst og tapsfritt. Men den er ikke MQA-sertifisert, så høyoppløste MQA-filer i Tidal vil samples ned til 88,2 eller 96 kHz.

Musikken fyller rommet

Vi har hatt Expert 250 Pro i mange måneder allerede, og prøvd den ut med mange høyttalere som har vært innom. Den har fått høyttalerne til å vise hva de kan, og nå er det på tide å gi forsterkeren sin tid i rampelyset!

De store, dyre og herlige Audiovector R6 Arreté viste seg fra sitt mest majestetiske sammen med Devialet-forsterkeren. Ved å forsterke lyden uten å tilføre noe eget smårusk, fikk den frem alle klangfargene i klaveret på Beethovens pianokonsert nr 4, og orkesteret ble gjengitt sylskarpt og stort. Ekte high-end, som gjør at man aldri vil forlate rommet.

De knøttsmå high-end-høyttalerne Vivid Audio Kaya S12 låt også imponerende rent og usminket, men her håper vi at Devialet snarest får målt dem og inkludert dem i listen over SAM-korrigerbare høyttalere, for de skriker etter en subwoofer – noe som ikke ville blitt like nødvendig med korreksjonen.

For hvor bra forsterkeren enn låter på egenhånd, er det først når man aktiverer SAM-filteret at ting går over i ren magi.

Rimelige Dynaudio Evoke 20

Et perfekt eksempel på dette er kompakthøyttalerne Dynaudio Evoke 20. De er nokså rimelige, og du får nesten sju par høyttalere for prisen av Devialet-forsterkeren! Likevel blir jeg sittende og måpe over denne komboen.

Høyttalerne er glimrende allroundhøyttalere på egenhånd, og tar alt du kaster mot dem på strak arm. De er kanskje litt softe i spillestilen, og som med alle kompakthøyttalere ruller bassen av tidligere enn med et par større gulvhøyttalere.

Disse høyttalerne har Devialet kompensering for. Jeg velger dem i listen, laster over på minnekortet, som dyttes inn i forsterkerens bakende (men hvorfor i all verden kan dette fortsatt ikke gjøres via wi-fi med en app??).

Devialet Expert 250 Pro Graabein
For tiden Gråbeins hjemmekontoroppsett, med Devialet Expert 250 Pro i nå utgått speilblank finish, som driver et par Dynaudio Evoke 20. Gjerne tilkoblet IsoTek Evo3 Sigmas strømfilter. Når musikken skal være helt privat, blir det gjennom Sony MDR-Z1R hodetelefoner tilkoblet Auralic Taurus. Foto: Geir Gråbein Nordby

Små høyttalere låter som giganter

Plutselig kommer dypbassen. Noe så inn i granskauen også! Den raskeste demoen man kan gjøre er vel sangen Girl is a Gun av Halsey. De første tre sekundene er et bass-sweep, som ukorrigert låter fyldig, men ikke spesielt dypt. Men med SAM-filteret aktivert går responsen helt ned til 22 Hz, hvor høyttalerne tidligere stoppet på 41 Hz. Det er nesten en hel oktav ekstra!

Bassen er nå kjellerdyp, og likevel fjellstø. For forsterkeren har full kontroll på høyttalerne, bare hør på drum-n-bass-partiet som starter 20 sekunder uti sangen. Vær oppmerksom på at du ikke kan spille fullt så høyt før bassen flater ut, men for det meste spiller man jo på normalt «kosenivå», og da er det nærmest magisk hvor mye dypere bassen går.

Stort og deilig lydbilde

Men det er ikke bare dypbassen som blir bedre. Fokuset blir skarpere, uten at det på noen måte låter skjærende eller «kaldt». Lydbildet trekkes utover, både til sidene og i dybden, så man virkelig forsvinner inn i musikken. Deaktiver SAM-filteret, og lydbildet flater ut og låter vesentlig mindre levende. Selve klangen i høyttalerne er bevart med SAM, men likevel låter de ikke likt. Det er som om de har vokst to kvalitetsnivåer, og gir nå en lyd som man ellers måtte mangedoblet prisen for å oppnå.

Devialet Expert 250 Pro lifestyle
Foto: Devialet

Hvor mye bedre enn den nest beste?

Mange lurer nok på hvor mye bedre Expert 250 Pro er enn den nest beste, Expert 220 Pro. Tross alt kan både 220 Pro og den enda rimeligere 140 Pro de samme triksene, og de har samme oppløsning i digitalkretsene. I så måte er 140 Pro en mye bedre prismatch med Dynaudio-høyttalerne, og det er nok den jeg også ville anbefalt til disse.

Prisen på 250 Pro er nesten doblet i forhold til 220 Pro, og leser du spesifikasjonene alene virker det som de er nøyaktig like gode, men hvor 250 Pro er 30 watt kraftigere pr. kanal. Ikke til å bli klok på.

Men vent litt. Djevelen ligger i detaljene, og det enkleste man kan se det på er forsterkerens effekt når den brokobles. Fordi forsterkeren da bare leser halvparten av høyttalernes impedans, firedobles effekten dersom det ikke er noen begrensninger i forsterkerens strømforsyning eller andre komponenter, som bremser denne effekten.

Og mens Expert 220 Pro nesten dobler effekten fra 220 til 400 watt i brokoblet modus, kliner 250 Pro med 1000 watt. Dette er ikke bare viktig når du faktisk brokobler, det viser også at forsterkeren er mer stabil generelt.

Devialet Expert 250 Pro front
Foto: Devialet

Hørbart bedre

Og det høres, selv når man ikke spiller høyt. For det er en annen ro over 250 Pro. Bedre kontroll i bassen, og en roligere og større mellomtone. Lydbildet oppleves også større og dypere, utklingingen av gitarstrenger mer ekte, og forsterkeren gir i det hele tatt følelsen av en mye større oppløsning. Selv om alle Devialet-forsterkere er oppgitt med samme lave forvrengning. De har også samme ekstreme dempefaktor på 8000:1, som i praksis betyr at forsterkerne ikke endrer høyttalernes klangkarakter – nesten uansett hvor komplisert impedanskurve de har.

Forskjellene mellom 250 Pro og dens rimeligere søsken er større jo bedre høyttalere som kobles på. De nå utgåtte Sonus faber Olympica III får en ekstremt svart bakgrunn, og dens sødme i mellomtonen bevares, men åpner seg samtidig mer. Og autoriteten og roen i bassen er en ganske annen med 250 Pro.

Konkurrenter

I denne prisklassen har du en god del heftige saker å velge mellom. McIntosh MA12000 er bøsere og kraftigere, og den har et enda mer spinnvilt basstrykk når man spiller høyt. Devialet-forsterkeren er noe mer behersket – selv om den heller ikke lar seg pille på nesen når festen begynner.

Mola Mola Kula minner mer om Devialet-en enn McIntosh, og har om mulig enda bedre oppløsning i overtonene. Jeg kan ikke huske å ha hørt denne luften før eller etter. Men Mola Mola taper på ren kraft, og med SAM-filteret aktivert på Devialet-en er helheten mer fokusert. Og den dypbassen i 250 Pro er virkelig vanedannende!

Devialet expert 250 pro Polished Mirror
Den lysere fargen Polished Mirror er ikke lenger tilgjengelig. Foto: Devialet

Devialet Expert 250 Pro: Konklusjon

Devialet Expert 250 Pro er et funn av en forsterker. Den kan nesten alt; spille musikk fra nettverket, trådløst med Airplay eller Roon, og den tar både digitale og analoge kilder – inklusive platespiller, hvor inngangen skreddersys til din pickup.

Den er så transparent, så åpen og kontrollert, at den virkelig får det beste ut av høyttalerne. Høyttalerne får lov til å ha det endelige ordet på lyden, men ved å gi dem det reneste lydsignalet de kan drømme om, så kan en stakkar nærmest gå i bakken over hvor annerledes – og mye bedre – de oppfører seg.

Hvis høyttalerne dine finnes i listen i forsterkerens SAM-filter, så er det bare å glede seg. Da dras dypbassresponsen ned en hel oktav, lydbildet strammes opp enda mer, og stereoperspektivet blir så bra at man må klype seg i armen! Finnes ikke dine høyttalere der, så send en mail til Devialet med én gang, og be dem fikse det!

Karakter
Devialet Expert 250 Pro
Ultra High End

Lyd & Bilde mener

Fantastisk gjennomsiktig lyd i drømmeklasse, suveren basskontroll, masse fleksibilitet. Veldig mye dyrere enn Devialets nest beste.

2 hendelser på “Devialet Expert 250 Pro”

  1. Morten Bremvåg

    Hei Geir!
    Takk for flott anmeldelse 🙂
    Sitter med en eldre Expert 200 som jeg vurderer å oppgradere til Pro 220. Er det verdt å oppgradere? (koster 26k)
    Er ganske fornøyd med Expert 200 sånn som den er, men savner bedre strømmemuligheter (Devialet AIR funker ikke på nyere versjoner av macOS bla.) og er redd for at den etterhvert slutter å fungere (kjøpte min brukt i 2018 og ser den er produsert på tampen av 2013).

    Core Infinity kom jo i 2016. Holder DACen forstatt mål i forhold det andre som er der ute?

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Core Infinity holder definitivt fortsatt koken! Merkelig hvordan en god konstruksjon holder seg.

      Du vil nok ikke oppleve veldig stor endring når det gjelder lyd. Expert 200 er fremdeles en knakende god forsterker. 220 Pro låter nok litt mer detaljert, og har også en bedre definert bass.

      Men, som du er inne på, streamingmulighetene er bedre på 220 Pro. Spesielt liker jeg Roon Ready-biten, siden jeg er Roon-bruker selv. Airplay bruker jeg også hyppig.

      Om det er verdt oppgraderingen, må du nok selv vurdere, siden som sagt er det ikke sikkert du vil oppleve all verdens forbedring på lydsiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top