Bose Acoustimass 15

Rimelig Bose-lyd

Om du vet at du liker den typiske lyden av Bose, og ønsker å spille høyt, holder høyttalerne til forventningene. Er du ute etter skikkelig oppløsning hvor selve film- eller musikkinnspillingen skal bestemme lydbildet, bør du nok lete videre.

Pluss
Kan spille høyt Saftig bass Meget små høyttalere
Minus
Overtoner Tonekvalitet i bassen

Ønsker du den beste lyden Bose har å tilby i hjemmekinoen, har du to valg: Kjøpe et komplett anlegg i form av Lifestyle V35 til 33.000 kroner, eller bare kjøp høyttalersystemet Acoustimass 15 til 14.500 kroner og koble til annen elektronikk. Da kan du kjøpe en helt ok receiver, Blu-ray-spiller og en 50-tommes 3DTV av høy kvalitet, til samme pris som V30 uten TV. Lyden vil fremdeles være saftigere og kraftigere, fordi receiveren har mer muskler og høyttalerne er større enn i V30 – men de er fremdeles meget kompakte og kamufleres fint inn i omgivelsene. Høyttalerne er i kjent Bose-stil to terninger oppå hverandre som skal dreies i V-formasjon. Dette for å spre lyden mer. Systemet er klargjort for en ekstra bakhøyttaler, skulle du ønske 6.1-lyd. Subwooferen er ganske stor, men er diskret nok om den settes inntil veggen eller i hjørnet. Juster bassresponsen til rommet på en sidemontert skruknott: er det for mye bass, vri mot venstre, og er det for mye, vri mot høyre.

Systemet kobles litt merkelig. Alle receiverens høyttalerutganger kobles gjennom subwooferen, her deles signalene før de sendes videre ut til høyttalerne. Dette kan være frustrerende for receiverens autooppsett, alle kanalenes bassområde går gjennom subwooferen.

Lydkvaliteten
Bose-høyttalerne gjengir lydsporet fra film og musikk mye fylde, og systemet tåler å spille høyt – helt opp til THX referansenivå i vårt rom, altså tilsvarende det man får i kinosalen (Onkyo-receiveren vi testet med sørger for å vise dette nøyaktig). Rytmisk rock gjengis med saftige bassrytmer. Likevel går suben i kompresjon når det blir hett, akkurat som det er en limiter innebygd.

Delefrekvensen mellom sub og høyttalere er såpass høy at det høres hvor subwooferen står. Når dialogene gjengis fra senterkanalen, kommer brystklangen fra subwooferen, noe som gjør at det er meget viktig å finne riktig avstandsinnstilling til sub og høyttalere. Det kan hende receiverens autooppsett ikke klarer dette bra nok, grunnet det spesielle koblingssystemet.

Det mangler også oppløsning i overtonene. At lydbildet er bredt nok er kun på grunn av vinklingen av høyttalerne, men da blir også stereoperspektivet på musikk ganske diffust. Nedre mellomtoneområde er også slankt som gjør at dialoger og sangstemmer låter litt trangt. Albumet fra et eget prosjekt jeg har vært med å skru lyd på, bekrefter at anlegget ikke har nok kontroll i bassen, og vokalen kommer ikke ut som vi den skal.

Om du vet at du liker den typiske lyden av Bose, og ønsker å spille høyt, holder høyttalerne til forventningene. Er du ute etter skikkelig oppløsning hvor selve film- eller musikkinnspillingen skal bestemme lydbildet, bør du nok lete videre.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Ønsker du den beste lyden Bose har å tilby i hjemmekinoen, har du to valg: Kjøpe et komplett anlegg i form av Lifestyle V35 til 33.000 kroner, eller bare kjøp høyttalersystemet Acoustimass 15 til 14.500 kroner og koble til annen elektronikk. Da kan du kjøpe en helt ok receiver, Blu-ray-spiller og en 50-tommes 3DTV av høy kvalitet, til samme pris som V30 uten TV. Lyden vil fremdeles være saftigere og kraftigere, fordi receiveren har mer muskler og høyttalerne er større enn i V30 – men de er fremdeles meget kompakte og kamufleres fint inn i omgivelsene. Høyttalerne er i kjent Bose-stil to terninger oppå hverandre som skal dreies i V-formasjon. Dette for å spre lyden mer. Systemet er klargjort for en ekstra bakhøyttaler, skulle du ønske 6.1-lyd. Subwooferen er ganske stor, men er diskret nok om den settes inntil veggen eller i hjørnet. Juster bassresponsen til rommet på en sidemontert skruknott: er det for mye bass, vri mot venstre, og er det for mye, vri mot høyre. Systemet kobles litt merkelig. Alle receiverens høyttalerutganger kobles gjennom subwooferen, her deles signalene før de sendes videre ut til høyttalerne. Dette kan være frustrerende for receiverens autooppsett, alle kanalenes bassområde går gjennom subwooferen. Lydkvaliteten Bose-høyttalerne gjengir lydsporet fra film og musikk mye fylde, og systemet tåler å spille høyt – helt opp til THX referansenivå i vårt rom, altså tilsvarende det man får i kinosalen (Onkyo-receiveren vi testet med sørger for å vise dette nøyaktig). Rytmisk rock gjengis med saftige bassrytmer. Likevel går suben i kompresjon når det blir hett, akkurat som det er en limiter innebygd. Delefrekvensen mellom sub og høyttalere er såpass høy at det høres hvor subwooferen står. Når dialogene gjengis fra senterkanalen, kommer brystklangen fra subwooferen, noe som gjør at det er meget viktig å finne riktig avstandsinnstilling til sub og høyttalere. Det kan hende receiverens autooppsett ikke klarer dette bra nok, grunnet det spesielle koblingssystemet. Det mangler også oppløsning i overtonene. At lydbildet er bredt nok er kun på grunn av vinklingen av høyttalerne, men da blir også stereoperspektivet på musikk ganske diffust. Nedre mellomtoneområde er også slankt som gjør at dialoger og sangstemmer låter litt trangt. Albumet fra et eget prosjekt jeg har vært med å skru lyd på, bekrefter at anlegget ikke har nok kontroll i bassen, og vokalen kommer ikke ut som vi den skal. Om du vet at du liker den typiske lyden av Bose, og ønsker å spille høyt, holder høyttalerne til forventningene. Er du ute etter skikkelig oppløsning hvor selve film- eller musikkinnspillingen skal bestemme lydbildet, bør du nok lete videre.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Også i denne testen:
  • 5.1 høyttalersystem
  • 4-8 ohm
  • 3 x 5,25” subwoofer
  • Farge: Mørk grå
  • Fester/stativer ikke inkludert (fra 300 kr pr stk)
Pris: 14500,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.