Search
Generic filters

TEST : Denon Home 350

Nobelt ytre – kraftfullt indre

Denons kraftigste multiromshøyttaler kan spille bass så rutene klirrer. Heldigvis låter den også bra.

Karakter
Denon Home 350

Lyd & Bilde mener

USB-port til avspilling av filer. HD-lyd. Solid bass.
Den koster en del. Ingen digitale innganger.
 • Elementer: 2 x 6,5” bass, 2 x 2” mellomtone, 2 x ¾” softdome-diskant
 • Innebygd forsterker: 6-kanals, klasse D (effekt ikke oppgitt)
 • Tilslutninger: Ethernet, analog (stereo minijack), USB-lagermedier
 • Betjening: HEOS multirom-app til iOS og Android
 • Trådløst: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth, AirPlay 2
 • Strømming: Spotify, Tidal, TuneIn, Napster, Deezer m.fl.
 • Lydformater: MP3, AAC, ALAC, WMA, WAV, FLAC/FLAC HD, DSD (2,8/5,6MHz)
 • Stemmestyring: nei, Google Assistant og Amazon Alexa kommer senere via update
 • Dimensjoner: 38,0 x 22,5 x 18,0 cm (BxHxD) / 6,3 kg.
 • Web: denon.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6998 kr

Multiromshøyttalere fra Sound United, som er morselskapet for Denon og Marantz, har hittil hatt sitt eget merke kalt HEOS. Men det erstattes nå av Denon Home.

Tidligere i år testet vi seriens minste, Denon Home 150, som imponerte med stor lyd. Nå er tiden kommet til toppmodellen.

Denon Home 350 er en ganske stor høyttaler på knappe 40 cm i bredden, som liker seg best på et bord eller en skjenk. Den er ikke lett å få plassert i en reol, spesielt siden den også har en aktiv bassenhet på baksiden.

Det er i alt seks høyttalerenheter i Home 350, som utgjør et komplett treveis stereosystem: to 6,5″ bassenheter, to 2″ mellomtone og to domediskanter. Hver enhet har sin egen klasse D-forsterker. Effekten på forsterkerne sier pressematerialet ikke noe om, men hele høyttaleren oppgis til å kunne gi et lydtrykk på 104 dB. Noe som er høyt nok til det meste, hvis det er målt under standardbetingelser på en meters avstand.

Det er innganger for Ethernet, analog lyd og USB-medier. Dessverre ikke en optisk inn fra f.eks. TV. (Foto: Denon)

Spiller – nesten – alt

Denon Home-høyttalerne spiller en hel palett av strømmetjenester, inkludert selvfølgelig også Tidal HiFi. Man kan også spille musikkfiler direkte fra USB-minnepenn, og trådløst via AirPlay 2 og Bluetooth. Den spiller alle tenkelige filformater – med MQA som et merkelig unntak.

Som vi er vant til fra andre multiromshøyttalere, foregår betjeningen fra en mobil-app, i dette tilfellet HEOS-appen. Oppsettet var forholdsvis uproblematisk. Også selv om Home 350 ikke umiddelbart ble koblet automatisk til nettverket. Heldigvis tilbød appen en rekke forskjellige alternative metoder, inkludert routerens WPS-funksjon, så problemet var løst på et par minutter.

Mer bass enn i en kompakthøyttaler

Utseendet er tilforlatelig og WAF-vennlig, men med to 6,5-tommers bassenheter er Denon Home 350 tyngre utstyrt enn mange skikkelige kompakthøyttalere, og siden det er et treveis-system, kan bassenhetene nøye seg med å gjøre det de er best til. Og det kan jeg love at de gjør!

Jeg plasserte først høyttaleren på en skjenk, opp mot veggen, men der var bassen for dominerende. På et bord midt i rommet var bunnen mindre voldsom, men den øverste bassen virket fortsatt overdimensjonert. Jeg er på ingen måte kresen når det gjelder bass. Men den må henge sammen med resten.

Denon Home 350 er den største høyttaleren i serien, og den kan spille opp selv en ganske stor stue. Ikke minst med bass. (Foto: Denon)

Korrigering med tilbakevirkende kraft

Vi forventer i utgangspunktet at testproduktene er ferdigutviklet nå de kommer til oss. Men her var det likevel snakk om en så usedvanlig lyd at vi spurte utviklingsavdelingen hos Denon om det var meningen at bassen skulle være så enorm?

Det var det som sådan ikke. Eller rettere sagt så var Denon Home 350 «voicet» til å bli plassert på stativ – som tradisjonelle kompakthøyttalere. Setter man høyttaleren på en hylle eller et bord forsterkes bassen, da høyttaleren skal spille ut i et mindre rom.

Løsningen ble en oppdatering av HEOS-appen og av høyttalernes firmware. Siden oppdateringen som kom i slutten av juni ble utsendt automatisk via appen, betyr det at lyden på også blir forbedret på de Denon Home-høyttalerne som allerede er sendt ut, med tilbakevirkende kraft.

Denon-multiromshøyttalere kan gi musikk i alle husets rom, og kombineres med stereo- og surroundkomponenter fra Denon og Marantz (Foto: Denon)

Hvor skal høyttaleren stå?

Med den nye programvaren var det mulig å velge i appen om høyttaleren står på et bord i et hjørne, på en hylle eller fritt i rommet. Den innstilligen som passet best i min stue, var «hjørne». Denon Home 350 er fortsatt en høyttaler med trykk i bassen, men nå bare i et omfang som var artig – ikke intimiderende. Sammenlignet med den litt billigere Sonos Play:5 er det mer kraft i bunnen.

Den mer disiplinerte bassen fikk også helheten til å falle på plass. Lydkvaliteten i den dedikerte mellomtoneenheten er utmerket. Stemmer låter rent og uforvrengt, og det samme gjelder de fleste instrumenters grunntoner. Nyanseringen kunne godt ha vært bedre – men bare inntil man husker at det faktisk er snakk om en multiromshøyttaler. Dynaudio Music 5 klarer mellomtoneområdet litt bedre.

Diskanten har det litt på samme måte som mellomtoneområdet. Kvaliteten er på plass, men nivået er litt lavt i det nederste sjiktet av diskantområdet, mens det er mer sprell i den øverste diskanten, slik at de øverste overtonene står mer frem enn grunntonen. Dette kunne heldigvis korrigeres ved å gi tonekontrollen et lite rykk oppover.

En lang prosess

Testprosedyren på Denon Home 350 har vært lengre enn normalt, og vi kunne underveis ha valgt å si stopp, og bedømme høyttaleren på bakgrunn av den foreliggende utgaven. Når vi ikke gjorde det, skyldtes det at vår oppgave er å være kjøpeguide til de produktene som rent faktisk finnes i handelen. Og hvis et produkt vi skriver om blir endret vesentlig før testen går i trykken, gir det mest mening å teste det produktet som kundene faktisk kommer til å kjøpe. Spesielt når endringen også kommer eksisterende kunder til gode.

Da vi smugtittet på Denon Home 250 i desember, fikk vi vite at styrings-appen ville få mulighet for å tilpasse frekvensgangen etter plassering. Den ble åpenbart droppet i første omgang, men er nå på plass.

Det beste ville fortsatt ha vært en romkorreksjon i stil med den som Sonos har hatt i årevis under navnet TruePlay. Dynaudio har også en automatisk tilpasning i sine multiromshøyttalere, hvor en innebygd mikrofon «lytter» til rommet og gjetter hvor høyttaleren er plassert.

Denon Home 350 har innebygd mikrofon, men den er inntil videre deaktivert. Og når den aktiveres, blir det bare for å bli brukt til stemmestyring.

(Foto: Denon)

Konklusjon

Denon Home 350 er en høyttaler med sobert utseende, og som de fleste ikke vil være bekymret for å ha stående fremme i stuen. Med den oppdaterte programvaren får man et varmt og behagelig lydbilde, og den store høyttaleren spiller en bass som vil misunne mange kompakthøyttalere.

Samlet sett ligger den lydmessig et hårstrå foran dominerende Sonos, men prisen er også tilsvarende høyere. Dynaudio Music låter litt bedre ut fra prisen, men har ikke HEOS omfattende økosystem av multiromsenheter. Stemmestyringen må vi inntil videre vente på, og mangelen på (optisk) digitalinngang betyr at det ikke er noen lett måte å bruke den til å gi god lyd til TV-en.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  På jakt etter en storskjerm til fornuftig pris? Da kommer Sony XH8096 akkurat som bestilt.
  BMW i8 er ingen Tesla. Den er mye fetere!
  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Denon Home 350

  Veil.pris 6998 ,- Nobelt ytre – kraftfullt indre Sjekk beste pris

  Sonos Arc

  Veil.pris 8999 ,- Sonos når nye høyder Sjekk beste pris

  Ultimate Ears Hyperboom

  Veil.pris 3999 ,- Den ultimate hagehøyttaleren Sjekk beste pris

  Harman Kardon Citation MultiBeam 700

  Veil.pris 5000 ,- Flott og minimalistisk fra Harman Kardon Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.