TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Denon Home 350

Nobelt ytre – kraftfullt indre

Denons kraftigste multiromshøyttaler kan spille bass så rutene klirrer. Heldigvis låter den også bra.

forfatter
Publisert 06.07.20 - 11:40
Karakter
Denon Home 350
L&B mener
USB-port til avspilling av filer. HD-lyd. Solid bass.
Den koster en del. Ingen digitale innganger.
Spesifikasjoner
 • Elementer: 2 x 6,5” bass, 2 x 2” mellomtone, 2 x ¾” softdome-diskant
 • Innebygd forsterker: 6-kanals, klasse D (effekt ikke oppgitt)
 • Tilslutninger: Ethernet, analog (stereo minijack), USB-lagermedier
 • Betjening: HEOS multirom-app til iOS og Android
 • Trådløst: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth, AirPlay 2
 • Strømming: Spotify, Tidal, TuneIn, Napster, Deezer m.fl.
 • Lydformater: MP3, AAC, ALAC, WMA, WAV, FLAC/FLAC HD, DSD (2,8/5,6MHz)
 • Stemmestyring: nei, Google Assistant og Amazon Alexa kommer senere via update
 • Dimensjoner: 38,0 x 22,5 x 18,0 cm (BxHxD) / 6,3 kg.
 • Web: denon.com
Veil. pris 6998Pr. 06.07.20 Produktside

Multiromshøyttalere fra Sound United, som er morselskapet for Denon og Marantz, har hittil hatt sitt eget merke kalt HEOS. Men det erstattes nå av Denon Home.

Tidligere i år testet vi seriens minste, Denon Home 150, som imponerte med stor lyd. Nå er tiden kommet til toppmodellen.

Denon Home 350 er en ganske stor høyttaler på knappe 40 cm i bredden, som liker seg best på et bord eller en skjenk. Den er ikke lett å få plassert i en reol, spesielt siden den også har en aktiv bassenhet på baksiden.

Det er i alt seks høyttalerenheter i Home 350, som utgjør et komplett treveis stereosystem: to 6,5″ bassenheter, to 2″ mellomtone og to domediskanter. Hver enhet har sin egen klasse D-forsterker. Effekten på forsterkerne sier pressematerialet ikke noe om, men hele høyttaleren oppgis til å kunne gi et lydtrykk på 104 dB. Noe som er høyt nok til det meste, hvis det er målt under standardbetingelser på en meters avstand.

Det er innganger for Ethernet, analog lyd og USB-medier. Dessverre ikke en optisk inn fra f.eks. TV. (Foto: Denon)

Spiller – nesten – alt

Denon Home-høyttalerne spiller en hel palett av strømmetjenester, inkludert selvfølgelig også Tidal HiFi. Man kan også spille musikkfiler direkte fra USB-minnepenn, og trådløst via AirPlay 2 og Bluetooth. Den spiller alle tenkelige filformater – med MQA som et merkelig unntak.

Som vi er vant til fra andre multiromshøyttalere, foregår betjeningen fra en mobil-app, i dette tilfellet HEOS-appen. Oppsettet var forholdsvis uproblematisk. Også selv om Home 350 ikke umiddelbart ble koblet automatisk til nettverket. Heldigvis tilbød appen en rekke forskjellige alternative metoder, inkludert routerens WPS-funksjon, så problemet var løst på et par minutter.

Mer bass enn i en kompakthøyttaler

Utseendet er tilforlatelig og WAF-vennlig, men med to 6,5-tommers bassenheter er Denon Home 350 tyngre utstyrt enn mange skikkelige kompakthøyttalere, og siden det er et treveis-system, kan bassenhetene nøye seg med å gjøre det de er best til. Og det kan jeg love at de gjør!

Jeg plasserte først høyttaleren på en skjenk, opp mot veggen, men der var bassen for dominerende. På et bord midt i rommet var bunnen mindre voldsom, men den øverste bassen virket fortsatt overdimensjonert. Jeg er på ingen måte kresen når det gjelder bass. Men den må henge sammen med resten.

Denon Home 350 er den største høyttaleren i serien, og den kan spille opp selv en ganske stor stue. Ikke minst med bass. (Foto: Denon)

Korrigering med tilbakevirkende kraft

Vi forventer i utgangspunktet at testproduktene er ferdigutviklet nå de kommer til oss. Men her var det likevel snakk om en så usedvanlig lyd at vi spurte utviklingsavdelingen hos Denon om det var meningen at bassen skulle være så enorm?

Det var det som sådan ikke. Eller rettere sagt så var Denon Home 350 «voicet» til å bli plassert på stativ – som tradisjonelle kompakthøyttalere. Setter man høyttaleren på en hylle eller et bord forsterkes bassen, da høyttaleren skal spille ut i et mindre rom.

Løsningen ble en oppdatering av HEOS-appen og av høyttalernes firmware. Siden oppdateringen som kom i slutten av juni ble utsendt automatisk via appen, betyr det at lyden på også blir forbedret på de Denon Home-høyttalerne som allerede er sendt ut, med tilbakevirkende kraft.

Denon-multiromshøyttalere kan gi musikk i alle husets rom, og kombineres med stereo- og surroundkomponenter fra Denon og Marantz (Foto: Denon)

Hvor skal høyttaleren stå?

Med den nye programvaren var det mulig å velge i appen om høyttaleren står på et bord i et hjørne, på en hylle eller fritt i rommet. Den innstilligen som passet best i min stue, var «hjørne». Denon Home 350 er fortsatt en høyttaler med trykk i bassen, men nå bare i et omfang som var artig – ikke intimiderende. Sammenlignet med den litt billigere Sonos Play:5 er det mer kraft i bunnen.

Den mer disiplinerte bassen fikk også helheten til å falle på plass. Lydkvaliteten i den dedikerte mellomtoneenheten er utmerket. Stemmer låter rent og uforvrengt, og det samme gjelder de fleste instrumenters grunntoner. Nyanseringen kunne godt ha vært bedre – men bare inntil man husker at det faktisk er snakk om en multiromshøyttaler. Dynaudio Music 5 klarer mellomtoneområdet litt bedre.

Diskanten har det litt på samme måte som mellomtoneområdet. Kvaliteten er på plass, men nivået er litt lavt i det nederste sjiktet av diskantområdet, mens det er mer sprell i den øverste diskanten, slik at de øverste overtonene står mer frem enn grunntonen. Dette kunne heldigvis korrigeres ved å gi tonekontrollen et lite rykk oppover.

En lang prosess

Testprosedyren på Denon Home 350 har vært lengre enn normalt, og vi kunne underveis ha valgt å si stopp, og bedømme høyttaleren på bakgrunn av den foreliggende utgaven. Når vi ikke gjorde det, skyldtes det at vår oppgave er å være kjøpeguide til de produktene som rent faktisk finnes i handelen. Og hvis et produkt vi skriver om blir endret vesentlig før testen går i trykken, gir det mest mening å teste det produktet som kundene faktisk kommer til å kjøpe. Spesielt når endringen også kommer eksisterende kunder til gode.

Da vi smugtittet på Denon Home 250 i desember, fikk vi vite at styrings-appen ville få mulighet for å tilpasse frekvensgangen etter plassering. Den ble åpenbart droppet i første omgang, men er nå på plass.

Det beste ville fortsatt ha vært en romkorreksjon i stil med den som Sonos har hatt i årevis under navnet TruePlay. Dynaudio har også en automatisk tilpasning i sine multiromshøyttalere, hvor en innebygd mikrofon «lytter» til rommet og gjetter hvor høyttaleren er plassert.

Denon Home 350 har innebygd mikrofon, men den er inntil videre deaktivert. Og når den aktiveres, blir det bare for å bli brukt til stemmestyring.

(Foto: Denon)

Konklusjon

Denon Home 350 er en høyttaler med sobert utseende, og som de fleste ikke vil være bekymret for å ha stående fremme i stuen. Med den oppdaterte programvaren får man et varmt og behagelig lydbilde, og den store høyttaleren spiller en bass som vil misunne mange kompakthøyttalere.

Samlet sett ligger den lydmessig et hårstrå foran dominerende Sonos, men prisen er også tilsvarende høyere. Dynaudio Music låter litt bedre ut fra prisen, men har ikke HEOS omfattende økosystem av multiromsenheter. Stemmestyringen må vi inntil videre vente på, og mangelen på (optisk) digitalinngang betyr at det ikke er noen lett måte å bruke den til å gi god lyd til TV-en.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

En kommentar om “Denon Home 350”

 1. Savner sammenligning med flere aktive høyttalere, for å få et bilde av hvor «stor» denne høyttaleren er (hvor stor lyden er), f.eks. i en stor stue. F.eks sammenlignet med Klipsch The Sixes, hvor man får to høyttalere i stereo for en lavere pris, og som kan bygges ut med en sub.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
Følg Lyd & Bilde