TEST: Denon Home 350

Nobelt ytre – kraftfullt indre

Denons kraftigste multiromshøyttaler kan spille bass så rutene klirrer. Heldigvis låter den også bra.
Karakter
Denon Home 350
Lyd & Bilde mener
USB-port til avspilling av filer. HD-lyd. Solid bass.
Den koster en del. Ingen digitale innganger.
Spesifikasjoner
  • Elementer: 2 x 6,5” bass, 2 x 2” mellomtone, 2 x ¾” softdome-diskant
  • Innebygd forsterker: 6-kanals, klasse D (effekt ikke oppgitt)
  • Tilslutninger: Ethernet, analog (stereo minijack), USB-lagermedier
  • Betjening: HEOS multirom-app til iOS og Android
  • Trådløst: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth, AirPlay 2
  • Strømming: Spotify, Tidal, TuneIn, Napster, Deezer m.fl.
  • Lydformater: MP3, AAC, ALAC, WMA, WAV, FLAC/FLAC HD, DSD (2,8/5,6MHz)
  • Stemmestyring: nei, Google Assistant og Amazon Alexa kommer senere via update
  • Dimensjoner: 38,0 x 22,5 x 18,0 cm (BxHxD) / 6,3 kg.
  • Web: denon.com
Annonse
Annonse
forfatter

Multiromshøyttalere fra Sound United, som er morselskapet for Denon og Marantz, har hittil hatt sitt eget merke kalt HEOS. Men det erstattes nå av Denon Home.

Tidligere i år testet vi seriens minste, Denon Home 150, som imponerte med stor lyd. Nå er tiden kommet til toppmodellen.

Denon Home 350 er en ganske stor høyttaler på knappe 40 cm i bredden, som liker seg best på et bord eller en skjenk. Den er ikke lett å få plassert i en reol, spesielt siden den også har en aktiv bassenhet på baksiden.

Det er i alt seks høyttalerenheter i Home 350, som utgjør et komplett treveis stereosystem: to 6,5″ bassenheter, to 2″ mellomtone og to domediskanter. Hver enhet har sin egen klasse D-forsterker. Effekten på forsterkerne sier pressematerialet ikke noe om, men hele høyttaleren oppgis til å kunne gi et lydtrykk på 104 dB. Noe som er høyt nok til det meste, hvis det er målt under standardbetingelser på en meters avstand.

Det er innganger for Ethernet, analog lyd og USB-medier. Dessverre ikke en optisk inn fra f.eks. TV. (Foto: Denon)

Spiller – nesten – alt

Denon Home-høyttalerne spiller en hel palett av strømmetjenester, inkludert selvfølgelig også Tidal HiFi. Man kan også spille musikkfiler direkte fra USB-minnepenn, og trådløst via AirPlay 2 og Bluetooth. Den spiller alle tenkelige filformater – med MQA som et merkelig unntak.

Som vi er vant til fra andre multiromshøyttalere, foregår betjeningen fra en mobil-app, i dette tilfellet HEOS-appen. Oppsettet var forholdsvis uproblematisk. Også selv om Home 350 ikke umiddelbart ble koblet automatisk til nettverket. Heldigvis tilbød appen en rekke forskjellige alternative metoder, inkludert routerens WPS-funksjon, så problemet var løst på et par minutter.

Mer bass enn i en kompakthøyttaler

Utseendet er tilforlatelig og WAF-vennlig, men med to 6,5-tommers bassenheter er Denon Home 350 tyngre utstyrt enn mange skikkelige kompakthøyttalere, og siden det er et treveis-system, kan bassenhetene nøye seg med å gjøre det de er best til. Og det kan jeg love at de gjør!

Jeg plasserte først høyttaleren på en skjenk, opp mot veggen, men der var bassen for dominerende. På et bord midt i rommet var bunnen mindre voldsom, men den øverste bassen virket fortsatt overdimensjonert. Jeg er på ingen måte kresen når det gjelder bass. Men den må henge sammen med resten.

Denon Home 350 er den største høyttaleren i serien, og den kan spille opp selv en ganske stor stue. Ikke minst med bass. (Foto: Denon)

Korrigering med tilbakevirkende kraft

Vi forventer i utgangspunktet at testproduktene er ferdigutviklet nå de kommer til oss. Men her var det likevel snakk om en så usedvanlig lyd at vi spurte utviklingsavdelingen hos Denon om det var meningen at bassen skulle være så enorm?

Det var det som sådan ikke. Eller rettere sagt så var Denon Home 350 «voicet» til å bli plassert på stativ – som tradisjonelle kompakthøyttalere. Setter man høyttaleren på en hylle eller et bord forsterkes bassen, da høyttaleren skal spille ut i et mindre rom.

Løsningen ble en oppdatering av HEOS-appen og av høyttalernes firmware. Siden oppdateringen som kom i slutten av juni ble utsendt automatisk via appen, betyr det at lyden på også blir forbedret på de Denon Home-høyttalerne som allerede er sendt ut, med tilbakevirkende kraft.

Denon-multiromshøyttalere kan gi musikk i alle husets rom, og kombineres med stereo- og surroundkomponenter fra Denon og Marantz (Foto: Denon)

Hvor skal høyttaleren stå?

Med den nye programvaren var det mulig å velge i appen om høyttaleren står på et bord i et hjørne, på en hylle eller fritt i rommet. Den innstilligen som passet best i min stue, var «hjørne». Denon Home 350 er fortsatt en høyttaler med trykk i bassen, men nå bare i et omfang som var artig – ikke intimiderende. Sammenlignet med den litt billigere Sonos Play:5 er det mer kraft i bunnen.

Den mer disiplinerte bassen fikk også helheten til å falle på plass. Lydkvaliteten i den dedikerte mellomtoneenheten er utmerket. Stemmer låter rent og uforvrengt, og det samme gjelder de fleste instrumenters grunntoner. Nyanseringen kunne godt ha vært bedre – men bare inntil man husker at det faktisk er snakk om en multiromshøyttaler. Dynaudio Music 5 klarer mellomtoneområdet litt bedre.

Diskanten har det litt på samme måte som mellomtoneområdet. Kvaliteten er på plass, men nivået er litt lavt i det nederste sjiktet av diskantområdet, mens det er mer sprell i den øverste diskanten, slik at de øverste overtonene står mer frem enn grunntonen. Dette kunne heldigvis korrigeres ved å gi tonekontrollen et lite rykk oppover.

En lang prosess

Testprosedyren på Denon Home 350 har vært lengre enn normalt, og vi kunne underveis ha valgt å si stopp, og bedømme høyttaleren på bakgrunn av den foreliggende utgaven. Når vi ikke gjorde det, skyldtes det at vår oppgave er å være kjøpeguide til de produktene som rent faktisk finnes i handelen. Og hvis et produkt vi skriver om blir endret vesentlig før testen går i trykken, gir det mest mening å teste det produktet som kundene faktisk kommer til å kjøpe. Spesielt når endringen også kommer eksisterende kunder til gode.

Da vi smugtittet på Denon Home 250 i desember, fikk vi vite at styrings-appen ville få mulighet for å tilpasse frekvensgangen etter plassering. Den ble åpenbart droppet i første omgang, men er nå på plass.

Det beste ville fortsatt ha vært en romkorreksjon i stil med den som Sonos har hatt i årevis under navnet TruePlay. Dynaudio har også en automatisk tilpasning i sine multiromshøyttalere, hvor en innebygd mikrofon «lytter» til rommet og gjetter hvor høyttaleren er plassert.

Denon Home 350 har innebygd mikrofon, men den er inntil videre deaktivert. Og når den aktiveres, blir det bare for å bli brukt til stemmestyring.

(Foto: Denon)

Konklusjon

Denon Home 350 er en høyttaler med sobert utseende, og som de fleste ikke vil være bekymret for å ha stående fremme i stuen. Med den oppdaterte programvaren får man et varmt og behagelig lydbilde, og den store høyttaleren spiller en bass som vil misunne mange kompakthøyttalere.

Samlet sett ligger den lydmessig et hårstrå foran dominerende Sonos, men prisen er også tilsvarende høyere. Dynaudio Music låter litt bedre ut fra prisen, men har ikke HEOS omfattende økosystem av multiromsenheter. Stemmestyringen må vi inntil videre vente på, og mangelen på (optisk) digitalinngang betyr at det ikke er noen lett måte å bruke den til å gi god lyd til TV-en.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
JBL feirer 75 år med jubileumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retroforsterkeren SA750. We wanna rock!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Med Panasonic HX800E får du et skarpt og naturlig bilde uten at det koster skjorta. Men konkurransen er tøff!
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.