Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Dali Fazon F5

Lekker lydskulptur

En designhøyttaler som låter like flott som den ser ut? Den har vi hørt før, tenkte vi, men det var før vi lånte øre til Dalis nye Fazon F5…

Skrevet av / 05.12.11 - 13:38
Dali Fazon F5
Audun Hage

For oss som har vært med en stund, er det moro å se at Dali nå etter mange år på det skandinaviske markedet, gjør internasjonal suksess med sine høyttalere. På sett og vis har jo vi kresne skandinaver vært med på å forme Dali til det de er i dag, med ørene og lommeboka. Nå ser det også ut til at store deler av Europa har lagt sin elsk på den skandinaviske ”sounden”.

Nå skal vi ikke påstå at suksessen har gått til hodet på Dali, men de uttalte ambisjonene rundt deres siste høyttaler Fazon F5 har vært temmelig høye. Kanskje ikke like skyhøye som Megaline eller toppserien Euphonia, men likevel: Målet har vært å lage en riktig designhøyttaler, hvor utseendet er like gjennomført som lydkvaliteten, til en tilgjengelig pris attpåtil.

Dali er ikke de første som forsøker seg på akkurat det, men når vi leser om utviklingen av F5 er det tydelig at danskene har lagt alle sine ressurser og know-how ned i prosjektet. Dali legger da heller ikke skjul på at det er nettopp Bang & Olufsen de vil utfordre med F5-modellen.

Aluminium
I bilverdenen er aluminium et foretrukket materiale for sin styrke og lave vekt, og det har også sine klare fordeler i høyttalersammenheng. For det første er det vesentlig stivere enn tradisjonelle MDF sponplater, slik at kabinettveggene kan lages tynnere og samtidig bevare tilstrekkelig styrke. Det betyr større indre volum for en gitt størrelse, og gir dypere bass og generelt bedre betingelser for høyttalerelementene. I tillegg kan aluminium støpes i avanserte former.

Aluminium er derfor hyppig brukt innen designhøyttalere. B&W har gjort det med sin XT-serie, Vienna Acoustics gjorde det med Schonberg-serien og Linn gjorde det med sine Komponent høyttalere. Og nå har også Dali gjort det.

På F5 er det buede kabinettet støpt i ett stykke med innebygde forsterkningsribber, og den integrerte sokkelen er også av aluminium. Eneste bruk av treverk er i frontbaffelen, som er en sandwich-konstruksjon av MDF som er både skrudd og limt til aluminiumskabinettet. Noen ville kanskje ønsket at hele høyttaleren var av aluminium, men det er grunn til å tro at to forskjellige materialer bidrar til å dempe resonanser, samtidig som det forenkler inn- og utmontering av elementene ved eventuell service.

Lydskulptur
Fazon F5 er en meget kompakt og elegant designhøyttaler. Den slanke, buede formen med integrert sokkel gir den en meget diskret fremtoning, og kan faktisk virke mindre dominerende i stua enn selv mange stativhøyttalere. Samtidig er de svært flotte å se på, og det fra alle vinkler, slik en ekte skjønnhet skal være. Hvis svart pianolakk blir for passé er det fullt mulig å sprite opp utseendet med hvit eller ferrarirød. Om du vil bruke Fazon F5 i hjemmekinoen har de en bra match til resten av Fazon-familien.

Høyttalerterminalene sitter innebygd i sokkelen, og gjør det mulig med skjult kabelføring. Du kan velge å sette dem rett inn på baksiden eller skjult opp gjennom sokkelen. En meget fiffig løsning! Det eneste vi savner er doble terminaler for bi-wiring eller bi-amping, som blir stadig mer aktuelt med dagens surroundreceivere.

Bassporten sitter på baksiden, men på tross av dette kan høyttalerne fint plasseres nær veggen uten at bassen blir for dominerende. Klangbalansen virker til å være tilpasset slik at høyttalerne skal være mest mulig fleksible å plassere.

Lydkvalitet
At Dali har lykkes med utseendet er det ingen tvil om, men de fleste designhøyttalere har både dette og en annen ting til felles: Kompromisser. Altfor ofte brukes det for mye penger til det kosmetiske med tilsvarende lite ressurser til lyden, og sluttresultatet ender opp med å låte verken fugl eller fisk.

I Fazon F5 sitt tilfelle derimot, skulle det ikke mange strofene til før vi kunne slå fast at danskene har fått det til: De spiller ekte hi-fi, og låter rett og slett som en kule fra første stund! Man kan la seg narre av størrelsen, men Dali-høyttalerne har et fundament og et grep om lyden slik bare ekte gulvhøyttalere kan ha. Lydbildet er stort, åpent og presist, og samtidig veldig behagelig å lytte til. Her er det ingen skarpe kanter eller åpenbare svakheter.

En runde med Nils Lofgrens ”Acoustic Live” vitner om at disse høyttalerne av aluminium låter særdeles organisk og ekte på strengeinstrumenter, akkurat slik vi kjenner fra andre Dali-høyttalere. F5 slekter tydelig på sine søsken i Mentor-familien, men samtidig byr de på noe mer. Lyden er energisk, lys og åpen, men uten å bli overivrig i diskanten,  slik vi noen ganger har erfart at Mentor-seriens med sine doble diskanter kan være. Vi opplever dem generelt som varmere, litt mørkere og mer umiddelbare i klangen. Mellomtonen er sjenerøs og fyldig, og får sangstemmene til å låte friskt, aldri innestengt.

Moderne musikk med heftig bass fungerer også utmerket. Daliene har nemlig en svært potent bassgjengivelse til såpass små gulvhøyttaler å være. Bassen får ikke nødvendigvis buksebena til å flagre i vinden, men den er utrolig tydelig, kjapp og dynamisk. Trommeslagene til Maroon 5 ”Moves like Jagger” treffer oss energisk, for så å dø hen uten etterheng, og F5 har samtidig en presis gjengivelse av bassgitar og synthbass. En slik stålkontroll i bassen er utvilsomt delvis takket være det stive aluminiumskabinettet, som er svært ”dødt” i klangen, og ikke minst Dalis lette trefibermembraner, som er kjent for å ha en rask respons.

For å klemme slik godlyd ut av høyttalerne, kreves det imidlertid at du har en forsterker av god kvalitet. Fazon F5 trenger en kraftig forsterker for å skinne, og hvis du skal benytte den som fronthøyttaler i et surroundanlegg ville vi nok sett på de litt dyrere receiverne i 15-20.000 kroners klassen for å yte dem full rettferdighet. I ren stereosammenheng kan man nøye seg med en god integrert forsterker til rundt 10.000 kroner som et utgangspunkt.

Konklusjon
Vanligvis har vi mange ankepunkter mot designhøyttalere, men Dali Fazon F5 er et hederlig unntak. Fazon F5 fremstår som et fullgodt alternativ til mer tradisjonelle og firkantede høyttalere, uten å måtte ofre noe lydmessig. Her får du særdeles flott lydkvalitet og et lekkert utseende med på kjøpet!

Lyd & Bilde mener

Stilrene former Varm og organisk klang Krever sitt av forsterkeren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Scroll to Top