Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
MAI TILBUD - 17 UKER FOR 17,- KJØP

TEST: Creative Sound Blaster Katana V2X

For spillere som ikke ønsker headset

Creatives nyeste Katana V2X lydplanke for gaming har en slank subwoofer som er lett å plassere, og den gjør det den skal i alle disipliner.

Skrevet av / 01.04.23 - 09:00
Creative Sound Blaster Katana V2X
Geir Gråbein Nordby

Oppfinneren av Sound Blaster-lydkortet har oppgradert sin Katana lydplanke. Der hvor den originale Katana manglet HDMI, har Katana V2X en HDMI-kontakt med lydreturkanal (ARC). Denne kobles direkte til TV-en, så har du lyd enten du ser på film eller TV, eller spiller spill på din PlayStation eller Xbox.

Creative Katana-V2 3-scaled
Foto: Creative

Det finnes også en Katana V2, som er identisk med Katana V2X, bare med en bredere og mer klumpete subwoofer. Den til V2X er slanket ned for å passe inn flere steder.

Lydplanken har fem høyttalerelementer: venstre, senter og høyre, og i tillegg sitter et par på toppen og spiller oppover for å skape større 5.1 surroundlyd.

Siden Katana V2X er ment hovedsakelig for gaming, har den også fått en USB-C-inngang som tar over for PC-ens lydkort.

Et oversiktlig display og ditto fjernkontroll gjør lydplanken lett å bruke i det daglige. Bare å koble opp og la det stå til! Vit at subwooferen er passiv og kobles til med kabel, så denne må plasseres i nærheten av lydplanken.

Lydplanken har RGB-lys på undersiden, hvor du kan velge mellom RGB-blinking eller en statisk farge, men disse kan også være helt avslått.

Creative Katana-V2 2-scaled
Foto: Creative

Lyden av Creative Sound Blaster Katana V2X

Fordi lydplanken først og fremst er ment for gaming, kjører vi i gang med Forza Horizon 5. Man får et fint inntrykk av motorer som durer og biler som fyker forbi hverandre. Jeg må innrømme jeg har hørt et større lydbilde, men til denne prisen er det mer enn godkjent.

Siden man her ikke har headset er det fornuftig at Creative har plassert to mikrofoner i selve lydplanken. Disse holder bare ok kvalitet, og stemmen til brukeren kunne godt kommet enda tydeligere gjennom. Spiller du spill hvor du skal kommunisere med andre, ville jeg fremdeles brukt et headset.

Det blå lyset på undersiden av planken under Gaming lydmodus er vi mindre sikker på om er en god ting, eller at hele undersiden lyser opp i regnbuens farger ved Concert-lyd på musikk.

Creative Katana-V2-scaled
Den slanke subwooferen gir brukbar bass. Foto: Creative

Velfungerende subwoofer

Jeg var forberedt på å slakte subwooferen, men denne henger overraskende godt med på film og musikk, og det er lite ukontrollert rumling her. Den er langt fra noen kruttpakke, men den gjør jobben sin. Lydbildet er også ganske stort der det dras godt utover på sidene, selv om man aldri føler at det kommer lyd bakfra. Surroundeffekten er begrenset.

Litt innestengt

Lydplanken har en grei og fyldig mellomtone, som er viktig på dialoger, men dessverre er det også noe farging her som gjør at stemmene låter noe innestengt. Dette vil variere mye med underlaget, og med tanke på at en slik lydplanke av mange vil plasseres på en billig og hul TV-benk i spon, men heldigvis er det mulig å stille på lyden. Men til det MÅ du laste ned Creative-appen først.

Creative Sound-Blaster-Katana-V2 remote
Fjernkontrollen er feiende fin, og har til og med minneknapper du kan adressere ønskede funksjoner til. Foto: Creative

EQ

Du kan velge mellom «verdens lengste» liste av forhåndsinnstilte klanginnstillinger, det må vel minst være 30-40 stykker. Alle låter litt ulikt, men ingen av dem fjerner lydplankens egen farging i mellomtonen. Jeg tror jeg foretrekker Music-modusen, som slanker ned mellomtonen og drar opp diskanten.

Lydplanken når likevel ikke opp til dyrere saker, men til denne prisen er den et ok alternativ.

Hvem ønsker en lydplanke til gaming?

Lydplanken kan også brukes som lydkort til et kablet headset, da kan du også bruke ulike SXFI lydfunksjoner til å dra opp lavmælte detaljer i spillet. Så du hører om en fiende sniker seg i gresset bak deg, for eksempel.

Jeg er likevel litt usikker på hvor mange gamere som ønsker en lydplanke fremfor et headset. Du har bedre kontroll med et headset, bedre mikrofonlyd, og muligheten til å ikke plage andre – eller bli plaget selv.

Creative Soundblaster Katana V2 drivers
Foto: Creative

Konkurrenter

Sammenlignet med andre lydplanker til film og TV, kommer Creative-planken greit ut av det med tanke på pris. Du får mer bass enn med Sonos Ray, som til samme pris mangler subwoofer, men det er nok av andre konkurrenter. TCL-TS8111 koster enda mindre og støtter Dolby Atmos, selv om den ikke har dedikerte topphøyttalere.

Det har derimot både TCL TS8132 og Denon DHT-S517, som begge gir mye større og kraftigere lyd enn Katana V2X. Likevel føler jeg Creative-planken er riktig priset til sitt segment, og du trår ikke feil om du er klar over dens kompromisser.

Foto: Creative

Konklusjon

Creative Sound Blaster Katana V2X er en mer komplett lydplanke enn den første utgaven, ikke minst fordi du nå endelig får HDMI-tilkobling. Heller ikke denne er noen muskelbunt, men den engasjerer fint på spill, og den funker også greit på film og TV. Musikk er en litt annen sak, her understrekes svakheter i mellomtone og diskant i større grad. Det blir helt ok, men aldri noen stor opplevelse.

Det er likevel ganske imponerende hvor mange tilkoblinger og funksjoner man kan få til denne prisen. Som USB-DAC-inngang, blinkende RGB-lys, fjernkontroll og hodetelefonutgang med Creatives egen SXFI-prosessering.

Karakter
Creative Sound Blaster Katana V2X
Basic

Lyd & Bilde mener

Fyldig lyd, bedre enn et par billige PC-høyttalere. Subwooferen hekter seg godt til lydplanken lydmessig. Tøffere lyd enn fra TV. Tydelig display Mangler luft i toppen, ulne dialoger, og musikk engasjerer ikke skikkelig. Ingen støtte for DTS eller immersive-formater som Dolby Atmos.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Scroll to Top