B&W 805D vs Usher Be-718 DMD

Skarpslepne diamanter

Historiens første duell av bokhyllehøyttalere med diamantdiskant er et faktum. Diamant er da også alt de to har til felles.

Når det kommer til å gjengi lyd mest mulig presist, er høyttalernes oppgave i teorien like enkel som den er praktisk umulig: Dens høyttalermembraner skal reagere presist på forsterkerens strømleveranser, små som store, uten at verken membranene eller høyttalerkabinettene legger til egen informasjon når musikksignalet forvandles til mekaniske svingninger. Det er alt. Mekaniske egenskaper gjør dette dessverre like umulig som at et objekt kan akselerere opp i lysets hastighet.

En membran vil alltid bruke litt egentid på å stoppe og starte, uansett hvor stor magnet som sitter bak, og uansett hvor robust den er montert. Den har også en egenresonans som vil legges til musikksignalet. Høyttalerkabinettet vil også resonnere ved flere frekvenser. Dessuten har så godt som alle høyttalere ett eller flere delefiltre som adresserer ulike frekvensområder til hvert sitt høyttalerelement. Her skjer det flere uhumskheter, både med tanke på tidsforskyvning (fase), forvrengning og introduksjon av støy. For ikke å snakke om elektromagnetisk påvirkning eller varierende kapasitans og induktans i det elektriske lydsignalet.

Poenget er at alle høyttalere er kompromisser, og da er det helt innlysende at hver forbedring teller – og at kvalitet koster.

Høy pris, høye forventninger
De to høyttalerparene koster 33.000 (Usher) og 41.800 (B&W) kroner inkludert stativ. Dette er like mye som mange utmerkete gulvhøyttalere, og en kan lure på hvorfor man skal gi så mye for noe så kompakt.

For det første finnes det langt dyrere høyttalere der ute, og om du kan avse den dypeste bassen, bør disse stativhøyttalerne kunne ha kvaliteter i toneområdet som langt overgår gulvhøyttalere til samme pris. For det andre er high-end-gulvhøyttalere gjerne veldig store, og krever derfor sin plass. I en liten stue blir slike høyttalere interiørmessig dominerende, samtidig som de er vanskelig å plassere med tanke på optimal bassrespons. Dypere bass krever nemlig lenger avstand til veggene. Har du et lite hjem, kan derfor et par stativhøyttalere være veien til det musikalske nirvana.

Bare ikke tro at mindre høyttalere klarer seg med en svak forsterker. Spesielt dyre stativhøyttalere låter ofte flatt og uengasjerende dersom de ikke får nok kraft. Med den dypeste bassen borte er det spesielt viktig at resten av lydbildet gjengis med dynamikk og liv. Vi fikk ikke helt greie på sakene med NAD M2 til 40.000 kroner, men ble derimot langt mer begeistret med Mark Levinson No 532H, en effektforsterker til 70.000 kroner. Du trenger ikke en så dyr forsterker, men poenget er at høyttalerne trenger kraft! Den 200 W potente og meget gode Musical Fidelity M6i til 23.000 kroner er et godt eksempel på at det ikke trenger å koste skjorta.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Ulike duellanter
Bortsett fra at de begge bruker diamantdiskant og står på stativ, er det ikke mange likheter å skue mellom B&W 805 Diamond og Usher Be-718 DMD. B&W er lekkert buet, med gul kevlar bass og med diskanten montert i det karakteristiske nautilusstaget på toppen. Usher er traustere og mer kantete, med ettermonterte sideplater av tre og med mindre lekre stativer av tre og metall, med baser av robust marmor. Men byggekvalitet, det skal de ha for!

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.