Search
Generic filters

Videoanmeldelse: Bang & Olufsen Beosound Balance

Sjokkerende god smarthøyttaler

Vår test av den helt nye smarthøyttaleren Beosound Balance.

Karakter
Bang & Olufsen Beosound Balance

Lyd & Bilde mener

Den flotte lyden overgås bare av et sjokkerende stort lydbilde. Og et utseende man nesten kan drepe for. Alltid kjekt med innebygd Google-assistent!
Bassen blir slank og lydbildet flatt når man spiller (veldig) høyt. Låter litt kaldt og klinisk på rock. To høyttalere i stereo blir altfor dyrt.
 • Type: Smarthøyttaler
 • Trådløst: Wi-Fi (2,4 / 5 GHz), Chromecast, AirPlay 2, Bluetooth 5.0
 • Tilkobling: 3,5 mm analog/optisk kombi, 2 x Ethernet
 • Høyttalerelement: 2 x 5,25″ bass, 2 x 3″ + 2 x 2″ fulltoner, 3/4″ diskant
 • Forsterker: 2 x 200W, 4 x 100W, 1 x 80W
 • Frekvensrespons: 37 Hz – 23 kHz
 • Mål: 38 cm x 20 cm (H x D)
 • Vekt: 7,2 kg
 • Farger: Eik og beige/grått, eller svart
 • Web: bangolufsen.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 20500 kr

[OPPDATERT MED VIDEO 09.03.2020]

Om du liker god lyd, men har for vane å kamuflere eller gjemme bort høyttalerne, så kanskje du i stedet skal vurdere hi-fi-produkter som er så lekre å se på, at de i fortjener å vises frem! Danske Bang & Olufsen har en lang tradisjon for å lage utradisjonelle hi-fi-produkter, med en byggekvalitet utenom det vanlige og et utseende som er til å sikle etter. Med gjennomført teknikk, og en lyd som er god nok til å tilfredsstille kresne ører.

Et eksempel på en slik høyttaler er den satellittformede trådløshøyttaleren Beoplay A9, som står lekkert tilbakelent på tre bein og er både potent og vellydende.

I følge produktsjef Mads Kogsgaard Hansen er det A9 som er inspirasjonskilden til den helt nye, stemmestyrte (og svært kostbare!) smarthøyttaleren Beosound Balance. Det ville jeg aldri gjettet; de ser jo helt forskjellige ut! Men det har en god forklaring.

VIDEO: Gråbeins Gadget Guide: Beosound Balance gir et enormt lydbilde. 

Les også Bang & Olufsen BeoPlay A9 God lyd kommer i alle fasonger og størrelser. Bang & Olufsens trådløse lydtallerken imponerer med uvanlig utseende og helstøpt lyd!

Når man bare har plass i bokhyllen

– A9 er et godt eksempel på et produkt som kan blande seg inn i interiøret, men også skille seg ut, sier Mads på telefonen. – Den ser ikke ut som en høyttaler, men man skjønner at den er det. Dette har gjort den svært populær. Men mange har ikke gulvplassen til den. Kanskje man heller vil bruke plassen til en lenestol. Da er det fornuftig med en høyttaler som kan plasseres i bokhyllen, men uten de typiske kompromissene man finner hos typiske bokhyllehøyttalere, sier han.

Og det et poeng. Selv fraråder jeg folk å sette «bokhyllehøyttalere» i nettopp bokhyllen, fordi bassfrekvenser forsterkes uønsket mye og maskerer for mellomtoneområdet. Sangstemmer og instrumenter fremstår som farget, og man tror ikke på det man hører.

Men skal du ha høyttalerne på gulvstativer, er man jo like langt. Plutselig har du ikke spart noe plass likevel.

Beosound Balance Natural Front
Beosound Balance i Natural fargekombinasjon er et lekkert syn. Foto: Bang & Olufsen

Bruker veggen til sin fordel

Her kommer Beosound Balance inn. En sylinderformet og lekker høyttaler, med både AirPlay 2, Chromecast og Bluetooth innebygd.

I vårt tilfelle har den base av naturlig eik, og et toppkabinett trukket i sandfarget ull, med missilformet bunn i kobberfarget aluminium. De to er atskilt av en konkav, sirkulær grill i samme fargede aluminium. Høyttaleren finnes også i helsvart, men den har jeg bare sett på bilder.

Til sammen danner høyttalerkreasjonen et formspråk som passer perfekt inn i et moderne interiør, og som vil gjøre selv den mest ivrige feng shui-tilhengeren i balanse med universet. Man trenger bare et kort blikk på høyttaleren for å skjønne at dette koster penger.

Den runde formen har likevel først og fremst en lydmessig hensikt. Høyttalerelementer er plassert rundt hele, nærmere bestemt sju stykker: Fire fulltoneelementer er plassert symmetrisk rundt, hvor de to minst peker skrått 130 grader bakover og de to størst skrått fremover. Et diskantelement sitter i midten foran. Du kan velge å spille med 360-lyd som spiller likt i alle retninger (mono), men hvis du i stedet velger å spille forover, så bruker høyttaleren avansert prosessering for å bruke bakveggen til sin fordel.

Du kan også spille sidelengs til en av sidene, som kanskje kan være en fordel om du for eksempel har en åpen kjøkkenløsning og ønsker musikk når du står på kjøkkenet og lager mat. Eller en annen situasjon hvor du skal lytte fra en helt annen vinkel enn normalt.

B&O Beosound Balance lifestyle
B&O Beosound Balance er bare lekker. Foto: Bang & Olufsen

Faseforskyvning

De to bakre elementene spiller da i faseforskjøvet (tidsforskjøvet) tilstand, og tegner opp et stort men diffust lydbilde som reflekteres ut igjen fra bakveggen. Dette gir et mye større lydbilde enn normalt fra en enkelt høyttaler. Elementene rettet forover gjengir lyden på vanlig måte, og skal sørge for at instrumenter og sangstemmer kommer klart og tydelig frem. På den måten får man tydelig og distinkt stereolyd, omringet av diffus romklang. Det fyller forhåpentligvis rommet på en helt annen måte enn hva en enslig Sonos Play:5 eller – for den saks skyld – B&W Formation Wedge gjør.

To basselementer

For å gi tyngde og kraft i bassregisteret står to basselementer og spiller i push/push-montering; ett sitter i trekabinettet, mens ett er gjemt bak aluminiumet. Med en max-effekt på 200 watt til hvert basselement (880W totalt til hele konstruksjonen), skulle det gi nok kraft i stua også.

Oppkobling

Oppkoblingen av Beosound Balance er enkel. Du setter den på strøm, og laster ned Bang & Olufsen-appen til mobilen. Denne finner høyttaleren ved hjelp av Bluetooth og sørger for å koble den til ønsket trådløst nettverk. Alternativt kan du bruke Ethernet-kabel, og siden høyttaleren har to slike kontakter slipper du at den bruker opp utgangen fra veggen eller ruteren. Neste produkt kan kobles direkte videre fra høyttaleren.

Første gang du setter opp høyttaleren setter den i gang en enkel romkorreksjon, hvor den selv med sine innebygde mikrofoner hører om høyttaleren står inntil vegg eller «ute i friluft». Så setter den innstilling etter det. I virkeligheten dreier det seg om å tilpasse bassresponsen, slik at den ikke blir overdrevent svulstig når høyttaleren står inntil vegg eller i bokhylle.

Okay, Google!

Beosound Balance er som nevnt smart, og den har Google-assistenten innebygd. Bare åpne Google Home-appen, og legg den til der for å inkludere den i et Google smarthjem. Deretter kan du prate til den som en hvilken som helst Google-høyttaler. Den er akkurat like smart – og like dum – som Google Nest Mini og dens slektninger. Spør om været, be den spille musikk fra Spotify, YouTube Music eller radio, eller hvis du har koblet robotstøvsuger, persienner eller smart belysning til Google Home, kan du styre disse også med Beosound Balance. Prøv deg også på avanserte stemmekommanoder som den ganske sannsynlig ikke skjønner så mye av. Mye lek for hele familien her!

Beosound Balance Natural Top
Den elegante topplaten på Beosound Balance er berøringsfølsom, og indikerer funksjoner og lysstyrke med lys. De svarte prikkene er mikrofonene. Foto: Bang & Olufsen

Berøringsflate på toppen

På toppen av høyttaleren sitter en berøringsflate. Her kan du stille lydnivå opp og ned, dersom du ikke ønsker å bruke mobilen. Det gjør du bare ved å dra fingeren langs kanten på toppen. Du må bruke ha en fast hånd, da litt nedtrykk kreves. Du finner også play/pause.

Det finnes fire minner for hurtiglagring. I stedet for tall er disse illustrert med et gitt antall prikker (1-4), inspirert av punktskrift. For å lagre en kommando, holder du en knapp inne til en lyd kommer, og du blir spurt av Google-assistenten hvilken kommando du ønsker å lagre. For eksempel: «Spill listepop på Spotify», eller «Hvordan blir været i dag?».

Avanserte makrokommandoer (rutiner) er også mulig, men for å sette opp rutiner må du ha engelsk språk på din mobiltelefons operativsystem. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor Google ennå ikke har inkludert rutiner på norsk.

Liker du ikke kobber- og sandfarge, så kan kanskje svart friste? Foto: Bang & Olufsen

Spill opp, maestro!

Så hvordan låter denne kreasjonen? Vel, ut av esken spilte høyttaleren med lydinnstillingen Optimal og med 360 graders spredning, og det var fint nok. Ingen problemfrekvenser eller misfarginger noe sted, og det er tydelig at det er bra med kraft her. Bassen kommer frem med god fysikk, og låter i tillegg luftig og gjennomsiktig.

Men det blir temmelig diffust, med et mono lydbilde som forsøker å fylle rommet. Med sangstemmer som trekker seg for langt inn i musikken.

Beosound Balance Black Light Det
Foto: Bang & Olufsen

Fabelaktig i «riktig» lydmodus

Frem med appen, og velge lydretning Fremover i stedet. Fortsatt i Optimal modus. Og har ‘u sett! Den instrumentale innledningen til Billie Eilish’ James Bond-ballade No Time To Die fyller stua på nesten magisk vis, med en stor romklang som jeg aldri ville trodd kunne komme fra en enkelt høyttaler. Dette store lydbildet må da være kunstig, og slå ut negativt når vokalen til Eilish kommer inn?

Men, neida. Hun kommer frem fra midten, der hun skal. Godt ut i rommet, henger i lufta. Jeg spiller ganske høyt, og glemmer litt at låta bygger seg opp i et crescendo mot slutten. Tåler høyttaleren det? Holder dynamikken? Joda. Med største selvfølge. Her er det masse kraft, og gjennomsiktigheten og detaljeringen i lydbildet er av et annet kaliber enn rimeligere trådløshøyttalere. Det inkluderer faktisk også Bowers & Wilkins Formation Wedge.

Wedge er til sammenligning mer pløsete i bassen, med mer enn et snev av loudness-faktor. Den har heller ikke samme dynamikk og oppløsning i stemmeområdet, og låter i det hele tatt mer innestengt enn Beosound Balance. Spesielt fra bokhylla, hvor det er naturlig å plassere den.

Det samme går igjen i klassisk musikk, med et svært flygel som brer seg ut i rommet, uten at det går utover snerten i tangentene. Jeg må innrømme jeg hadde liten tro på at Beosound Balance skulle utklasse Wedge med såpass stor margin.

Foto: Bang & Olufsen

Rock

Unntaket er med rock. Når vrenggitarene til Green Day trøkker til på Father of All… og jeg guffer opp lyden, blir det for flatt og livløst i bassen, hvorpå B&W Formation Wedge har vesentlig mer giv i basstromma. Men dette er kunstig, for denne musikken er faktisk mikset såpass flatt som den låter med B&O. Vel, i hvert fall nesten. For det er slik at når man drar den for langt, så vil DSP-en i Balance holde igjen basselementene, slik at det låter flatt. Her har B&W-høyttaleren en fordel, som holder seg fyldig ved høyere desibelnivåer. Det er nok slik at jeg heller ville hatt Wedge dersom jeg kun skulle høre på rock og metal.

Lydinnstillinger

Det finnes andre lydmoduser som Lounge (mørk klang), Speech (lysere og skarpere) og Party (mer bass), men Optimal med fremoverrettet lyd er den jeg hele tiden ender med. I tillegg finnes tonekontroll (Equalizer) hvor jeg da synes det låter fint å dempe diskanten ett hakk og øke bassen tilsvarende.

B&O Beosound Balance det(1)
Den konkave kobberplaten sørger sammen med den missilformede bunnen på toppkabinettet, for å spre lyden jevnt 360 grader. Foto: Bang & Olufsen

Så finnes et «lydhjul», med en prikk i midten man kan føre hvor som helst på det todimensjonale planet. Tidligere var det veldig vanskelig å vite hva Lys, Energisk, Varm og Avslappet skulle bety, men i den nyeste versjonen av appen er det lettere å se hva som gir høy eller lav bass eller diskant, og stegene imellom disse. Skulle jeg stilt noe her, ville det vært et lite hakk mot Varm, men bare litt. Og ikke etter jeg allerede har dempet diskanten og dratt opp bassen i Equalizeren.

Verdt prisen?

Hvorvidt Beosound Balance er verdt pengene eller ikke, koker ned til hvor mye ekstra man er villig til å betale for det rålekre og gjennomførte utseendet. Og om du ønsker én eller flere høyttalere.

Formation Wedge er også et flott skue, og koster halvparten. Men du kan ikke kjøpe to Wedge å koble dem i stereo, det kan du derimot med Beosound Balance.

Likevel. Skal du ha to trådløse høyttalere i stereo og har 40.000 kroner å bruke på det, så ville jeg heller gått for et par B&W Formation Duo. Lett. To Balance i stereo blir for dyrt i forhold til hva det gir. Derimot har jeg aldri hørt en enkeltstående høyttaler med så stort lydbilde som Beosound Balance. Så om du ønsker en høyttaler i oppholdsrommet ditt som både er et rålekkert skue som oser av kvalitet og kjærlighet for interiør, og som låter imponerende stort, gjennomsiktig og dessuten kraftig, så ville jeg definitivt vurdert Balance. Her trenger du jo ingen lydkilde eller forsterker i tillegg, så totalprisen er ikke så gal.

Ønsker du multirom med mange høyttalere, så kan du faktisk kjøpe billige Google Nest-høyttalere til resten av heimen, og kose deg med denne high-end-høyttaleren i dagligstua. Fremfor å ha en stor Sonos i ett rom og mange flere små Sonos-er i andre rom. Det kan hende du kommer bedre ut av å ha kongelyd i ett rom og dårlig lyd i andre rom, enn å ha helt grei lyd i alle rom. Og betale det samme totalt.

Beosound Balance Black Det(2)
Foto: Bang & Olufsen

Konklusjon

Bang & Olufsen Beosound Balance er en trådløs og smart høyttaler som man først tenker er altfor dyr. Vi skal slettes ikke undervurdere viktigheten av et lekkert ytre, men mistanken er der om at man kanskje har tatt seg i overkant godt betalt for dette. Hvis B&O-faktoren skal doble prisen i forhold til hva produktet egentlig er verdt, så er det galskap å anbefale det.

Heldigvis låter høyttaleren så bra at den forsvarer prislappen. Den er såpass mye bedre enn sine rimeligere konkurrenter, blant annet takket være den smarte lydprosesseringen som gir et kjempestort lydbilde uten å bli kunstig. Instrumenter og sangstemmer låter klart som dagen, og lyden er plenty kraftig. Jeg skal ikke påstå at du får designen på kjøpet. Den koster. Helt klart. Men ikke mer enn at hvis høyttaleren tiltaler deg, så bør du definitivt høre den og deretter gjøre opp egen mening.

Fruen her i huset ble i hvert fall forelsket ved første øyekast. Og jeg kunne definitivt levd godt med den selv og.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!