TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Bowers & Wilkins Formation Wedge

Trådløs luksuslyd

Bowers & Wilkins overbeviser stort med lyden i sin nyeste trådløse høyttaler, Formation Wedge.

forfatter
Publisert 13.02.20 - 06:06
Karakter
Bowers & Wilkins Formation Wedge
L&B mener
Kraftfull lyd med åpent og tydelig definert klangbilde. Enkel multiromsløsning, og tiltalende kvalitet.
Kostbar moro, ingen tilkoblinger.
Spesifikasjoner
 • Radio: Nei
 • Trådløst: Wi-fi, Bluetooth, Airplay 2 og multirom
 • Strømmetjenester: Spotify Connect, Tidal Direct, Roon Ready
 • CD-spiller: Nei
 • Tilkoblinger: Ethernet, USB
 • Hodetelefonutgang: Nei
 • Forhåndsinnstillinger: Nei
 • Skjerm: Nei
 • Appstyring: Bowers & Wilkins Home
 • Fjernkontroll: Nei
 • Mål: 44 x 23,2 x 24,3 cm
 • Vekt: 6,5 kg
 • Annet: Sort/valnøtt eller hvit/sølvgrå. Veggstativ ekstrautstyr.
Veil. pris 9.998Pr. 13.02.20 Produktside

Du er ikke alene hvis du synes det er vanskelig å velge en ny bordhøyttaler. Utvalget er enormt, og det er ikke lett å finne de beste. Det tryggeste er å velge en produsent man kjenner eller har hørt om.

Hvis det står Bowers & Wilkins på høyttaleren, er det gjerne grunn til å føle seg på trygg grunn. I årevis har de laget høyttalere i alle prisklasser, og mange av dem har gjort det meget bra i våre tester. Noen er sågar testvinnere.

Men det gjelder stereohøyttalere. Når det gjelder bordhøyttalere er Sonos gjerne det første man tenker på, men B&W er slett ikke ukjent med den kategorien og deres Zeppelin var lenge vår referanse blant de dyrere bordhøyttalerne.

Det er lenge siden nå, og B&W har ikke hatt en virkelig god bordhøyttaler i premium-klassen på lenge. En som kan slåss om markedsandeler med Naim, Geneva, Sonos og Technics, blant andre.

Det har de definitivt i Formation Wedge, som er bordhøyttaleren i en serie nye, trådløse multiromshøyttalere fra B&W. En riktig lekker sådan, med trådløs tilkobling, multirom – men ikke stereo-paring – og nok krefter til å fylle rommet med musikk.

Den har både AirPlay 2 over Wi-fi, Bluetooth (aptX HD), Spotify Direct og Tidal-støtte, og den er Roon Ready for de som vil styre sine strømmetjenester med én app. Chromecast er pussig nok utelatt.

Massiv effekt

Wedge er ikke blant de minste bordhøyttalerne. Den legger seg mellom Naim Mu-so QB2 og Mu-so 2 i pris, og den er større og dyrere enn en Sonos Play 5. Men den er også mye kraftigere.

B&W-høyttalerens ellipseformede front skjuler en 15 cm subwoofer, to mellomtone- og to diskantelementer, drevet av 40 W forsterkereffekt til hvert av elementene, pluss 80 W til subwooferen alene. Alt styres av en digital signalprosessor, som er vanlig for denne typen høyttalere.

Man kan også koble en Formation Sub trådløst til høyttaleren, skulle man trenge mer bass.

Trådløst multirom

Høyttaleren kan stilles på et bord, en benk eller en hylle, og det finnes et tilpasset veggstativ som ekstrautstyr, for de som foretrekker å henge høyttaleren på veggen. Da går man glipp av den pent finerte bakplaten, som utvilsomt koster mer enn støpt plast, men ser mye bedre ut.

Veggbrakett er ekstrautstyr.

De grunnleggende funksjonene kan betjenes fra et berøringsfelt på toppen, eller Formation Home-appen, som gir deg tilgang til å legge til flere høyttalere i flere rom.

I appen kan man også velge høyttalere individuelt, og justere bass og diskant, men ikke så mye mer.

Når høyttaleren er koblet til det trådløse hjemmenettverket, vil man finne den hver gang man velger å strømme musikk over nettverket, og alt kan styres fra telefonen eller et nettbrett.

Noen fjernkontroll finnes faktisk ikke, så mobilen blir fjernkontrollen.

Les også: Test av 12 multiromshøyttalere

Tilkoblinger?

Merkelig nok har B&W valgt bort alt av innganger, unntaket er Ethernet som gir deg kablet tilkobling til ruteren (mer stabilt), men det er ingen HDMI eller optisk inngang som kunne vært praktisk for de mange som vil ha bedre TV-lyd.

Det er heller ingen hodetelefon-utgang på Formation Wedge.

Kraft og klarhet

At Wedge ikke har tilkoblinger, er vi nesten villige til å tilgi. For lyden er det lite å utsette på. Høyttaleren støtter opptil 24-bit/96 kHz lydfiler, og DSP-styringen av høyttalerne strekker frekvensområdet fra 35 Hz til 28 kHz, som er meget bra for en såpass kompakt bordhøyttaler.

Stereoeffekten er normalt minimal fra en bordhøyttaler, men B&W har klart å få Wedge til å nesten høres ut som om man hører på to høyttalere i stereo. Lydbildet er forbløffende bredt, og bassgjengivelsen er fyldig og potent. Den spiller høyere og klarere enn en Play 5, og lyden er langt bedre definert med mye mer åpenhet og flere detaljer i mellomtonen, og en langt mer troverdig bassgjengivelse.

Bassen fra Matthew and The Atlas siste album lød svært godt definert, og med litt justering i appen, fikk jeg litt mer vekt og balanse i lydbildet. Klassisk klavermusikk lød bedre definert her enn fra Naim Mu-so Qb2, men hadde ikke samme klangfylde som i den større – og dyrere, Mu-so 2. Høyttaleren kan også spille høyt og kontrollert nok til at man bevarer party-stemningen, men er rommet stort bør man vurdere å legge til en subwoofer.

Vokaler, sopraner f.eks. kunne lyde litt slankt på enkelte innspillinger, mens mannlig vokal fikk godt med klangbunn. Alt i alt er lydkvaliteten fra Formation Wedge helt i toppklassen for en bordhøyttaler.

Konklusjon

Bowers & Wilkins har gjort det før med Zeppelin, som lenge var den aller beste bordhøyttaleren. Formation Wedge er en verdig arvtaker som både lyder bedre og er mer anvendelig. Den er dog ikke uten konkurranse, og fraværet av tilkoblinger vil gjøre den uaktuell for mange. For de som bare skal strømme og ønsker seg bedre lyd enn hva som er vanlig for en bordhøyttaler, er Wedge blant de aller beste, trådløse multiromshøyttalerne akkurat nå.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Disse fikk oss til å måpe De små KEF LSX II er de beste blant trådløse stereohøyttalere i denne prisklassen.
TAD er tilbake med ny høyttale TAD-CR1TX blir ikke akkurat billig.
Engelske Lowther er tilbake med Almira Den nye Almira er Lowthers første høyttaler på 30 år.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend