TEST: Bowers & Wilkins Formation Wedge

Trådløs luksuslyd

Bowers & Wilkins overbeviser stort med lyden i sin nyeste trådløse høyttaler, Formation Wedge.

Karakter
Bowers & Wilkins Formation Wedge

Lyd & Bilde mener

Kraftfull lyd med åpent og tydelig definert klangbilde. Enkel multiromsløsning, og tiltalende kvalitet.
Kostbar moro, ingen tilkoblinger.
 • Radio: Nei
 • Trådløst: Wi-fi, Bluetooth, Airplay 2 og multirom
 • Strømmetjenester: Spotify Connect, Tidal Direct, Roon Ready
 • CD-spiller: Nei
 • Tilkoblinger: Ethernet, USB
 • Hodetelefonutgang: Nei
 • Forhåndsinnstillinger: Nei
 • Skjerm: Nei
 • Appstyring: Bowers & Wilkins Home
 • Fjernkontroll: Nei
 • Mål: 44 x 23,2 x 24,3 cm
 • Vekt: 6,5 kg
 • Annet: Sort/valnøtt eller hvit/sølvgrå. Veggstativ ekstrautstyr.
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9998 kr

Du er ikke alene hvis du synes det er vanskelig å velge en ny bordhøyttaler. Utvalget er enormt, og det er ikke lett å finne de beste. Det tryggeste er å velge en produsent man kjenner eller har hørt om.

Hvis det står Bowers & Wilkins på høyttaleren, er det gjerne grunn til å føle seg på trygg grunn. I årevis har de laget høyttalere i alle prisklasser, og mange av dem har gjort det meget bra i våre tester. Noen er sågar testvinnere.

Men det gjelder stereohøyttalere. Når det gjelder bordhøyttalere er Sonos gjerne det første man tenker på, men B&W er slett ikke ukjent med den kategorien og deres Zeppelin var lenge vår referanse blant de dyrere bordhøyttalerne.

Det er lenge siden nå, og B&W har ikke hatt en virkelig god bordhøyttaler i premium-klassen på lenge. En som kan slåss om markedsandeler med Naim, Geneva, Sonos og Technics, blant andre.

Det har de definitivt i Formation Wedge, som er bordhøyttaleren i en serie nye, trådløse multiromshøyttalere fra B&W. En riktig lekker sådan, med trådløs tilkobling, multirom – men ikke stereo-paring – og nok krefter til å fylle rommet med musikk.

Den har både AirPlay 2 over Wi-fi, Bluetooth (aptX HD), Spotify Direct og Tidal-støtte, og den er Roon Ready for de som vil styre sine strømmetjenester med én app. Chromecast er pussig nok utelatt.

Massiv effekt

Wedge er ikke blant de minste bordhøyttalerne. Den legger seg mellom Naim Mu-so QB2 og Mu-so 2 i pris, og den er større og dyrere enn en Sonos Play 5. Men den er også mye kraftigere.

B&W-høyttalerens ellipseformede front skjuler en 15 cm subwoofer, to mellomtone- og to diskantelementer, drevet av 40 W forsterkereffekt til hvert av elementene, pluss 80 W til subwooferen alene. Alt styres av en digital signalprosessor, som er vanlig for denne typen høyttalere.

Man kan også koble en Formation Sub trådløst til høyttaleren, skulle man trenge mer bass.

Trådløst multirom

Høyttaleren kan stilles på et bord, en benk eller en hylle, og det finnes et tilpasset veggstativ som ekstrautstyr, for de som foretrekker å henge høyttaleren på veggen. Da går man glipp av den pent finerte bakplaten, som utvilsomt koster mer enn støpt plast, men ser mye bedre ut.

Veggbrakett er ekstrautstyr.

De grunnleggende funksjonene kan betjenes fra et berøringsfelt på toppen, eller Formation Home-appen, som gir deg tilgang til å legge til flere høyttalere i flere rom.

I appen kan man også velge høyttalere individuelt, og justere bass og diskant, men ikke så mye mer.

Når høyttaleren er koblet til det trådløse hjemmenettverket, vil man finne den hver gang man velger å strømme musikk over nettverket, og alt kan styres fra telefonen eller et nettbrett.

Noen fjernkontroll finnes faktisk ikke, så mobilen blir fjernkontrollen.

Les også: Test av 12 multiromshøyttalere

Tilkoblinger?

Merkelig nok har B&W valgt bort alt av innganger, unntaket er Ethernet som gir deg kablet tilkobling til ruteren (mer stabilt), men det er ingen HDMI eller optisk inngang som kunne vært praktisk for de mange som vil ha bedre TV-lyd.

Det er heller ingen hodetelefon-utgang på Formation Wedge.

Kraft og klarhet

At Wedge ikke har tilkoblinger, er vi nesten villige til å tilgi. For lyden er det lite å utsette på. Høyttaleren støtter opptil 24-bit/96 kHz lydfiler, og DSP-styringen av høyttalerne strekker frekvensområdet fra 35 Hz til 28 kHz, som er meget bra for en såpass kompakt bordhøyttaler.

Stereoeffekten er normalt minimal fra en bordhøyttaler, men B&W har klart å få Wedge til å nesten høres ut som om man hører på to høyttalere i stereo. Lydbildet er forbløffende bredt, og bassgjengivelsen er fyldig og potent. Den spiller høyere og klarere enn en Play 5, og lyden er langt bedre definert med mye mer åpenhet og flere detaljer i mellomtonen, og en langt mer troverdig bassgjengivelse.

Bassen fra Matthew and The Atlas siste album lød svært godt definert, og med litt justering i appen, fikk jeg litt mer vekt og balanse i lydbildet. Klassisk klavermusikk lød bedre definert her enn fra Naim Mu-so Qb2, men hadde ikke samme klangfylde som i den større – og dyrere, Mu-so 2. Høyttaleren kan også spille høyt og kontrollert nok til at man bevarer party-stemningen, men er rommet stort bør man vurdere å legge til en subwoofer.

Vokaler, sopraner f.eks. kunne lyde litt slankt på enkelte innspillinger, mens mannlig vokal fikk godt med klangbunn. Alt i alt er lydkvaliteten fra Formation Wedge helt i toppklassen for en bordhøyttaler.

Konklusjon

Bowers & Wilkins har gjort det før med Zeppelin, som lenge var den aller beste bordhøyttaleren. Formation Wedge er en verdig arvtaker som både lyder bedre og er mer anvendelig. Den er dog ikke uten konkurranse, og fraværet av tilkoblinger vil gjøre den uaktuell for mange. For de som bare skal strømme og ønsker seg bedre lyd enn hva som er vanlig for en bordhøyttaler, er Wedge blant de aller beste, trådløse multiromshøyttalerne akkurat nå.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.