Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins Formation Wedge

Trådløs luksuslyd

Bowers & Wilkins overbeviser stort med lyden i sin nyeste trådløse høyttaler, Formation Wedge.

Skrevet av / 13.02.20 - 06:06
Bowers & Wilkins Formation Wedge
Lasse Svendsen

Du er ikke alene hvis du synes det er vanskelig å velge en ny bordhøyttaler. Utvalget er enormt, og det er ikke lett å finne de beste. Det tryggeste er å velge en produsent man kjenner eller har hørt om.

Hvis det står Bowers & Wilkins på høyttaleren, er det gjerne grunn til å føle seg på trygg grunn. I årevis har de laget høyttalere i alle prisklasser, og mange av dem har gjort det meget bra i våre tester. Noen er sågar testvinnere.

Men det gjelder stereohøyttalere. Når det gjelder bordhøyttalere er Sonos gjerne det første man tenker på, men B&W er slett ikke ukjent med den kategorien og deres Zeppelin var lenge vår referanse blant de dyrere bordhøyttalerne.

Det er lenge siden nå, og B&W har ikke hatt en virkelig god bordhøyttaler i premium-klassen på lenge. En som kan slåss om markedsandeler med Naim, Geneva, Sonos og Technics, blant andre.

Det har de definitivt i Formation Wedge, som er bordhøyttaleren i en serie nye, trådløse multiromshøyttalere fra B&W. En riktig lekker sådan, med trådløs tilkobling, multirom – men ikke stereo-paring – og nok krefter til å fylle rommet med musikk.

Den har både AirPlay 2 over Wi-fi, Bluetooth (aptX HD), Spotify Direct og Tidal-støtte, og den er Roon Ready for de som vil styre sine strømmetjenester med én app. Chromecast er pussig nok utelatt.

Massiv effekt

Wedge er ikke blant de minste bordhøyttalerne. Den legger seg mellom Naim Mu-so QB2 og Mu-so 2 i pris, og den er større og dyrere enn en Sonos Play 5. Men den er også mye kraftigere.

B&W-høyttalerens ellipseformede front skjuler en 15 cm subwoofer, to mellomtone- og to diskantelementer, drevet av 40 W forsterkereffekt til hvert av elementene, pluss 80 W til subwooferen alene. Alt styres av en digital signalprosessor, som er vanlig for denne typen høyttalere.

Man kan også koble en Formation Sub trådløst til høyttaleren, skulle man trenge mer bass.

Trådløst multirom

Høyttaleren kan stilles på et bord, en benk eller en hylle, og det finnes et tilpasset veggstativ som ekstrautstyr, for de som foretrekker å henge høyttaleren på veggen. Da går man glipp av den pent finerte bakplaten, som utvilsomt koster mer enn støpt plast, men ser mye bedre ut.

Veggbrakett er ekstrautstyr.

De grunnleggende funksjonene kan betjenes fra et berøringsfelt på toppen, eller Formation Home-appen, som gir deg tilgang til å legge til flere høyttalere i flere rom.

I appen kan man også velge høyttalere individuelt, og justere bass og diskant, men ikke så mye mer.

Når høyttaleren er koblet til det trådløse hjemmenettverket, vil man finne den hver gang man velger å strømme musikk over nettverket, og alt kan styres fra telefonen eller et nettbrett.

Noen fjernkontroll finnes faktisk ikke, så mobilen blir fjernkontrollen.

Les også: Test av 12 multiromshøyttalere

Tilkoblinger?

Merkelig nok har B&W valgt bort alt av innganger, unntaket er Ethernet som gir deg kablet tilkobling til ruteren (mer stabilt), men det er ingen HDMI eller optisk inngang som kunne vært praktisk for de mange som vil ha bedre TV-lyd.

Det er heller ingen hodetelefon-utgang på Formation Wedge.

Kraft og klarhet

At Wedge ikke har tilkoblinger, er vi nesten villige til å tilgi. For lyden er det lite å utsette på. Høyttaleren støtter opptil 24-bit/96 kHz lydfiler, og DSP-styringen av høyttalerne strekker frekvensområdet fra 35 Hz til 28 kHz, som er meget bra for en såpass kompakt bordhøyttaler.

Stereoeffekten er normalt minimal fra en bordhøyttaler, men B&W har klart å få Wedge til å nesten høres ut som om man hører på to høyttalere i stereo. Lydbildet er forbløffende bredt, og bassgjengivelsen er fyldig og potent. Den spiller høyere og klarere enn en Play 5, og lyden er langt bedre definert med mye mer åpenhet og flere detaljer i mellomtonen, og en langt mer troverdig bassgjengivelse.

Bassen fra Matthew and The Atlas siste album lød svært godt definert, og med litt justering i appen, fikk jeg litt mer vekt og balanse i lydbildet. Klassisk klavermusikk lød bedre definert her enn fra Naim Mu-so Qb2, men hadde ikke samme klangfylde som i den større – og dyrere, Mu-so 2. Høyttaleren kan også spille høyt og kontrollert nok til at man bevarer party-stemningen, men er rommet stort bør man vurdere å legge til en subwoofer.

Vokaler, sopraner f.eks. kunne lyde litt slankt på enkelte innspillinger, mens mannlig vokal fikk godt med klangbunn. Alt i alt er lydkvaliteten fra Formation Wedge helt i toppklassen for en bordhøyttaler.

Konklusjon

Bowers & Wilkins har gjort det før med Zeppelin, som lenge var den aller beste bordhøyttaleren. Formation Wedge er en verdig arvtaker som både lyder bedre og er mer anvendelig. Den er dog ikke uten konkurranse, og fraværet av tilkoblinger vil gjøre den uaktuell for mange. For de som bare skal strømme og ønsker seg bedre lyd enn hva som er vanlig for en bordhøyttaler, er Wedge blant de aller beste, trådløse multiromshøyttalerne akkurat nå.

Karakter
Bowers & Wilkins Formation Wedge
Premium

Lyd & Bilde mener

Kraftfull lyd med åpent og tydelig definert klangbilde. Enkel multiromsløsning, og tiltalende kvalitet. Kostbar moro, ingen tilkoblinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Garanterer god stemning på sommerfestene

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Scroll to Top