test: Audiovector QR5

Audiovector QR5
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

Pluss
Lydbildet er åpent, stort og dynamisk. Bare hør de overtonene! De lettdrevne høyttalerne kan også slå fra seg.
Minus
Fint lite.

Det er et par år siden jeg testet Audiovectors rimeligste gulvhøyttaler QR3, som overrasket med en uanstrengt og leken spillestil, kombinert med mer luft og oppløsning enn de fleste. Til under 20.000 kroner er de tett på et varp, spesielt siden de kan et par ting den dyrere SR 3 Super ikke kan. Krispheten i de luftigste lagene får du bare med bånddiskant, og selv om den som sitter i QR-serien er enklere enn den i SR-serienes Avantgarde-modeller så er den meget god.

Fabrikkbesøk: Audiovector – håndlaget lidenskap

Treveis

Der du med SR-seriene kan kjøpe en rimelig versjon og oppgradere den senere med dyrere og bedre komponenter, er du låst med QR. Men QR3 låt bra på alle måter, det eneste den egentlig manglet var energi i den dypeste bassen. Derfor stiller jeg store forventninger til den nye storebroren QR5.

QR5 er større enn QR3. Dette er en ekte treveis høyttaler, hvor den 6-tommers mellomtonen – montert over to like store basselementer – sitter i sitt eget asymmetriske kammer. Dette for å redusere forvrengning.

Under bånddiskanten sitter en 6-tommers mellomtone, montert i sitt eget asymmetriske kammer. Foto: Audiovector

Laget i Danmark

Som alle høyttalere fra Audiovector er QR-serien utviklet og satt sammen i Danmark. Selv om komponentene er i rimeligere utførelse enn SR-serien, er det velskapte kabinetter, med avrundede kanter. Vårt testeksemplar er hvitt, og jeg liker at den er ganske matt i stedet for den pianoblanke hvitfargen man får de dyrere seriene i.

Slik får du bedre lyd fra rommet

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Ikke for tjukke kabinetter

Kabinettet er ikke det tjukkeste og tyngste i sin klasse. Men de er avstivet og fôret med blygummi “på strategisk riktige steder”. Og i stedet for å bruke MDF har Audiovector valgt HDF (high density fiberboard) som materiale, som gir større masse og stivhet.

Bånddiskant

I likhet med lillebror QR3 bruker QR5 en trekkspillformet Air Motion Transformer bånddiskant i romfarts-aluminium. Diskantmembranen på QR5 har større flate, som burde bety høyere effektivitet, økt dynamisk toleranse, og lavere forvrengning. Foran diskanten sitter et maskenett belagt i rosagull, for å kontrollere spredningen av overtoner og dempe harde s-er og andre sibilanter.

QR5 bruker en trekkspillformet Air Motion Transformer bånddiskant i romfarts-aluminium. Foto: Audiovector

Der hvor øvrige elementer har ferritt-keramiske magneter, bruker diskantene neodym. Et dobbeltkammer skal dessuten sikre lav kompresjon.

Test: Audiovector SR6 Avantgarde Arreté v2.0 – high-end gjort riktig

Følsomheten på QR5 er hele 91 dB, som betyr at den klarer seg med en middels kraftig forsterker. Den totale prislappen på anlegget kan dermed bli ganske hyggelig. Den strekker seg også dypt ned i bassen, oppgitt ned til 25 Hz (-6 dB).

Stramt, luftig, deilig

Jeg starter ofte med piano for å få en følelse av klangstruktur, attakk og rom. Bluebird av Alexis Ffrench er fin, hvor strykere også etter hvert kommer inn.

Med Hegel H590 til å drive høyttalerne og Roon som lydkilde er det en imponerende tonestruktur man bevitner. Jeg legger merke til snerten i hver tangent, samtidig som overtonene brer seg luftig utover i rommet og tegner opp et stort og stødig lydbilde. Fundamentet i bunnen er solid, du snakker om bra førsteinntrykk! Når strykerne kommer inn, finner de sine respektive plasser i lydbildet, uten å krangle om rommet.

Men også når vi skalerer ned til den rimeligere H190 bevares inntrykket. Nattasangen Bya Bya sunget a capella av Solveig Slettahjell har en enorm klang, hvor hver nerve fanges opp av den nærplasserte mikrofonen og strømmer uanstrengt og nærmest magisk ut av høyttalerne. Dette er fabelaktig, og vitner om et par høyttalere som både er musikalske og samtidig ærlige nok til å skildre sannheten som ligger på opptaket.

Rock

Jeg ville aldri betalt tretti tusen kroner for et par gulvhøyttalere som ikke kan spille rock. Inn i spillelisten kommer progmetalbandet Opeth med den heftige Eternal Rains Will Come. Og her skjer det ting! Elgitarer, keyboard og avansert trommespill er fremtredende. Det smeller fra seg med raske skifter, i et rytmisk og heftig samspill. Lekne cymbaler klinger deilig og luftig. Man kan formelig se for seg skinnet fra de blankpolerte messingcymbalene. Og QR5 kan spille høyt!

Det er ikke ofte jeg hører Opeth med så god lyd, og man blir minnet på at hard musikk også fortjener å gjengis med detaljene intakt.

Raw Surface sammenlignet

Så bra som dette låter er jeg meget spent på hvor mye man faktisk blir frarøvet i forhold til dyrere høyttalere. Og hvilken bedre sammenligning, enn med Audiovectors egen toppmodell i sin SR3-serie – den fire ganger dyrere Arreté Raw Surface?

De to høyttalerne har flere likheter enn forskjeller. For det første er klangsignaturen så å si identisk. Den er nøytral, med en mer aksentuert diskant enn enkelte andre høyttalere. Men uten å oppleves som lys. Sonus Faber Olympica III er for øvrig et eksempel på en mer mellomtonefokusert høyttaler med en mørkere klangbalanse.

Flere klanglag

Raw Surface strammer opp lyden enda mer og får frem enda noen flere klanglag – spesielt i overtoneområdet kommer flere klangstrukturer frem, og instrumentene står enda mer fjellstøtt og fokusert i rommet. Men dette er på detaljnivå, for QR5 gjør veldig mye av det samme. Lydbildet er stort, luftig og tredimensjonalt. Bassen hamrer bra fra seg, det hele er stramt, detaljert og musikalsk. Og QR5 er et lite hakk mer følsomme. Som gjør at du kan klare det med en 70-wattes forsterker der SR3 roper etter 100.

Du kan også klare deg med mindre, jeg ser for meg at Naim Uniti Atom kan være et svært spennende valg sammen med disse høyttalerne. Om du da ikke foretrekker det gigantiske, varme lydbildet du får av Denon PMA-2500NE eller den superstramme lyden Hegel Röst gir.

En enkel høyttalerterminal skiller seg fra SR-serienes triple-wire-terminaler. Foto: Audiovector

Konklusjon

Audiovector QR5 er den største – og beste – høyttaleren i deres rimeligste serie. En ekte treveis modell, større enn den populære SR3 i alle sine varianter.

Bassen er stødig og slår hardt når den skal. Lydbildet er ytterst sammenhengende, fra topp til bunn, med sangstemmer og instrumenter som virkelig skinner i mellomtoneområdet.

QR5 er like ærlig som den er musikalsk, og har du ikke råd til SR3 i en av sine bånddiskant-versjoner, kan du trygt legge pengene i denne. En fabelaktig høyttaler, som er mindre kravstor til forsterker enn mange andre i sin klasse. Anbefales!

picture5 picture6 picture7
<
>
Ønsker du et mer tradisjonelt utseende, kan mørk valnøtt være tingen. Foto: Audiovector
Det er et par år siden jeg testet Audiovectors rimeligste gulvhøyttaler QR3, som overrasket med en uanstrengt og leken spillestil, kombinert med mer luft og oppløsning enn de fleste. Til under 20.000 kroner er de tett på et varp, spesielt siden de kan et par ting den dyrere SR 3 Super ikke kan. Krispheten i de luftigste lagene får du bare med bånddiskant, og selv om den som sitter i QR-serien er enklere enn den i SR-serienes Avantgarde-modeller så er den meget god. Fabrikkbesøk: Audiovector – håndlaget lidenskap

Treveis

Der du med SR-seriene kan kjøpe en rimelig versjon og oppgradere den senere med dyrere og bedre komponenter, er du låst med QR. Men QR3 låt bra på alle måter, det eneste den egentlig manglet var energi i den dypeste bassen. Derfor stiller jeg store forventninger til den nye storebroren QR5. QR5 er større enn QR3. Dette er en ekte treveis høyttaler, hvor den 6-tommers mellomtonen – montert over to like store basselementer – sitter i sitt eget asymmetriske kammer. Dette for å redusere forvrengning. [caption id="attachment_93305" align="alignnone" width="989"] Under bånddiskanten sitter en 6-tommers mellomtone, montert i sitt eget asymmetriske kammer. Foto: Audiovector[/caption]

Laget i Danmark

Som alle høyttalere fra Audiovector er QR-serien utviklet og satt sammen i Danmark. Selv om komponentene er i rimeligere utførelse enn SR-serien, er det velskapte kabinetter, med avrundede kanter. Vårt testeksemplar er hvitt, og jeg liker at den er ganske matt i stedet for den pianoblanke hvitfargen man får de dyrere seriene i. Slik får du bedre lyd fra rommet

Ikke for tjukke kabinetter

Kabinettet er ikke det tjukkeste og tyngste i sin klasse. Men de er avstivet og fôret med blygummi "på strategisk riktige steder". Og i stedet for å bruke MDF har Audiovector valgt HDF (high density fiberboard) som materiale, som gir større masse og stivhet.

Bånddiskant

I likhet med lillebror QR3 bruker QR5 en trekkspillformet Air Motion Transformer bånddiskant i romfarts-aluminium. Diskantmembranen på QR5 har større flate, som burde bety høyere effektivitet, økt dynamisk toleranse, og lavere forvrengning. Foran diskanten sitter et maskenett belagt i rosagull, for å kontrollere spredningen av overtoner og dempe harde s-er og andre sibilanter. [caption id="attachment_93304" align="alignnone" width="989"] QR5 bruker en trekkspillformet Air Motion Transformer bånddiskant i romfarts-aluminium. Foto: Audiovector[/caption] Der hvor øvrige elementer har ferritt-keramiske magneter, bruker diskantene neodym. Et dobbeltkammer skal dessuten sikre lav kompresjon. Test: Audiovector SR6 Avantgarde Arreté v2.0 – high-end gjort riktig Følsomheten på QR5 er hele 91 dB, som betyr at den klarer seg med en middels kraftig forsterker. Den totale prislappen på anlegget kan dermed bli ganske hyggelig. Den strekker seg også dypt ned i bassen, oppgitt ned til 25 Hz (-6 dB).

Stramt, luftig, deilig

Jeg starter ofte med piano for å få en følelse av klangstruktur, attakk og rom. Bluebird av Alexis Ffrench er fin, hvor strykere også etter hvert kommer inn. Med Hegel H590 til å drive høyttalerne og Roon som lydkilde er det en imponerende tonestruktur man bevitner. Jeg legger merke til snerten i hver tangent, samtidig som overtonene brer seg luftig utover i rommet og tegner opp et stort og stødig lydbilde. Fundamentet i bunnen er solid, du snakker om bra førsteinntrykk! Når strykerne kommer inn, finner de sine respektive plasser i lydbildet, uten å krangle om rommet. Men også når vi skalerer ned til den rimeligere H190 bevares inntrykket. Nattasangen Bya Bya sunget a capella av Solveig Slettahjell har en enorm klang, hvor hver nerve fanges opp av den nærplasserte mikrofonen og strømmer uanstrengt og nærmest magisk ut av høyttalerne. Dette er fabelaktig, og vitner om et par høyttalere som både er musikalske og samtidig ærlige nok til å skildre sannheten som ligger på opptaket.

Rock

Jeg ville aldri betalt tretti tusen kroner for et par gulvhøyttalere som ikke kan spille rock. Inn i spillelisten kommer progmetalbandet Opeth med den heftige Eternal Rains Will Come. Og her skjer det ting! Elgitarer, keyboard og avansert trommespill er fremtredende. Det smeller fra seg med raske skifter, i et rytmisk og heftig samspill. Lekne cymbaler klinger deilig og luftig. Man kan formelig se for seg skinnet fra de blankpolerte messingcymbalene. Og QR5 kan spille høyt! Det er ikke ofte jeg hører Opeth med så god lyd, og man blir minnet på at hard musikk også fortjener å gjengis med detaljene intakt.

Raw Surface sammenlignet

Så bra som dette låter er jeg meget spent på hvor mye man faktisk blir frarøvet i forhold til dyrere høyttalere. Og hvilken bedre sammenligning, enn med Audiovectors egen toppmodell i sin SR3-serie – den fire ganger dyrere Arreté Raw Surface? De to høyttalerne har flere likheter enn forskjeller. For det første er klangsignaturen så å si identisk. Den er nøytral, med en mer aksentuert diskant enn enkelte andre høyttalere. Men uten å oppleves som lys. Sonus Faber Olympica III er for øvrig et eksempel på en mer mellomtonefokusert høyttaler med en mørkere klangbalanse.

Flere klanglag

Raw Surface strammer opp lyden enda mer og får frem enda noen flere klanglag – spesielt i overtoneområdet kommer flere klangstrukturer frem, og instrumentene står enda mer fjellstøtt og fokusert i rommet. Men dette er på detaljnivå, for QR5 gjør veldig mye av det samme. Lydbildet er stort, luftig og tredimensjonalt. Bassen hamrer bra fra seg, det hele er stramt, detaljert og musikalsk. Og QR5 er et lite hakk mer følsomme. Som gjør at du kan klare det med en 70-wattes forsterker der SR3 roper etter 100. Du kan også klare deg med mindre, jeg ser for meg at Naim Uniti Atom kan være et svært spennende valg sammen med disse høyttalerne. Om du da ikke foretrekker det gigantiske, varme lydbildet du får av Denon PMA-2500NE eller den superstramme lyden Hegel Röst gir. [caption id="attachment_93306" align="alignnone" width="989"] En enkel høyttalerterminal skiller seg fra SR-serienes triple-wire-terminaler. Foto: Audiovector[/caption]

Konklusjon

Audiovector QR5 er den største – og beste – høyttaleren i deres rimeligste serie. En ekte treveis modell, større enn den populære SR3 i alle sine varianter. Bassen er stødig og slår hardt når den skal. Lydbildet er ytterst sammenhengende, fra topp til bunn, med sangstemmer og instrumenter som virkelig skinner i mellomtoneområdet. QR5 er like ærlig som den er musikalsk, og har du ikke råd til SR3 i en av sine bånddiskant-versjoner, kan du trygt legge pengene i denne. En fabelaktig høyttaler, som er mindre kravstor til forsterker enn mange andre i sin klasse. Anbefales! [gallery ids="93307,93308,93309,93310"]
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: 3-veis gulvhøyttaler
  • Frekvensrespons: 25-45.000 Hz (-6 dB)
  • Følsomhet: 91 dB / 4 ohm
  • Diskant: 2,5” Gold Leaf AMT 2 (med S-stop)
  • Mellomtone: 6” Pure Piston
  • Bass: 2 x 6” Pure Piston
  • Delefrekvenser: 400 Hz / 3 kHz
  • Mål: 21 x 105,7 x 27 cm (B x H x D)
  • Annet: Mørk valnøtt, svart høyglans eller silkehvit (matt)
  • Web: oslohificenter.no
Audiovector QR5 produktside
Pris: 29990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.