annonse

5 tips: Slik får du bedre lyd fra rommet

Akustikk

Av alle komponenter i signalkjeden er det rommet som gjør absolutt mest med lyden.

(Foto: Produsenten)
annonse

Det er ikke bare å kjøpe det største og feteste utstyret, og forvente at det skal spille optimalt i rommet ditt. Er det noe vi har erfart av å teste høyttalere i alle mulige størrelser, så er det at rommet påvirker lyden mer enn noen annen komponent i signalkjeden. En mindre høyttaler kan faktisk låte bedre i et gitt rom enn sin større og dyrere storebror.

Les også: Slik plasserer du høyttalerne

Et eksempel er high-end-høyttalerne Piega Classic 60.2, som vi testet til champagne og fanfare i oktober 2015. Klokkeklar lyd, og en hard og potent bass som fikk frem gliset. Nå har vi fått inn storebroren Classic 80.2, og mens alt tilsier at den skal være enda fetere med sine to 10-tommers basselementer og en større båndmembran til mellomtonen, så er det ikke så enkelt.

(Foto: Produsenten)
Piega Classic 80.2 står for tiden på testrommet, og har ikke vært uten utfordringer. Foto: Geir Gråbein Nordby

Storebroren er særere på plassering i rommet. Vårt testrom er i overkant av 30 kvadratmeter, og dette viser seg å være i knappeste laget. Still den for nære bakveggen, og bassen blir svulstig og udefinert. Trekk den for langt ut, og stereoperspektivet lider fordi den kommer for nært lytteposisjonen. Dette fordi frontplatene er store og helt flate, som skaper diffraksjoner der overtonene vandrer langs frontplata. Vi fant hell med Cardas sine beregninger. Deres kalkulator finner du her, og du vil legge merke til at den kun tar utgangspunkt i rommets bredde. Ikke lengde. Det virker merkelig, men det funker. Legg merke til at avstanden til høyttalerens bakvegg blir veldig lang, av praktiske årsaker kan denne halveres.

Vi så oss også nødt til å trekke sofaen noe lenger fremover enn vi pleier å ha den, for å få bassen til å sitte bedre.

Møbler mot harde overtoner
Alle høyttalere blir påvirket av rommet i større eller mindre grad. Overtoneområdet kan låte alt fra silkemykt til hardt, avhengig av materialene i rommet. En minimalistisk stue med få møbler vil låte hardere enn en tett møblert, da møblene bryter opp refleksjonene i rommet. Parkett, som nærmest alle har i dag, vil dessuten låte hardere enn vegg-til-vegg-teppe.

Rommets størrelse avgjør bassrespons
Bassresponsen er mer avhengig av rommets størrelse. Jo dypere høyttalerne går i frekvens, desto større blir problemet med utfasinger og stående lydbølger, slik at en høyttaler som egentlig skal låte stort og fett, plutselig oppleves som ullen og pløsete. Vit også at to høyttalere som begge går til 20 Hz på papiret kan ha fordelt energien ulikt. Den ene har kanskje mer trøkk i 60 Hz-området enn den andre, og de to vil dermed reagere ulikt på refleksjoner fra veggene. Du vil kanskje merke at den ene kan stå nærmere bakveggen enn den andre, uten å påvirke lydbildet nevneverdig negativt.

annonse

Enkle tips
Det som er helt sikkert, er at ingen rom låter likt, og at en høyttaler som fungerer perfekt i et rom, ikke fungerer like bra i et annet. Det kan hende du må gjøre noen grep for å få maksimalt lydmessig utbytte. Uten å gå ”bananas” med matematikk, bassfeller, diffusorer og absorbenter, er det noen enkle grep du kan gjøre.

1. Jobb med plassering av høyttalerne.
Bruk gjerne en romkalkulator for å få et utgangspunkt, og flytt høyttalerne frem og tilbake i musesteg, for å finne den plasseringen hvor du får det beste kompromisset mellom stram bass og åpent og stort lydbilde. Vi har et kurant tips til høyttalerplassering her.

Living Room Furniture Maryland Livingroom Regarding Rana Furniture Living Room Renovation

2. Du kan aldri få for mange møbler!
En stor og god sofa, og gjerne et par godstoler er topp. Heller stoff enn skinn. Har du parkett eller fliser, kan du vurdere å legge et gulvteppe midt imellom deg selv og høyttalerne. Dette absorberer noen av de tidlige refleksjonene.

annonse

sumopix

3. Absorberende paneler
Det lønner seg å henge en absorbent på hver sidevegg, litt foran hver høyttaler. Disse har samme effekt som gulvteppet som ligger foran, nemlig å redusere de første refleksjonene. Er du redd for at det skal bli stygt, kan det gjøres kreativt ved for eksempel å trekke et bildelerret med scenefilt (molton) og kanskje til og med ramme det inn. Dette finnes også i hvitt, som kan males på, så her er det bare å slå seg løs. Molton får du for eksempel hos sceneteknikk.no.

Du kan også kjøpe ferdig støydempende bilder, for eksempel hos sumopix.com.

MA-Apex-AW12-spikes

4. Bruk pigger!
Høyttalerne låter best om de står fjellstøtt mot underlaget. Som regel betyr det at de (eller stativet) står på pigger / spikes. Hvis høyttalerne står på teppe, pass på å trykk de hardt ned, slik at piggene går gjennom teppet og får kontakt med underlaget under, som da gjerne er av betong. Står høyttalerne på parkett eller et underlag du er redd for å skade, kan du legge beskyttelsesskiver under piggene. Ofte følger slike med høyttalerne.

(Foto: Produsenten)

5. Digital romkorreksjon
Bassfrekvenser som kanselleres av refleksjoner kan ikke gjenvinnes med noen form for digital romkorreksjon. Men det kan likevel stramme opp lydbildet en del og gi et bedre stereoperspektiv. Du kan for eksempel prøve DSpeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core, som du får hos L-Sound.

Les også: Vi bygger hjemmekino

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Les også

Ny telezoom til Pentax-fotografer

Grammy til Nordmann!

Denne spilleren er alt du behøver. Kanskje noensinne.

Få finere videoopptak med en gimbal

Microsofts halvhjertede iPad Pro-rival fortsetter tradisjonen med å mislykkes

Sonos-sjefen: Unnskyld!

Premierefest, Ragnarok – se bildene og video!

Én uke før Netflix slipper sin første norske originalserie inviterte strømmegiganten til festpremiere

Sonos til sinte kunder: Slapp av!

JBL slipper utfordrere til Klipsch Reference

Du kan bare glemme å få denne lyden med noen trådløse ørepropper.

Det beste nybegynnerkameraet er blitt enda bedre

Fotoskriver for hele familien

Lyssterke objektiver til mellomformatkameraer

Fotoskriver for hele familien

Endelig finnes det en multiskriver som gir store fotoutskrifter av høy kvalitet i A3-format.