annonse
annonse

Håndlaget lidenskap

"Just listen" er Audiovectors budskap. Og under et besøk hos deres hovedkvarter i København kunne ikke slagordet vært mer passende.

Vi har testet mang en høyttaler fra danske Audiovector gjennom årene, og jeg kan ikke huske å noensinne ha vært skuffet over en eneste modell. Jeg har imidlertid aldri hatt æren av å besøke dem, så etter 16 år i Lyd & Bildes tjeneste var det på tide å ta turen.

Les: Test av Audiovector QR3

Da sjefingeniør Ole Klifoth grunnla Audiovector i 1979 var jeg selv bare ett år gammel. Historien startet som så mange andre: Han hadde sine bestemte tanker om hvordan drømmehøyttaleren skulle låte, men den fantes ikke, så han gikk i gang med å lage den selv. Resultatet ble Trapez, en trapesformet høyttaler som fikk glimrende skussmål i hi-fi-pressen verden rundt. Heretter har utviklingen gått slag i slag, men målet har alltid vært det samme: slippe musikken fri.

Audiovector tilbyr sine høyttalere i et stort utvalg farger. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Det betyr høyttalere med minst mulig forvrengning og mest mulig dynamikk, fra bassregisteret og hele veien opp til de luftigste overtoner. Hørt det før? Ok. Men det er forskjell mellom å preke det og faktisk utføre det. Og Ole Klifoth vet at for at sluttresultatet skal bli mest mulig dynamisk og livlig, så må man ha en optimal avstemming mellom høy følsomhet som drar det meste ut av forsterkeren, og best mulig kontroll – også på de høylytte transientene. Disse to kan nemlig fort bli en selvmotsigelse.

Les: Slik plasserer du høyttalerne

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

– For eksempel vil de kraftigste magneter ha stålkontroll på membranene, men de vil samtidig senke følsomheten og kreve mer strøm fra forsterkeren. Motsatt vil små magneter gjøre at elementene er meget lett å drive, men de mister grepet og gir seg når man når et visst lydnivå, kunne Ole fortelle meg.

Det gjelder med andre ord å finne den optimale balansen.

– På de dyrere høyttalerne bruker vi dessuten talespoler av titan i stedet for aluminium. Da forbikobles induktansen i høyttalerelementet, slik at den får drive fritt gjennom magnetsystemet. Billigere og vanligere aluminiumspoler er magnetiske, og vil bremses på ferden. Det reduserer dynamikken.

Ingen parallelle flater

Kabinettene fra SR3-serien og oppover har ingen parallelle flater innvendig. Det betyr at man slipper stående bølger, og det gjør dessuten at man trenger minimalt med innvendig dempemateriale.

Det er lite demping som brukes. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

– For mye dempemateriale innvendig gjør at lydbølgene bruker litt lengre tid til å komme ut av høyttaleren. Når lydbølgene omsider kommer ut og blander seg med lyden som kommer direkte fra høyttalerelementene, får du en liten faseforskyving som resulterer i en veldig død og uengasjerende lyd. VI bruker derfor minimalt med demping, og har heller kabinetter som har lite egenresonans i utgangspunktet.

Det samme gjelder for tjukke kabinetter.

– Hvis du har en meget tjukk frontplate, vil denne bremse lydbølgene som kommer fra innsiden og ut, og de blir tidsforskjøvet i forhold til direktelyden. Resultatet blir mye av det samme som med for mye demping.

Trofaste underleverandører

Audiovector lager ikke sine egne komponenter, men handler dem fra underleverandører. Men alt lages på spesifikasjoner fra Audiovector. Høyttalerelementene, for eksempel, er fra ringreven Scanspeak.

Ole Klifoth holder frem basselementet fra Scanspeak, spesiallaget etter spesifikasjoner fra Audiovector. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

– Vi bruker høyttalerelementer fra Scanspeak, men ingen av dem er hyllevare. Alt er laget på våre spesifikasjoner, og ingen andre får bruke dem i sine høyttalere, uttrykker Ole bestemt.

Når man ikke produserer sine egne komponenter, betyr det at man ikke trenger en stor fabrikk. Man trenger i prinsippet bare et delelager, samt et arbeidsområde hvor høyttalerne monteres. Av dyktige arbeidere, selvsagt.

Logistisk sett kunne det blitt et mareritt med sending av varer frem og tilbake mellom Audiovector og underleverandørene, hvis ikke komponentene var av topp kvalitet, med lav feilmargin.

– Det er så å si aldri feil på noe. Vi opplever noen ganger at et kabinett kommer med en skramme fra pakkingen. Er det små riper kan de repareres og poleres her, større skader sender vi tilbake og får nytt kabinett. Det er ikke noe problem.

Oppgradering

Audiovectors kabinetter er ganske spesielle, ved at de bruker samme kabinetter i en modellserie, fra grunnmodellen til toppmodellen. Kunden kan hvis ønskelig enkelt oppgradere sin høyttaler senere til en dyrere og bedre modell.

– Vi mener en høyttaler har en mye høyere verdi når man vet at man ikke er låst til et kvalitetsnivå, men kan oppgradere til neste steg når man måtte ønske. Det er mange som aldri benytter seg av det, men som likevel setter stor pris på å ha muligheten, sier Ole.

SR3 Signature kjennes igjen fra Super med den større diskantplaten. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

En høyttaler monteres

Ole tar meg gjennom de ulike oppgraderingsstegene av en SR3. Først monterer han sammen en Super, som er innstegsmodellen.

– Da har vi denne domediskanten, og dette delefilteret som er det enkleste. Basselementene holder høy kvalitet, men er altså de rimeligste uten faseplugg i midten.

Ole tar frem to flak med ulikt dempemateriale.

To ulike dempematerialer brukes i kabinettene, avhengig av modell. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

– Dette er de to dempematerialene vi har. Det ene bruker vi i Super og Signature. Bare to flak i hver høyttaler. Det ene legger jeg her på høyre side i det øvre basskammeret, det andre på venstre side i basskammeret under. Det er all demping vi bruker, i tillegg til noen små dotter i hullene mellom de to basskamrene.

Dere har fire ventilasjonshull i skilleveggen mellom de to basskamrene?

– Ja. Hvis vi tetter det helt, får man en ganske død lyd. Har man ikke skilleveggen der i det hele tatt, får man økt forvrengning. Denne skilleveggen med ventilering lager et selvjusterende system, hvor de to basselementene spiller optimalt sammen, stadfester Ole Klifoth.

Hva er forskjellen på en Super og Signature diskant?

– Begge er domediskanter, men på Signature har vi dobbel magnet for bedre kontroll og lavere forvrengning. Det interessante er at når vi måler de to diskantene, så måler de helt likt, men man kan helt tydelig høre at Signature låter bedre.

Fra venstre: Diskantene til SR3 Avantgarde, Signature og Super. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Når Ole skal oppgradere fra Super til Signature, bytter han diskanten, men også delefilteret.

– Signature-delefilteret er ganske likt, men vi har en ekstra kondensator her.

For øvrig har alle ledningsparene på alle delefiltrene ulik tykkelse på pluss og minus.

– Vi bruker med vilje tykkere kabel til pluss enn til minus. Dette er fordi kablene ikke skal speile hverandre elektrisk og gi uønsket påvirkning innbyrdes. Ulik tykkelse betyr ulik bølgelengde på elektromagnetismen rundt, som gjør at de ikke klarer å påvirke hverandre, hevder han.

Når så man skal oppgradere til Avantgarde, byttes domediskanten ut med en bånddiskant.

Les: Test av Audiovector SR3 Avantgarde Arreté

– AMT-diskanten har åtte ganger større membranflate enn en dome, og dessuten bare 80 prosent av egenvekten, som gjør den ideell til å gjengi overtoner. Ulempen med bånddiskant er den vertikale spredningen, som er meget snever. Dette fikser vi med noen horisontale slisser, som sprer overtonene optimalt i det vertikale planet.

Horisontale slisser sørger for optimal spredning i det vertikale planet, noe som er bånddiskanters største svakhet. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Avantgarde-modellen får også en ny mellomtonebass.

– På SR3 Avantgarde har det øverste basselementet faseplugg. Dette elementet har enda bedre kvalitet enn Super- og Signature-elementene.

Delefilteret er også mer avansert, med langt flere komponenter.

– SR3 Avantgarde har et dyrere delefilter, men vi har jobbet mye med at det ikke skal redusere dynamikken.

Til slutt har man SR3 Avantgarde Arreté. Ole skifter ut også det nederste basselementet til et med faseplugg, bånddiskanten skiftes ut til en med blank flate i stedet for matt, men ellers skal de være like.

Delefilteret i SR3 Avantgarde er mer avansert, og i Arreté er det i tillegg kryogenbehandlet. Altså frosset ned til minus 238 grader! Foto: Geir Gråbein Nordby

 

– Kronen på verket er Arreté-modellens delefilter. Dette er til forveksling likt det på SR3 Avantgarde, men her har vi fått delefilteret kryogenbehandlet, altså det har blitt fryst ned til minus 238 grader. Dette gjør noe med molekylbindingene, som gjør at det blir mindre motstand i komponentene. Det kan virke hokuspokus, men jeg kan love deg at hvis vi ikke hadde hørt forskjell så ville vi aldri gjort det!

SR3 Avantgarde Arreté er koblet opp i demorommet. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Lyttedemo

På demorommet fikk vi en sammenligning mellom de ulike høyttalermodellene. Man startet med QR3, gulvmodellen i den rimeligste høyttalerserien, som vi ganske nylig testet med et flott resultat. Dette er for øvrig den eneste serien som ikke kan oppgraderes, høyttalerserien er for øvrig tenkt ut av sønnen Mads Klifoth og ikke Ole selv. Vi snakker med andre ord om en familiebedrift med en godt ivaretatt fremtid, da sønnen Mads også er en kapabel høyttalerkonstruktør.

Fra QR3 via SR3 Super, Signature og Avantgarde Arreté (vi hoppet over Avantgarde), er det helt tydelig at alle høyttalerne bærer Audiovectors lydkarakter. Det vil si en taktfast og stram bass, en klokkeklar mellomtone og masse luft i overtoneområdet. Alt er sømløst bundet sammen, og transienter avleveres lynraskt.

For hver gang man oppgraderer til en bedre høyttalermodell, hører man flere nyanser av lydbildet avduket. Som å dra vekk silkelag på silkelag, og kommer stadig nærmere kjernen. Vi fikk også høre den aktive SR3 Avantgarde Arreté Active Discret (Puh!), som fikk frem enda mer dynamikk, da man forbikobler det passive delefilteret. Her kan man for øvrig også strømme musikk trådløst.

SR6 Avantgarde Arreté på demorommet. Låt spesielt kult med Rammstein! Foto: Geir Gråbein Nordby

 

SR6

Den dyrere SR6-serien fikk vi også høre, også her kan man oppgradere fra modell til modell på samme måte som med SR3. Vi gikk rett fra SR3 Avantgarde Arreté til SR6 Avantgarde Arreté. Den tydeligste forskjellen er økt følsomhet, det ble rett og slett høyere når man lot forsterkeren stå på samme nivå. Men så var det dypbassregisteret som plutselig fikk et mye bedre fundament. Strammere og dypere bass gjør ett og annet med musikkopplevelsen, og man merker det også oppover i diskantområdet, som kommer bedre frem fordi lydbildet har fått en ”svartere bakgrunn”. Du kan tro det var fett å høre Rammstein! SR6-høyttalerne er mye dyrere enn SR3, men gudskjelov ikke kjempemye større. Man får fint plass til dem i en vanlig stue, og for Audiovector er det viktig at lyden også blir bra når høyttalerne står tett mot bakveggen. Fordi ”ingen” kan ha høyttalerne to meter ute på gulvet!

Les: Test av 2010-utgaven av Audiovector SR6 Avantgarde Arreté

De enorme R11 Arreté er i en klasse for seg. Også prismessig: 1,7 millioner kroner koster et par! Foto: Geir Gråbein Nordby

 

SR11

Til slutt fikk vi høre toppmodellen. SR11 Arreté heter den, og er en enorm høyttaler på alle måter. Audiovector tror på små elementer fremfor store, derfor har de montert en rad med åtte 5-tommers basselementer på baksiden av kabinettet, hver med over en centimeters lineær slaglengde. ”Det vil du aldri få bruk for,” er Oles påstand, men da har man mulighet til å kline til med grisehøy og klokkeklar lyd.

Lynrask, hardtslående, rungende bass var det vi hørte i lytterommet. Og med blant annet to bånddiskanter som sender ut de deiligste overtoner. Høyttalerne har et gigantisk lydbilde, både blues, rock og jazz låt rett og slett magisk. Og så rock, da! Ulempen? De koster 1,7 millioner kroner paret!

Et besøk verdig

I det hele tatt var det et meget interessant besøk, hvor vi fikk bevist at man ikke trenger en stor fabrikk for å lage glimrende høyttalere. Det holder å ha gode ideer, mye kunnskap og en evne til å gjennomføre. På tur hjem igjen satt jeg og lurte på hvorfor ikke flere produsenter tilbyr oppgradering av sine produkter. Det er jo genialt: kjøp den billigste, når du får råd til noe bedre kan du oppgradere. Så slipper du å tape masse penger på å selge dyrebar hi-fi til halv pris.

En ting er sikkert: Audiovector er her for å bli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
<
>
Delefilteret i SR3 Avantgarde er mer avansert, og i Arreté er det i tillegg kryogenbehandlet. Altså frosset ned til minus 238 grader! Foto: Geir Gråbein Nordby

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Hello Sunshine, won’t you stay

Crooneren Springsteen trer frem i beste country-pop tradisjon på sin nye singel.

Nytt Springsteen-album! “Western Stars”

Det har gått to år siden Bruce Springsteen sa han hadde et nytt album klart - nå er ventetiden (snart) over.

Jippi, 50-tallet er tilbake!

Spolebåndspiller og nye platespillere fra Thorens

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Den råeste musikkserveren

Tøffere blir det ikke, men gjett hva Aurender A30 koster....

Samsung Galaxy Fold utsatt på ubestemt tid

Du skulle kunne ha bestilt den på fredag, men nå har Samsung droppet lanseringen i siste liten.

gruppetest
5 partyhøyttalere

Maksimal bass for maksimal fest

Her er de mest høylytte trådløse høyttalerne som setter fart på hjemmefestens dansegulv.

Duell
Smartklokker – Huawei vs. Samsung

Smartklokkeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei og Samsung er klar med nye smartklokker med fokus på fitness og trening. Vinneruret er også det smarteste.

Lovende lyd fra B&W

Vi har fått en "sniklytt" på Formation-høyttalerne!

Formation: Trådløse high-end høyttalere fra B&W

Bowers & Wilkins overrasker med en komplett ny serie med trådløse høyttalere - snakker vi en ny Sonos-killer?

Den beste kameramobilen får en lillebror

Huawei P30 Lite kommer med tre kameraer til under 4.000 kroner.

Acer går etter Apple

New York: Etter stor suksess med gaming-PCer, ønsker Acer nå å tiltrekke seg de kreative brukerne.

gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

annonse
test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

Samsung Galaxy Fold kan bestilles 26. april

Norge er blant de første landene i verden hvor Samsung Galaxy Fold kommer for salg. Prisen? 21.000 kroner.

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×