TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Arvani ErgoSound TA210

Fin lyd som mangler bass

Etter suksessen med lydplankene ErgoSound og ErgoSound II har norske Arvani lansert sin billigste lydplanke hittil. ErgoSound TA210 har blitt frarøvet subwooferen for å spare penger, men er ellers lik.

forfatter
Publisert 29.06.11 - 11:12
L&B mener
Naturlig lyd Enkel å bruke
Mangler bass Støtter ikke HD-lydformater fra Blu-ray
Spesifikasjoner
 • TV: 37’’ og oppover
 • DTS, DD og PCM
 • SRS TruSurround HD
 • Optisk og koaksial digital inn
 • 2 x RCA stereo inn
Veil. pris 1999Pr. 29.06.11 Produktside

ErgoSound TA210 er Arvanis rimeligste lydplanke. Det vil si en lang høyttaler som plasseres under eller over TV-en og som designmessig går i ett med denne. Lydprosessering og nødvendig forsterkerkraft er integrert i selve høyttaleren.

For å halvere prisen i forhold til sin fantastiske storebror ErgoSound II (4.000 kr) er den trådløse subwooferen sløyfet, så all bassgjengivelse kommer fra selve lydplanken. Det gjør at produktet er enda litt enklere å sette opp, samtidig som man slipper en basshøyttaler som tar plass. Det gjør da nødvendigvis også at bassgjengivelsen blir noe fattigere.

Jeg er begeistret over utseendet med svart pianolakk og avrundede former. Planken støtter surroundformatene Dolby Digital og DTS i tillegg til vanlig stereo PCM. Både optisk og koaksial digitalinngang sitter på baksiden, i tillegg til analog RCA og minijack. HDMI finnes imidlertid ikke, slik at om du har Blu-ray-spiller, får du ikke utnyttet musikkformatene Dolby True HD og DTS HD. Faktisk sleit jeg med å få lyd i det hele tatt med filmer som hadde DTS HD lydspor. Da var svaret å nedskalere til stereo PCM i spilleren.

Produktet i bruk
Det er enkelt å bruke produktet med den medfølgende fjernkontrollen, men vær oppmerksom på at i stedet for en oversiktlig tegnrute har ErgoSound TA210 to LED-lamper som indikerer hvilken funksjon og inngang som er aktivert. Dette tar litt tid å bli ordentlig kjent med.

Lydplanken låter fint og oppløst. Dialoger er klare og tydelige uten å bli skarpe, og det er i det hele tatt et behagelig lydbilde som kommer ut. Med film bør SRS TruSurround aktiveres, da brettes lyden ganske stort utover i rommet og gjør at man får en holografisk lydopplevelse, med dialogene plassert i midten, lydbildet trukket utover mot sidene, og surroundeffekter kan faktisk virke som de nesten kommer bakfra.

Med musikk i stereo skal TruSurround deaktiveres, for å oppnå mest mulig naturlig lyd. TA210 vil da gjengi et lydbilde som er mykt og fint å høre på. Fordi det ikke er en subwoofer, er det ikke lagt noe nedre delefilter i høyttalerne, dette for å få mest mulig bass ut av selve planken. Det gjør da også at TA210 ikke kan presses like hardt som storebror ErgoSound II før den skurrer, men ved normalt lyttenivå går det fint.

Savnet av subwoofer
Med akustisk musikk og en litt stillestående dramafilm er ikke subwoofer et stort savn. Men det frarøver oss opplevelsene av knall og bang. Sammenliknet med den dobbelt så dyre storebror ErgoSound II med trådløs subwoofer er det vesentlig tammere lyd i TA210. Det er slett ikke like engasjerende å se actionfilm. Verken når det eksploderer i krutt og kanoner, eller når storslagen filmmusikk slår mot oss. Den manglende bassen gjør at lydplanken totalt sett blir en klar oppgradering fra TV-ens innebygde lyd, men som faller til kort i forhold til andre lydplanker og anlegg med subwoofer. Sammenliknet med andre lydplanker som ikke har subwoofer, kommer likevel TA210 godt ut av det prismessig. Det er bare det at jeg ikke helt skjønner hvorfor man ikke vil ha subwoofer, og jeg vil mye heller anbefale å kjøpe ErgoSound II.

Konklusjon
Ser man bort fra savnet av bass, har Arvani ErgoSound TA210 et naturlig lydbilde, som er behagelig å høre på. Dialoger og sangstemmer står naturlig frem, mens musikk låter temmelig nyansert og oppløst.

Dessverre blir savnet av bass tidvis stort. Uten basseffektene på film blir det aldri spesielt intenst, og musikk har også godt av de nederste oktavene. Selvsagt er det begrenset hva man får ut av en lydplanke til 2.000 kroner, og i så måte er vi imponert over TA210s øvrige kvaliteter. Jeg kan likevel ikke skjønne hvorfor folk ikke heller vil ta steget opp til ErgoSound II, som gir mye mer for pengene og virkelig gode opplevelser til 4.000 kr. ErgoSound II er rett og slett et langt mer komplett produkt enn TA210.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
De beste vi har hørt For en bursdagsgave de grønne høyttalerne fra Monitor Audio er. Her får man faktisk i pose og sekk.
QUAD ESL 63 - klassikeren vi ikke glemmer I høyttalernes Hall of Fame, vil en høyttaler stå for seg selv. I et eget rom med en liten rørforsterker tilkoblet. Spillende Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk vil bli bergtatt av klangen.
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
Følg Lyd & Bilde