: Arvani ErgoSound TA210

Fin lyd som mangler bass

Etter suksessen med lydplankene ErgoSound og ErgoSound II har norske Arvani lansert sin billigste lydplanke hittil. ErgoSound TA210 har blitt frarøvet subwooferen for å spare penger, men er ellers lik.
Lyd & Bilde mener
Naturlig lyd Enkel å bruke
Mangler bass Støtter ikke HD-lydformater fra Blu-ray
Spesifikasjoner
  • TV: 37’’ og oppover
  • DTS, DD og PCM
  • SRS TruSurround HD
  • Optisk og koaksial digital inn
  • 2 x RCA stereo inn
Annonse
Annonse
forfatter

ErgoSound TA210 er Arvanis rimeligste lydplanke. Det vil si en lang høyttaler som plasseres under eller over TV-en og som designmessig går i ett med denne. Lydprosessering og nødvendig forsterkerkraft er integrert i selve høyttaleren.

For å halvere prisen i forhold til sin fantastiske storebror ErgoSound II (4.000 kr) er den trådløse subwooferen sløyfet, så all bassgjengivelse kommer fra selve lydplanken. Det gjør at produktet er enda litt enklere å sette opp, samtidig som man slipper en basshøyttaler som tar plass. Det gjør da nødvendigvis også at bassgjengivelsen blir noe fattigere.

Jeg er begeistret over utseendet med svart pianolakk og avrundede former. Planken støtter surroundformatene Dolby Digital og DTS i tillegg til vanlig stereo PCM. Både optisk og koaksial digitalinngang sitter på baksiden, i tillegg til analog RCA og minijack. HDMI finnes imidlertid ikke, slik at om du har Blu-ray-spiller, får du ikke utnyttet musikkformatene Dolby True HD og DTS HD. Faktisk sleit jeg med å få lyd i det hele tatt med filmer som hadde DTS HD lydspor. Da var svaret å nedskalere til stereo PCM i spilleren.

Produktet i bruk
Det er enkelt å bruke produktet med den medfølgende fjernkontrollen, men vær oppmerksom på at i stedet for en oversiktlig tegnrute har ErgoSound TA210 to LED-lamper som indikerer hvilken funksjon og inngang som er aktivert. Dette tar litt tid å bli ordentlig kjent med.

Lydplanken låter fint og oppløst. Dialoger er klare og tydelige uten å bli skarpe, og det er i det hele tatt et behagelig lydbilde som kommer ut. Med film bør SRS TruSurround aktiveres, da brettes lyden ganske stort utover i rommet og gjør at man får en holografisk lydopplevelse, med dialogene plassert i midten, lydbildet trukket utover mot sidene, og surroundeffekter kan faktisk virke som de nesten kommer bakfra.

Annonse

Med musikk i stereo skal TruSurround deaktiveres, for å oppnå mest mulig naturlig lyd. TA210 vil da gjengi et lydbilde som er mykt og fint å høre på. Fordi det ikke er en subwoofer, er det ikke lagt noe nedre delefilter i høyttalerne, dette for å få mest mulig bass ut av selve planken. Det gjør da også at TA210 ikke kan presses like hardt som storebror ErgoSound II før den skurrer, men ved normalt lyttenivå går det fint.

Savnet av subwoofer
Med akustisk musikk og en litt stillestående dramafilm er ikke subwoofer et stort savn. Men det frarøver oss opplevelsene av knall og bang. Sammenliknet med den dobbelt så dyre storebror ErgoSound II med trådløs subwoofer er det vesentlig tammere lyd i TA210. Det er slett ikke like engasjerende å se actionfilm. Verken når det eksploderer i krutt og kanoner, eller når storslagen filmmusikk slår mot oss. Den manglende bassen gjør at lydplanken totalt sett blir en klar oppgradering fra TV-ens innebygde lyd, men som faller til kort i forhold til andre lydplanker og anlegg med subwoofer. Sammenliknet med andre lydplanker som ikke har subwoofer, kommer likevel TA210 godt ut av det prismessig. Det er bare det at jeg ikke helt skjønner hvorfor man ikke vil ha subwoofer, og jeg vil mye heller anbefale å kjøpe ErgoSound II.

Konklusjon
Ser man bort fra savnet av bass, har Arvani ErgoSound TA210 et naturlig lydbilde, som er behagelig å høre på. Dialoger og sangstemmer står naturlig frem, mens musikk låter temmelig nyansert og oppløst.

Dessverre blir savnet av bass tidvis stort. Uten basseffektene på film blir det aldri spesielt intenst, og musikk har også godt av de nederste oktavene. Selvsagt er det begrenset hva man får ut av en lydplanke til 2.000 kroner, og i så måte er vi imponert over TA210s øvrige kvaliteter. Jeg kan likevel ikke skjønne hvorfor folk ikke heller vil ta steget opp til ErgoSound II, som gir mye mer for pengene og virkelig gode opplevelser til 4.000 kr. ErgoSound II er rett og slett et langt mer komplett produkt enn TA210.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.