TEST: Argon Audio Forte A55

Fullvoksen hi-fi uten tråd

Argons aktive høyttalere har fordoblet effekten, antall basser – og prisen. Men de er fortsatt et godt kjøp.

Karakter
Argon Audio Forte A55

Lyd & Bilde mener

En ekte aktiv toveis-gulvhøyttaler med 4 x 80 watts forsterker og DSP-korreksjon til denne prisen! Lyden er virkelig hi-fi – og nå kan de også spille bass.
Med høyere pris følger større konkurranse. Lyden kan bli litt spiss, og nyanseringen kunne vært bedre. Men det er luksusproblemer som hører hjemme i en annen prisklasse.
 • Bestykning: 2 x 5” bass, 1” domediskant
 • Konstruksjonsprinsipp: bassrefleks, 2-veis, aktiv
 • Frekvensområde: 35–20 000 Hz (+/- 3 dB)
 • Innebygd forsterkereffekt: 4 x 80 W klasse D
 • Innganger: analog line-in (stereo RCA), platespiller (stereo RCA), 2 x optisk digital (Toslink), Bluetooth 4.2 (apt-X, AAC)
 • Utganger: subwoofer ut (RCA), høyttaler ut, USB 5V ut
 • Mål/vekt: 16,5 x 85,0 x 25,0 cm (BxHxD) / 26 kg (par)
 • Farger: sort, hvit
 • Web: argonaudio.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 8498 kr

Argon Audio prøver å endre sitt image som Hi-Fi Klubbens billigmerke, men samtidig beholde sine lave priser. Vi har tidligere testet blant annet de aktive høyttalerne Forte A4, som låt overordentlig overbevisende tross en lav pris.

Med Forte A55 har Argon Audio hevet både ambisjonene og prisene. Det er snakk om en fullvoksen, men slank gulvhøyttaler, og som tallene i navnet antyder, er den utstyrt med to femtommers bass/mellomtoneenheter (Forte A4 hadde en 4″ enhet). Diskanten er den samme 1″ dome som i de mindre modellene.

Alt ser absolutt nydelig og ekstremt diskré ut, på en måte som ikke burde gi anledning til mye debatt rundt middagsbordet. Foto: Argon

Ekstremt diskré

Designen ligner den mindre modellen, med kabinetter i silkematt hvit finish og med avrundede kanter. Men høyden har vokst til 85 cm. Enhetene er omkranset av en pyntering i aluminium. Høyttaleren fås også i sort utgave med messingfargede pynteringer. Frontstoffet holdes fast av usynlige innstøpte magneter. En hvit, avrundet sokkel gir et stabilt fotfeste.

På baksiden finner man to bassrefleksporter, som etter smak og behag kan dempes med skumgummipropper. Alt ser absolutt nydelig og ekstremt diskré ut, på en måte som ikke burde gi anledning til mye debatt rundt middagsbordet.

Den aktive elektronikken befinner seg i den venstre høyttaleren. Det er praktisk og bra, da det gir økonomisk og teknisk mening å ha alt samlet på en plate, hvor også alle inn- og utgangene sitter.

Den aktive elektronikken befinner seg i den venstre høyttaler på én plate, hvor også alle inn- og utganger er plassert. Foto: Argon

Der er to optiske digitalindgange samt analoge indgange til pladespiller og linjesignal (AUX), begge med RCA-bøsninger. Der er også subwoofer-udgang og en USB-ladeport til f.eks. Chromecast. De fleste vil dog nok bruge den trådløse Bluetooth-forbindelse, der understøtter aptX, som giver acceptabel lydkvalitet via Bluetooth. Den bedre aptX HD er desværre ikke understøttet.

Fordoblet effekt

Det er to forsterkere til hver kanal: 80 W til diskanten og 80 W til de to bass/mellomtoneenhetene. Det er for øvrig dobbelt så mye effekt som i Forte A4. Delingen er digital og DSP-styrt, og DPS-en sørger også for å organisere frekvensgangen.

En spesiell firepolet kontakt med skruekobling brukes for signalet til den andre høyttaleren uten innebygd elektronikk. Det er praktisk og enkelt, og heldigvis er kabelen lengre enn på Forte A4 slik at den passer til større stuer (hvis fem meter ikke er nok, kan lengre kabel bestilles på Argon Audios hjemmeside). Det ville imidlertid vært fint med en høyre/venstre-skifter på den aktive høyttaleren, slik at man ikke trenger å innrede stuen etter denne høyttaleren, som må være i stuens venstre hjørne.

Man må være to

Argon Audio Forte A55 leveres pakket parvis. Begrunnelsen er at man gjerne vil unngå feil hvor kunden kommer hjem med to høyre- eller venstremodeller. Men mens sampakkingen ikke var noe problem med den lille Forte A4, er det en oppgave for to personer å bakse rundt med den store og 26 kilo tunge pappkassen. Å få de to høyttalerne ut av kassen var også en av de vanskeligste utpakkinger i min mangeårige karriere som elektronikk- og hi-fi-tester! Vanskeligere enn selv håndteringen av de mye større og langt tyngre Q Acoustics Concept 500.

Lydkvaliteten

Å følge opp en suksess er vanskelig, og jeg var litt spent på om Forte A4 var et enkelt lykketreff. Men Forte A55 holder kvaliteten. Og når det gjelder bassområdet, har den vesentlig mer kapasitet enn A4. I en moderat stor stue (35 kvadratmeter) er det fullt nivå ned til grensefrekvensen på 35 Hz. Og det som de små femtommerne sier, er vel å merke meningsfullt. Dype synth-droner eller orgelstemmer fyller rommet, mens trommer lyder herlig dynamisk. Jeg var nødt til å skru opp ekstra høyt på The Rhythm of the Heat fra Peter Gabriel 4 for å fortape meg i trommemylderet før arbeidet kunne fortsette.

Mellomtonegjengivelsen er veldig fin. Sangstemmer låter naturlig, og ikke minst romgjengivelsen er en fornøyelse å oppleve. For en høyttaler under 10 000 kroner og med fire forsterkere med i prisen har Argon Forte A55 en svært god evne til å gjenskape forskjellen på et intimt klubbopptak og en konsert i stor sal. Det gjelder naturligvis også når akustikken er lagt elektronisk til under produksjonen.

På baksiden finner man to bassrefleksporter, som etter smak og behag kan dempes med skumgummipropper. Foto: Argon

Skal jeg ta fatt i noe som viser forskjellen på Forte A55 og dyr hi-fi, blir det nyanseringsevnen. Det låter aldri stygt eller grovt, men forskjellene mellom individuelle stemmer trer ikke så klart frem. Det kan også henge sammen med at de to bass/mellomtoneenhetene dekker det samme toneområdet hele veien opp til diskanten. Og det vil uunngåelig bli mindre presist enn hvis kun en enhet skulle gjøre oppgaven. Det er svært vanlig at høyttalere med to bassenheter utformes som «2,5-veis», hvor den ene bassenheten bare spiller med i det egentlige bassområdet.

Les også: Nei, Bluetooth gir ikke CD-kvalitet

Diskanten er både veloppløst og velopplagt, og gir et lyst og lekkert lydbilde, hvor man fascineres over detaljmengden. Faktisk blir det nesten litt for lyst og fascinerende. Det ble ikke direkte skarpt, men hvis stuen er sparsomt møblert med nakne flater (det er ikke min), kan resultatet bli litt kaldt. Men dette er altså flisespikkeri når man husker prislappen.

Mens Forte A4 stort sett var uten konkurranse i sin prisklasse, er det litt flere om benet når det gjelder dobbelt så dyre aktive gulvhøyttalere. Dali Zensor 5 AX og Tangent Spectrum X6 BT Phono er de mest nærliggende konkurrentene. Begge er trådløse, og når det gjelder bestykning og design, skåret over samme lest som Argon Forte A55. Det er imidlertid – i motsetningen til A55 – rent teknisk ikke snakk om ekte aktive høyttalere, men om passive høyttalere med en innebygd forsterker og passivt delefilter mellom enhetene.

Argon Audio Forte A55 er en fullvoksen, men slank gulvhøyttaler. Foto: Argon

Konklusjon

Argon Audio Forte A55 er en høyttaler som gir veldig mye for pengene. Man får rett og slett den samme gode lyden som var kjennetegnet på lillebror Forte A4 – bare til større stuer og med mulighet for dypere bass og høyere lydtrykk.

Prisen har blitt fordoblet underveis, og det betyr at det finnes flere lignende konkurrenter. Forte A55 vinner imidlertid til slutt på å være gjennomdigital, og den eneste ekte aktive høyttaleren i prisklassen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.