TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Argon Audio Forte A55

Fullvoksen hi-fi uten tråd

Argons aktive høyttalere har fordoblet effekten, antall basser – og prisen. Men de er fortsatt et godt kjøp.

forfatter
Publisert 27.02.20 - 08:08
Karakter
Argon Audio Forte A55
L&B mener
En ekte aktiv toveis-gulvhøyttaler med 4 x 80 watts forsterker og DSP-korreksjon til denne prisen! Lyden er virkelig hi-fi – og nå kan de også spille bass.
Med høyere pris følger større konkurranse. Lyden kan bli litt spiss, og nyanseringen kunne vært bedre. Men det er luksusproblemer som hører hjemme i en annen prisklasse.
Spesifikasjoner
 • Bestykning: 2 x 5” bass, 1” domediskant
 • Konstruksjonsprinsipp: bassrefleks, 2-veis, aktiv
 • Frekvensområde: 35–20 000 Hz (+/- 3 dB)
 • Innebygd forsterkereffekt: 4 x 80 W klasse D
 • Innganger: analog line-in (stereo RCA), platespiller (stereo RCA), 2 x optisk digital (Toslink), Bluetooth 4.2 (apt-X, AAC)
 • Utganger: subwoofer ut (RCA), høyttaler ut, USB 5V ut
 • Mål/vekt: 16,5 x 85,0 x 25,0 cm (BxHxD) / 26 kg (par)
 • Farger: sort, hvit
 • Web: argonaudio.com
Veil. pris 8498Pr. 27.02.20 Produktside

Argon Audio prøver å endre sitt image som Hi-Fi Klubbens billigmerke, men samtidig beholde sine lave priser. Vi har tidligere testet blant annet de aktive høyttalerne Forte A4, som låt overordentlig overbevisende tross en lav pris.

Med Forte A55 har Argon Audio hevet både ambisjonene og prisene. Det er snakk om en fullvoksen, men slank gulvhøyttaler, og som tallene i navnet antyder, er den utstyrt med to femtommers bass/mellomtoneenheter (Forte A4 hadde en 4″ enhet). Diskanten er den samme 1″ dome som i de mindre modellene.

Alt ser absolutt nydelig og ekstremt diskré ut, på en måte som ikke burde gi anledning til mye debatt rundt middagsbordet. Foto: Argon

Ekstremt diskré

Designen ligner den mindre modellen, med kabinetter i silkematt hvit finish og med avrundede kanter. Men høyden har vokst til 85 cm. Enhetene er omkranset av en pyntering i aluminium. Høyttaleren fås også i sort utgave med messingfargede pynteringer. Frontstoffet holdes fast av usynlige innstøpte magneter. En hvit, avrundet sokkel gir et stabilt fotfeste.

På baksiden finner man to bassrefleksporter, som etter smak og behag kan dempes med skumgummipropper. Alt ser absolutt nydelig og ekstremt diskré ut, på en måte som ikke burde gi anledning til mye debatt rundt middagsbordet.

Den aktive elektronikken befinner seg i den venstre høyttaleren. Det er praktisk og bra, da det gir økonomisk og teknisk mening å ha alt samlet på en plate, hvor også alle inn- og utgangene sitter.

Den aktive elektronikken befinner seg i den venstre høyttaler på én plate, hvor også alle inn- og utganger er plassert. Foto: Argon

Der er to optiske digitalindgange samt analoge indgange til pladespiller og linjesignal (AUX), begge med RCA-bøsninger. Der er også subwoofer-udgang og en USB-ladeport til f.eks. Chromecast. De fleste vil dog nok bruge den trådløse Bluetooth-forbindelse, der understøtter aptX, som giver acceptabel lydkvalitet via Bluetooth. Den bedre aptX HD er desværre ikke understøttet.

Fordoblet effekt

Det er to forsterkere til hver kanal: 80 W til diskanten og 80 W til de to bass/mellomtoneenhetene. Det er for øvrig dobbelt så mye effekt som i Forte A4. Delingen er digital og DSP-styrt, og DPS-en sørger også for å organisere frekvensgangen.

En spesiell firepolet kontakt med skruekobling brukes for signalet til den andre høyttaleren uten innebygd elektronikk. Det er praktisk og enkelt, og heldigvis er kabelen lengre enn på Forte A4 slik at den passer til større stuer (hvis fem meter ikke er nok, kan lengre kabel bestilles på Argon Audios hjemmeside). Det ville imidlertid vært fint med en høyre/venstre-skifter på den aktive høyttaleren, slik at man ikke trenger å innrede stuen etter denne høyttaleren, som må være i stuens venstre hjørne.

Man må være to

Argon Audio Forte A55 leveres pakket parvis. Begrunnelsen er at man gjerne vil unngå feil hvor kunden kommer hjem med to høyre- eller venstremodeller. Men mens sampakkingen ikke var noe problem med den lille Forte A4, er det en oppgave for to personer å bakse rundt med den store og 26 kilo tunge pappkassen. Å få de to høyttalerne ut av kassen var også en av de vanskeligste utpakkinger i min mangeårige karriere som elektronikk- og hi-fi-tester! Vanskeligere enn selv håndteringen av de mye større og langt tyngre Q Acoustics Concept 500.

Lydkvaliteten

Å følge opp en suksess er vanskelig, og jeg var litt spent på om Forte A4 var et enkelt lykketreff. Men Forte A55 holder kvaliteten. Og når det gjelder bassområdet, har den vesentlig mer kapasitet enn A4. I en moderat stor stue (35 kvadratmeter) er det fullt nivå ned til grensefrekvensen på 35 Hz. Og det som de små femtommerne sier, er vel å merke meningsfullt. Dype synth-droner eller orgelstemmer fyller rommet, mens trommer lyder herlig dynamisk. Jeg var nødt til å skru opp ekstra høyt på The Rhythm of the Heat fra Peter Gabriel 4 for å fortape meg i trommemylderet før arbeidet kunne fortsette.

Mellomtonegjengivelsen er veldig fin. Sangstemmer låter naturlig, og ikke minst romgjengivelsen er en fornøyelse å oppleve. For en høyttaler under 10 000 kroner og med fire forsterkere med i prisen har Argon Forte A55 en svært god evne til å gjenskape forskjellen på et intimt klubbopptak og en konsert i stor sal. Det gjelder naturligvis også når akustikken er lagt elektronisk til under produksjonen.

På baksiden finner man to bassrefleksporter, som etter smak og behag kan dempes med skumgummipropper. Foto: Argon

Skal jeg ta fatt i noe som viser forskjellen på Forte A55 og dyr hi-fi, blir det nyanseringsevnen. Det låter aldri stygt eller grovt, men forskjellene mellom individuelle stemmer trer ikke så klart frem. Det kan også henge sammen med at de to bass/mellomtoneenhetene dekker det samme toneområdet hele veien opp til diskanten. Og det vil uunngåelig bli mindre presist enn hvis kun en enhet skulle gjøre oppgaven. Det er svært vanlig at høyttalere med to bassenheter utformes som «2,5-veis», hvor den ene bassenheten bare spiller med i det egentlige bassområdet.

Les også: Nei, Bluetooth gir ikke CD-kvalitet

Diskanten er både veloppløst og velopplagt, og gir et lyst og lekkert lydbilde, hvor man fascineres over detaljmengden. Faktisk blir det nesten litt for lyst og fascinerende. Det ble ikke direkte skarpt, men hvis stuen er sparsomt møblert med nakne flater (det er ikke min), kan resultatet bli litt kaldt. Men dette er altså flisespikkeri når man husker prislappen.

Mens Forte A4 stort sett var uten konkurranse i sin prisklasse, er det litt flere om benet når det gjelder dobbelt så dyre aktive gulvhøyttalere. Dali Zensor 5 AX og Tangent Spectrum X6 BT Phono er de mest nærliggende konkurrentene. Begge er trådløse, og når det gjelder bestykning og design, skåret over samme lest som Argon Forte A55. Det er imidlertid – i motsetningen til A55 – rent teknisk ikke snakk om ekte aktive høyttalere, men om passive høyttalere med en innebygd forsterker og passivt delefilter mellom enhetene.

Argon Audio Forte A55 er en fullvoksen, men slank gulvhøyttaler. Foto: Argon

Konklusjon

Argon Audio Forte A55 er en høyttaler som gir veldig mye for pengene. Man får rett og slett den samme gode lyden som var kjennetegnet på lillebror Forte A4 – bare til større stuer og med mulighet for dypere bass og høyere lydtrykk.

Prisen har blitt fordoblet underveis, og det betyr at det finnes flere lignende konkurrenter. Forte A55 vinner imidlertid til slutt på å være gjennomdigital, og den eneste ekte aktive høyttaleren i prisklassen.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Disse står det en legende bak Etter platespillerne er de klare med sin første høyttaler.
Ta med kinolyden hjem i stua Høres TV-en din tynn og spinkel ut? Vi har testet fem prisgunstige lydplanker som kan kurere mager bass, og gi deg en fet surround-opplevelse!
Følg Lyd & Bilde