annonse
annonse

Q Acoustics Concept 500

August 2017Q Acoustics Concept 500

En vektklasse opp

Q Acoustics sprenger budsjettimaget med et slagskip av en toppmodell.

Pluss
Formidabel ren og forvrengningsfri gjengivelse som få kan konkurrere med. Spesielt i mellomtoneområdet.
Minus
Det er mange gode høyttalere i prisklassen, også fra de større produsentene. Den krever et stort lytterom.

Engelske Q Acoustics har i løpet av det siste ti årene skapt seg ry for å lage gode høyttalere til priser hvor alle kan være med. Men hvis man kan få et godt resultat med et stramt budsjett, hva skjer da hvis man gir utviklerne frie tøyler til å lage det beste de kan?

Q Acoustics høyttalere utvikles i samarbeid med en rekke partnere. Den tekniske siden står den tyske høyttalerguruen Karl-Heinz Fink for. Utviklingsarbeidet har tatt omkring et år med beregninger, prototyper, spesialproduksjon av høyttalerenheter og trimming av delefilteret.

Resultatet har blitt en høyttaler som helt klart ikke er billig, men som heller ikke er oppe på high-end-priser. Vi lyttet til den nesten ferdige prototypen hos Q Acoustics i Woking i november, og møtte den igjen da vi besøkte Marantz-ambassadøren Ken Ishiwata, som hadde ”adoptert” et par av Concept 500 til sitt lytterom.

Q Acoustics Concept 500 er en fullvoksen, men slank gulvhøyttaler, som rager mer enn en meter over bakken. Selve kabinettet måler 20 cm i bredden, og den sirkelrunde aluminiumsfoten legger til 20 cm på høyden. Foten kan utstyres med spikes eller stålknopper for å sikre et godt fundament, uansett gulvtype og belegg. På baksiden finner man solide banan-/skrueterminaler, med mulighet for biwiring. En ”luke” høyere opp på baksiden gir adgang til kabinettets indre. Det er nødvendig, da bassenhetene er montert innenfra med et genialt fjærsystem, som samtidig inngår i avstivningene.

Skal en høyttaler være diskré og enkel i designen, eller skal den ligne et klassisk tremøbel? Q Acoustics har valgt å helgardere ved å lage det meste av kabinettet ensfarget, men samtidig finere den bakerste tredelen. Resultatet ser faktisk mindre merkelig ut, enn det kan høres ut til.

Kabinettet er dyrest

To 6,5” bassenheter med pappmembran i D’Appolito-konfigurasjon over og under en 28 mm diskant. Det er en klassisk oppskrift som det går tretten av på dusinet, og som også Q Acoustics selv bruker på andre og billigere modeller. Men det er gjort mer enn vanlig ut av detaljene i dette tilfellet.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Der hvor størstedelen av arbeidet og pengene er lagt, er på kabinettet. Det merker man når høyttalerne skal pakkes ut og settes på plass. Det fikk jeg en mulighet til å erfare da høyttalerne ble levert på en 105 kg tung transportpall som ble satt av ved fortauskanten. Hver høyttaler veier 42 kg. Det er for eksempel dobbelt så mye som den nesten like store XTZ Spirit 11.

Årsaken til den massive vekten er at kabinettet er bygget opp som en sandwich av tre lag tre, atskilt av en geleaktig masse som aldri stivner helt, og som skal dempe vibrasjoner i kabinettet med nesten 20 dB. Q Acoustics uttaler at kabinettenes bidrag til lyden er senket med opp til 30 dB.

Lyden av Concept 500

Vi har som sagt allerede hørt Q Acoustics Concept 500 to ganger tidligere, men hva et stykke hi-fi kan, finner man likevel først ut når man kan høre det på hjemmebane, i et velkjent rom med velkjent utstyr.

Følsomheten er 87 dB, og impedansen dykker noen steder under 4 ohm. Det gjør ikke Concept 500 til en av de lettest drevne høyttalere. Til gjengjeld er det høyt til taket i den motsatte enden av skalaen, så den elsker en solid effektforsterker. I løpet av testen ble Marantz referansesett SA-10 (SACD-spiller/DA og PM-10 (forsterker) benyttet. Men vi prøvde også mindre effekttungt og kostbart utstyr, fra vår antikke Zen 2 klasse A-forsterker til en helt nyankommet NAD C338.

Concept 500 er en høyttaler som tar rommet i besittelse. Både fysisk og lydmessig. Den krever god plass omkring seg, og minst en halv meters avstand til veggene for å få en noenlunde jevn bassgjengivelse. Når det er oppfylt, er den til gjengjeld imponerende å lytte til.

Lydbildet er stort og høyt, og scenen bak og omkring høyttalerne er stor og dyp. Ikke fullt så dyp som de dobbelt så dyre System Audio Pandion 50, men avgjort pen.

Selv om de to 6,5” bassenhetene er forholdsvis små, er det overraskende mye trøkk i bassen. Sannsynligvis fordi man har valgt å ikke be dem om noe som de ikke behersker. Concept 500 går til 41 Hz, noe om er forholdsvis høyt for en stor gulvhøyttaler. Til gjengjeld er det kraft og kontroll hele veien, og nyanseringen er god, så det er lett å høre forskjell på elbass og en kontrabass. Igjen akkurat anelsen etter Pandion 50, som er ualminnelig knusktørr hele veien ned.

Ultrarent

Ut fra de grafene som Q Acoustics har levert med, er vibrasjonsdempingen best i det nedre mellomtoneområdet fra et par hundre Hz og opp til omkring 1 kHz. Det harmonerer godt med lyttingen, hvor stemmer er en fornøyelse å høre på. Det samme gjelder slagverk, og et spor som Rhythm of the Heat, hvor haugevis av trommer blandes med Peter Gabriels tørre vokal, står helt rent i rommet bak høyttalerne.

Det er overraskende hvor mye den ekstra oppmerksomheten på resonansforebyggelse har betydd, og det er fristende å tenke at ”godt nok” må være tilstrekkelig. Men forskjellen er tydelig. Det er bare mindre av den uklarheten og betoningen som man ellers trodde var en del av opptaket på de velkjente yndlingslåtene. På det feltet er Concept 500 ikke bare pengene verdt, men et røverkjøp.

Konklusjon

Q Acoustics satser stort når de nå vil være med i luksusklassen, hvor stykktallene er små, og utviklingskostnadene høye. Men de har gjort et godt forarbeid, og Concept 500 gjør en vellykket entre i det dyre selskapet, noe som viser at det kan betale seg å forfølge en idé hele veien. Med sin ekstraordinære frihet for resonanser er den en spesielt behagelig og ærlig musikkgjengiver, som godt tåler å bli spent foran utstyr som er enda dyrere enn den selv.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Bestykning: 2 x 6,5” bass, 28 mm diskant
Konstruksjonsprinsipp: Bassrefleks, toveis
Anbefalt forsterkereffekt: 25-200 W
Frekvensområde: 41 Hz–30 kHz (+3/- 6 dB)
Følsomhet: 87 dB (1W / 1 m)
Impedans: 6 ohm (3,7 ohm minimum)
Mål: 40,0 x 117,5 x 37,5 cm (BxHxD) inkl. fot
Vekt: 42 kg
Farger: Sort/rosentre, hvit/eik

Pris: 50000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×