annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
August 2017Q Acoustics Concept 500
annonse

En vektklasse opp

Q Acoustics sprenger budsjettimaget med et slagskip av en toppmodell.

Pluss lbadvantages
Formidabel ren og forvrengningsfri gjengivelse som få kan konkurrere med. Spesielt i mellomtoneområdet.
Minus lbdisadvantages
Det er mange gode høyttalere i prisklassen, også fra de større produsentene. Den krever et stort lytterom.

Engelske Q Acoustics har i løpet av det siste ti årene skapt seg ry for å lage gode høyttalere til priser hvor alle kan være med. Men hvis man kan få et godt resultat med et stramt budsjett, hva skjer da hvis man gir utviklerne frie tøyler til å lage det beste de kan?

Q Acoustics høyttalere utvikles i samarbeid med en rekke partnere. Den tekniske siden står den tyske høyttalerguruen Karl-Heinz Fink for. Utviklingsarbeidet har tatt omkring et år med beregninger, prototyper, spesialproduksjon av høyttalerenheter og trimming av delefilteret.

Resultatet har blitt en høyttaler som helt klart ikke er billig, men som heller ikke er oppe på high-end-priser. Vi lyttet til den nesten ferdige prototypen hos Q Acoustics i Woking i november, og møtte den igjen da vi besøkte Marantz-ambassadøren Ken Ishiwata, som hadde ”adoptert” et par av Concept 500 til sitt lytterom.

Q Acoustics Concept 500 er en fullvoksen, men slank gulvhøyttaler, som rager mer enn en meter over bakken. Selve kabinettet måler 20 cm i bredden, og den sirkelrunde aluminiumsfoten legger til 20 cm på høyden. Foten kan utstyres med spikes eller stålknopper for å sikre et godt fundament, uansett gulvtype og belegg. På baksiden finner man solide banan-/skrueterminaler, med mulighet for biwiring. En ”luke” høyere opp på baksiden gir adgang til kabinettets indre. Det er nødvendig, da bassenhetene er montert innenfra med et genialt fjærsystem, som samtidig inngår i avstivningene.

Skal en høyttaler være diskré og enkel i designen, eller skal den ligne et klassisk tremøbel? Q Acoustics har valgt å helgardere ved å lage det meste av kabinettet ensfarget, men samtidig finere den bakerste tredelen. Resultatet ser faktisk mindre merkelig ut, enn det kan høres ut til.

Kabinettet er dyrest

To 6,5” bassenheter med pappmembran i D’Appolito-konfigurasjon over og under en 28 mm diskant. Det er en klassisk oppskrift som det går tretten av på dusinet, og som også Q Acoustics selv bruker på andre og billigere modeller. Men det er gjort mer enn vanlig ut av detaljene i dette tilfellet.

Der hvor størstedelen av arbeidet og pengene er lagt, er på kabinettet. Det merker man når høyttalerne skal pakkes ut og settes på plass. Det fikk jeg en mulighet til å erfare da høyttalerne ble levert på en 105 kg tung transportpall som ble satt av ved fortauskanten. Hver høyttaler veier 42 kg. Det er for eksempel dobbelt så mye som den nesten like store XTZ Spirit 11.

Årsaken til den massive vekten er at kabinettet er bygget opp som en sandwich av tre lag tre, atskilt av en geleaktig masse som aldri stivner helt, og som skal dempe vibrasjoner i kabinettet med nesten 20 dB. Q Acoustics uttaler at kabinettenes bidrag til lyden er senket med opp til 30 dB.

Lyden av Concept 500

Vi har som sagt allerede hørt Q Acoustics Concept 500 to ganger tidligere, men hva et stykke hi-fi kan, finner man likevel først ut når man kan høre det på hjemmebane, i et velkjent rom med velkjent utstyr.

Følsomheten er 87 dB, og impedansen dykker noen steder under 4 ohm. Det gjør ikke Concept 500 til en av de lettest drevne høyttalere. Til gjengjeld er det høyt til taket i den motsatte enden av skalaen, så den elsker en solid effektforsterker. I løpet av testen ble Marantz referansesett SA-10 (SACD-spiller/DA og PM-10 (forsterker) benyttet. Men vi prøvde også mindre effekttungt og kostbart utstyr, fra vår antikke Zen 2 klasse A-forsterker til en helt nyankommet NAD C338.

Concept 500 er en høyttaler som tar rommet i besittelse. Både fysisk og lydmessig. Den krever god plass omkring seg, og minst en halv meters avstand til veggene for å få en noenlunde jevn bassgjengivelse. Når det er oppfylt, er den til gjengjeld imponerende å lytte til.

Lydbildet er stort og høyt, og scenen bak og omkring høyttalerne er stor og dyp. Ikke fullt så dyp som de dobbelt så dyre System Audio Pandion 50, men avgjort pen.

Selv om de to 6,5” bassenhetene er forholdsvis små, er det overraskende mye trøkk i bassen. Sannsynligvis fordi man har valgt å ikke be dem om noe som de ikke behersker. Concept 500 går til 41 Hz, noe om er forholdsvis høyt for en stor gulvhøyttaler. Til gjengjeld er det kraft og kontroll hele veien, og nyanseringen er god, så det er lett å høre forskjell på elbass og en kontrabass. Igjen akkurat anelsen etter Pandion 50, som er ualminnelig knusktørr hele veien ned.

Ultrarent

Ut fra de grafene som Q Acoustics har levert med, er vibrasjonsdempingen best i det nedre mellomtoneområdet fra et par hundre Hz og opp til omkring 1 kHz. Det harmonerer godt med lyttingen, hvor stemmer er en fornøyelse å høre på. Det samme gjelder slagverk, og et spor som Rhythm of the Heat, hvor haugevis av trommer blandes med Peter Gabriels tørre vokal, står helt rent i rommet bak høyttalerne.

Det er overraskende hvor mye den ekstra oppmerksomheten på resonansforebyggelse har betydd, og det er fristende å tenke at ”godt nok” må være tilstrekkelig. Men forskjellen er tydelig. Det er bare mindre av den uklarheten og betoningen som man ellers trodde var en del av opptaket på de velkjente yndlingslåtene. På det feltet er Concept 500 ikke bare pengene verdt, men et røverkjøp.

Konklusjon

Q Acoustics satser stort når de nå vil være med i luksusklassen, hvor stykktallene er små, og utviklingskostnadene høye. Men de har gjort et godt forarbeid, og Concept 500 gjør en vellykket entre i det dyre selskapet, noe som viser at det kan betale seg å forfølge en idé hele veien. Med sin ekstraordinære frihet for resonanser er den en spesielt behagelig og ærlig musikkgjengiver, som godt tåler å bli spent foran utstyr som er enda dyrere enn den selv.

Bestykning: 2 x 6,5” bass, 28 mm diskant
Konstruksjonsprinsipp: Bassrefleks, toveis
Anbefalt forsterkereffekt: 25-200 W
Frekvensområde: 41 Hz–30 kHz (+3/- 6 dB)
Følsomhet: 87 dB (1W / 1 m)
Impedans: 6 ohm (3,7 ohm minimum)
Mål: 40,0 x 117,5 x 37,5 cm (BxHxD) inkl. fot
Vekt: 42 kg
Farger: Sort/rosentre, hvit/eik


Pris: 50000 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

  Les også

  Dynaudio priser Confidence

  Dynaudio priser Confidence

  Ett år etter lanseringen, er Confidence-høyttalerne priset.Legg til som favoritt
  Focal feirer 40

  Focal feirer 40

  Bursdagsfest med nye høyttalere - og bilstereo!Legg til som favoritt
  Tåredryppende vakkert fra Sonus faber

  Tåredryppende vakkert fra Sonus faber

  Minima Amator er blant de glemte legendene, nå kommer en ny versjon av høyttalerne.Legg til som favoritt
  Magicos rimeligste blir flere

  Magicos rimeligste blir flere

  A-serien er high-end så det holder, bare litt rimeligereLegg til som favoritt
  Marshall hits the road

  Marshall hits the road

  Med en serie tre kraftfulle høyttalere skal sommerens soundtrack være i boks.Legg til som favoritt
  KEF R11

  KEF R11

  KEFs nye R11 er skremmende gode, og verdt alle pengene, selv om de koster en del.

  Legg til som favoritt
  Sodapop SP-BB01

  Sodapop SP-BB01

  Den bærbare høyttaleren fra Sodapop tar null plass, men er en stor oppfinnelse.

  Legg til som favoritt
  Devialet Phantom Reactor 600

  Devialet Phantom Reactor 600

  Devialet Phantom Reactor 600 løser et problem for deg som vil ha det smått – men heftig! Nå i stereopar.

  Legg til som favoritt
  Lukk meny

  LYD & BILDE
  LESERUNDERSØKELSE
  SVAR & VINN
  KYGO HODETELEFONER

  Vi ønsker kontinuerlig å forbedre oss – nå vil vi vite hva DU mener om oss.
  DELTA HER
  close-link