annonse
annonse

Q Acoustics Concept 500

August 2017Q Acoustics Concept 500

En vektklasse opp

Q Acoustics sprenger budsjettimaget med et slagskip av en toppmodell.

Formidabel ren og forvrengningsfri gjengivelse som få kan konkurrere med. Spesielt i mellomtoneområdet.
Det er mange gode høyttalere i prisklassen, også fra de større produsentene. Den krever et stort lytterom.

Engelske Q Acoustics har i løpet av det siste ti årene skapt seg ry for å lage gode høyttalere til priser hvor alle kan være med. Men hvis man kan få et godt resultat med et stramt budsjett, hva skjer da hvis man gir utviklerne frie tøyler til å lage det beste de kan?

Q Acoustics høyttalere utvikles i samarbeid med en rekke partnere. Den tekniske siden står den tyske høyttalerguruen Karl-Heinz Fink for. Utviklingsarbeidet har tatt omkring et år med beregninger, prototyper, spesialproduksjon av høyttalerenheter og trimming av delefilteret.

Resultatet har blitt en høyttaler som helt klart ikke er billig, men som heller ikke er oppe på high-end-priser. Vi lyttet til den nesten ferdige prototypen hos Q Acoustics i Woking i november, og møtte den igjen da vi besøkte Marantz-ambassadøren Ken Ishiwata, som hadde ”adoptert” et par av Concept 500 til sitt lytterom.

Q Acoustics Concept 500 er en fullvoksen, men slank gulvhøyttaler, som rager mer enn en meter over bakken. Selve kabinettet måler 20 cm i bredden, og den sirkelrunde aluminiumsfoten legger til 20 cm på høyden. Foten kan utstyres med spikes eller stålknopper for å sikre et godt fundament, uansett gulvtype og belegg. På baksiden finner man solide banan-/skrueterminaler, med mulighet for biwiring. En ”luke” høyere opp på baksiden gir adgang til kabinettets indre. Det er nødvendig, da bassenhetene er montert innenfra med et genialt fjærsystem, som samtidig inngår i avstivningene.

Skal en høyttaler være diskré og enkel i designen, eller skal den ligne et klassisk tremøbel? Q Acoustics har valgt å helgardere ved å lage det meste av kabinettet ensfarget, men samtidig finere den bakerste tredelen. Resultatet ser faktisk mindre merkelig ut, enn det kan høres ut til.

Kabinettet er dyrest

To 6,5” bassenheter med pappmembran i D’Appolito-konfigurasjon over og under en 28 mm diskant. Det er en klassisk oppskrift som det går tretten av på dusinet, og som også Q Acoustics selv bruker på andre og billigere modeller. Men det er gjort mer enn vanlig ut av detaljene i dette tilfellet.

Der hvor størstedelen av arbeidet og pengene er lagt, er på kabinettet. Det merker man når høyttalerne skal pakkes ut og settes på plass. Det fikk jeg en mulighet til å erfare da høyttalerne ble levert på en 105 kg tung transportpall som ble satt av ved fortauskanten. Hver høyttaler veier 42 kg. Det er for eksempel dobbelt så mye som den nesten like store XTZ Spirit 11.

Årsaken til den massive vekten er at kabinettet er bygget opp som en sandwich av tre lag tre, atskilt av en geleaktig masse som aldri stivner helt, og som skal dempe vibrasjoner i kabinettet med nesten 20 dB. Q Acoustics uttaler at kabinettenes bidrag til lyden er senket med opp til 30 dB.

Lyden av Concept 500

Vi har som sagt allerede hørt Q Acoustics Concept 500 to ganger tidligere, men hva et stykke hi-fi kan, finner man likevel først ut når man kan høre det på hjemmebane, i et velkjent rom med velkjent utstyr.

Følsomheten er 87 dB, og impedansen dykker noen steder under 4 ohm. Det gjør ikke Concept 500 til en av de lettest drevne høyttalere. Til gjengjeld er det høyt til taket i den motsatte enden av skalaen, så den elsker en solid effektforsterker. I løpet av testen ble Marantz referansesett SA-10 (SACD-spiller/DA og PM-10 (forsterker) benyttet. Men vi prøvde også mindre effekttungt og kostbart utstyr, fra vår antikke Zen 2 klasse A-forsterker til en helt nyankommet NAD C338.

Concept 500 er en høyttaler som tar rommet i besittelse. Både fysisk og lydmessig. Den krever god plass omkring seg, og minst en halv meters avstand til veggene for å få en noenlunde jevn bassgjengivelse. Når det er oppfylt, er den til gjengjeld imponerende å lytte til.

Lydbildet er stort og høyt, og scenen bak og omkring høyttalerne er stor og dyp. Ikke fullt så dyp som de dobbelt så dyre System Audio Pandion 50, men avgjort pen.

Selv om de to 6,5” bassenhetene er forholdsvis små, er det overraskende mye trøkk i bassen. Sannsynligvis fordi man har valgt å ikke be dem om noe som de ikke behersker. Concept 500 går til 41 Hz, noe om er forholdsvis høyt for en stor gulvhøyttaler. Til gjengjeld er det kraft og kontroll hele veien, og nyanseringen er god, så det er lett å høre forskjell på elbass og en kontrabass. Igjen akkurat anelsen etter Pandion 50, som er ualminnelig knusktørr hele veien ned.

Ultrarent

Ut fra de grafene som Q Acoustics har levert med, er vibrasjonsdempingen best i det nedre mellomtoneområdet fra et par hundre Hz og opp til omkring 1 kHz. Det harmonerer godt med lyttingen, hvor stemmer er en fornøyelse å høre på. Det samme gjelder slagverk, og et spor som Rhythm of the Heat, hvor haugevis av trommer blandes med Peter Gabriels tørre vokal, står helt rent i rommet bak høyttalerne.

Det er overraskende hvor mye den ekstra oppmerksomheten på resonansforebyggelse har betydd, og det er fristende å tenke at ”godt nok” må være tilstrekkelig. Men forskjellen er tydelig. Det er bare mindre av den uklarheten og betoningen som man ellers trodde var en del av opptaket på de velkjente yndlingslåtene. På det feltet er Concept 500 ikke bare pengene verdt, men et røverkjøp.

Konklusjon

Q Acoustics satser stort når de nå vil være med i luksusklassen, hvor stykktallene er små, og utviklingskostnadene høye. Men de har gjort et godt forarbeid, og Concept 500 gjør en vellykket entre i det dyre selskapet, noe som viser at det kan betale seg å forfølge en idé hele veien. Med sin ekstraordinære frihet for resonanser er den en spesielt behagelig og ærlig musikkgjengiver, som godt tåler å bli spent foran utstyr som er enda dyrere enn den selv.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Bestykning: 2 x 6,5” bass, 28 mm diskant
Konstruksjonsprinsipp: Bassrefleks, toveis
Anbefalt forsterkereffekt: 25-200 W
Frekvensområde: 41 Hz–30 kHz (+3/- 6 dB)
Følsomhet: 87 dB (1W / 1 m)
Impedans: 6 ohm (3,7 ohm minimum)
Mål: 40,0 x 117,5 x 37,5 cm (BxHxD) inkl. fot
Vekt: 42 kg
Farger: Sort/rosentre, hvit/eik

Pris: 50000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

gruppetest
Seks 4K-TV-er i budsjettklassen

En god TV nummer 2

På jakt etter en rimelig ekstra-TV? Nå som butikkene skal tømme lageret for fjorårsmodeller, kan du gjøre et regelrett kupp!

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.

Bedre skjermkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen

anmeldelse
The Predator (2018)

Et gufs fra fortiden

Ikke en remake, men en mislykket fortsettelse og trist homage av originalfilmen fra 1987.

gruppetest
6 trådløse hodetelefoner

Trådløs lyd ­ på alvor

Hodetelefoner for deg som tar lydkvaliteten seriøst, men ikke vil bli helt ruinert av kuppet.

anmeldelse
Peppermint

Fullstendig uengasjerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionklisjé.

gruppetest
5 budsjett-pickuper

Den viktigste delen

En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

Utendørs- og innebygde høyttalere fra Sonos

Sammen med Sonance har de produsert en serie som er godt egnet til den nye Amp

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons minianlegg utfordrer Sonos-høyttalere og lydplanker på deres hjemmebane.

test
Marantz NA6006

Flott spiller med en viktig mangel

Denne nettverksspilleren er enkel i bruk, spiller det meste, og låter kjempefint. Men de som strømmer høyoppløst, vil bli skuffet.