TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Argon Audio Fenris A5

Komplett anlegg til lav pris

Argon Audio Fenris A5 er litt større enn sin lillebror. Og i tillegg litt bedre. Koble til TV, platespiller eller mobil – og du er i gang.

forfatter
Publisert 14.03.22 - 14:00
Karakter
Argon Audio Fenris A5
L&B menerskew
pluss Bassgjengivelsen er meget god. Flott og åpen mellomtone. HDMI-inngang. Koster virkelig ikke mye.
minus Best til ikke alt for komplisert musikk. Til en stor stue er det nødvendig med flere krefter. Man kan få bedre lyd med modellene i Argon Audios egen Forte-serie.
Veil. pris 3998 Produktside
Spesifikasjoner
  • Elementer: 5,25″ bass, ¾» dome-diskant
  • Konstruksjonsprinsipp: bassrefleks, 2-veis, aktiv
  • Frekvensområde: 47 Hz–22 kHz (-6 dB)
  • Innebygd forsterkereffekt: 2 x 50 W (bass), 2 x 25 W (diskant), klasse D
  • Delefilter: DSP-basert (delefrekvens ikke oppgitt)
  • Innganger: Analog line-in (stereo RCA), platespiller (stereo RCA), HDMI, ARC, optisk digital (TOSLINK), Bluetooth 5.0
  • Utganger: Pre out (stereo RCA), høyttaler ut, USB 5 V ut
  • Mål og vekt: 17 x 28 x 22 cm inkl. stoffront / 7,2 kg (par)
  • Finish: sort, hvit, ask
  • Web: argonaudio.com
Annonse fra prisguiden.no

Vi testet for kort tid siden Argon Audio Fenris A4, og nå er turen kommet til den neste modellen i rekken, Argon Audio Fenris A5.

Familieforholdet mellom de to modellene er innlysende. Man skal nesten ha de to modellene ved siden av hverandre for å se forskjellen. Som er at Fenris A5 er noen få centimeter bredere og høyere enn A4. Og at bass/mellomtoneenheten er på 5,25 tommer i stedet for 4 tommer. Diskanten ivaretas av samme trekvarttommer dome som brukes i Fenris A4 og Fenris A55.

Argon Fenris A5 2
Argon Audio Fenris-modellene ligner til forveksling de litt dyrere Forte. (Foto: Argon Audio)

Det litt større kabinettet betyr også at Argon Audio Fenris A5 er akkurat store nok til å dekke støtteplaten på mine høyttalerstativer. Men de er fortsatt i superkompaktklassen – og så små og billige at de fleste vil velge å plassere dem på en skjenk eller en hylle. De passer også fint på skrivebordet som datamaskinhøyttalere.

Som Argons Audios andre høyttalere har Fenris A5 avrundede kanter på kabinettet. Høyttalerne fås med matt hvit eller sort finish. Men det gleder imidlertid en gammel høyttalernerds hjerte at de også kan fås i trefinish. Ikke ekte vare, men en ganske plausibel lys askefinish.

Enhetene er omringet av metallpynteringer som ikke tjener noe annet formål enn å pynte. Foretrekker man et diskré utseende, følger det med frontstoff i ganske pent møbelstoff; sort stoff til den sorte og den trefargede utgaven, og grått stoff til den hvite versjonen. Frontstoffet festes med usynlige innfreste magneter.

Samme elektronikk i alle modeller

Elektronikkdelen av Argon Audio Fenris A5 er også et gjensyn, da det er akkurat den samme som brukes i Fenris A4. For å oppsummere er det fire innebygde forsterkere, en til hvert høyttalerenhet. Forsterkerne til bass/mellomtoneenheten er 2 x 50 W, og diskantforsterkerne 2 x 25 W. Delefilteret er digitalt, og en digital signalprosessor (DSP) sørger for å tilpasse frekvensgangen.

Det er analoge innganger for platespiller og linjesignal. Og optisk digital samt HDMI-inngang. Og så selvfølgelig trådløs Bluetooth-forbindelse.

Argon Fenris A5 bag 2
Det er masser av innganger på Fenris A5. Også HDMI. (Foto: Argon Audio)

All elektronikk er i den venstre høyttaleren. Den høyre høyttaleren er helt passiv, men mates via en firepolet spesialkabel på tre meter. Lengre kabler kan kjøpes i webshopen.

Lydkvaliteten

Også lyttetesten av Argon Audio Fenris A5 er i stor grad en gjentagelse av mønsteret fra Fenris A4. Kort sagt spiller den på samme måte, men med litt mer overskudd og trøkk i bassen.

Bassgjengivelsen er veldig fin for å være en så liten og billig høyttaler. Og selv om gamle hi-fi-nerder (meg selv inkludert) kan mene at «skikkelige» høyttalere er passive og drevet av en solid, separat forsterker, er det ting som alene er mulig med aktive høyttalere. Som å spille bass med fullt nivå i et kabinett som er mindre enn en skoeske.

Sammenlignet med den mindre modellen går Fenris A5 subjektivt noe dypere i bassen. På papiret dreier det seg kun om en forskjell på 5 Hz, men dype trommer og synthesizerbasser kommer med i musikken, og man kan akkurat merke en viss kroppslig fornemmelse.

Argon Audio Fenris A5 utmerker seg, akkurat som sin lillebror, med en svært fin gjengivelse av stemmer, uten noen tendens til innelukkethet. Det gjør det til en fornøyelse å skru litt opp og virkelig lytte til musikken. Men ikke for høyt, for da sprekker illusjonen når høyttalerne får problemet med å skille detaljene.

Argon Fenris A5 lifestyle
Argon Audio Fenris A5 vil være nærliggende makkere til TV eller datamaskin. (Foto: Argon Audio)

Min stresstest på den disiplinen er Disturbeds coverutgave av Sound of Silence. Å få både kraftfull sang og orkestercrescendo er en vanskelig oppgave. Og det må flere krefter og mer nyanseringsevne til enn de små Fenris A5 makter. Men dyrere og større høyttalere har måttet bite i gresset i samme test. Det blir ikke stygt og forvrengt – bare rotete og flatt.

Sorten Mulds Balladen om Over og Buske beviser også at elektronisk musikk med danserytmer ikke er det Fenris A5 er best til.

Perspektiv og dybde klarer Argon Audio Fenris A5 virkelig bra. Ut fra prisen. Man kan fornemme at det er et rom bak høyttalerne, men det blir på skisseplanet. Og det er noe av det som demonstrerer forskjellen på billig og dyr hi-fi.

Konkurrenter

Som før er Argon Audio sin egen største konkurrent i prisklassen. Fenris A5 er litt dyrere enn Forte A4, som har en noe bedre lyd, men ikke så mye rå styrke. Og Fenris A4 gir akkurat samme tilkoblingsmuligheter som Fenris A5 – inkludert HDMI-inngang for TV-lyd – men til en noe lavere pris.

Argon Fenris A5 reol 1
(Foto: Argon Audio)

Konklusjon

Sammenlignet med sin virkelig vellykkede lillebror er Argon Audio Fenris A5 litt mer av det gode. Den har de samme styrkene i form av en åpen og velopplagt lyd. Den spiller bare litt høyere og dypere, og med litt mer overskudd. Da elektronikksiden er den samme, er den et like bra alternativ til en mye lavere pris.

Platespillerinngang og HDMI-inngang gjør Fenris A5 til en universalløsning til den lille stuen, hybelen eller hytta. Det er bare å koble til TV eller platespiller, og du er i gang. Eller spill musikk trådløst fra mobilen.

Den har fortsatt også den samme svakheten i form av en litt mindre avansert forsterkerdel og litt billigere høyttalerenheter. Noe som for enkelte kan være en grunn til å legge noen få hundre kroner mer på disken for Argon Forte A4 eller Forte A5.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Høyttaler du kan ha ute Musikk i hagen.
lbpluss
Konevennlige Lyngdorf Lyngdorf har nettopp lansert hele tre nye høyttalere: Cue-100 er en designmodell, mens CS-2 og D-60 er usynlige.
lbpluss
Marshall Middleton er kraftigere enn andre bærbare Bluetooth-høyttaleren Marshall Middleton har fire høyttalerelementer for å gi en kraftigere og større lyd.
lbpluss
Raidho har forbedret sin fineste høyttaler En av de lekreste high-end-høyttalerne vi vet om har fått sin arvtaker.
lbpluss
HomePod er det nye stereoanlegget Apples HomePod-høyttaler er virkelig engasjerende å lytte til, når den ikke lytter til deg - og en er god, men to er enda bedre.
Følg Lyd & Bilde