TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Argon Audio Fenris A4

En klok lillebror

Argon Audio har fintrimmet konseptet med små, billige, aktive høyttalere, og resultatet er overbevisende.

Av / 04.03.22 - 15:00
Argon Audio Fenris A4

Lyd & Bilde mener

  • Flott og åpen stemmegjengivelse. HDMI-inngang. De kan spille overraskende høyt i forhold til størrelse og pris.
  • Best til små rom. Dynamikken er av naturlige årsaker begrenset. Bluetooth støtter ikke aptX og AAC.

Da vi tidligere testet Argon Audio Forte A4, satte den en ny standard for hvor lite en vellydende aktiv høyttaler kan koste.

Nå har Argon-folkene kommet med en helt ny og billigere høyttalerserie, med navnet Fenris. Og vi tester denne gangen seriens minste modell, Argon Audio Fenris A4.

Fenris A4 ligner ikke bare Forte A4 av navn; de to modellene er stort sett like å se på, og de tekniske spesifikasjonene er også nesten de samme. Og prisforskjellen er kun noen få hundre kroner. Likevel er det meningen at de to produktseriene skal kjøre parallelt fremover. Fenris er altså ikke en avløser, men bare et litt billigere alternativ.

Argon Audio Fenris A4 er en superkompakt reolhøyttaler – det vi vanligvis kaller en stativhøyttaler. Men så liten og billig som den er, vil ingen sannsynligvis plassere den på et stativ.

Kabinettet er svært pent med avrundede kanter. De to høyttalerenhetene, en 4″ bass/mellomtone og en 3/4″ diskant, er omringet av pynteringer i metall. Ved siden av matt hvit og sort finish som Forte-modellene fås Fenris også med tre (lignende) utførelser i lys ask.

Annonse

All elektronikk i en høyttaler

All elektronikk befinner seg i den venstre høyttaleren. Bakplaten på denne er stort sett dekket av et metallpanel med et komplett utvalg av digitale og analoge innganger. Spesielt interessant er platespillerinngangen og en ny HDMI-inngang, som gjør Fenris A4 til et virkelig interessant alternativ til en lydplanke.

Uansett velutstyrte bakpanel vedder jeg på at mange brukere aldri vil bruke noen av inngangene, men bare vil bruke høyttalerne til trådløs musikkstrømming fra mobilen eller fra en bærbar. Argon Audio Fenris A4 støtter alminnelig Bluetooth-lyd, men dessverre ikke de mer hi-fi-vennlige lydprotokollene aptX og AAC.

ARGFENRISA4ASH O 2
Der er masser av innganger på Fenris A4. Også HDMI. (Foto: Argon Audio)

Fenris har fått en skikkelig fysisk volumkontroll, som også kan fungere som inngangsvelger hvis fjernkontrollen har gjemt seg i sofaen eller sengen.

Bassrefleksporten på baksiden er en smal spalte med avrundede kanter for å forhindre vindstøy.

Da høyre høyttaler er passiv, må den kobles til den aktive makkeren med en firepolet multikontakt og tilsvarende kabel. Kabelen er bare tre meter lang, men lengre kabler kan kjøpes. Selv om stuen sannsynligvis er for stor til høyttalerne hvis det er plass til å plassere dem mye lengre fra hverandre.

Ekte aktive

Argon Audio Fenris A4 er aktive. Det vil si at hver høyttalerenhet har sin egen forsterker, og delingen av frekvensområder mellom enhetene foregår elektronisk. Det inkluderer også en del DSP-assistanse til å lokke bassgjengivelse ut av de små kabinettene.

Det er 50 W effekt til hver bass/mellomtone og 25 W til hver diskantenhet. Det er litt mindre enn i Forte A4. Og den klasse D-forsterkeren som brukes i Forte-serien, skal også ifølge Argon ha bedre signal/støyforhold og dynamikk.

ARGFENRISA4BK O 1
Argon Audio Fenris-modellene ligner til forveksling de litt dyrere Forte-modellene. (Foto: Argon Audio)

Lydkvaliteten

Da jeg testet Argon Audio Forte A4, ble jeg overrasket over hvor mye og hvor god lyd det var mulig å få ut av så små og billige kasser. Av samme grunn var jeg ikke fullt så overrasket over at Fenris A4 gjentar samme bedrift. Nesten. For de er bygget over samme lest. Bare med litt billigere ingredienser.

Det som imponerer mest, er bassen. Ikke fordi det er det frekvensområdet som gjengis best, men fordi det strider mot akustisk barnelærdom at så små høyttalere skal si noe som helst under 80 Hz. Men det gjør de, og så lenge lydstyrken holdes innenfor rimelighetens grenser, spiller Fenris A4 solid og overbevisende. Den aller dypeste synthesizer-bassen glimrer med sitt fravær. Men da alt er styrt av den innebygde DSP-en, prøver de små høyttalerne heller ikke på å gjengi frekvenser som ligger utenfor deres evner. De sparer kreftene til det de kan.

Mellomtoneområdet er imidlertid Argon Fenris A4s sterkeste kort. Og så lenge musikken ikke blir altfor kompleks, går det bra. Faktisk veldig bra. De små Fenris-ene kan saktens levere mye mer enn bare bakgrunnsmusikk. Stemmer låter fritt og ganske nyansert, enten det er sang eller dialogen på TV.

Der det ikke går fullt så problemfritt, er når det spilles høyt eller det skjer mye på samme tid. Om det er orkestermusikk, vegg-til-vegg-metall eller lydsporet til en actionfilm. Da kommer Fenris A4 til kort. Det låter ikke grusomt, men bare unyansert og uten dynamikk.

Argon Audio Fenris 4 tegner forøvrig et ganske nydelig perspektiv. Opplevelsen av å ha musikken i rommet fremfor inne i høyttalerne, er fin. Selv om følelsen av dybde og høyde på den akustiske scenen ikke er så god som på dyrere høyttalere. Det trenger ikke nødvendigvis være mye dyrere. Forte A4-høyttalerne er for eksempel bedre på det punktet.

Konkurrenter

Antallet konkurrenter innenfor kategorien superbillige aktive høyttalere er begrenset. Og det står Argons Audio eget navn på de nærmeste. Argon Audio Forte A4 koster for øyeblikket bare ca. 10 prosent mer, og byr på litt bedre generell lydkvalitet, samt aptX-støtte på Bluetooth. Men uten HDMI-inngang. Og skal det spilles høyere, kan storebror Argon Fenris A5 sannsynligvis være en kandidat. Den har vi også fått inn til test.

Det ville være komplett urimelig å ønske mer fra en så billig høyttaler. Men skulle jeg likevel gjøre det, ville innebygd musikkstrømming være et pluss. Spesielt hvis høyttalerne skal brukes av flere personer. Argon Audio har forøvrig en dedikert strømmer, kalt Solo, som kan rette opp på den mangelen.

ARGFENRISA4ASH L 1
Argon Audio Fenris A4 vil være nærliggende makkere til TV eller datamaskin. (Foto: Argon Audio)

En billig forbedring ville være å gi mulighet for å velge på den aktive høyttaleren om den skal være venstre eller høyre. Og eventuelt også en mulighet for å tilpasse frekvensgangen i bassen til forskjellige plasseringer. Begge deler kunne lages for veldig få kroner og gjøre plasseringen lettere.

Konklusjon

Argon Audio Fenris A4 er en vanvittig billig høyttaler, som også låter veldig bra. At man kan få en ekte aktiv høyttaler med platespillerinngang for denne prisen, er imponerende. Og HDMI-inngangen gjør dem til en innlysende partner til TV-en.

Til syvende og sist er Argon Audio sin egen største konkurrent. Man må nemlig velge om det skal være den lille fine Fenris A4, den litt større Fenris A5 eller en av de litt mer avanserte, men kun marginalt dyrere modeller fra Forte-serien.

 

Karakter
Argon Audio Fenris A4
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Lyd & Bilde